Przepisy na domowe alkohole i trunki - poznaj je wszystkie
Napoje alkoholowe znane i lubiane są od zarania dziejów. Mimo dużej oferty alkoholi na rynku, dużą atrakcją jest własnoręcznie robienie nalewek, wina czy piwa, szczególnie jeśli mamy działkę i mnóstwo własnych owoców. Własnoręcznie zrobiona nalewka z wiśni czy też wino owocowe, uświetni każdą imprezę, czy też świąteczny stół. Alkohole domowe mają tę zaletę, że wiemy z czego są zrobione i nie zawierają konserwantów i sztucznych dodatków.
Kto pierwszy wymyślił alkohole domowe
Trunki domowe - historia
Pierwszym napojem alkoholowym, który nauczono się robić, było piwo, wymyślone przez Sumerów 4 tysiące lat p.n.e.. Piwo upowszechniło się później w Starożytnym Egipcie. Natomiast winna latorośl pochodzi prawdopodobnie z Kaukazu, skąd upowszechniła się na Bliskim Wschodzie, następnie w Starożytnej Grecji i w Rzymie. W Polsce wino było produkowane w średniowieczu, w okresie ocieplenia klimatu.
Z powodu klimatu wino wytwarzano głównie w basenie Morza Śródziemnego, zaś na północy upowszechnił się wyrób piwa popularnego u ludów celtyckich i germańskich. Dopiero we wczesnym średniowieczu zaczęto dodawać do piwa chmiel. Niska jakość wody powodowała choroby bakteryjne. Dlatego też picie piwa i wina było znacznie bezpieczniejsze ze względu na odkażające właściwości alkoholu oraz zdrowy proces produkcji. Ponadto piwo było tanie i poddawano je obróbce termicznej, która niszczy bakterie i patogeny. Dlatego też naturalne było picie na co dzień słabych, lub rozcieńczonych wodą, napojów alkoholowych.
Jakie trunki domowe możemy zrobić samodzielnie
W domowych warunkach robimy napoje alkoholowe średnio i niskoprocentowe, czyli wino i piwo. Samodzielna produkcja alkoholu wysokoprocentowego w warunkach domowych jest możliwa, jednak wymaga specjalistycznego sprzętu i jest prawnie zabroniona.
Jakie alkohole domowe można zrobić:
- nalewki,
- wino,
- syropy,
- likiery,
- piwo.
Wino i piwo wymaga specjalistycznego sprzętu, sporej wiedzy i doświadczenia. Natomiast syropy, nalewki i likiery to sposób na szybki alkohol domowy, który nie wymaga wiele pracy. Ich wykonanie jest szybkie, jednak syropy i nalewki muszą stać, aby nabrały wartości i smaku.
Szybki alkohol domowy - nalewki, syropy i likiery
Konserwowanie alkoholem stanowi najprostszy i najłatwiejszy sposób na robienie domowych przetworów z owoców i ziół. Szczególnie popularna jest nalewka z wiśni, gdyż wiśnie z nalewki są smaczne i można je wykorzystać do ciasta czy do deserów. Nalewki robimy dla smaku oraz w celach leczniczych. Do nalewek leczniczych wykorzystujemy zioła, przyprawy, warzywa, mód i wiele innych składników, według receptury.
Do robienia nalewek nie potrzeba specjalnych urządzeń ani akcesoriów. Wystarczy duży słój, najlepiej 5-litrowy, oraz butelki do przelania nalewski.
Do robienia nalewek potrzebujemy:
- owoce, zioła,
- cukier,
- alkohol 70%,
- duży słój.
Wykonanie nalewki jest bardzo proste, jednak na efekty trzeba długo czekać, gdyż nalewki i syropy należy przechowywać co najmniej pół roku, aby nabrały smaku i wartości. Owoce i zioła do nalewki muszą być czyste i dorodne, zaś owoce z pestkami wydrylowane. Istnieje kilka metod robienia nalewek. Zalewamy najpierw alkoholem, zaś po około 2 tygodniach zlewamy nalew, zaś owoce zasypujemy cukrem. Czekamy, aż powstanie syrop, następnie łączymy nalew z syropem, przelewamy do butelek i odstawiamy do ciemnego, chłodnego miejsca aż dojrzeje. Dojrzewanie nalewki trwa zazwyczaj co najmniej pół roku. Można wykonać nalewkę w odwrotnej kolejności, czyli najpierw zasypać cukrem, lub dodać cukier i alkohol jednocześnie. Podobnie robimy lecznicze syropy z ziół.
Natomiast prostym sposobem na szybki alkohol domowy są przepisy na likiery, jak ajerkoniak, likier kawowy czy likier z cukierków kukułek. Likier to słodki i gęsty napój alkoholowy, którym możemy uraczyć gości lub ofiarować na prezent. Przepisy na likiery zawierają takie dodatki, jak, cukier, kakao, kawa, przyprawy korzenne, orzechy i inne, które łączymy z wódką. Dobrze jest zrobić likier na 2 tygodnie przed imprezą, aby składniki się przegryzły, lepiej jednak, jeśli postoi dłużej.
Jak własnoręcznie zrobić wino i piwo
Jak zrobić wino domowe
O ile do robienia nalewek wystarczy tylko słój, to do robienia wina i piwa potrzebne są odpowiednie akcesoria. Ważne jest również doświadczenie i wiedza, gdyż niewłaściwie zrobione wino może wylać lub wybuchnąć i narobić bałaganu. Ponadto musimy mieć miejsce, gdyż gąsior do robienia wina jest duży i ciężki. Wino można zrobić prawie ze wszystkich owoców. Jednak najpopularniejsze jest wino z winogron, wiśni, porzeczek, śliwek. Wino robi się również z ziół i kwiatów, na przykład z mniszka lekarskiego.
Czego potrzebujemy do wyrobu własnego wina:
- owoce na moszcz,
- drożdze winiarskie,
- cukier.
Niezbędne akcesoria:
- gąsior,
- rurka fermentacyjna,
- korek do butli,
- wężyk do zlewania wina,
- butelki.
Pierwszym etapem w produkcji własnego wina jest zrobienie moszczu z owoców. W tym celu owoce muszą być umyte, rozdrobnione, wydrylowane, zalane wodą i ugotowane. Z drożdży winiarskich robimy matkę drożdżową, którą wlewamy do ostudzonego moszczu. Robimy również syrop cukrowy, w proporcjach zależnych od rodzaju wina, jakie chcemy uzyskać. Wszystkie składniki łączymy i odstawiamy na okres wymagany w przepisie. Następnie usuwamy owoce i zanieczyszczenia i wlewamy całość do gąsiora, który odstawiamy do dalszej fermentacji.
Warzenie piwa domowym sposobem
Nieco trudniejsze i bardziej pracochłonne jest wykonanie piwa w warunkach domowych. Są jednak entuzjaści własnoręcznego warzenia piwa, gdyż domowe piwo jest znacznie tańsze i smaczniejsze. Niestety, aby samodzielnie zrobić piwo domowe, potrzebna jest spora wiedza i doświadczenie, miejsce w domu oraz akcesoria.
Jakie akcesoria będą potrzebne:
- kadź fermentacyjna z rurką i kranem,
- kadź filtracyjna potrzebna do filtracji,
- reduktor osadów,
- duży garnek do gotowania wody,
- cukromierz lub winomierz,
- drewniana lub plastikowa łyżka,
- termometr piwowarski,
- kapslownica,
- butelki lub keg.
Należy zgromadzić takie składniki, jak cukier, drożdże piwowarskie oraz ekstrakt słodowy. Doświadczeni piwowarzy samodzielnie zacierają słód i dodają chmielu. Samodzielny wyrób piwa wymaga kilku pracochłonnych procesów jak zacieranie, filtracja, warzenie i chmielenie. Następnie piwo przelewamy do fermentatora i dodajemy drożdży piwnych. Przefermentowane piwo przelewamy do butelek i kapslujemy, aby leżakowało jeszcze 3-4 tygodnie. Początkujący mogą ułatwić sobie proces, kupując niektóre składniki w postaci gotowej.