Mandarynki - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
mandarynka 52 6
Mandarynki w syropie 47 4
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Jaki jest indeks glikemiczny mandarynek?
Mandarynki - indeks glikemiczny

Wskaźnik indeksu glikemicznego

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak mandarynka indeks glikemiczny wynosi 52, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak Mandarynki w syropie indeks glikemiczny wynosi 47, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z mandarynkach
Jabłko, Banan, Arbuz, Truskawki, Mango, Gruszka, Ananas

Tabela informacyjna dla mandarynka, Mandarynki w syropie

mandarynka Mandarynki w syropie
Kategoria produktu Owoce Owoce
Cena 5.00zł 5.00zł
Kalorie 53,0
(na 100 g)
37,0
(na 100 ml)
Alergie*
Dieta wegańska Tak Tak
Dieta wegetariańska Tak Tak
Indeks glikemiczny 52
(niski)
47
(niski)
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto