Przepis na poncz krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
imbir świeży, skórka z cytryny, sok z cytryny, cynamon, przyprawa korzenna do piernika, kardamon, goździki, goździki całe, cynamon cały
To będzie niezbędne
garnek, waza

W garnku wymieszaj cukier, dwie szklanki wody (500 ml) oraz przyprawy. Zagotuj, aż powstanie lekko gęsty syrop.

Z jednej cytryny i połówki pomarańczy wyciśnij sok i dodaj do garnka. Resztę owoców pokrój w plastry i ułóż je w garnku.

Całość zamieszaj, lekko rozgniatając owoce, aby puściły sok.

Wlej ciepłą, ale nie gorącą herbatę i rum. Zamieszaj.

świąteczny poncz z czerwonym winem
Poncz
Koszt przygotowania dania
33.96 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
122 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
55

Poncz - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ponczu

Poncz to jeden z najpopularniejszych napojów alkoholowych. Tradycyjne przygotowywany z dodatkiem aromatycznych korzennych przypraw, podawany w specjalnej wazie, przeznaczony do rozlewania dla większej ilości osób. Mimo, że kojarzy się głównie z Ameryką i Stanami Zjednoczonymi, najprawdopodobniej wywodzi się z Indi, jednak obecnie popularny jest już na całym świecie, zwłaszcza w krajach europejskich. Tradycyjny poncz przygotowywany był z rumu, wina, herbaty, owoców i cytryny oraz dużej ilości korzennych przypraw. Dziś istnieje już wiele odmian i sposobów przyrządzania rumu. Można przygotować go na przykład z rumem i wódką lub z wódką i winem, ewentualnie także samym rumem i sokiem. Co więcej, można przygotować poncz alkoholowy, jak również przyrządzić go w wersji bezalkoholowej, przez co każdy znajdzie najlepszą dla siebie opcję. Poncz do picia to szybki, prosty sprawdzony sposób na urozmaicenie przyjęcia z rodziną czy przyjaciółmi. Podany w specjalnej, szklanej wazie pięknie prezentuje się na stole. Jest pyszny i orzeźwiajacy, ponadto można przygotować go z praktycznie wszystkich owoców. Najlepiej sprawdzą się te, które mają wyrazisty smak i aromat, czyli głównie owoce sezonowe (na przykład maliny, jagody, truskawki, czy brzoskwinie, a jesienią - jabłka). Warto, aby były to owoce soczyste takie jak arbuzy, czy pomarańcze, które puszczają dużo sok, przez co smak jest bardzo owocowy. Jak się robi poncz alkoholowy? Składniki ponczu to oczywiście wybrany alkohol, schłodzona zielona herbata, cukier (a najlepiej ksylitol, żeby nadmiernie nie zwiększać kaloryczności i indeksu glikemicznego napoju) oraz owoce i przyprawy korzenne. Przepis na dobry poncz jest niezwykle prosty. W garnku wystarczy wymieszać cukrier/ksylitol z wodą, dodać przyprawy i zagotować, aż powstanie syrop. Następnie dodajemy owoce, ciepłą herbatę i rum. To cała filozofia tego jak zrobić poncz alkoholowy z herbatą i owocami. Jeśli zdecydujesz się na wykorzystanie wina najlepiej sprawdzi się to słodkie.

Wartości odżywcze ponczu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
61.02 kcal
122.04 kcal
Białko
0.49 g
0.97 g
Fenyloalanina
0.01 mg
0.01 mg
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej

Węglowodany w ponczu

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
9.31 g
18.62 g
Węglowodany przyswajalne
7.84 g
15.68 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.47 g
2.93 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
0.14 g
0.28 g
Tłuszcze nasycone
0.09 g
0.18 g
Tłuszcze nienasycone
0.05 g
0.10 g
Tłuszcze jednonasycone
0.02 g
0.03 g
Tłuszcze wielonasycone
0.03 g
0.07 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na poncz

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
4.24 µg (mcg)
8.48 µg (mcg)
Witamina B6
0.04 mg
0.07 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C
27.59 mg
55.18 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E
0.03 mg
0.06 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.09 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.02 mg
0.04 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna
0.17 mg
0.34 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany
8.53 µg (mcg)
17.07 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten
26.65 µg (mcg)
53.30 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na poncz

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
1.07 mg
2.15 mg
Potas
91.10 mg
182.20 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
21.20 mg
42.41 mg
Fosfor
8.27 mg
16.54 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez
5.34 mg
10.68 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo
0.05 mg
0.10 mg
Cynk
0.05 mg
0.09 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.05 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ponczu 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ponczu

Lista alergenów dla ponczu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na poncz

Cena przygotowania ponczu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rum
250 ml
1 szklanka
60.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
21.43
Za 250 ml
Ksylitol (cukier brzozowy)
60 g
6 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.64
Za 60 g
Cytryna
400 g
3 sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
2.89
Za 400 g
Pomarańcza
700 g
2 sztuki
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
5.60
Za 700 g
Herbata czarna napar bez cukru
500 ml
2 szklanki
0.70
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 2
1.40
Za 500 ml
Koszt składników
93.30
Jak oceniasz przepis na poncz
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób