Mai tai

Opublikowano: 22.09.2021 r., 17:14 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mai tai podane jest w szklance. Drink ten udekorowany jest listkami mięty oraz plastrem cytryny.
Mai tai
Mai tai to egzotyczny drink lubiany i pijany na całym świecie. Za miejsce jego pochodzenia uważa się kalifornijską restaurację z 1944 roku. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 8 min
393 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Rum biały (60 ml)
  • Triple sec (15 ml)
  • Sok z cytryny (30 ml)
  • Syrop migdałowy (10 ml)
  • Sok ananasowy 2 łyżki stołowe (40 ml)
  • Lód (70 g)
  • Syrop cukrowy (20 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
shaker

Przepis na mai tai krok po kroku

Do shakera włóż pokruszony lód, wlej sok ananasowy, syrop migdałowy, syrop cukrowy, sok z cytryny, rum i wymieszaj.

Przelej koktajl do wysokiej szklanki a na koniec wlej triple sec cienką stróżką aby powstały dwie warstwy koloru.

Jak oceniasz przepis na mai tai
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat mai tai

Drink mai tai to egzotyczny drink na bazie rumu oraz soku ananasa. Mai tai zalicza się do drinków słodkich, zawiera on nieco kwasowości natomiast słodycz wyraźnie wygrywa w bitwie smaków. Przepis na drinka mai tai jest łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia barmańskiego. Składniki potrzebne do przygotowania koktajlu to: biały rum, sok ananasowy, syrop migdałowy, syrop cukrowy, triple sec, sok z cytryny lub sok z limonki, pokruszone kostki lodu.

Jak zrobić drinka mai tai? Potrzebny będzie shaker barmański, w którym umieść rum, sok ananasowy, syrop migdałowy, syrop cukrowy, sok z cytryny oraz pokruszony lód, wstrząśnij do połączenia składników i przelej do wysokiej szklanki. Cienką stróżką do szklanki wlej likier pomarańczowy tak aby powstały dwie kolorowe warstwy.

Triple sec to powstały ze skórek gorzkiej pomarańczy wytrawny likier. Nazwa triple sec oznacza potrójnie wytrawny, likier jest bezbarwny lub w kolorze pomarańczowym a zawartość alkoholu sięga w nim 40%.Rum jest alkoholem wysokoprocentowym. Dawniej pijany był przez piratów i rabusiów. Jego historia sięga czasów antycznych przywieziony do Europy przez ludność Arabską. Powstaje dzięki fermentacji trzciny cukrowej lub melasy. Wyróżnia się pięć rodzajów rumu, każdy z nich ma inne walory smakowe oraz różną zawartość procentową alkoholu. Produkcja rumu zależy od miejsca jego pochodzenia. Rum przeważnie dojrzewa powyżej roku najczęściej w drewnianych beczkach. Kolor rumu w dużej mierze zależy od materiału naczynia w którym dojrzewał, rum dojrzewający w beczkach ma kolor ciemno brązowy. Natomiast rum dojrzewających w stalowych kadziach jest przeźroczysty. Rum może być także dodatkiem do kawy lub przyrządzić na jego bazie można Rumtopf czyli tradycyjne bawarskie owoce w rumie.

Podsumowując domowy koktajl na bazie rumu jest idealny na imprezę z przyjaciółkami. Drink ze względu na swoją słodycz częściej wybierają kobiety, które lubują się w słodkich koktajlach. Proporcje dostosuj dobrowolnie pod swój gust. Jeśli wolisz słabsze drinki dodaj mniej alkoholu.

Alergeny w mai tai

Lista alergenów dla mai tai przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Syrop migdałowy

Wartości odżywcze mai tai

na 100g gotowej potrawy

Drinki na bazie alkoholu zawierają dużo kalorii. Często także są wyrobem wysokocukrowym. Powinny występować w naszej diecie możliwie jak najrzadziej. Alkohol obciąża naszą wątrobę gdyż to wątroba rozkłada alkohol, który spożywamy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
131.12
393.37
Białko (g)
0.13
0.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
15.77
47.30
Węglowodany przyswajalne (g)
15.52
46.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.25
0.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
0.07
0.20
Tłuszcze nasycone (g)
0.04
0.13
Tłuszcze nienasycone (g)
0.02
0.07
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.01
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.02
0.06
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: triple sec.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
28.45
85.36
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mai tai 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mai tai

Koszt składników
205.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rum biały
60 ml
60.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.14
Za 60 ml
Triple sec
15 ml
70.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 15 ml
Sok z cytryny
30 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Syrop migdałowy
10 ml
35.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Sok ananasowy
40 ml
2 łyżki stołowe
4.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.16
Za 40 ml
Lód
70 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 70 g
Syrop cukrowy
20 ml
29.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
0.83
Za 20 ml
Koszt składników
205.00