Proste ciasta dla początkujących

proste ciasta dla początkujących

Pieczenie ciast należy do najtrudniejszych zadań dla kuchmistrza. Ciasta są trudne i mogą się nie udać, a wtedy tracimy czas i składniki. Mamy jednak sporo łatwych przepisów, od których osoby początkujące mogą zacząć naukę pieczenia ciast. Do ciast łatwych należą ciasta kruche z owocami, kruche ciasteczka oraz szarlotki i ciasta z owocami i galaretką na spodzie z ciasta kruchego. Przepisy na ciasta ucierane z olejem roślinnym zawsze wychodzą. Łatwym ciastem jest również brownie, które z założenia wygląda jak zakalec. Idealne dla początkujących są serniki na zimno, które opierają się na galaretce z różnymi dodatkami i dekoracjami.

Proste ciasta dla początkujących - zbiór prostych i sprawdzonych przepisów

Chcesz zacząć robić własne, domowe wypieki, ale boisz się, że ciasto się nie uda i wyjdzie zakalec? Nie ma obawy. Stworzono bardzo wiele przepisów na ciasta, które zawsze wychodzą, ciasta łatwe i szybkie, które są idealne dla początkujących. Nie od razu zrobisz skomplikowany tort, ciasto wielowarstwowe lub klasyczny makowiec czy sernik. Ale możesz zacząć od łatwych ciast i ciasteczek kruchych z owocami lub ciast ucieranych z owocami. Przy odrobinie staranności i trzymania się przepisu w książce kucharskich udadzą się także ciasta bez pieczenia i serniki na zimno. Doradzamy jak zacząć przygodę kulinarną z pieczeniem ciast i jakie ciasta zrobić na początek.

Jakie są najłatwiejsze wypieki dla początkujących

Jak wybrać przepisy łatwe do zrobienia

Ciasta są tuczące i w nadmiarze niezdrowe, ale nie wyobrażamy sobie życia bez wypieków. Ciasta i placki muszą znaleźć się na stole na święta i na każdej imprezie. Różnego rodzaju ciasta i ciasteczka stanowią najprostszy poczęstunek dla gości. Ciasta to też ulubiona przekąska dla dzieci. Dorośli również lubią raczyć się ciastem do kawy czy herbaty. Ciasta po prostu kupujemy gotowe, jednak przychodzi moment, aby pokusić się o domowe wypieki. Nikogo nie trzeba przekonywać, że domowe wypieki są zdrowsze i smaczniejsze. Przede wszystkim znamy ich skład i wiemy na pewno, że są świeże i nie zawierają sztucznych dodatków i ulepszaczy.

Osoby, które pragną robić domowe wypieki wybierają przepisy na proste ciasta dla początkujących. Przepisy nie muszą być szybkie, ale muszą być łatwe i takie, które zawsze wychodzą, aby się nie zniechęcić przy pierwszej porażce. Na początek najlepiej zacząć od ciast kruchych, czy też biszkoptowo-tłuszczowych ciast z owocami. Łatwe do zrobienia są również placki bez pieczenia, czyli serniki na zimno lub ciasta z owocami i kremami na bazie serka mascarpone lub kremu budyniowego. Natomiast ciasta drożdżowe, baby wielkanocne, klasyczne serniki, skomplikowane przekładańce i torty czy makowce raczej zostawiamy na moment, gdy zdobędziemy już nieco doświadczenia.

Proste ciasta dla początkujących - od czego zacząć

Na początku wybieramy proste i szybkie placki, które wymagają tylko zmieszania składników i zawsze wychodzą. Przepisy w sieci oznaczone są według stopnia trudności i czasu wykonania. Jeśli nie mamy doświadczenia kulinarnego warto uzbroić się w cierpliwość i pamiętać, że wykonanie ciasta zajmie nam więcej czasu, niż jest to podane w przepisie. Należy dokładnie przestrzegać ilości i czynności podanych w przepisie i korzystać z takich składników jakie są podane w przepisie.

Warto zacząć od ciast i ciasteczek kruchych. Kruche ciasteczka są tak łatwe i szybkie do zrobienia, że możemy je robić z dziećmi i zachęcać dzieci do próbowania własnoręcznych wypieków. Jeśli mamy małe doświadczenie kulinarne warto zaczynać od ciast kruchych, ciast typu brownie oraz ciast bez pieczenia na bazie serników na zimno z galaretką.

Proste przepisy zalecane dla początkujących:

  • kruche ciasto z owocami, szarlotka,
  • brownie,
  • ciasta biszkoptowo-tłuszczowe z owocami,
  • ciasta bez pieczenia, serniki na zimno,
  • ciasto zebra lub ciasto marmurkowe,
  • ciasto murzynek i ciasta czekoladowe,
  • chlebek bananowy.

Najlepsze proste ciasta dla początkujących

Proste i szybkie brownie

Osoby początkujące boją się, że ciasto nie wyjdzie lub powstanie zakalec. Dlaczego nie wybrać przepisu na ciasto, w którym musi wyjść zakalec. Zakalec to niedopieczony, wilgotny fragment ciasta, który powstaje w miejscu, gdzie ciasto nie wyrosło. Niestety zakalec często zdarza się początkującym kuchmistrzom i osobom z małym doświadczeniem kulinarnym, które próbują od razu zaczynać od trudnych ciast. Normalnie zakalec jest niesmaczny, ale nie w brownie, który właśnie ma wyglądać jak zakalec. Ponadto brownie jest szybkie i łatwe do zrobienia i każdemu się udaje.

Brownie powstaje na bazie czekolady. Wystarczy zmiksować jajka z cukrem i dodać do nich wystudzoną czekoladę rozpuszczoną w maśle. Następnie dodajemy mąkę i sól. Całość miksujemy i wykładamy na blachę. Na wierzchu posypujemy czekoladą i pieczemy.

Kruche ciasta z owocami i szarlotki

Jednym z najłatwiejszych ciast są placki kruche z owocami i kruszonką. Ciasto kruche wymaga wyrabiania na stolnicy. Mimo tego robi się je naprawdę szybko. Po wyrobieniu, ciasto wkładamy do lodówki. Warto pamiętać, aby do ciasta kruchego nie dodawać proszku do pieczenia, gdyż jest to błąd popełniany przez początkujących. Schłodzonym ciastem wylepiamy blachę i wtedy dodajemy różne dodatki.

Na surowym spodzie z ciasta kruchego układamy owoce, zaś na wierzchu wysypujemy kruszonkę, czyli część ciasta pokruszoną palcami lub startą na tarce. Tym prostym sposobem robimy pyszną szarlotkę z musu jabłkowego. Możemy również użyć najróżniejszych owoców, jak śliwki, jagody, maliny, porzeczki itp. Jeśli najpierw pieczemy spód z ciasta kruchego, możemy zrobić różne ciasta bez pieczenia, na przykład ciasto z owocami i z galaretką, ciasto z kremem lub sernik na zimno. Bardzo popularnym ciastem jest kruchy placek ze śliwkami.

Ciasta bez pieczenia dla początkujących

Ciasta bez pieczenia, typu sernik na zimno, czy ciasto z galaretką, należą do łatwiejszych ciast i znakomicie udają się początkującym. Znacznym ułatwieniem jest fakt, że spód do ciasta możemy zrobić z herbatników lub biszkoptów. Po prostu wykładamy formę do ciasta herbatnikami i unikamy pieczenia spodu do ciasta. Prostym i łatwym sposobem na pyszny spód dą pokruszone herbatniki wymieszane z roztopionym masłem. Powstałą w ten sposób masę układamy na dnie tortownicy i ubijamy, tak aby powstał twardy spód do ciasta.

Serniki na zimno i desery w rodzaju Tiramisu robimy na bazie serka homogenizowanego lub mascarpone. W przypadku serników na zimno wystarczy utwardzić serek przy pomocy żelatyny lub galaretki. Serek waniliowy, homogenizowany, twarożek, serek mascarpone czy gęsty jogurt zalewamy wystudzoną galaretką. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć wylewamy ją na spód do ciasta i całość wstawiamy do lodówki. Masę serową możemy wzbogacić różnymi dodatkami, na przykład zatopić w niej świeże lub mrożone owoce, bakalie, rodzynki lub kawałki herbatników. Gdy masa stężeje wylewamy na nią ostudzoną galaretkę owocową. Pięknie wygląda sernik wyłożony owocami zatopionymi w galaretce. Całość ponownie odstawiamy do lodówki do stężenia.

Do łatwych ciast należy torcik Tiramisu, który jest właściwie rodzajem sernika na zimno. Do sernika mascarpone potrzebne będą biszkopty nasączone ponczem z kawy i likieru Amaretto, jak również krem. Serek mascarpone ubijamy z syropem cukrowym i żółtkami, tak aby powstał pyszny, gładki krem. Niekiedy dodajemy do niego ubitą pianę z białek. Ciasto układamy warstwowo, najpierw warstwę biszkoptów, następnie kremu, potem drugą warstwę biszkoptów i wierzchnią warstwę kremu. Na wierzchu ciasto posypujemy kakao. Oczywiście dla dzieci robimy Tiramisu bez likieru. Poncz w tym wypadku robimy z soku owocowego. Również krem serowy możemy wzbogacić owocami.

Proste ciasta marmurkowe i ciasta z owocami

Osoby początkujące marzą o przepisach na ciasto, które się zawsze udaje. Takim ciastem jest właśnie placek biszkoptowo-tłuszczowy. Zwykle ciasto tak zwane ucierane lub piaskowe robimy przez ucieranie masła. Jednak znacznie łatwiejsze jest użycie oleju roślinnego, dzięki czemu wystarczy składniki po prostu zmieszać i wlać do formy.

Ten rodzaj ciasta najczęściej wybiera się do ciast z owocami oraz ciast marmurkowych. Do ciasta z owocami wystarczy po prostu wysypać świeże lub mrożone owoce na wierzchu. W czasie pieczenia owoce opadną i wtopią się w ciasto tworząc pyszne, kwaskowe i wilgotne nadzienie. Pysznym pomysłem są ciasta marmurkowe. Ciasto dzielimy na 2 części, zaś jedną z nich barwimy na kolor brązowy przy pomocy kakao. Następnie wlewamy do formy na przemian ciasto białe i brązowe tworząc ciekawe wzory, na przykład zebry.

Proste ciasta dla początkujących - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto