Przepis na pierś z kaczki w pomarańczach krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, tymianek
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, naczynie żaroodporne, praska do czosnku, miska, wyciskarka do cytrusów

Wyciśnij sok z 1 pomarańczy i wlej go do miseczki. Dodaj 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, tymianek, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszaj.

Piersi kaczki dokładnie umyj i ponacinaj skórkę, by powstała kratka na całej powierzchni. Natrzyj każdą pierś bardzo dokładnie w powstałej marynacie i schowaj ją do lodówki na 40 minut.

Na naczynie żaroodporne wylej 1 łyżkę oliwy i rozprowadź całość. Poukładaj w nim piersi i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Po tym czasie na wierzch poukładaj pokrojoną w plastry pomarańczę na piersiach i piecz kolejne 10 minut.

Upieczoną kaczkę posyp drobno posiekaną natką pietruszki.

Pierś z kaczki w pomarańczach ułożona w naczyniu żaroodpornym.
pierś z kaczki w pomarańczach
Koszt przygotowania dania
34.59 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
676 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
18

Pierś z kaczki w pomarańczach - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o piersi z kaczki w pomarańczach

Pierś z kaczki w pomarańczach jest pomysłem na naprawdę świetny i bardzo uroczysty posiłek. Choć po kaczkę nie sięga się zbyt często warto jej spróbować właśnie w takim wydaniu. Nieco słodka z nutą ostrego czosnku, na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ciekawych połączeń smakowych, a także wytrawnych dań z dodatkiem owoców. Tak przygotowana kaczka świetnie pasuje do gotowanych ziemniaków czy ostrego ryżu.

Przepis na pierś z kaczki w pomarańczach jest bardzo prosty, dlatego będzie idealnym wyborem dla początkujących kucharzy, którzy chcą spróbować swoich sił z tym rodzajem mięsa. Tak podana kaczka będzie niezwykle łatwym pomysłem na wspaniały i zdrowy posiłek. Choć przygotowanie jej wydaje się dość skomplikowane i odstrasza wielu ludzi, z tym przepisem można się przekonać, że całość jest naprawdę bardzo łatwa, a przy tym fantastycznie smakuje.

Kaczka pieczona w pomarańczach ze wspaniałą marynatą jest niezwykle soczysta. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach. Choć skórka nie jest zbyt dietetyczna, to warto jest ją zostawić, gdyż upieczona świetnie smakuje.

Ta kaczka jest po prostu wyśmienita ze względu na idealny dobór przypraw i połączenie mięsa z pomarańczami. Najlepiej wybrać deserowe, o słodkim smaku, które świetnie sprawdzą się z ostrym czosnkiem. Taka mieszanka nadaje całości idealnego smaku i wspaniałego aromatu.

Tak przygotowana kaczka jest bardzo świąteczna. Świetnie nadaje się na Wielkanoc czy Boże Narodzenie. Pięknie się prezentuje, a jej smak jest niezwykle elegancki i wykwintny. Całość jest tak dobra, że na pewno przekona do siebie nawet największego krytyka. Warto przygotować ją na uroczysty obiad i podać z plasterkami pomarańczy, które wspaniale współgrają z przypieczoną skórką. To dobra opcja dla wszystkich, którzy poszukują dania efektownego, choć nieskomplikowanego. Całość jest niezwykle prosta w przygotowaniu, ale połączenia smakowe, które się w tym daniu krzyżują sprawiają, że całość na pewno nie jest nudna.

Z tego przepisu dowiesz się jak przyrządzić pierś z kaczki w pomarańczach, która zachwyci wszystkich gości. Jest pyszna, delikatna i niezwykle aromatyczna. Bardzo dekoracyjnie się prezentuje. To dobry wybór na święta.

Wartości odżywcze piersi z kaczki w pomarańczach

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(383g)
Energia (kalorie)
176.70 kcal
676.78 kcal
Białko
9.43 g
36.10 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Fenyloalanina
0.39 mg
1.50 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(383g)
Tłuszcz
13.24 g
50.71 g
Tłuszcze nasycone
4.25 g
16.26 g
Tłuszcze nienasycone
8.99 g
34.45 g
Tłuszcze jednonasycone
7.37 g
28.24 g
Tłuszcze wielonasycone
1.62 g
6.21 g

Witaminy w przepisie na pierś z kaczki w pomarańczach

Na 100g
Na porcję
(383g)
Witamina B6
0.31 mg
1.18 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina C
21.77 mg
83.37 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.23 mg
0.87 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.61 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
1.91 mg
7.30 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
18.08 µg (mcg)
69.24 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierś z kaczki w pomarańczach

Na 100g
Na porcję
(383g)
Potas
203.99 mg
781.29 mg
Wapń
22.18 mg
84.96 mg
Fosfor
93.99 mg
359.99 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
14.83 mg
56.78 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
2.25 mg
8.63 mg
Cynk
0.45 mg
1.71 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.18 mg
0.69 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Mangan
0.03 mg
0.13 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kaczki w pomarańczach 18
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w piersi z kaczki w pomarańczach

Lista alergenów dla piersi z kaczki w pomarańczach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pierś z kaczki w pomarańczach

Cena przygotowania piersi z kaczki w pomarańczach

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi z kaczki ze skórą
600 g
3 szt
37.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
27.75
Za 600 g
Pomarańcza
480 g
2 szt
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
3.84
Za 480 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Liczba porcji:
Koszt składników
64.00
Jak oceniasz przepis na pierś z kaczki w pomarańczach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób