Konfitura z pomarańczy

Opublikowano: 27.06.2021 r., 16:27 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słoik konfitury z pomarańczy
Konfitura z pomarańczy
Konfitura z pomarańczy to najsmaczniejsza konfitura, jaką jadłam. Jest zrobiona z całych pomarańczy i idealnie nadaje się do ciast, różnych mięs, a także do herbaty.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 180 min
153 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 15 porcji
  • Pomarańcza - 10 sztuk (2500 g)
  • Cukier (500 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na konfiturę z pomarańczy krok po kroku

Umyj pomarańcze i cienko obkrój skórkę.

Gotuj w wodzie skórki około 10 minut.

Z pomarańczy odkrój białe części i nożykiem wykrawaj cząstki pomarańczy, tak aby mieć sam miąższ, bez białych elementów. Rób to nad miską, ponieważ z pomarańczy będzie leciał sok.

Po wykrojeniu wszystkich cząstek wyciśnij resztki pomarańczy, aby uzyskać jak najwięcej soku.

Ugotowane skórki opłucz pod chłodną wodą i pokrój w drobną kostkę.

Cząstki pomarańczy gotuj razem z sokiem, cukrem i skórkami około 2 godzin.

Po tym czasie zostaw je do wystygnięca.

Na drugi dzień gotuj jeszcze godzinę lub 2 zależnie od konsystencji jaką chcesz uzyskać.

Gotową konfiturę przelej do słoików, zakręć i odstaw do góry dnem do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na konfiturę z pomarańczy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat konfitury z pomarańczy

Konfitura z pomarańczy zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale także smakiem i aromatem. Zrobiona jest nie tylko z miąższu, ale z całych pomarańczy także ze skórką. Można ją dodać do ciast, ciasteczek, na kanapki, a także do różnych dań mięsnych, jak pasztety. Konfitura pomarańczowa do herbaty także pasuje idealnie. Można nią zastąpić miód lub inny słodzik w herbacie. Poza słodkim smakiem nasza herbata uzyska pomarańczowy smak i aromat.

Jak zrobić konfiturę z pomarańczy?

Przygotowanie takiej konfitury z całych pomarańczy jest bardzo proste. Zaczynamy od umycia pomarańczy, ponieważ będziemy wykorzystywać, także skórki. Z pomarańczy delikatnie i bardzo cienko ścinamy skórkę. Następnie gotujemy ją około 10 minut. W tym czasie filetujemy pomarańczę. Potrzebny będzie do tego ostry nożyk i miska. Zaczynamy od odcięcia białych elementów z pomarańczy i odsłonięcia miąższu. Pomarańczę trzymamy nad miską i ostrożnie nożykiem wycinamy kawałki miąższu, pomiędzy białymi elementami. W trakcie będzie leciał z pomarańczy sok, dlatego najlepiej robić to właśnie nad miską. Po wycięciu wszystkich cząstek pomarańczy wyciskamy z resztek sok i przechodzimy do kolejnej i powtarzamy to ze wszystkimi pomarańczami. Po 10 minutach gotowania skórek wyjmujemy je z wody i płuczemy chłodną wodą. Następnie kroimy je w drobną kostkę. Do garnka przekładamy cząstki pomarańczy i pokrojoną skórkę pomarańczową. I gotujemy około 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie zostawiamy konfiturę z pomarańczy na noc do wystygnięcia. Na drugi dzień gotujemy jeszcze godzinę lub dwie zależnie jak gęstą chcemy uzyskać konfiturę. Gorącą konfiturą wypełniamy słoiki i szczelnie zakręcamy. Kładziemy je dnem do góry i zostawiamy do wystygnięcia. W ten sposób jest już gotowa konfitura ze skórek pomarańczy. Takie słoiczki można przechowywać przez cały rok i cieszyć się jej smakiem, kiedy tylko mamy na to ochotę. Taka konfitura idealnie sprawdzi się do różnych kanapek, w tym kanapek z serem pleśniowym lub pasztetem, a także przeróżnych słodkości.

Alergeny w konfiturze z pomarańczy

Lista alergenów dla konfitury z pomarańczy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na konfiturę z pomarańczy

Wartości odżywcze konfitury z pomarańczy

na 100g gotowej potrawy

Żeby obniżyć indeks glikemiczny konfitury z pomarańczy zastąp cukier słodzikiem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
102.50
153.75
Białko (g)
0.58
0.88
Fenyloalanina (mg)
0.02
0.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
26.18
39.27
Węglowodany przyswajalne (g)
24.18
36.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.00
3.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
0.23
0.34
Tłuszcze nasycone (g)
0.16
0.24
Tłuszcze nienasycone (g)
0.07
0.10
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
9.17
13.75
Witamina B6 (mg)
0.04
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
37.50
56.25
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.08
0.13
Ryboflawina (mg)
0.04
0.06
Niacyna (mg)
0.33
0.50
Foliany (µg (mcg))
14.17
21.25
Beta karoten (µg (mcg))
59.17
88.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
0.17
0.25
Potas (mg)
141.17
211.75
Wapń (mg)
36.00
54.00
Fosfor (mg)
10.00
15.00
Magnez (mg)
8.33
12.50
Żelazo (mg)
0.08
0.12
Cynk (mg)
0.07
0.10
Miedź (mg)
0.03
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny konfitury z pomarańczy 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania konfitury z pomarańczy

Koszt składników
22.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomarańcza
2500 g
10 sztuk
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 10
20.00
Za 2500 g
Cukier
500 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Koszt składników
22.50