Drinki z rumem

drinki z rumem

Rum produkowano już w starożytności z trzciny cukrowej. Głównym producentem stała się Ameryka, kiedy to Kolumb przywiózł sadzonki trzciny cukrowej na Karaiby. Melasa, będąca odpadem po produkcji cukru, stała się surowcem do wyrobu rumu. Cukier i rum z trzciny cukrowej wpłynęły na losy świata, gdyż przyczyniły się do niewolnictwa i wyzwolenia USA. Z rumem białym, złotym i brązowym robi się najczęściej smaczne drinki i koktajle. Najpopularniejsze z nich to Mojito, Pina Colada, Cuba Libre czy Daiquiri. Z brązowym rumem robi się pyszne drinki rozgrzewające na zimę. Zaś z białym powstają smaczne, orzeźwiające drinki na lato i na imprezę.

Drinki z rumem - polecane przepisy

Drinki z rumem - pozostałe przepisy

Drinki z rumem - pomysły na wyśmienite drinki z dodatkiem rumu

Kto nie słyszał o słynnym koktajlu Mojito, który pijał Ernest Hemingway? Ile osób spiera się o to, jak się tę nazwę wymawia. Słynny Mojito robi się z rumu. Co ciekawe, rum jako taki nie jest w Polsce popularny. Faktycznie nie służy on do picia samodzielnie. Na bazie rumu powstają smaczne i proste drinki, które można zrobić samemu w domu. Opisujemy ciekawe drinki jakie powstają z białego i brązowego rumu. Doradzamy jak robić pyszne napoje rozgrzewające na zimowe wieczory oraz jak przygotować dla gości smaczny drink na imprezę.

Co to jest rum i jak się go produkuje

Jak rum wpłynął na losy świata

Rum kojarzy się głównie jako napój marynarzy, piratów, szmuglerów i nieodwołalnie łączy się z morzem i wyprawami morskimi. Napój ten ma bardzo długą historię, zaś na temat pochodzenia jego nazwy istnieje kilka teorii. Rum robi się ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej. Prawdopodobnie został stworzony w Indiach i Chinach. Do Europy sprowadzili go Maurowie, którzy uprawiali trzcinę cukrową. Krzysztof Kolumb przywiózł sadzonki trzciny cukrowej do Ameryki, gdzie roślina ta dobrze się przyjęła. Od tego momentu rozwinęła się produkcja cukru i rumu, gdyż melasa będące produktem ubocznym wytwarzania cukru okazała się idealnym surowcem do produkcji tego napitku.

Popularność rumu znacznie wpłynęła na historię świata. Marynarze na statkach musieli pić alkohol, gdyż woda psuła się w czasie długiego rejsu. Wraz z rozwojem produkcji rumu, zastąpiono nim piwo, zaś marynarze dostawali dzienne racje rumu lub grogu, czyli rumu rozcieńczonego wodą. Produkcja rumu rozwinęła się głównie w Ameryce Południowej i USA, gdzie importowano melasę z Karaibów. Wraz ze wzrostem popularności rumu rozszerzył się handel niewolnikami z Afryki, którzy potrzebni byli na plantacjach trzciny cukrowej. Istnieje legenda, która mówi, że rum stworzyli niewolnicy pracujący na plantacjach. Zabierali oni sobie produkt uboczny, czyli melasę, która po sfermentowaniu stanowiła smaczny napój wyskokowy.

Konsekwencją lukratywnego handlu niewolnikami, trzciną i rumem, było wyzwolenie się USA. Sygnałem do wybuchu niezadowolenia był wzrost kosztów importu melasy do produkcji rumu z Jamajki. Niestety później produkcja rumu w USA zmniejszyła się wskutek polityki sprzyjającej produkcji whisky ze zboża. Tym samym rum przegrał walkę z whisky i nieco popadł w zapomnienie.

Rodzaje rumu i z czym robi się drinki z rumem

Rum produkuje się prawie na całym świecie. Zaczęto nawet produkować trunek z buraka cukrowego. Lecz nazwa “rum” została zastrzeżona dla produktów z trzciny cukrowej. Obecnie najlepsze gatunki rumu, które dojrzewają w dębowych beczkach, produkuje się na Karaibach, czyli na Kubie, Dominikanie, Jamajce i na Barbados. Co ciekawe, na bazie rumu powstaje popularny likier Malibu, który stanowi połączenie rumu i ekstraktu z orzecha kokosowego.

Rum dzieli się na:

  • biały, czyli przejrzysty rodzaj rumu o delikatnym, słodkim smaku, który nie nadaje się do picia bezpośrednio, lecz robi się z niego smaczne drinki,
  • złoty, nieco ciemniejszy rum o większym aromacie, sprawdza się również jako podstawa drinków lub dodaje się go do herbaty,
  • brązowy rum jest najszlachetniejszy i ma mocny smak i aromat. Pije się go bezpośrednio lub z lodem i sokiem z cytryny. Robi się z niego także rozgrzewające drinki.

Dobre drinki robi się najczęściej z rumem białym i brązowym. Szlachetne gatunki rumu można pić bez dodatków. Najczęściej jednak z rumu przygotowuje się smaczne drinki. Jako dodatki stosuje się lód, cukier, cytrusy lub miętę. Rum dobrze komponuje się także z innymi alkoholami, jak likiery lub wermut. Do rumu pasują również słodkie syropy.

Najsłynniejsze drinki z rumem:

  • Mojito,
  • Prezydent,
  • Huragan,
  • Cuba Libre,
  • Pina Colada.

Najsłynniejsze drinki z rumem - przepis na najlepszy drink

Przepis na słynne, smaczne drinki na bazie rumu - Mojito

Najsłynniejszy drink na bazie rumu nosi nazwę Mojito, której wymowa sprawia spore trudności. Legenda głosi, że pierwowzorem tego koktajlu był ulubiony napój znanego brytyjskiego korsarza Francisa Drake’a, który lubił pić alkohol z trzciny cukrowej z sokiem z cytryny i miętą. Drink ten stał się bardziej popularny, gdy udoskonalono sposób destylacji rumu. Mojito był ulubionym napojem Ernesta Hemingwaya, który rozsławił ten drink na całym świecie.

Przepis na Mojito nie jest wcale trudny i z powodzeniem można zrobić go samemu w domu. Robi się go z białym rumem. W szklance ugniatamy miętę z kawałkami limonki. Następnie dodajemy syrop cukrowy i kostki lodu. Wlewamy rum i szklankę dopełniamy wodą gazowaną.

Dobre i proste drinki z rumu, które możemy zrobić w domu

Dobre, proste drinki z białym lub brązowym rumem można z powodzeniem robić samemu w domu, gdyż zawierają one tylko kilka składników.

Klasycznym drinkiem jest Cuba Libre. Według legendy drink ten powstał, gdy Amerykanie wzięli udział w wojnie o wyzwolenie Kuby z rąk Hiszpanów. Amerykanie połączyli rum z coca colą i wznosili toast “Wolna Kuba”, czyli Cuba libre. Drink ten z białym rumem upowszechnił się na początku XX wieku. Zaczęto go uzupełniać sokiem z limonki i kostkami lodu.

Podstawą dobrych drinków jest daiquiri, który powstaje z rumu, soku z limonki i syropu cukrowego. Składniki mieszamy w shakerze. Na bazie tego koktajlu robimy proste drinki owocowe, na przykład z dodatkiem musu z mango.

Prostym i dobrze znanym drinkiem na bazie rumu jest Pina Colada, powstająca z dodatkiem kokosa i ananasa. Przepis na ten napój pochodzi prawdopodobnie z Puerto Rico. Wykonanie tego smacznego drinka jest bardzo proste. Wystarczy zmiksować biały rum, sok z ananasa i mleko kokosowe. Do szklanki dodajemy także kostki lodu i kawałki ananasa.

Na bazie rumu, szczególnie brązowego, robimy również pyszne napoje rozgrzewające na jesień i zimę. Co ciekawe, grzaniec na bazie brązowego rumu robi się z dodatkiem masła. Napój ten warto wypić, gdy bierze nas przeziębienie. Wykonanie tego grzańca jest bardzo łatwe i proste. Do rumu dodajemy sok jabłkowy i sok z cytryny. Następnie w garnuszku rozpuszczamy masło gorącą wodą, dodajemy cynamon i podgrzewamy mieszając, aż wszystko się rozpuści. Wlewamy do szklanki z rumem i sokiem. Rozgrzewająco działa także zimny, kubański drink Canchanchara, który robimy z rumu, soku z cytryny, miodu i wody lub kostek lodu.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto