Przepis na negroni krok po kroku

Składniki
  • Lód 10 g
  • Gin 40 ml
  • Słodki wermut 40 ml
  • Campari 40 ml
  • Pomarańcza 30 g
To będzie niezbędne
szklanka

Gin, słodki czerwony wermut i campari umieść w szklance, wymieszaj.

Dodaj lód i udekoruj plastrem pomarańczy.

groni podane jest w ozdobnej szklance. Drink udekorowany jest skórką pomarańczy.
Negroni
Koszt przygotowania dania
7.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
398 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
42

Negroni - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o negroni

Klasyczne negroni to wytrawny drink dla koneserów gorzkiego smaku. Powstał we Włoszech na prośbę hrabiego Negroni, od nazwiska którego nosi nazwę. Przepis na negroni jest łatwy do przygotowania, nie musisz mieć więc dużego doświadczenia barmańskiego aby go zrobić. Do wykonania drinka potrzebne Ci będą następujące składniki: gin, czerwony słodki wermut, campari, kostki lodu i plaster pomarańczy. Proporcje do wykonania przepisu można dowolnie modyfikować.

Jak zrobić negroni w domu ? Napój przygotuj bezpośrednio w szklance. Najlepiej nadaje się do tego szklanka typu old fashioned. Umieść w niej gin, czerwony słodki wermut i campari, wymieszaj do połączenia składników, uzupełnij szklankę lodem i udekoruj plastrem pomarańczy. Drink powstał na bazie lżejszej wersji drinka o nazwie Americano, w którym zamiast ginu dodana jest woda sodowa.

Słodki wermut to inaczej wzmacniane wino deserowe aromatyzowane ziołami takimi jak piołun, goździki czy szałwia. Wermut był niegdyś stosowany jako lek na różne dolegliwości najczęściej żołądkowe. Słowo wermut to z języka niemieckiego piołun. Wzmacniane wina produkuje się dodając do nich brandy. Wermuty dzieli się na trzy kategorie pod względem zawartości dodanego do nich cukru: gorzki, wytrawny i słodki. Ze względu na barwę rozróżnia się wermuty czerwone i białe. Campari to nic innego jak produkowany we Włoszech gorzki bitter na bazie pomarańczy o słodko gorzkim smaku i kolorze czerwonym. Bittery są zaprawami dodawanymi do drinków, mają gorzki smak i są produkowane z dodatkiem skórek cytrusów oraz przypraw i ziół. Gin zwany inaczej jałowcówką trunek zawierający 35-40% alkoholu. Niegdyś gin produkowany był jako alkohol dla najbiedniejszych, stosowany jako aperitif, gdyż jego gorzki smak pobudza apetyt. Gin pija się najczęściej z dodatkami, które niwelują jego gorzki smak. Gin powstaje z wysokoprocentowego alkoholu zbożowego, różnego rodzaju ziół oraz jałowca, który dzięki regulacji prawnej musi być dodany do zacieru.

Podsumowując negroni to pomysł na wytrawny drink dla osób z dojrzałym gustem smakowym. Możesz go podać na imprezę ze znajomymi lub podać jako aperitif podczas uroczystej kolacji. Gorzki smak doskonale pobudza apetyt.

Wartości odżywcze negroni

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
199.12 kcal
398.25 kcal
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na negroni

Na 100g
Na porcję
(200g)
Żelazo
0.10 mg
0.21 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Cynk
0.05 mg
0.11 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.09 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny negroni 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w negroni

Lista alergenów dla negroni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Słodki wermut

Cena przygotowania negroni

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Lód
10 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Gin
40 ml
40.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.29
Za 40 ml
Słodki wermut
40 ml
40.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Campari
40 ml
60.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
3.43
Za 40 ml
Pomarańcza
30 g
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 30 g
Liczba porcji:
Koszt składników
147.00
Jak oceniasz przepis na negroni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób