Negroni

Opublikowano: 22.09.2021 r., 17:21 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
groni podane jest w ozdobnej szklance. Drink udekorowany jest skórką pomarańczy.
Negroni
Negroni to koktajl alkoholowy stworzony w XIX wieku we Włoszech, historia głosi że powstał na prośbę hrabi o tym samym nazwisku co nazwa koktajlu.
Przygotowanie 5 min
398 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Lód (10 g)
  • Gin (40 ml)
  • Słodki wermut (40 ml)
  • Campari (40 ml)
  • Pomarańcza (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
szklanka

Przepis na negroni krok po kroku

Gin, słodki czerwony wermut i campari umieść w szklance, wymieszaj.

Dodaj lód i udekoruj plastrem pomarańczy.

Jak oceniasz przepis na negroni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,7% osób

Więcej informacji na temat negroni

Klasyczne negroni to wytrawny drink dla koneserów gorzkiego smaku. Powstał we Włoszech na prośbę hrabiego Negroni, od nazwiska którego nosi nazwę. Przepis na negroni jest łatwy do przygotowania, nie musisz mieć więc dużego doświadczenia barmańskiego aby go zrobić. Do wykonania drinka potrzebne Ci będą następujące składniki: gin, czerwony słodki wermut, campari, kostki lodu i plaster pomarańczy. Proporcje do wykonania przepisu można dowolnie modyfikować.

Jak zrobić negroni w domu ? Napój przygotuj bezpośrednio w szklance. Najlepiej nadaje się do tego szklanka typu old fashioned. Umieść w niej gin, czerwony słodki wermut i campari, wymieszaj do połączenia składników, uzupełnij szklankę lodem i udekoruj plastrem pomarańczy. Drink powstał na bazie lżejszej wersji drinka o nazwie Americano, w którym zamiast ginu dodana jest woda sodowa.

Słodki wermut to inaczej wzmacniane wino deserowe aromatyzowane ziołami takimi jak piołun, goździki czy szałwia. Wermut był niegdyś stosowany jako lek na różne dolegliwości najczęściej żołądkowe. Słowo wermut to z języka niemieckiego piołun. Wzmacniane wina produkuje się dodając do nich brandy. Wermuty dzieli się na trzy kategorie pod względem zawartości dodanego do nich cukru: gorzki, wytrawny i słodki. Ze względu na barwę rozróżnia się wermuty czerwone i białe. Campari to nic innego jak produkowany we Włoszech gorzki bitter na bazie pomarańczy o słodko gorzkim smaku i kolorze czerwonym. Bittery są zaprawami dodawanymi do drinków, mają gorzki smak i są produkowane z dodatkiem skórek cytrusów oraz przypraw i ziół. Gin zwany inaczej jałowcówką trunek zawierający 35-40% alkoholu. Niegdyś gin produkowany był jako alkohol dla najbiedniejszych, stosowany jako aperitif, gdyż jego gorzki smak pobudza apetyt. Gin pija się najczęściej z dodatkami, które niwelują jego gorzki smak. Gin powstaje z wysokoprocentowego alkoholu zbożowego, różnego rodzaju ziół oraz jałowca, który dzięki regulacji prawnej musi być dodany do zacieru.

Podsumowując negroni to pomysł na wytrawny drink dla osób z dojrzałym gustem smakowym. Możesz go podać na imprezę ze znajomymi lub podać jako aperitif podczas uroczystej kolacji. Gorzki smak doskonale pobudza apetyt.

Alergeny w negroni

Lista alergenów dla negroni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Słodki wermut

Wartości odżywcze negroni

na 100g gotowej potrawy

Drinki z dodatkiem alkoholu powinny występować w naszej diecie rzadko. Alkohol jest wysokokaloryczny dlatego powinny go unikać szczególnie osoby na dietach redukcyjnych. Alkohol ma niekorzystny wpływ na nasz organizm.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
199.12
398.25
Białko (g)
0.18
0.36
Fenyloalanina (mg)
0.00
0.01
Brak danych dla: słodki wermut.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
15.98
31.96
Węglowodany przyswajalne (g)
15.53
31.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.45
0.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.11
0.23
Tłuszcze nasycone (g)
0.05
0.10
Tłuszcze nienasycone (g)
0.06
0.12
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.03
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.05
0.10
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: campari.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
2.06
4.12
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.01
0.02
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.44
16.88
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.01
0.03
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.13
0.26
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
3.19
6.38
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
13.31
26.62
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
3.75
7.50
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Potas (mg)
55.19
110.38
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Wapń (mg)
10.06
20.12
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
5.50
11.00
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Magnez (mg)
4.12
8.25
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.10
0.21
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.09
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny negroni 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania negroni

Koszt składników
147.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Lód
10 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Gin
40 ml
40.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.29
Za 40 ml
Słodki wermut
40 ml
40.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Campari
40 ml
60.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
3.43
Za 40 ml
Pomarańcza
30 g
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 30 g
Koszt składników
147.00