Owoc kaki (persymona) - indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny | Ładunek glikemiczny | |
kaki owoc | 50 | 8 |
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Wskaźnik indeksu glikemicznego owocu kaki
Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć
Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).
Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:
- niski indeks glikemiczny - do 55
- średni indeks glikemiczny - 56-69
- wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
- W przypadku produktu takiego jak kaki owoc indeks glikemiczny wynosi 50, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
Dowiedz się również:
- jakie są wartości odżywcze owocu kaki?
Tabela informacyjna dla owocu kaki
kaki owoc | |
Kategoria produktu | Owoce |
Alergie* | b/d |
Dieta wegańska | Tak |
Dieta wegetariańska | Tak |
Indeks glikemiczny | 50 (niski) |