Alkohole domowe

Ilustracja: Przepisy na domowe alkohole i trunki - poznaj je wszystkie

Alkohol domowy, własnej roboty, smakuje lepiej i nie zawiera konserwantów. Nie wszystkie trunki domowe możemy tworzyć, gdyż produkcja alkoholu wysokoprocentowego w domu jest prawnie zabroniona. Możemy zaś robić alkohole nisko i średnio procentowe jak: wino, piwo, syropy i nalewki. Syropy i nalewki robimy w celach leczniczych, gdyż jest to sposób konserwacji wartości owoców i ziół w alkoholu. Nalewki, na przykład nalewka z wiśni, pijemy również dla smaku. Sposobem na szybki alkohol domowy są likiery, którymi można raczyć się już po 2 tygodniach. Robienie wina i piwa w warunkach domowych wymaga sporej wiedzy, doświadczenia i specjalistycznego sprzętu, lecz uzyskujemy napoje tańsze oraz smaczniejsze i zdrowsze.

Przepisy na domowe alkohole i trunki - poznaj je wszystkie

Napoje alkoholowe znane i lubiane są od zarania dziejów. Mimo dużej oferty alkoholi na rynku, dużą atrakcją jest własnoręcznie robienie nalewek, wina czy piwa, szczególnie jeśli mamy działkę i mnóstwo własnych owoców. Własnoręcznie zrobiona nalewka z wiśni czy też wino owocowe, uświetni każdą imprezę, czy też świąteczny stół. Alkohole domowe mają tę zaletę, że wiemy z czego są zrobione i nie zawierają konserwantów i sztucznych dodatków.

Kto pierwszy wymyślił alkohole domowe

Trunki domowe - historia

Pierwszym napojem alkoholowym, który nauczono się robić, było piwo, wymyślone przez Sumerów 4 tysiące lat p.n.e.. Piwo upowszechniło się później w Starożytnym Egipcie. Natomiast winna latorośl pochodzi prawdopodobnie z Kaukazu, skąd upowszechniła się na Bliskim Wschodzie, następnie w Starożytnej Grecji i w Rzymie. W Polsce wino było produkowane w średniowieczu, w okresie ocieplenia klimatu.

Z powodu klimatu wino wytwarzano głównie w basenie Morza Śródziemnego, zaś na północy upowszechnił się wyrób piwa popularnego u ludów celtyckich i germańskich. Dopiero we wczesnym średniowieczu zaczęto dodawać do piwa chmiel. Niska jakość wody powodowała choroby bakteryjne. Dlatego też picie piwa i wina było znacznie bezpieczniejsze ze względu na odkażające właściwości alkoholu oraz zdrowy proces produkcji. Ponadto piwo było tanie i poddawano je obróbce termicznej, która niszczy bakterie i patogeny. Dlatego też naturalne było picie na co dzień słabych, lub rozcieńczonych wodą, napojów alkoholowych.

Jakie trunki domowe możemy zrobić samodzielnie

W domowych warunkach robimy napoje alkoholowe średnio i niskoprocentowe, czyli wino i piwo. Samodzielna produkcja alkoholu wysokoprocentowego w warunkach domowych jest możliwa, jednak wymaga specjalistycznego sprzętu i jest prawnie zabroniona.

Jakie alkohole domowe można zrobić:

  • nalewki,
  • wino,
  • syropy,
  • likiery,
  • piwo.

Wino i piwo wymaga specjalistycznego sprzętu, sporej wiedzy i doświadczenia. Natomiast syropy, nalewki i likiery to sposób na szybki alkohol domowy, który nie wymaga wiele pracy. Ich wykonanie jest szybkie, jednak syropy i nalewki muszą stać, aby nabrały wartości i smaku.

Szybki alkohol domowy - nalewki, syropy i likiery

Konserwowanie alkoholem stanowi najprostszy i najłatwiejszy sposób na robienie domowych przetworów z owoców i ziół. Szczególnie popularna jest nalewka z wiśni, gdyż wiśnie z nalewki są smaczne i można je wykorzystać do ciasta czy do deserów. Nalewki robimy dla smaku oraz w celach leczniczych. Do nalewek leczniczych wykorzystujemy zioła, przyprawy, warzywa, mód i wiele innych składników, według receptury.

Do robienia nalewek nie potrzeba specjalnych urządzeń ani akcesoriów. Wystarczy duży słój, najlepiej 5-litrowy, oraz butelki do przelania nalewski.

Do robienia nalewek potrzebujemy:

  • owoce, zioła,
  • cukier,
  • alkohol 70%,
  • duży słój.

Wykonanie nalewki jest bardzo proste, jednak na efekty trzeba długo czekać, gdyż nalewki i syropy należy przechowywać co najmniej pół roku, aby nabrały smaku i wartości. Owoce i zioła do nalewki muszą być czyste i dorodne, zaś owoce z pestkami wydrylowane. Istnieje kilka metod robienia nalewek. Zalewamy najpierw alkoholem, zaś po około 2 tygodniach zlewamy nalew, zaś owoce zasypujemy cukrem. Czekamy, aż powstanie syrop, następnie łączymy nalew z syropem, przelewamy do butelek i odstawiamy do ciemnego, chłodnego miejsca aż dojrzeje. Dojrzewanie nalewki trwa zazwyczaj co najmniej pół roku. Można wykonać nalewkę w odwrotnej kolejności, czyli najpierw zasypać cukrem, lub dodać cukier i alkohol jednocześnie. Podobnie robimy lecznicze syropy z ziół.

Natomiast prostym sposobem na szybki alkohol domowy są przepisy na likiery, jak ajerkoniak, likier kawowy czy likier z cukierków kukułek. Likier to słodki i gęsty napój alkoholowy, którym możemy uraczyć gości lub ofiarować na prezent. Przepisy na likiery zawierają takie dodatki, jak, cukier, kakao, kawa, przyprawy korzenne, orzechy i inne, które łączymy z wódką. Dobrze jest zrobić likier na 2 tygodnie przed imprezą, aby składniki się przegryzły, lepiej jednak, jeśli postoi dłużej.

Jak własnoręcznie zrobić wino i piwo

Jak zrobić wino domowe

O ile do robienia nalewek wystarczy tylko słój, to do robienia wina i piwa potrzebne są odpowiednie akcesoria. Ważne jest również doświadczenie i wiedza, gdyż niewłaściwie zrobione wino może wylać lub wybuchnąć i narobić bałaganu. Ponadto musimy mieć miejsce, gdyż gąsior do robienia wina jest duży i ciężki. Wino można zrobić prawie ze wszystkich owoców. Jednak najpopularniejsze jest wino z winogron, wiśni, porzeczek, śliwek. Wino robi się również z ziół i kwiatów, na przykład z mniszka lekarskiego.

Czego potrzebujemy do wyrobu własnego wina:

  • owoce na moszcz,
  • drożdze winiarskie,
  • cukier.

Niezbędne akcesoria:

  • gąsior,
  • rurka fermentacyjna,
  • korek do butli,
  • wężyk do zlewania wina,
  • butelki.

Pierwszym etapem w produkcji własnego wina jest zrobienie moszczu z owoców. W tym celu owoce muszą być umyte, rozdrobnione, wydrylowane, zalane wodą i ugotowane. Z drożdży winiarskich robimy matkę drożdżową, którą wlewamy do ostudzonego moszczu. Robimy również syrop cukrowy, w proporcjach zależnych od rodzaju wina, jakie chcemy uzyskać. Wszystkie składniki łączymy i odstawiamy na okres wymagany w przepisie. Następnie usuwamy owoce i zanieczyszczenia i wlewamy całość do gąsiora, który odstawiamy do dalszej fermentacji.

Warzenie piwa domowym sposobem

Nieco trudniejsze i bardziej pracochłonne jest wykonanie piwa w warunkach domowych. Są jednak entuzjaści własnoręcznego warzenia piwa, gdyż domowe piwo jest znacznie tańsze i smaczniejsze. Niestety, aby samodzielnie zrobić piwo domowe, potrzebna jest spora wiedza i doświadczenie, miejsce w domu oraz akcesoria.

Jakie akcesoria będą potrzebne:

  • kadź fermentacyjna z rurką i kranem,  
  • kadź filtracyjna potrzebna do filtracji,
  • reduktor osadów,
  • duży garnek do gotowania wody,
  • cukromierz lub                 winomierz,
  • drewniana lub plastikowa łyżka,
  • termometr piwowarski,
  • kapslownica,
  • butelki lub keg.

Należy zgromadzić takie składniki, jak cukier, drożdże piwowarskie oraz ekstrakt słodowy. Doświadczeni piwowarzy samodzielnie zacierają słód i dodają chmielu. Samodzielny wyrób piwa wymaga kilku pracochłonnych procesów jak zacieranie, filtracja, warzenie i chmielenie. Następnie piwo przelewamy do fermentatora i dodajemy drożdży piwnych. Przefermentowane piwo przelewamy do butelek i kapslujemy, aby leżakowało jeszcze 3-4 tygodnie. Początkujący mogą ułatwić sobie proces, kupując niektóre składniki w postaci gotowej.

Pozostałe przepisy na alkohole domowe

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto