Dżem z dyni i pomarańczy

Opublikowano: 09.06.2021 r., 12:53 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dżem z dyni i pomarańczy znajduje się w słoiczkach. Obok i na słoikach porozkładane są laski cynamonu.
Dżem z dyni i pomarańczy
Dżem z dyni i pomarańczy bardzo dobrze smakuje ze świeżym pieczywem. Przepis na ten dżem nie jest trudny. Sprawdź, jak zrobić dżem z dyni i pomarańczy!
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Czas duszenia 25 min
155 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 9 porcji
  • Dynia (1700 g)
  • Pomarańcza 3 małe pomrańcze, skórka i sok (450 g)
  • Cytryna 2 sztuki, skórka i sok (180 g)
  • Cukier 1 i 1/2 szklanki (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, słoiki, ściereczka

Przepis na dżem z dyni i pomarańczy krok po kroku

Dynie pokrój na paski lub 4 większe części i pozbądź się nasion. Następnie obierz dynię i pokrój ją na mniejsze kawałki. Dynię umieść w garnku.

Cytrynę i pomarańcze sparz wrzątkiem. Następnie wyciśnij z nich sok. Dodatkowo z 1 pomarańczy i z 1 cytryny otrzyj skórkę. Wszystko dodaj do dyni. Wlej 100 ml wody (2/5 szklanki) i wymieszaj.

Całość gotuj ok. 20-25 min (dynia musi być miękka). Następnie zmiksuj całość blenderem na gęstą masę i dodaj cukier oraz 1/2 łyżeczkę cynamonu. Gotuj kolejne 20 min. Prawie przez cały czas mieszaj dżem.

Słoiki i przykrywki wyparz wrzątkiem.

Gotowy dżem przełóż do gorących słoików (zostaw ok. 1,5 cm wolnej przestrzeni od wieczka).

Dobrze wytrzyj brzegi i odwróć słoiki do góry dnem. Pozostaw tak na ok. 60 min. Po tym czasie zakrętki powinny być wklęsłe.

Jak oceniasz przepis na dżem z dyni i pomarańczy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,1% osób

Więcej informacji na temat dżemu z dyni i pomarańczy

Domowy dżem z dyni i pomarańczy nie jest trudny do przygotowania. Idealnie nadaje się dla dzieci, ale lubią go także dorośli. Tym dżemem można smarować kanapki lub dodać go do ciasta.

Jak zrobić dżem z dyni i pomarańczy? Dynię, sok z cytryny i pomarańczy, wodę oraz otartą skórkę z cytrusów należy umieścić w garnku i gotować do miękkości dyni, a potem należy całość zmiksować, dodać cukier i cynamon, a potem znowu postawić na palniku. Im dłużej będziesz gotować dżem, tym będzie gęściejszy. Warto mieć na uwadze to, że dżem z dyni w czasie gotowania chlapie. Jeśli na chwilę przestanie się go mieszać, wyskakuje z garnka. Dlatego najlepiej mieć pod ręką pokrywkę od garnka.

Ten przepis na dżem z dyni i pomarańczy z cytryną możesz zmodyfikować. Do tych przetworów możesz wykorzystać różne rodzaje dyni. Odpowiednia będzie zarówno Muscat, jak i piżmowa. Dobra będzie także dynia Hokkaido, której to już nie musisz obierać ze skórki.

Jeżeli do dyni, pomarańczy i cytryn dodasz jabłka, to warto pokusić się na dodanie odpowiednich przypraw. Ten dżem będzie dobry z cynamonem, ale możesz dodać m.in. imbir, mielone goździki. Ilość cukru w przepisie możesz dopasować do swoich upodobań. Jeśli lubisz słodsze dżemy, dodaj więcej cukru, ale ten dżem możesz też zrobić bez cukru białego. Jako zamiennik możesz zastosować ksylitol.

Zamiast ścierać lub obierać skórki z cytrusów, możesz pokroić je na mniejsze kawałki i ugotować w syropie, a potem zmiksować i takie dodać do dyni. Obraną dynię możesz zetrzeć na tarce na dużych oczkach.

Gdy rozlejesz dżem do słoików, należy je dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem na ok. 30-60 min. Jeżeli zakrętki mocno chwyciły, pasteryzacja nie będzie konieczna. Możesz to zrobić, jeśli nie jesteś pewien, czy dżem się nie zepsuje.

Pasteryzowanie słoików nie jest trudne. Dobrze zakręcone słoiki wystarczy umieścić w garnku ze ściereczką. Ścierkę należy także włożyć między słoiki, aby się ze sobą nie stykały. Następnie trzeba zalać je gorącą wodą do 3/4 ich wysokości. Potem wystarczy gotować słoiczki z dżemem przez ok. 20 minut. Po wyjęciu z garnka należy sprawdzić zakrętki, a potem odwrócić słoiki do góry dnem i dostawić je na 24 h w zaciemnione miejsce.

Alergeny w dżemie z dyni i pomarańczy

Lista alergenów dla dżemu z dyni i pomarańczy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z dyni i pomarańczy

Wartości odżywcze dżemu z dyni i pomarańczy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
70.58
155.27
Białko (g)
0.84
1.85
Fenyloalanina (mg)
0.02
0.05
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
18.17
39.97
Węglowodany przyswajalne (g)
17.24
37.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.93
2.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
0.16
0.35
Tłuszcze nasycone (g)
0.12
0.27
Tłuszcze nienasycone (g)
0.03
0.07
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.03
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.02
0.04
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
277.31
610.09
Witamina B6 (mg)
0.05
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
17.14
37.72
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.01
0.02
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.11
Ryboflawina (mg)
0.08
0.18
Niacyna (mg)
0.46
1.02
Foliany (µg (mcg))
14.00
30.81
Beta karoten (µg (mcg))
2016.16
4435.54

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
0.90
1.97
Potas (mg)
258.36
568.39
Wapń (mg)
22.83
50.22
Fosfor (mg)
31.59
69.50
Magnez (mg)
10.02
22.03
Żelazo (mg)
0.54
1.19
Cynk (mg)
0.23
0.50
Miedź (mg)
0.09
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu z dyni i pomarańczy 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dżemu z dyni i pomarańczy

Koszt składników
17.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
1700 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
8.50
Za 1700 g
Pomarańcza
450 g
3 małe pomrańcze, skórka i sok
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 450 g
Cytryna
180 g
2 sztuki, skórka i sok
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 180 g
Cukier
300 g
1 i 1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Koszt składników
17.80