Przepis na pierś z kaczki w pomarańczach krok po kroku
- Piersi z kaczki ze skórą 600 g 3 szt
- Pomarańcza 480 g 2 szt
- Oliwa z oliwek 60 ml 4 łyżki
- Czosnek 10 g 2 ząbki
Wyciśnij sok z 1 pomarańczy i wlej go do miseczki. Dodaj 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, tymianek, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszaj.
Piersi kaczki dokładnie umyj i ponacinaj skórkę, by powstała kratka na całej powierzchni. Natrzyj każdą pierś bardzo dokładnie w powstałej marynacie i schowaj ją do lodówki na 40 minut.
Na naczynie żaroodporne wylej 1 łyżkę oliwy i rozprowadź całość. Poukładaj w nim piersi i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Po tym czasie na wierzch poukładaj pokrojoną w plastry pomarańczę na piersiach i piecz kolejne 10 minut.
Upieczoną kaczkę posyp drobno posiekaną natką pietruszki.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Pierś z kaczki w pomarańczach - cechy przepisu
Więcej o piersi z kaczki w pomarańczach
Pierś z kaczki w pomarańczach jest pomysłem na naprawdę świetny i bardzo uroczysty posiłek. Choć po kaczkę nie sięga się zbyt często warto jej spróbować właśnie w takim wydaniu. Nieco słodka z nutą ostrego czosnku, na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ciekawych połączeń smakowych, a także wytrawnych dań z dodatkiem owoców. Tak przygotowana kaczka świetnie pasuje do gotowanych ziemniaków czy ostrego ryżu.
Przepis na pierś z kaczki w pomarańczach jest bardzo prosty, dlatego będzie idealnym wyborem dla początkujących kucharzy, którzy chcą spróbować swoich sił z tym rodzajem mięsa. Tak podana kaczka będzie niezwykle łatwym pomysłem na wspaniały i zdrowy posiłek. Choć przygotowanie jej wydaje się dość skomplikowane i odstrasza wielu ludzi, z tym przepisem można się przekonać, że całość jest naprawdę bardzo łatwa, a przy tym fantastycznie smakuje.
Kaczka pieczona w pomarańczach ze wspaniałą marynatą jest niezwykle soczysta. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach. Choć skórka nie jest zbyt dietetyczna, to warto jest ją zostawić, gdyż upieczona świetnie smakuje.
Ta kaczka jest po prostu wyśmienita ze względu na idealny dobór przypraw i połączenie mięsa z pomarańczami. Najlepiej wybrać deserowe, o słodkim smaku, które świetnie sprawdzą się z ostrym czosnkiem. Taka mieszanka nadaje całości idealnego smaku i wspaniałego aromatu.
Tak przygotowana kaczka jest bardzo świąteczna. Świetnie nadaje się na Wielkanoc czy Boże Narodzenie. Pięknie się prezentuje, a jej smak jest niezwykle elegancki i wykwintny. Całość jest tak dobra, że na pewno przekona do siebie nawet największego krytyka. Warto przygotować ją na uroczysty obiad i podać z plasterkami pomarańczy, które wspaniale współgrają z przypieczoną skórką. To dobra opcja dla wszystkich, którzy poszukują dania efektownego, choć nieskomplikowanego. Całość jest niezwykle prosta w przygotowaniu, ale połączenia smakowe, które się w tym daniu krzyżują sprawiają, że całość na pewno nie jest nudna.
Z tego przepisu dowiesz się jak przyrządzić pierś z kaczki w pomarańczach, która zachwyci wszystkich gości. Jest pyszna, delikatna i niezwykle aromatyczna. Bardzo dekoracyjnie się prezentuje. To dobry wybór na święta.
Wartości odżywcze piersi z kaczki w pomarańczach
Energia i białka
(383g)
Węglowodany w piersi z kaczki w pomarańczach
(383g)
Tłuszcze
(383g)
Witaminy w przepisie na pierś z kaczki w pomarańczach
(383g)
Składniki mineralne w przepisie na pierś z kaczki w pomarańczach
(383g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w piersi z kaczki w pomarańczach
Lista alergenów dla piersi z kaczki w pomarańczach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pierś z kaczki w pomarańczach