Kiwi - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w kiwi oraz jakie alergie mogą powodować.
Kiwi - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
kiwi 58 6
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego kiwi

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak kiwi indeks glikemiczny wynosi 58, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z kiwi
Banan, Arbuz, Truskawki, Mango, Ananas, Melon, Morele, Pomelo, Grejpfrut, Nektarynki, Figi, Maliny, Awokado, Owoc kaki (persymona), Limonka, Pigwa

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla kiwi

kiwi
Kategoria produktu Owoce
Alergie* b/d
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 58
(średni)

Przepisy z kiwi

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto