Wyróżnione przepisy kuchni brytyjskiej
-
Cottage pie
Cottage pie, czyli brytyjska zapiekanka mięsno-warzywna. Jest to pyszna potrawa, która słynie z Wielkiej Brytanii i Irlandii. Po polsku oznacza …
20 + 50 min średni 4 544 kcal -
Śliwki pod kruszonką
Śliwki pod kruszonką to angielski deser, który jest bardzo prosty do przygotowania. Ten deser idealnie nadaje się na podwieczorek i …
15 + 30 min łatwy 4 533 kcal -
Sernik banoffee bez dodatku cukru fit
Sernik banoffee w wersji bez dodatku cukru to przepis na pyszne ciasto inspirowane słynnym banoffee pie. Tutaj banoffee pie połączone …
30 + 60 min średni 20 329 kcal -
Owoce pod kruszonką
Owoce pod kruszonką to świetny i pyszny pomysł na deser z owocami. Zobacz, jak zrobić owoce pod kruszonką – bardzo …
10 + 35 min łatwy 4 -
Ryba po angielsku
Ryba po angielsku to ryba smażona w panierce z ciasta zbliżonego do ciasta naleśnikowego. Najlepsza ryba po angielsku to doskonały …
30 min łatwy 4 286 kcal
Pozostałe przepisy kuchni brytyjskiej
-
Yorkshire pudding
Yorkshire pudding to pomysł na domowy dodatek do obiadu. Przepis wywodzi się z kuchni brytyjskiej. Pyszny yorkshire pudding serwowany jest …
20 + 25 min łatwy 5 -
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 84 kcal -
Fish and chips
Fish and chips to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Ryba z frytkami to tradycyjne brytyjskie danie. …
20 + 30 min łatwy 4 884 kcal -
Zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym
Zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zapiekanka może zostać przygotowana …
20 + 75 min łatwy 5 -
Chowder
Chowder to pyszna kremowa zupa, która wspaniale sprawdza się na obiad, ale także na lunch. Jest smaczna i niezwykle prosta …
15 + 30 min łatwy 8 204 kcal -
Fasolka po bretońsku z puszki
Fasolka po bretońsku z puszki to doskonała propozycja na posiłek smaczny, niezwykle odżywczy, a przy okazji bardzo szybki, ze względu …
30 + 10 min łatwy 6 150 kcal
-
Custard
Custard to przepyszny słodki sos, który jest niezwykle popularny głównie w kuchni angielskiej, jednak warto wykorzystać go również do typowo …
10 + 15 min łatwy 1 1976 kcal -
Wegańska fasolka po bretońsku
Wegańska fasolka po bretońsku to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale smacznych przepisów. Całość można przygotować w kilka chwil …
20 + 20 min łatwy 4 264 kcal -
Biszkopt z rabarbarem
Dziś przedstawiamy Wam przepis na biszkopt z rabarbarem. Ta ciekawa roślina pojawia się na polskich straganach już w kwietniu i …
15 + 20 min łatwy 6 339 kcal -
Jajka po szkocku
Jajka po szkocku, z angielskiego scotch eggs, to potrawa charakterystyczna dla kuchni brytyjskiej. Są to jajka ugotowane na twardo, półtwardo …
40 min średni 1 955 kcal
-
Gulasz angielski
Gulasz angielski to doskonała alternatywa dla kupnych konserw. Gulasz domowej produkcji zawiera mniej soli i konserwantów. Masz też wpływ na …
25 + 180 min średni 20 86 kcal -
Pączki angielskie
Domowe pączki angielskie z serka homogenizowanego są szybkie (wręcz ekspresowe!) do zrobienia. Zazwyczaj składniki na te pączki można znaleźć w …
20 min łatwy 30 139 kcal -
Ryba z frytkami
Ryba z frytkami to danie, które zaskakuje prostotą i wspaniałym smakiem. Idealnie komponuje się z zestawem surówek i idealnie sprawdzi …
20 + 20 min łatwy 4 610 kcal -
Scones
Scones to bardzo szybkie bułeczki, które przygotowuje się bez drożdży. Te bułeczki można zjeść na ciepło i na zimno. Można …
25 + 15 min łatwy 20 116 kcal -
Muffiny z jabłkami
Muffiny z jabłkami to doskonała propozycja na pyszne i szybkie słodkie babeczki. Muffiny z jabłkami sprawdzą się jako słodka przekąska …
20 + 25 min łatwy 10 206 kcal -
Krem cytrynowy
Krem cytrynowy jest znany na całym świecie ze względu na swój wspaniały smak i wyjątkowy aromat. Choć robi się go …
20 + 25 min łatwy 4 535 kcal
-
Polędwica w cieście francuskim
Polędwica w cieście francuskim dobrze smakuje z pieczonymi warzywami. Taką polędwicę można przygotować na obiad dla całej rodziny, ale będzie …
45 + 45 min łatwy 4 1002 kcal -
Banoffee
Banoffee pie z kajmakiem bananami i mascarpone to jeden z tradycyjnych angielskich deserów, obecnie znany i popularny na całym świecie. …
40 min łatwy 10 667 kcal -
Crumble
Poznaj przepis na crumble czyli owoce pod pyszną kruszonką. Nasza wersja ciasta jest ze śliwkami. Jest to szybki deser na …
25 + 35 min łatwy 10 237 kcal -
Kurczak tikka masala
Kurczak tikka masala uznawany jest zarówno za danie brytyjskie, jak i indyjskie. Bardzo często spotkasz go w wielu indyjskich restauracjach. …
35 min średni 6 182 kcal
-
Wegetariańska ciecierzyca po bretońsku
Pyszny, wegetariański przepis na ciecierzycę po bretońsku bez dodatku mięsa. Bardzo sycąca, smaczna i niskokaloryczna. Zdrowa wersja bez mięsa idealna …
30 min łatwy 4 199 kcal -
Ciecierzyca po bretońsku z polędwiczką z indyka i papryką
Lżejsza wersja ciecierzycy po bretońsku z chudym mięsem z indyka. Pyszny sos pomidorowy z nutą papryki super urozmaica smak. Syty, …
30 min łatwy 6 243 kcal -
Ciecierzyca po bretońsku z kiełbasą
Lubisz fasolkę po bretońsku? Spróbuj koniecznie tej alternatywy i wykonaj ciecierzycę po bretońsku. Potrawę robi się bardzo szybko i w …
30 min łatwy 4 413 kcal -
Schab w sosie pieczeniowym
Schab w sosie pieczeniowym to świetny pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Schab przygotowany według tej receptury …
15 + 40 min łatwy 5 221 kcal -
Ciasto wegańskie
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
30 + 45 min łatwy 12 508 kcal -
Ciasto z malinami
Ciasto z malinami to pyszny i przyjemnie chrupiący deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Dzięki dużej ilości kwaskowych …
30 + 50 min łatwy 10 413 kcal
-
Kaszanka z grilla
Kaszanka z grilla jest jednym z najpopularniejszych dań przygotowywanych na ruszcie. Ze względu na wyjątkowy smak ma wielu zwolenników, którzy …
20 + 15 min łatwy 5 399 kcal -
Ciasto marchewkowe z białą czekoladą
Ciasto marchewkowe z białą czekoladą to bardzo smaczny deser. Wbrew pozorom w tym cieście nie wyczuwa się marchewki. Nadaje się …
30 + 50 min łatwy 8 631 kcal -
Cukinia zapiekana z mięsem mielonym
Cukinia zapiekana z mięsem mielonym i serem to idealna propozycja na ciepłe danie obiadowe dla całej rodziny. Przepis jest trochę …
30 + 40 min średni 4 760 kcal -
Wege ciasto marchewkowe
Wege ciasto marchewkowe to idealna propozycja na deser lub przekąskę dla wegan, ale nie tylko. Świetnie sprawdzi się na diecie …
25 + 45 min łatwy 0
Kuchnia brytyjska - opis, potrawy, przepisy, ciekawostki
Typowa charakterystyka kuchni brytyjskiej jest często myląca i dość krzywdząca, gdyż popularne opinie głoszą, że że jest to kuchnia uboga i bez smaku. Kuchnię angielską ukształtował klimat, gdyż jada się tłusto i królują ciężkie potrawy z mięsa, podrobów, ryb, ziemniaków i ciasta. Kuchnia brytyjska to nie tylko tradycyjna ryba z frytkami czy jajecznica na bekonie, lecz także pyszne zapiekanki, placki nadziewane mięsem i ciasta.
Kuchnia brytyjska - charakterystyka
Czym charakteryzuje się tradycyjne jedzenie w Wielkiej Brytanii
Kuchnia brytyjska uchodzi za nieciekawą i niezbyt zdrową. Angielskie jedzenie kojarzy się przede wszystkim z jajecznicą na bekonie i rybą z frytkami. Chłodniejszy klimat w Wielkiej Brytanii wymusza bardziej treściwe, sycące i ciężkie jedzenie. Jak wszystkie kuchnie świata, kuchnia angielska wywodzi się z ludu, który musi się dobrze najeść, aby mieć siły do pracy. Dlatego też najbardziej popularne są dania mięsne, mączne i ziemniaczane, jak pieczone mięsa, czy wszelkiego rodzaju placki z mięsem, zapiekanki i mięso w cieście.
Na kuchnię brytyjską miała wpływ kuchnia amerykańska oraz kuchnia indyjska oraz chłodny klimat morski. Jednak najważniejsze potrawy i przepisy kuchni angielskiej ukształtowały się w XX wieku w czasie obu wojen światowych. Trudności z zaopatrzeniem i kryzys w tym czasie spowodowały, że potrawy komponowano z tego co było. Przykładem tego jest prawdziwe angielskie śniadanie, które zawiera elementy niepasujące do siebie. Zniknęły wtedy dania wykwintne, a zastąpiła je kuchnia ludowa, prosta i niewyszukana.
Kuchnia brytyjska nie cieszy się dobrą opinią na świecie. Uchodzi za niezdrową, tuczącą i bez polotu. Jednak ta opinia może być bardzo krzywdząca, gdyż kuchnia brytyjska oferuje nie tylko rybę z frytkami, lecz także pyszne zapiekanki, mięsa w cieście czy wszelkiego rodzaju placki.
Charakterystyka obyczajów kulinarnych Anglików
Najważniejszym posiłkiem jest śniadanie, które w Wielkiej Brytanii jest obfite i kaloryczne i składa się z kilku dań na zimno i na ciepło.
Kolejnym brytyjskim posiłkiem jest tradycyjna herbata podawana koniecznie o godzinie 5. Wbrew pozorom, nie jest to filiżanka herbaty, lecz obfity posiłek obiadowy. Wtedy właśnie najczęściej jada się fish and chips. W ciągu dnia, między śniadaniem a herbatką, jada się jakąś małą przekąskę, na przykład kanapki.
Zwyczajem angielskim jest jadanie w pubach przy kuflu piwa. Dlatego też puby serwują typowe angielskie dania jak ryba z frytkami, zapiekanki czy placki z mięsem.
Tradycyjne, narodowe potrawy i przysmaki Wielkiej Brytanii
Tradycyjne angielskie śniadanie
W Anglii jedzenie śniadania uważa się za bardzo ważne. Śniadanie stanowi solidną porcję kalorii, tak aby starczyło energii na dzień pracy. Narodowe śniadanie nosi nazwę “full English breakfast” i składa się z jajecznicy na bekonie, parówek, fasolki w sosie pomidorowym, pomidorów, grzybów i plastrów kiełbasy. Do tego wszystkiego podaje się jeszcze owsiankę, tosty z dżemem, czy też ziemniaczane krokiety. Do śniadania pije się kawę lub herbatę.
Obecnie full English breakfast jest bardziej daniem w karcie restauracji hotelowej niż codziennym daniem w domu. Anglicy najchętniej jadają na śniadanie tosty z dżemem. Jednak solidne, pożywne śniadanie złożone z wielu elementów nadal gości w angielskich domach, z tym że prawdziwe angielskie śniadanie jest modyfikowane, zaś jego elementy dowolnie zmieniane.
Elementem śniadania są tzw. black pudding i white pudding. Ciekawostką jest samo słowo pudding, które nie oznacza słodyczy, lecz bardzo różne potrawy. Yorkshire pudding to rodzaj nie słodkich wypieków do obiadu. Natomiast black pudding stanowi rodzaj kiełbaski bardzo przypominającej kaszankę i zrobionej z podrobów i krwi. White pudding przypomina pasztetową. Natomiast przysmakiem na Boże Narodzenie jest świąteczny pudding.
Angielskie przekąski
Wielka Brytania jest krajem, gdzie jada się najwięcej kanapek. Kanapka, czyli sandwich, stanowi tradycyjną przekąskę. Anglia wytworzyła całą kulturę kanapek, które są mocno rozbudowane, nawet piętrowe i z najróżniejszymi składnikami. Sklepy z kanapkami oferują różne rodzaje składników, z których można skomponować własną kanapkę.
Ciekawostką jest angielska kanapka z frytkami, czyli chip butty. Niegdyś było to jedzenia klasy robotniczej i biedaków, których nie stać było na rybę. Obecnie jest to przysmak, który jada się jako przekąskę w domu lub w pubie.
Kuchnia amerykańska przyniosła do Anglii fast food oraz burgery, które zdobyły dużą popularność. Angielskie burgery są naprawdę smaczne i nie porównują się z fast food, gdyż zawierają soczyste i wspaniale upieczone mięso.
Popularnym daniem jest tzw. bread pudding, które robi się tak samo jak francuskie grzanki.
Popularne potrawy na lunch i obiad
Tradycyjnym daniem jadalnym codziennie jest “fish and chips”, czyli ryba z frytkami. Danie to upowszechniło się w XIX wieku wraz z rozwojem floty rybackiej i rybołówstwa. Ryba, najczęściej dorsz lub łupacz, smażona jest w panierce w głębokim oleju i serwowana z frytkami skropionymi octem. Do ryby z frytkami podaje się ugotowany zielony groszek w całości lub zmielony. Kuchnia indyjska i tu miała coś do powiedzenia, gdyż popularnym dodatkiem do frytek jest także sos curry.
Na angielskie potrawy duży wpływ ma kuchnia indyjska i kuchnia azjatycka. Z Indii przywędrowało do Anglii curry, które stało się bardzo popularne. Anglicy bardzo gustują w ostrym curry, na które składa się mięso, ryby, pomidory i mnóstwo przypraw. W ostatnich czasach w Anglii bardzo popularne stały się potrawy z woka, tzw. stir-fry. Dania te zyskały ogromną popularność, gdyż są nie tylko smaczne i zdrowe, lecz także szybkie i łatwe do zrobienia.
Kuchnia brytyjska słynie także z pysznych zapiekanek, zapiekanego mięsa, czy też mięsa w cieście. Prawdziwe i bardzo sycące przysmaki to:
- cottage pie, czyli zapiekanka z mielonego mięsa wołowego z cebulą, przykrytego puree ziemniaczanym,
- shepherd's pie, czyli placek pasterski stanowiący taką samą zapiekankę, lecz z jagnięciną,
- pie and mash, czyli placek nadziewany wieprzowiną z ziemniakami i sosem,
- kidney pie, placek z wołowiną i nerkami zapiekanymi w cieście,
- cornish pasty, czyli duży pieróg nadziewany mięsem i ziemniakami.
Angielskie słodycze i desery
Tradycyjnym ciastem angielskim jest jabłecznik, czyli apple pie, który przejęła też kuchnia amerykańska. Ciasto z jabłkami dekoruje się na wierzchu w charakterystyczną kratkę i podaje z lodami.
Słodkim przysmakiem jest sponge cake, czyli ciasto biszkoptowe przekładane bitą śmietaną i podawane ze świeżymi owocami. Świąteczny przysmak stanowi gingerbread man, czyli ciasteczka korzenne w kształcie ludzika. Wypiek tych ciasteczek stanowi nie lada uciechę, gdyż ciasteczka można dowolnie udekorować, na przykład ubierając ludzika w różne stroje.
Narodowe przysmaki świąteczne
Niedzielny obiad czy spotkania rodzinne mają zwykle bardziej wykwintny charakter. Wówczas na stole pojawia się pieczeń, czyli Sunday roast. Taki świąteczny obiad składa się z pieczonego mięsa, pieczonych ziemniaków, warzyw oraz Yorkshire pudding.
Yorkshire pudding to popularne, narodowe danie kuchni brytyjskiej. Jest to rodzaj ciasteczek upieczonych z ciasta naleśnikowego. Mają kształt małych filiżanek. Nie są to słodkie ciastka, lecz dodatek obiadowy, stanowiący nieodłączną część Sunday roast.
Niezwykłym przysmakiem świątecznym jest Christmas pudding, czyli rodzaj babki z łoju i suszonych owoców. Danie to długo się gotuje, a następnie odstawia, aby dojrzało. Podczas serwowania pudding często zalewa się alkoholem i podpala.