Kaczka nadziewana

Opublikowano: 19.07.2021 r., 10:00 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kaczka nadziewana podana w ciemnym naczyniu z plastrami pomarańczy i świeżymi gałązkami rozmarynu.
Kaczka nadziewana
Sprawdź najlepszy przepis na najlepszą kaczkę nadziewaną jabłkami. Pyszna, aromatyczna i soczysta kaczka pieczona w całości jest idealna na świąteczny obiad.
Przygotowanie 180 min
Pieczenie 120 min
562 kcal
Kcal w porcji
335 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Kaczka cała 1 sztuka (2000 g)
  • Jabłko 3 duże lub 4 średnie sztuki (630 g)
  • Masło 1 łyżka (15 g)
  • Suszona żurawina 1 garść (35 g)
  • Pomarańcza 2 sztuki (240 g)
  • Rozmaryn świeży 1 gałązka (1 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, ręcznik papierowy

Przepis na kaczkę nadziewaną krok po kroku

Kaczkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym.

Kaczkę natrzyj masłem. Zmieszaj łyżkę majeranku, ze sporą szczyptą soli i pieprzu, a następnie natrzyj dokładnie kaczkę.

Jabłka pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne i wymieszaj je z żurawiną a następnie nafaszeruj kaczkę.

Kaczkę przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę do pieczenia.

Do środka kaczki włóż jedną gałązkę rozmarynu, a na wierzchu i dookoła połóż pomarańczę pokrojoną w plastry lub ćwiartki.

Piecz 2 godziny w temperaturze 180 stopni.

Na ostatnie 30 minut możesz zwiększyć temperaturę do 200 aby zrumienić skórkę.

Jak oceniasz przepis na kaczkę nadziewaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat kaczki nadziewanej

W polskiej kuchni jest wiele przepisów, po które sięgamy szczególnie w święta. Większość z nich dotyczy kolacji wigilijnej lub śniadania wielkanocnego, jednak są również takie, które przygotowujemy na świąteczny obiad. Jednym z takich dań jest kaczka nadziewana jabłkami.

Kaczka faszerowana jabłkami z majerankiem z piekarnika to jeden ze staropolskich przepisów, po który sięgamy w czasie świąt. Danie jest niezwykle smaczne ale także pięknie prezentuje się na stole. Piękna, rumiana, z chrupiącą skórką, pachnąca majerankiem i jabłkami jest królową stołu. Możesz do niej podać ziemniaki z wody, puree ziemniaczane, pieczone ziemniaki czy kaszę gryczaną. Jedną z najlepszych surówek jest czerwona kapusta, możesz również przygotować duszoną czerwoną kapustę lub buraczki na zimno lub ciepło. Pysznym dodatkiem jest również żurawina, której kwaskowaty smak idealnie współgra ze słodkim smakiem mięsa z kaczki.

Jest wiele przepisów na pieczoną kaczkę jednak przepis na kaczkę nadziewaną jabłkami po staropolsku jest tym, który najczęściej jest przygotowywany w polskich domach. Kaczkę warto przygotować parę godzin przed pieczeniem aby mięso dokładnie przeszło smakiem majeranku, jabłek i pomarańczy. Podczas pieczenia uwolni ona niesamowity aromat, który roznosi się po całym domu. Dzięki faszerowaniu kaczka zyskuje więcej smaku. W tym przepisie do faszerowania użyte są jabłka. Możesz je przygotować na dwa sposoby, użyć małych jabłek, które należy dokładnie umyć i włożyć w całości. Drugim sposobem jest pokrojenie jabłek w ósemki, usunięcie gniazd nasiennych i włożenie ich do kaczki. Innym tradycyjnym farszem jest nadziewanie kaczki kaszą, na przykład pęczak lub gryczaną oraz wątróbką. Jak przygotować taką wersję nadzienia? Należy ugotować kaszę na półtwardo, kaszankę podsmażyć z cebulą a następnie ją zmielić lub bardzo drobno pokroić. A jak zrobić kaczkę nadziewaną jabłkami dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.

Kaczka nadziewana jest tradycyjną potrawą kuchni polskiej. Idealnie sprawdzi się na święta, a dla osób, które lubią to mięso, nawet na niedzielny obiad.

Alergeny w kaczce nadziewanej

Lista alergenów dla kaczki nadziewanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze kaczki nadziewanej

na 100g gotowej potrawy

Kaczka nadziewana jest pysznym daniem świątecznym. Kaczka jest dużo tłustsza niż mięso z kurczaka czy wieprzowina ale okazjonalnie warto włączyć ją do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(335g)
Energia (kcal)
167.96
562.67
Białko (g)
12.04
40.33
Fenyloalanina (mg)
0.50
1.67
Brak danych dla: suszona żurawina.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(335g)
Węglowodany (g)
4.88
16.34
Węglowodany przyswajalne (g)
4.09
13.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.78
2.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(335g)
Tłuszcz (g)
10.89
36.48
Tłuszcze nasycone (g)
4.70
15.75
Tłuszcze nienasycone (g)
6.19
20.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.78
16.02
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.40
4.70
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
55.88
187.20

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(335g)
Witamina B6 (mg)
0.38
1.27
Witamina B12 (µg (mcg))
0.45
1.49
Witamina C (mg)
7.27
24.35
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.85
Ryboflawina (mg)
0.20
0.65
Niacyna (mg)
2.33
7.81
Foliany (µg (mcg))
16.48
55.19

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(335g)
Sód (mg)
38.90
130.31
Potas (mg)
206.88
693.06
Wapń (mg)
8.59
28.78
Fosfor (mg)
118.41
396.69
Magnez (mg)
15.68
52.54
Żelazo (mg)
2.89
9.68
Cynk (mg)
0.54
1.82
Miedź (mg)
0.22
0.75
Mangan (mg)
0.02
0.08
Brak danych dla: suszona żurawina.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kaczki nadziewanej 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kaczki nadziewanej

Koszt składników
52.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kaczka cała
2000 g
1 sztuka
30.00
Za 2200,0 g
Liczba opakowań 1
27.27
Za 2000 g
Jabłko
630 g
3 duże lub 4 średnie sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 4
1.75
Za 630 g
Masło
15 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Suszona żurawina
35 g
1 garść
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 35 g
Pomarańcza
240 g
2 sztuki
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.92
Za 240 g
Rozmaryn świeży
1 g
1 gałązka
7.00
Za 1,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1 g
Koszt składników
52.00