Przepis na perliczkę pieczoną krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, czosnek, rozmaryn
To będzie niezbędne
piekarnik, folia spożywcza, miseczka, brytfanna

Do miseczki wlej oliwę i sok z cytryny, dodaj paprykę, sól, pieprz, tymianek i mielony czosnek. Całość dokładnie wymieszaj.

Perliczkę umyj i osusz. Odkrój nadmiar skóry. Do środka włóż kawałki pokrojonej pomarańczy, rozmaryn i obrane i lekko rozgniecione ząbki czosnku. Mięso natrzyj pastą z przypraw i oliwy. Mięso zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 3 godziny.

Mięso przełóż do naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni przez 50 minut.

Perliczka pieczona ułożona w naczyniu żaroodpornym z czosnkiem.
perliczka pieczona
Koszt przygotowania dania
61.46 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
836 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
65

Perliczka pieczona - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o perliczce pieczonej

Perliczka pieczona to wspaniały pomysł na niezwykle smaczny, ale również wykwintny obiad. Całość prezentuje się na stole bardzo elegancko, dlatego sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystości. Choć perliczka gości w menu dość rzadko, jednak warto to zmienić, gdyż jest mięsem niezwykle wartościowym i szlachetnym. Świetnie sprawdzi się z dodatkiem ziemniaków z wody i klusek. Chociaż nie dodaje się do niej sosu, mięso jest bardzo delikatne i soczyste. To za sprawą odpowiedniej marynaty, a także właściwej obróbki termicznej.

Przepis na perliczkę pieczoną jest niezwykle łatwy, więc poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca. Całość zabiera niezbyt dużo czasu, choć należy pamiętać, że marynowanie mięsa jest dość czasochłonne, a nie warto go skracać, gdyż to właśnie od tego procesu zależy smak potrawy. Im dłużej w marynacie będzie mięso, tym lepsze w smaku się stanie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pieczoną perliczkę, by była naprawdę smaczna, a przy tym niezbyt skomplikowana, to ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest smaczna, a przy tym bardzo pożywna, świetnie sprawdzi się na uroczystości. To dobry sposób, by oczarować swoich gości wspaniałym smakiem tego delikatnego mięsa.

Perliczka pieczona jest bardzo pyszna, to zasługa odpowiednich przypraw. Choć całość doprawiona jest tylko papryką i delikatnymi ziołami, ta mieszanka wspaniale komponuje się ze smakiem mięsa. Danie jest naprawdę łagodne, ale smaczne. Można dodać do całości odrobinę ostrej papryki, by poprawić charakter tego dania, to coś dla fanów naprawdę pikantnych smaków.

To danie to świetny pomysł na przepyszne danie pełne smaku i aromatu. Nadzienie ze słodkich pomarańczy dopełnia całość i sprawia, że mięso jest niezwykle smaczne i soczyste. Pomarańcze pod wpływem długiego pieczenia karmelizują się, tworzą słodki sos, który wydobywa się z środka mięsa. Tak przygotowana perliczka jest naprawdę dobra i wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Choć kompozycja ziół jest dobrana odpowiednio do tego mięsa, można dodać do niej również ulubione przyprawy. Perliczka pieczona z nadzieniem jest dobrym wyborem na wszelkiego rodzaju uroczystości.

Wartości odżywcze perliczki pieczonej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(421g)
Energia (kalorie)
198.68 kcal
836.45 kcal
Białko
15.70 g
66.11 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Fenyloalanina
0.64 mg
2.71 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(421g)
Tłuszcz
14.09 g
59.30 g
Tłuszcze nasycone
4.80 g
20.20 g
Tłuszcze nienasycone
9.29 g
39.11 g
Tłuszcze jednonasycone
6.78 g
28.53 g
Tłuszcze wielonasycone
2.51 g
10.57 g

Witaminy w przepisie na perliczkę pieczoną

Na 100g
Na porcję
(421g)
Witamina B6
0.49 mg
2.06 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
0.96 mg
4.02 mg
Brak danych dla: pomarańcza.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.23 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.39 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
5.11 mg
21.52 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
7.48 µg (mcg)
31.48 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na perliczkę pieczoną

Na 100g
Na porcję
(421g)
Sód
75.03 mg
315.89 mg
Brak danych dla: pomarańcza.
czytaj dalej
Potas
183.29 mg
771.65 mg
Wapń
15.03 mg
63.27 mg
Fosfor
112.17 mg
472.22 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
15.25 mg
64.21 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.45 mg
1.90 mg
Cynk
1.10 mg
4.62 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.14 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Mangan
0.03 mg
0.13 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny perliczki pieczonej 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w perliczce pieczonej

Lista alergenów dla perliczki pieczonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na perliczkę pieczoną

Cena przygotowania perliczki pieczonej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Perliczka
1500 g
1 szt
46.00
Za 1200,0 g
Liczba opakowań 2
57.50
Za 1500 g
Pomarańcza
120 g
pół szt
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 120 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
117.00
Jak oceniasz przepis na perliczkę pieczoną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób