Owoc kaki (persymona) - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w owocu kaki oraz jakie alergie mogą powodować.
Owoc kaki (persymona) - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemicznyŁadunek glikemiczny
kaki owoc508
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego owocu kaki

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak kaki owoc indeks glikemiczny wynosi 50, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z owocem kaki
Jabłko, Pomarańcze, Śliwki, Daktyle, Morele, Kiwi, Nektarynki

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla owocu kaki

kaki owoc
Kategoria produktuOwoce
Alergie*b/d
Dieta wegańskaTak
Dieta wegetariańskaTak
Indeks glikemiczny50
(niski)
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto