Ciasto pomarańczowe

Opublikowano: 30.08.2021 r., 17:20 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto pomarańczowe podane na białym pergaminie na tkaninie jutowej na ciemnobrązowym blacie
Ciasto pomarańczowe
Ciasto pomarańczowe jest wyśmienitym, puszystym i wilgotnym ciastem. Sprawdzi się zarówno na święta Bożego Narodzenia oraz jako codzienny podwieczorek w chłodny jesienny lub zimowy dzień.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 50 min
230 kcal
Kcal w porcji
73 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 16 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 1,9 szklanki (250 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Masło 1,25 kostki (250 g)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Pomarańcza 1 duża sztuka (320 g)
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
kurkuma
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tarka, foremka keksówka, papier do pieczenia, miska, wyciskarka do cytrusów

Przepis na ciasto pomarańczowe krok po kroku

Pomarańczę sparz, wyszoruj skórkę i zetrzyj skórkę oraz wyciśnij sok z 1 pomarańcz

W misce ubij na puszystą masę masło z cukrem, zajmie to około 5-7 minut.

Do ubitego masła dodawaj po jednym jajku cały czas miksując.

Do masła z jajkami dodaj sok z pomarańczy, skórkę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto delikatnie wymieszaj, przełóż do keksówki i piecz 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na ciasto pomarańczowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta pomarańczowego

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 300 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Ciasto pomarańczowe to wyjątkowa propozycja prostego ciasta, które jest łatwe w przygotowaniu. Placek z pomarańczą to wilgotne lecz soczyste ciasto o obłędnie pomarańczowym kolorze i smaku. Możesz je przygotować z kremem, na przykład z serka kremowego do smarowania pieczywa, z mascarpone czy z białej czekolady. Do ciasta możesz dodać odrobinę goździków aby było jeszcze bardziej świąteczne i rozgrzewające. Innym ciastem pomarańczowym jest ciasto pomarańczowe bez pieczenia, ono sprawdzi się w letnie dni. Przepis na ciasto pomarańczowe jest łatwy i szybki w wykonaniu. A jak zrobić ciasto pomarańczowe dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.

Szybkie ciasto z pomarańczą jest wyjątkowo pyszną propozycją na bardzo łatwy wypiek. Sprawdzi się również jako ciasto ratunkowe kiedy inne niestety nie wyjdzie.

Alergeny w cieście pomarańczowym

Lista alergenów dla ciasta pomarańczowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze ciasta pomarańczowego

na 100g gotowej potrawy

Ciasto pomarańczowe to wyśmienite, wilgotne i puszyste ciasto. Jest ono przygotowane z tradycyjnych składników więc powinno być spożywane z ograniczeniem aby nie wpłynęło negatywnie na nasze zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(73g)
Energia (kcal)
315.12
230.04
Białko (g)
4.20
3.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(73g)
Węglowodany (g)
35.00
25.55
Węglowodany przyswajalne (g)
34.03
24.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.97
0.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(73g)
Tłuszcz (g)
18.17
13.27
Tłuszcze nasycone (g)
11.80
8.61
Tłuszcze nienasycone (g)
6.37
4.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.35
3.90
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.03
0.75
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
108.47
79.18

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(73g)
Witamina A (µg (mcg))
167.78
122.48
Witamina B6 (mg)
0.05
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.14
Witamina C (mg)
11.57
8.45
Witamina D (µg (mcg))
0.35
0.26
Witamina E (mg)
0.65
0.48
Retinol (µg (mcg))
162.36
118.52
Tiamina (mg)
0.21
0.16
Ryboflawina (mg)
0.19
0.14
Niacyna (mg)
1.48
1.08
Foliany (µg (mcg))
51.33
37.47
Beta karoten (µg (mcg))
49.78
36.34

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(73g)
Sód (mg)
28.47
20.78
Potas (mg)
174.47
127.36
Wapń (mg)
63.28
46.19
Fosfor (mg)
114.67
83.71
Magnez (mg)
8.50
6.21
Żelazo (mg)
1.87
1.37
Cynk (mg)
0.40
0.29
Miedź (mg)
0.06
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta pomarańczowego 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta pomarańczowego

Koszt składników
25.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1,9 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
250 g
1,25 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Pomarańcza
320 g
1 duża sztuka
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.56
Za 320 g
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Koszt składników
25.40