Seromakowiec na herbatnikach
- Twaróg sernikowy (700 g)
- Jajko (6 szt.)
- Białko jajka (4 szt.)
- Mak niebieski (250 g)
- Kandyzowana skórka z pomarańczy (100 g)
- Orzechy włoskie (150 g)
- Miód (100 g)
- Śmietanka kremowa 36% (100 ml)
- Herbatniki (250 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
Przepis na seromakowiec na herbatnikach krok po kroku
Umieść herbatniki w malakserze i rozdrobnij. Dodaj ciepłe masło i zmieszaj dokładnie z ciastkami. Wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wyłóż masą z ciastek.
Zalej mak wrzącą wodą i odstaw na 30 minut. Następnie zmiel go trzykrotnie. Odciśnij z wody, dodaj do niego orzechy włoskie, skórkę z pomarańczy i miód oraz olejek migdałowy i cynamon, wymieszaj.
Ubij białka na sztywno i wymieszaj z makiem.
w misce ubij jajka z cukrem, dodaj do nich twaróg, śmietanę, cukier i zmiksuj do połączenia składników.
Wykładaj masę twarogową na przemian z makową po łyżce, aż wypełnisz całą blaszkę.
Ciasto piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut.
- Makowiec
- Makowiec japoński
- Makowiec zawijany
- Strucla makowa
- Strucel makowy
- Makowiec na kruchym spodzie
- Seromak
- Makowiec z jabłkami
- Ciasto z mascarpone i kajmakiem
- Makowiec z jabłkiem
- Seromakowiec z gotowej masy makowej
- Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
- Wilgotny makowiec na kruchym spodzie
- Makowiec japoński z puszki
- Makowiec drożdżowy
- Makowiec na biszkopcie
- Ciasto z makiem z puszki
- Masa makowa z mielonego maku
- Makowiec
Więcej informacji na temat seromakowca na herbatnikach
Seromakowiec na herbatnikach to pyszne ciasto idealnie pasujące jako deser po świątecznym obiedzie. Przepis na seromakowiec na herbatnikach jest stosunkowo prosty do wykonania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia ciast potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg, jajka, śmietana 30%, mak, skórka kandyzowana z pomarańczy, orzechy włoskie, miód, herbatniki, masło, cukier.
Jak zrobić seromakowiec na herbatnikach? Na początek umieść ciastka w malakserze i rozdrobnij je, dodaj do nich ciepłe masło i połącz dokładnie. Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenie wyłóż masą z ciastek (tylko spód). Mak zalej gorącą wodą i odstaw pod przykryciem na 30 minut. Zmiel trzykrotnie, odciśnij z wody. Ubij białka na sztywną pianę. Do maku dodaj miód, skórkę z pomarańczy oraz orzechy i wymieszaj z pianą z białek. Przygotuj masę twarogową. W misce umieść jajka ubij razem z cukrem aż masa zbieleje. Dodaj twaróg, śmietanę i połącz składniki. Wykładaj masę twarogową i masę makową po łyżce na spód na przemian jedną łyżkę masy twarogowej, jedną łyżkę masy makowej. Układaj na przemiennie masy aż wypełnisz całą blaszkę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.
Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo - nerwowego.
Podsumowując prosty przepis na pyszne ciasto wspaniale sprawdza się na święta i na co dzień. Sprawdzony przepis idealnie łączy twaróg i domową masę makową. Możesz przygotować ciasto z gotowej masy makowej, jest to sposób na szybkie ciasto jeśli nie masz zbyt wiele czasu na przygotowywanie ciasta.
Alergeny w seromakowcu na herbatnikach
Lista alergenów dla seromakowca na herbatnikach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- Śmietanka kremowa 36%
- Herbatniki
- Masło
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
- Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Kandyzowana skórka z pomarańczy
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
- olejek migdałowy
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
Wartości odżywcze seromakowca na herbatnikach
Ciasta są wyrobami zawierającymi dużą ilość cukru. Mają także dużo kalorii dlatego nie powinny ich spożywać osoby na dietach redukcyjnych. Domowe ciasta nie zawierają konserwantów.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
- twaróg, jajka, jajka, pomarańcze, orzechy włoskie, orzechy, miód, śmietana, herbatniki, masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.