Pomarańcze - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Owoce

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w pomarańczach oraz jakie alergie mogą powodować.
Pomarańcze - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze pomarańczy - tabela

Energia i białka

Pomarańcza Skórka z pomarańczy Kandyzowana skórka z pomarańczy Sok pomarańczowy Sok pomarańczowy 100% Sorbet pomarańczowy
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 ml na 100 ml na 100 ml
Białko 0.70 g 1.50 g b/d 0.68 g 0.68 g 1.10 g
Fenyloalanina 0.02 mg b/d b/d 0.01 mg b/d b/d

Węglowodany w pomarańczach

Pomarańcza Skórka z pomarańczy Kandyzowana skórka z pomarańczy Sok pomarańczowy Sok pomarańczowy 100% Sorbet pomarańczowy
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 ml na 100 ml na 100 ml
Węglowodany 11.50 g 25.00 g 76.00 g 11.00 g 11.45 g 30.40 g
Węglowodany przyswajalne 9.10 g 14.40 g 76.00 g 10.70 g 11.15 g 29.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 2.40 g 10.60 g 0.00 g 0.30 g 0.30 g 1.30 g
Sacharoza (cukier) b/d b/d b/d 4.06 g b/d b/d
Glukoza b/d b/d b/d 2.27 g b/d b/d
Fruktoza b/d b/d b/d 2.43 g b/d b/d
Skrobia b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Laktoza b/d b/d b/d 0.00 g b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Pomarańcza Skórka z pomarańczy Kandyzowana skórka z pomarańczy Sok pomarańczowy Sok pomarańczowy 100% Sorbet pomarańczowy
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 ml na 100 ml na 100 ml
Tłuszcz 0.21 g 0.20 g 0.00 g 0.15 g 0.12 g 2.00 g
Tłuszcze nasycone 0.13 g 0.12 g 0.00 g 0.09 g 0.07 g 1.39 g
Tłuszcze nienasycone 0.08 g 0.08 g 0.00 g 0.06 g 0.05 g 0.61 g
Tłuszcze jednonasycone 0.04 g 0.04 g 0.00 g 0.03 g 0.02 g 0.53 g
Tłuszcze wielonasycone 0.04 g 0.04 g 0.00 g 0.03 g 0.03 g 0.08 g
Tłuszcze trans 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g b/d b/d
Cholesterol 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg 1.00 mg

Witaminy w przepisie na pomarańcze

Pomarańcza Skórka z pomarańczy Kandyzowana skórka z pomarańczy Sok pomarańczowy Sok pomarańczowy 100% Sorbet pomarańczowy
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 ml na 100 ml na 100 ml
Witamina A 11.00 µg (mcg) 21.00 µg (mcg) b/d 9.00 µg (mcg) 2.00 µg (mcg) 12.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.05 mg 0.18 mg b/d 0.03 mg 0.08 mg 0.02 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.13 µg (mcg)
Witamina C 45.00 mg 136.00 mg b/d 30.10 mg 33.60 mg 2.30 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg) b/d b/d 0.00 µg (mcg) 0.40 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina E 0.00 mg 0.25 mg b/d 0.20 mg 0.20 mg 0.01 mg
Retinol 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 12.00 µg (mcg)
Tiamina 0.10 mg 0.12 mg b/d 0.04 mg 0.05 mg 0.03 mg
Ryboflawina 0.04 mg 0.09 mg b/d 0.02 mg 0.04 mg 0.10 mg
Niacyna 0.40 mg 0.90 mg b/d 0.20 mg 0.28 mg 0.06 mg
Foliany 17.00 µg (mcg) 30.00 µg (mcg) b/d 24.00 µg (mcg) 19.00 µg (mcg) 4.00 µg (mcg)
Beta karoten 71.00 µg (mcg) b/d b/d 29.00 µg (mcg) 8.00 µg (mcg) 1.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pomarańcze

Pomarańcza Skórka z pomarańczy Kandyzowana skórka z pomarańczy Sok pomarańczowy Sok pomarańczowy 100% Sorbet pomarańczowy
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 ml na 100 ml na 100 ml
Sód 0.00 mg 3.00 mg 252.00 mg 4.00 mg 2.00 mg 46.00 mg
Potas 169.00 mg 212.00 mg b/d 184.00 mg 178.00 mg 96.00 mg
Wapń 43.00 mg 161.00 mg b/d 10.00 mg 56.00 mg 54.00 mg
Fosfor 12.00 mg 21.00 mg b/d 17.00 mg 28.00 mg 40.00 mg
Magnez 10.00 mg 22.00 mg b/d 10.00 mg 11.00 mg 8.00 mg
Żelazo 0.09 mg 0.80 mg b/d 0.10 mg 0.13 mg 0.14 mg
Cynk 0.08 mg 0.25 mg b/d 0.04 mg 0.07 mg 0.48 mg
Miedź 0.04 mg 0.09 mg b/d 0.02 mg 0.04 mg 0.03 mg
Mangan 0.02 mg b/d b/d 0.02 mg b/d 0.01 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169918/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169103/nutrients
  • https://www.frisco.pl/pid,120769/n,gold-pack-skorka-pomaranczowa/stn,product
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169099/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1102613/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167577/nutrients

Alergie w pomarańczach

  • brak danych
  • brak danych
  • Kandyzowana skórka z pomarańczy - Dwutlenek siarki i siarczyny
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z pomarańczami

Przepisy z pomarańczami

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z pomarańczami

aperol spritz kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto