Przepis na coquito blanco krok po kroku

Składniki dla 7 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, laska wanilii
To będzie niezbędne
mikser, szklanka typu old fashioned

W wysokim wąskim naczyniu umieść mleko, mleko kokosowe, mleko skondensowane.

Laskę wanilii przekrój na pół i nożem wydobądź ziarenka, dodaj je do pojemnika i ubij składniki razem.

Napój podawaj w szklankach posypany cynamonem, możesz dodać kostki lodu.

Coquito blanco podane w kieliszkach. Obok niż znajdują się łupiny kokosa.
Coquito blanco
Koszt przygotowania dania
36.96 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
345 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
57

Coquito blanco - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o coquito blanco

Coquito blanco to pochodzący z Portoryko kokosowy drink na bazie mleka kokosowego. Drink jest bardzo prosty do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia barmańskiego. Do zrobienia drinka potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko kokosowe, mleko skondensowane, rum, cynamon, mleko, wanilia.

Jak zrobić coquito blanco? W wysokim wąskim naczyniu umieść płynne składniki. Laskę wanilii przekrój na pół i nożem wydobądź ziarenka, dodaj je do pojemnika i ubij składniki razem. Podawaj w szklankach posypany cynamonem.

Mleczko kokosowe powstaje poprzez przetarcie miąższu kokosa z dodatkiem wody. Jest ono produktem całkowicie wegańskim, może być spożywany przez osoby z nietolerancją mleka krowiego. Mleko kokosowe zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego, jednak nie zawiera cholesterolu. Kwasy zawarte w kokosie są kwasami krótkołańcuchowymi, dzięki czemu wchłaniają się one bezpośrednio, bez potrzeby wcześniejszego trawienia. Mleczko kokosowe ma różne zawartości tłuszczu począwszy od 7% skończywszy na 25% im wyższa zawartość tłuszczu tym mleko jest bardziej kremowe i ma głębszy smak kokosa. Pamiętaj, aby wybierać mleka bez dodatku substancji konserwujących oraz z jak najkrótszą liczbą składników.

Rum jest alkoholem wysokoprocentowym. Dawniej pijany był przez piratów i rabusiów. Jego historia sięga czasów antycznych przywieziony do Europy przez ludność Arabską. Powstaje dzięki fermentacji trzciny cukrowej lub melasy. Wyróżnia się pięć rodzajów rumu, każdy z nich ma inne walory smakowe oraz różną zawartość procentową alkoholu. Produkcja rumu zależy od miejsca jego pochodzenia. Rum przeważnie dojrzewa powyżej roku najczęściej w drewnianych beczkach. Kolor rumu w dużej mierze zależy od materiału naczynia, w którym dojrzewał, rum dojrzewający w beczkach ma kolor ciemno brązowy. Natomiast rum dojrzewających w stalowych kadziach jest przeźroczysty. Rum może być także dodatkiem do kawy lub przyrządzić na jego bazie można Rumtopf czyli tradycyjne bawarskie owoce w rumie.

Podsumowując pyszny napój alkoholowy doskonale sprawdzi się jako drink na wieczory w gronie rodziny lub przyjaciół. Możesz go także dodać jako polewa do deserów. Napój możesz wzbogacić dodatkiem rodzynek lub wiórków kokosowych.

Wartości odżywcze coquito blanco

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
172.93 kcal
345.86 kcal
Białko
3.43 g
6.87 g

Węglowodany w coquito blanco

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
19.48 g
38.96 g
Węglowodany przyswajalne
19.44 g
38.89 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.04 g
0.07 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
3.80 g
7.60 g
Tłuszcze nasycone
2.61 g
5.21 g
Tłuszcze nienasycone
1.19 g
2.39 g
Tłuszcze jednonasycone
1.01 g
2.02 g
Tłuszcze wielonasycone
0.18 g
0.36 g
Cholesterol
13.79 mg
27.57 mg

Witaminy w przepisie na coquito blanco

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
31.29 µg (mcg)
62.57 µg (mcg)
Witamina B6
0.04 mg
0.08 mg
Witamina B12
0.32 µg (mcg)
0.63 µg (mcg)
Witamina C
0.59 mg
1.17 mg
Retinol
30.50 µg (mcg)
61.00 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.09 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.34 mg
Niacyna
0.10 mg
0.20 mg
Foliany
3.79 µg (mcg)
7.57 µg (mcg)
Beta karoten
9.86 µg (mcg)
19.71 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na coquito blanco

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
123.43 mg
246.86 mg
Potas
158.14 mg
316.29 mg
Wapń
122.93 mg
245.86 mg
Fosfor
148.14 mg
296.29 mg
Magnez
13.14 mg
26.29 mg
Żelazo
0.10 mg
0.21 mg
Cynk
0.42 mg
0.83 mg
Miedź
0.02 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny coquito blanco 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w coquito blanco

Lista alergenów dla coquito blanco przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • mleko skondensowane (zagęszczone)

Cena przygotowania coquito blanco

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
300 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 ml
Mleczko kokosowe
500 ml
2 szklanki
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 2
6.25
Za 500 ml
Mleko skondensowane (zagęszczone)
300 g
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
4.25
Za 300 g
Rum
300 ml
60.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
25.71
Za 300 ml
Koszt składników
80.00
Jak oceniasz przepis na coquito blanco
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób