Przepis na konfiturę z pomarańczy krok po kroku

Składniki
  • Pomarańcza 2500 g 10 sztuk
  • Cukier 500 g
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska

Umyj pomarańcze i cienko obkrój skórkę.

Gotuj w wodzie skórki około 10 minut.

Z pomarańczy odkrój białe części i nożykiem wykrawaj cząstki pomarańczy, tak aby mieć sam miąższ, bez białych elementów. Rób to nad miską, ponieważ z pomarańczy będzie leciał sok.

Po wykrojeniu wszystkich cząstek wyciśnij resztki pomarańczy, aby uzyskać jak najwięcej soku.

Ugotowane skórki opłucz pod chłodną wodą i pokrój w drobną kostkę.

Cząstki pomarańczy gotuj razem z sokiem, cukrem i skórkami około 2 godzin.

Po tym czasie zostaw je do wystygnięca.

Na drugi dzień gotuj jeszcze godzinę lub 2 zależnie od konsystencji jaką chcesz uzyskać.

Gotową konfiturę przelej do słoików, zakręć i odstaw do góry dnem do wystudzenia.

Słoik z konfiturą z pomarańczy na białym blacie. Na słoiku leży łyżeczka z konfiturą, a obok znajdują się pokrojone pomarańcze.
Konfitura z pomarańczy
Koszt przygotowania dania
21.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
153 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
61

Konfitura z pomarańczy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o konfiturze z pomarańczy

Konfitura z pomarańczy zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale także smakiem i aromatem. Zrobiona jest nie tylko z miąższu, ale z całych pomarańczy także ze skórką. Można ją dodać do ciast, ciasteczek, na kanapki, a także do różnych dań mięsnych, jak pasztety. Konfitura pomarańczowa do herbaty także pasuje idealnie. Można nią zastąpić miód lub inny słodzik w herbacie. Poza słodkim smakiem nasza herbata uzyska pomarańczowy smak i aromat.

Jak zrobić konfiturę z pomarańczy?

Przygotowanie takiej konfitury z całych pomarańczy jest bardzo proste. Zaczynamy od umycia pomarańczy, ponieważ będziemy wykorzystywać, także skórki. Z pomarańczy delikatnie i bardzo cienko ścinamy skórkę. Następnie gotujemy ją około 10 minut. W tym czasie filetujemy pomarańczę. Potrzebny będzie do tego ostry nożyk i miska. Zaczynamy od odcięcia białych elementów z pomarańczy i odsłonięcia miąższu. Pomarańczę trzymamy nad miską i ostrożnie nożykiem wycinamy kawałki miąższu, pomiędzy białymi elementami. W trakcie będzie leciał z pomarańczy sok, dlatego najlepiej robić to właśnie nad miską. Po wycięciu wszystkich cząstek pomarańczy wyciskamy z resztek sok i przechodzimy do kolejnej i powtarzamy to ze wszystkimi pomarańczami. Po 10 minutach gotowania skórek wyjmujemy je z wody i płuczemy chłodną wodą. Następnie kroimy je w drobną kostkę. Do garnka przekładamy cząstki pomarańczy i pokrojoną skórkę pomarańczową. I gotujemy około 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie zostawiamy konfiturę z pomarańczy na noc do wystygnięcia. Na drugi dzień gotujemy jeszcze godzinę lub dwie zależnie jak gęstą chcemy uzyskać konfiturę. Gorącą konfiturą wypełniamy słoiki i szczelnie zakręcamy. Kładziemy je dnem do góry i zostawiamy do wystygnięcia. W ten sposób jest już gotowa konfitura ze skórek pomarańczy. Takie słoiczki można przechowywać przez cały rok i cieszyć się jej smakiem, kiedy tylko mamy na to ochotę. Taka konfitura idealnie sprawdzi się do różnych kanapek, w tym kanapek z serem pleśniowym lub pasztetem, a także przeróżnych słodkości.

Wartości odżywcze konfitury z pomarańczy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (150g)
Energia (kalorie)
102.50 kcal
153.75 kcal

Węglowodany w konfiturze z pomarańczy

Na 100g
Na porcję (150g)
Węglowodany
26.18 g
39.27 g
Węglowodany przyswajalne
24.18 g
36.27 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (150g)
Tłuszcz
0.23 g
0.34 g
Tłuszcze nasycone
0.16 g
0.24 g

Witaminy w przepisie na konfiturę z pomarańczy

Na 100g
Na porcję (150g)
Ryboflawina
0.04 mg
0.06 mg

Składniki mineralne w przepisie na konfiturę z pomarańczy

Na 100g
Na porcję (150g)
Potas
141.17 mg
211.75 mg
Wapń
36.00 mg
54.00 mg
Żelazo
0.08 mg
0.12 mg
Cynk
0.07 mg
0.10 mg
Miedź
0.03 mg
0.05 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny konfitury z pomarańczy 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w konfiturze z pomarańczy

Lista alergenów dla konfitury z pomarańczy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na konfiturę z pomarańczy

Cena przygotowania konfitury z pomarańczy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomarańcza
2500 g
10 sztuk
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 10
20.00
Za 2500 g
Cukier
500 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Liczba porcji:
Razem
22.50
Łączny koszt
21.25
Jak oceniasz przepis na konfiturę z pomarańczy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób