Wyróżnione przepisy na alkohole domowe
-
Likier kukułkowy
Likier kukułkowy to bardzo dobry pomysł na pyszną nalewkę na bazie wódki przygotowaną w domu. Nalewkę można przygotować także na …
30 + 20 min łatwy 10 -
Eggnog
Eggnog to nic innego jak połączenie alkoholu i surowych żółtek jaj z aromatycznymi przyprawami takimi jak wanilia i cynamon. Całe …
60 + 40 min łatwy 10 93 kcal -
Ciasto z wiśniami z nalewki
Ciasto z wiśniami z nalewki to pyszne połączenie kruchego spodu z lekko kwaśnymi owocami i puszystą pianą z białek jaj. …
45 + 45 min łatwy 10 -
Lakka
Lakka to tradycyjna nalewka pochodząca z kuchni skandynawskiej. Słodka nalewka przygotowywana na bazie maliny moroszki, wódki i cukru ma piękny …
10 min łatwy 20 -
Porterówka
Porterówka to doskonała propozycja na smaczną nalewkę z piwem typu porter. Nalewka ta smakuje jakby była wykonana z kukułkami - …
30 min łatwy 16 66 kcal
Pozostałe przepisy na alkohole domowe
-
Cytrynówka na bimbrze
Masz świeże cytryny, bimber, cukier oraz wodę? Bez problemu przygotujesz dobrą nalewkę. Cytrynówka na bimbrze to sprawdzony przepis na domowy …
25 min łatwy 24 111 kcal -
Orzechówka
Domowa orzechówka to znany od wieków wyrób medycyny ludowej. Przygotowuje się ją z jeszcze zielonych orzechów włoskich z wódką, cukrem …
20 min średni 1 2546 kcal -
Nalewka z cytryny
Nalewka z cytryny na wódce i na spirytusie – miałeś okazję zrobić swój domowy alkohol? Jeśli nie to sprawdź jak …
30 min łatwy 2 -
Wiśniówka domowa
Wiśniówka domowa na spirytusie to najlepszy pomysł na alkohol, który możesz łatwo przygotować w domowych warunkach. Zobacz, jak zrobić domową …
30 min łatwy 25 -
Wino z pigwy
Wino z pigwy to pomysł na smaczne, domowe wino, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tego rodzaju trunków. …
120 min trudny 100 138 kcal -
Wino z mniszka lekarskiego
Mniszek pospolity to polska roślina, z której często przygotowuje się domowe wino lub nalewki. W sezonie jest dostępna tak naprawdę …
60 min trudny 300
-
Wino z jarzębiny
Jarzębina to roślina, która wykorzystywana jest głównie jako dekoracja. W sezonie, dzięki niej pięknie wygląda każdy las, park oraz ogród …
60 min trudny 0 -
Wino z czeremchy
Czeremcha to mało znany owoc. Rzadko kiedy jest spożywana samodzielnie, czy w formie przetworów, na przykład soków, przecierów, dżemów. Wynika …
40 min średni 70 -
Nalewka czosnkowa
Nalewka czosnkowa przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać przez cały …
30 min łatwy 20 100 kcal -
Likier jajeczny
Likier jajeczny to nic innego jak domowy ajerkoniak, który jest znany wielu z nas, od dawna. To pierwszy alkohol przygotowywany …
30 min łatwy 20 156 kcal
-
Wino z czereśni
Pyszny i sprawdzony przepis na wino z czereśni – zobacz ile cukru dać oraz jak zrobić wino z czereśni w …
45 min średni 40 170 kcal -
Wino z czarnego bzu
Wino z czarnego bzu idealnie sprawdzi się na wolny weekend w domowym zaciszu lub spotkanie ze znajomymi. To tradycyjne i …
60 + 40 min łatwy 10 -
Nalewka z czeremchy
Nalewka z czeremchy to doskonały pomysł na walkę z wieloma chorobami i dolegliwościami. Zobacz, jak zrobić nalewkę z czeremchy amerykańskiej. …
10 min łatwy 20 -
Nalewka z jagód
Bardzo łatwa i pyszna nalewka z jagód na spirytusie to super pomysł na najlepszy, domowy alkohol. Zobacz, jak zrobić nalewkę …
5 min łatwy 20 146 kcal -
Nalewka z żywokostu
Wypróbuj tego sprawdzonego przepisu na nalewkę z żywokostu. Ma bardzo szerokie zastosowanie w leczeniu chorób stawów, leczeniu ran i wielu …
10 min łatwy 70 -
Likier pomarańczowy
Domowy napój alkoholowy idealny na imprezę? Likier pomarańczowy na wódce i na spirytusie będzie idealny. Zobacz, jak zrobić likier pomarańczowy. …
30 min łatwy 10 258 kcal
-
Nalewka z truskawek
Zobacz, jak zrobić nalewkę z truskawek – to bardzo prosty i sprawdzony przepis. Domowa nalewka z truskawek to świetny pomysł …
60 min łatwy 24 180 kcal -
Wino truskawkowe
Wino truskawkowe to bardzo dobry pomysł na napój z dodatkiem alkoholu. Pyszne i proste w przygotowaniu wino z owoców jest …
30 min łatwy 24 -
Nalewka z pestek pigwy
Nalewka z pestek pigwy na spirytusie to doskonały pomysł na smaczny napój alkoholowy, który powinien być spożywane tylko przez dorosłych. …
30 min łatwy 3 385 kcal -
Nalewka malinowa
Nalewka malinowa to doskonała propozycja na owocową nalewkę z wykorzystaniem smacznych owoców. Smaczna malinówka wspaniale smakuje jako dodatek do herbaty. …
30 min łatwy 10
-
Wino z malin
Wino z malin idealnie sprawdzi się na wolny weekend w domowym zaciszu lub spotkanie ze znajomymi. To tradycyjne i domowe …
60 min łatwy 12 -
Nalewka bursztynowa
Nalewka bursztynowa przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać przez cały …
20 min łatwy 50 22 kcal -
Nalewka z brzoskwiń
Nalewka z brzoskwiń przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać przez …
60 min łatwy 50 26 kcal -
Nalewka z kasztanów
Domowa nalewka z kasztanów przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać …
60 min łatwy 20 89 kcal -
Nalewka z orzechów włoskich
Domowa nalewka z orzechów włoskich przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy …
60 min średni 20 89 kcal -
Orzechówka na spirytusie
Domowa orzechówka na spirytusie przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać …
60 + 30 min trudny 20 89 kcal
-
Bloody mary
Bloody mary, czyli krwawa mery to połączenie soku pomidorowego z wódką, drink, który podaje się z selerem naciowym. Dzisiaj przedstawię …
15 min łatwy 1 -
Nalewka na piołunie
Nalewka na piołunie przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać przez …
60 min łatwy 10 63 kcal -
Nalewka z czosnku niedźwiedziego
Nalewka z czosnku niedźwiedziego przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać …
60 min łatwy 8 72 kcal -
Nalewka z mięty
Nalewka z mięty przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać przez …
60 min łatwy 12 126 kcal
Często zadawane pytania
Przepisy na domowe alkohole i trunki - poznaj je wszystkie
Napoje alkoholowe znane i lubiane są od zarania dziejów. Mimo dużej oferty alkoholi na rynku, dużą atrakcją jest własnoręcznie robienie nalewek, wina czy piwa, szczególnie jeśli mamy działkę i mnóstwo własnych owoców. Własnoręcznie zrobiona nalewka z wiśni czy też wino owocowe, uświetni każdą imprezę, czy też świąteczny stół. Alkohole domowe mają tę zaletę, że wiemy z czego są zrobione i nie zawierają konserwantów i sztucznych dodatków.
Kto pierwszy wymyślił alkohole domowe
Trunki domowe - historia
Pierwszym napojem alkoholowym, który nauczono się robić, było piwo, wymyślone przez Sumerów 4 tysiące lat p.n.e.. Piwo upowszechniło się później w Starożytnym Egipcie. Natomiast winna latorośl pochodzi prawdopodobnie z Kaukazu, skąd upowszechniła się na Bliskim Wschodzie, następnie w Starożytnej Grecji i w Rzymie. W Polsce wino było produkowane w średniowieczu, w okresie ocieplenia klimatu.
Z powodu klimatu wino wytwarzano głównie w basenie Morza Śródziemnego, zaś na północy upowszechnił się wyrób piwa popularnego u ludów celtyckich i germańskich. Dopiero we wczesnym średniowieczu zaczęto dodawać do piwa chmiel. Niska jakość wody powodowała choroby bakteryjne. Dlatego też picie piwa i wina było znacznie bezpieczniejsze ze względu na odkażające właściwości alkoholu oraz zdrowy proces produkcji. Ponadto piwo było tanie i poddawano je obróbce termicznej, która niszczy bakterie i patogeny. Dlatego też naturalne było picie na co dzień słabych, lub rozcieńczonych wodą, napojów alkoholowych.
Jakie trunki domowe możemy zrobić samodzielnie
W domowych warunkach robimy napoje alkoholowe średnio i niskoprocentowe, czyli wino i piwo. Samodzielna produkcja alkoholu wysokoprocentowego w warunkach domowych jest możliwa, jednak wymaga specjalistycznego sprzętu i jest prawnie zabroniona.
Jakie alkohole domowe można zrobić:
- nalewki,
- wino,
- syropy,
- likiery,
- piwo.
Wino i piwo wymaga specjalistycznego sprzętu, sporej wiedzy i doświadczenia. Natomiast syropy, nalewki i likiery to sposób na szybki alkohol domowy, który nie wymaga wiele pracy. Ich wykonanie jest szybkie, jednak syropy i nalewki muszą stać, aby nabrały wartości i smaku.
Szybki alkohol domowy - nalewki, syropy i likiery
Konserwowanie alkoholem stanowi najprostszy i najłatwiejszy sposób na robienie domowych przetworów z owoców i ziół. Szczególnie popularna jest nalewka z wiśni, gdyż wiśnie z nalewki są smaczne i można je wykorzystać do ciasta czy do deserów. Nalewki robimy dla smaku oraz w celach leczniczych. Do nalewek leczniczych wykorzystujemy zioła, przyprawy, warzywa, mód i wiele innych składników, według receptury.
Do robienia nalewek nie potrzeba specjalnych urządzeń ani akcesoriów. Wystarczy duży słój, najlepiej 5-litrowy, oraz butelki do przelania nalewski.
Do robienia nalewek potrzebujemy:
- owoce, zioła,
- cukier,
- alkohol 70%,
- duży słój.
Wykonanie nalewki jest bardzo proste, jednak na efekty trzeba długo czekać, gdyż nalewki i syropy należy przechowywać co najmniej pół roku, aby nabrały smaku i wartości. Owoce i zioła do nalewki muszą być czyste i dorodne, zaś owoce z pestkami wydrylowane. Istnieje kilka metod robienia nalewek. Zalewamy najpierw alkoholem, zaś po około 2 tygodniach zlewamy nalew, zaś owoce zasypujemy cukrem. Czekamy, aż powstanie syrop, następnie łączymy nalew z syropem, przelewamy do butelek i odstawiamy do ciemnego, chłodnego miejsca aż dojrzeje. Dojrzewanie nalewki trwa zazwyczaj co najmniej pół roku. Można wykonać nalewkę w odwrotnej kolejności, czyli najpierw zasypać cukrem, lub dodać cukier i alkohol jednocześnie. Podobnie robimy lecznicze syropy z ziół.
Natomiast prostym sposobem na szybki alkohol domowy są przepisy na likiery, jak ajerkoniak, likier kawowy czy likier z cukierków kukułek. Likier to słodki i gęsty napój alkoholowy, którym możemy uraczyć gości lub ofiarować na prezent. Przepisy na likiery zawierają takie dodatki, jak, cukier, kakao, kawa, przyprawy korzenne, orzechy i inne, które łączymy z wódką. Dobrze jest zrobić likier na 2 tygodnie przed imprezą, aby składniki się przegryzły, lepiej jednak, jeśli postoi dłużej.
Jak własnoręcznie zrobić wino i piwo
Jak zrobić wino domowe
O ile do robienia nalewek wystarczy tylko słój, to do robienia wina i piwa potrzebne są odpowiednie akcesoria. Ważne jest również doświadczenie i wiedza, gdyż niewłaściwie zrobione wino może wylać lub wybuchnąć i narobić bałaganu. Ponadto musimy mieć miejsce, gdyż gąsior do robienia wina jest duży i ciężki. Wino można zrobić prawie ze wszystkich owoców. Jednak najpopularniejsze jest wino z winogron, wiśni, porzeczek, śliwek. Wino robi się również z ziół i kwiatów, na przykład z mniszka lekarskiego.
Czego potrzebujemy do wyrobu własnego wina:
- owoce na moszcz,
- drożdze winiarskie,
- cukier.
Niezbędne akcesoria:
- gąsior,
- rurka fermentacyjna,
- korek do butli,
- wężyk do zlewania wina,
- butelki.
Pierwszym etapem w produkcji własnego wina jest zrobienie moszczu z owoców. W tym celu owoce muszą być umyte, rozdrobnione, wydrylowane, zalane wodą i ugotowane. Z drożdży winiarskich robimy matkę drożdżową, którą wlewamy do ostudzonego moszczu. Robimy również syrop cukrowy, w proporcjach zależnych od rodzaju wina, jakie chcemy uzyskać. Wszystkie składniki łączymy i odstawiamy na okres wymagany w przepisie. Następnie usuwamy owoce i zanieczyszczenia i wlewamy całość do gąsiora, który odstawiamy do dalszej fermentacji.
Warzenie piwa domowym sposobem
Nieco trudniejsze i bardziej pracochłonne jest wykonanie piwa w warunkach domowych. Są jednak entuzjaści własnoręcznego warzenia piwa, gdyż domowe piwo jest znacznie tańsze i smaczniejsze. Niestety, aby samodzielnie zrobić piwo domowe, potrzebna jest spora wiedza i doświadczenie, miejsce w domu oraz akcesoria.
Jakie akcesoria będą potrzebne:
- kadź fermentacyjna z rurką i kranem,
- kadź filtracyjna potrzebna do filtracji,
- reduktor osadów,
- duży garnek do gotowania wody,
- cukromierz lub winomierz,
- drewniana lub plastikowa łyżka,
- termometr piwowarski,
- kapslownica,
- butelki lub keg.
Należy zgromadzić takie składniki, jak cukier, drożdże piwowarskie oraz ekstrakt słodowy. Doświadczeni piwowarzy samodzielnie zacierają słód i dodają chmielu. Samodzielny wyrób piwa wymaga kilku pracochłonnych procesów jak zacieranie, filtracja, warzenie i chmielenie. Następnie piwo przelewamy do fermentatora i dodajemy drożdży piwnych. Przefermentowane piwo przelewamy do butelek i kapslujemy, aby leżakowało jeszcze 3-4 tygodnie. Początkujący mogą ułatwić sobie proces, kupując niektóre składniki w postaci gotowej.