Pierś z kaczki w pomarańczach

Opublikowano: 05.08.2021 r., 11:19 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierś z kaczki w pomarańczach ułożona w naczyniu żaroodpornym.
Pierś z kaczki w pomarańczach
Pierś z kaczki w pomarańczach to przepis idealny dla wszystkich miłośników drobiu na słodko. Ma wspaniały smak, a dzięki odpowiedniej obróbce mięso jest idealne.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
676 kcal
Kcal w porcji
383 g
Wielkość porcji
18
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Piersi z kaczki ze skórą 3 szt (600 g)
  • Pomarańcza 2 szt (480 g)
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki (60 ml)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, tymianek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, naczynie żaroodporne, praska do czosnku, miska, wyciskarka do cytrusów

Przepis na pierś z kaczki w pomarańczach krok po kroku

Wyciśnij sok z 1 pomarańczy i wlej go do miseczki. Dodaj 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, tymianek, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszaj.

Piersi kaczki dokładnie umyj i ponacinaj skórkę, by powstała kratka na całej powierzchni. Natrzyj każdą pierś bardzo dokładnie w powstałej marynacie i schowaj ją do lodówki na 40 minut.

Na naczynie żaroodporne wylej 1 łyżkę oliwy i rozprowadź całość. Poukładaj w nim piersi i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Po tym czasie na wierzch poukładaj pokrojoną w plastry pomarańczę na piersiach i piecz kolejne 10 minut.

Upieczoną kaczkę posyp drobno posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na pierś z kaczki w pomarańczach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,7% osób

Więcej informacji na temat piersi z kaczki w pomarańczach

Pierś z kaczki w pomarańczach jest pomysłem na naprawdę świetny i bardzo uroczysty posiłek. Choć po kaczkę nie sięga się zbyt często warto jej spróbować właśnie w takim wydaniu. Nieco słodka z nutą ostrego czosnku, na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ciekawych połączeń smakowych, a także wytrawnych dań z dodatkiem owoców. Tak przygotowana kaczka świetnie pasuje do gotowanych ziemniaków czy ostrego ryżu.

Przepis na pierś z kaczki w pomarańczach jest bardzo prosty, dlatego będzie idealnym wyborem dla początkujących kucharzy, którzy chcą spróbować swoich sił z tym rodzajem mięsa. Tak podana kaczka będzie niezwykle łatwym pomysłem na wspaniały i zdrowy posiłek. Choć przygotowanie jej wydaje się dość skomplikowane i odstrasza wielu ludzi, z tym przepisem można się przekonać, że całość jest naprawdę bardzo łatwa, a przy tym fantastycznie smakuje.

Kaczka pieczona w pomarańczach ze wspaniałą marynatą jest niezwykle soczysta. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach. Choć skórka nie jest zbyt dietetyczna, to warto jest ją zostawić, gdyż upieczona świetnie smakuje.

Ta kaczka jest po prostu wyśmienita ze względu na idealny dobór przypraw i połączenie mięsa z pomarańczami. Najlepiej wybrać deserowe, o słodkim smaku, które świetnie sprawdzą się z ostrym czosnkiem. Taka mieszanka nadaje całości idealnego smaku i wspaniałego aromatu.

Tak przygotowana kaczka jest bardzo świąteczna. Świetnie nadaje się na Wielkanoc czy Boże Narodzenie. Pięknie się prezentuje, a jej smak jest niezwykle elegancki i wykwintny. Całość jest tak dobra, że na pewno przekona do siebie nawet największego krytyka. Warto przygotować ją na uroczysty obiad i podać z plasterkami pomarańczy, które wspaniale współgrają z przypieczoną skórką. To dobra opcja dla wszystkich, którzy poszukują dania efektownego, choć nieskomplikowanego. Całość jest niezwykle prosta w przygotowaniu, ale połączenia smakowe, które się w tym daniu krzyżują sprawiają, że całość na pewno nie jest nudna.

Z tego przepisu dowiesz się jak przyrządzić pierś z kaczki w pomarańczach, która zachwyci wszystkich gości. Jest pyszna, delikatna i niezwykle aromatyczna. Bardzo dekoracyjnie się prezentuje. To dobry wybór na święta.

Alergeny w piersi z kaczki w pomarańczach

Lista alergenów dla piersi z kaczki w pomarańczach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pierś z kaczki w pomarańczach

Wartości odżywcze piersi z kaczki w pomarańczach

na 100g gotowej potrawy

To danie zdrowe, jednak ze względu na dość sporą ilość tłuszczu nie powinno gościć zbyt często w menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(383g)
Energia (kcal)
176.70
676.78
Białko (g)
9.43
36.10
Fenyloalanina (mg)
0.39
1.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(383g)
Węglowodany (g)
5.09
19.49
Węglowodany przyswajalne (g)
4.07
15.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.02
3.91

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(383g)
Tłuszcz (g)
13.24
50.71
Tłuszcze nasycone (g)
4.25
16.26
Tłuszcze nienasycone (g)
8.99
34.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.37
28.24
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.62
6.21
Cholesterol (mg)
41.74
159.86

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(383g)
Witamina B6 (mg)
0.31
1.18
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
1.30
Witamina C (mg)
21.77
83.37
Tiamina (mg)
0.23
0.87
Ryboflawina (mg)
0.16
0.61
Niacyna (mg)
1.91
7.30
Foliany (µg (mcg))
18.08
69.24

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(383g)
Sód (mg)
29.47
112.87
Potas (mg)
203.99
781.29
Wapń (mg)
22.18
84.96
Fosfor (mg)
93.99
359.99
Magnez (mg)
14.83
56.78
Żelazo (mg)
2.25
8.63
Cynk (mg)
0.45
1.71
Miedź (mg)
0.18
0.69
Mangan (mg)
0.03
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kaczki w pomarańczach 18
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piersi z kaczki w pomarańczach

Koszt składników
64.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi z kaczki ze skórą
600 g
3 szt
37.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
27.75
Za 600 g
Pomarańcza
480 g
2 szt
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
3.84
Za 480 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
64.00