Przepis na turbota krok po kroku
- Turbot 1000 g
- Oliwa z oliwek 60 ml 4 łyżki
- Pomarańcza 120 g pół sztuki
- Czosnek 15 g 3 ząbki
- Natka pietruszki 45 g pęczek
- Pomidory koktajlowe 100 g 10 szt
Rybę porządnie umyj i delikatnie wytrzyj.
Skórkę ponacinaj delikatnie, by nie rozerwała się.
Rybę polej 3 łyżkami oliwy i dopraw solą, pieprzem, chili i tymiankiem.
Czosnek przeciśnij przez praskę i włóż pod skórkę ryby.
Natkę pietruszki posiekaj bardzo drobno i dołóż do czosnku.
Pomarańczę sparz i pokrój na plastry. Plastry poukładaj na całej rybie.
Naczynie żaroodporne polej jedną łyżką oliwy. Ułóż w nim rybę i pomidorki.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Łosoś z piekarnika
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Filet z indyka
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Łosoś pieczony
-
Kotlety z soczewicy
-
Dietetyczny obiad

(liczba kalorii)
Turbot - cechy przepisu
Więcej o turbocie
Turbot to ryba niezbyt popularna jeżeli chodzi o kulinarne eksperymenty. Choć jest niezwykle pyszna w smaku, a jej przygotowanie jest niezbyt skomplikowane, to jednak wciąż zbyt rzadko gości w menu. To ryba, która bardzo często mylona jest z flądrą ze względu na duże podobieństwo w wyglądzie. Obie ryby należą do gatunków ryb płaskich. Turbot ma zwykle bardzo dużą masę, dzięki czemu stanowi wspaniały łup. To ryba o niezwykle delikatnym smaku, dlatego świetnie komponuje się z dowolnymi przyprawami i może być podawana zarówno po usmażeniu, jak i upieczeniu. Choć często jest pozbawiana skórki, wcale nie trzeba tego robić.
Wciąż dużą popularnością cieszy się turbot smażony na patelni, to jednak w tym przepisie została stworzona jego bardziej zdrowsza wersja. Turbot pieczony w piekarniku jest mniej ciężkostrawny, a przy tym lepiej smakuje. To świetna opcja dla całej rodziny, również dla dzieci.
Przepis na smażonego turbota jest niezwykle prosty i podobny do tego z piekarnika. Jednak cały proces jest szybszy, choć niestety sprawia, że ryba jest bardziej kaloryczna. Dlatego opcja z piekarnika będzie lepszą wyborem dla wszystkich na diecie. To bardzo dietetyczna potrawa.
Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić turbota pieczonego w piekarniku, który jest niezwykle chrupiący i pełen smaku. Tak przygotowana ryba jest nie tylko smaczna ale również zdrowa. Turbot to świetne źródło Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych z rodziny Omega 3. Zawiera również pełnowartościowe i dobrze przyswajalne białko i wiele witamin, takich jak witamina E, D, A i B12. To dobre źródło selenu, fosforu, magnezu i potasu. To cenna skarbnica wielu składników prozdrowotnych, dlatego warto ją włączyć do swojej diety.
Turbot przyrządzony w taki sposób jest niezwykle pyszny, choć całość jest naprawdę prosta. Ten smaczny posiłek idealnie sprawdzi się na lunch, na obiad czy kolację. To idealny pomysł nawet na danie dla dzieci, gdyż turbot zawiera bardzo mało ości. Turbot jest niezwykle delikatną rybą, dlatego świetnie łączy się z wyrazistymi dodatkami.
Wartości odżywcze turbota
Energia i białka
(335g)
Węglowodany w turbocie
(335g)
Tłuszcze
(335g)
Witaminy w przepisie na turbota
(335g)
Składniki mineralne w przepisie na turbota
(335g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w turbocie
Lista alergenów dla turbota przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- turbot