Seromakowiec na herbatnikach

Opublikowano: 19.09.2021 r., 17:14 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto seromakowe na blaszce
Seromakowiec na herbatnikach
Seromakowiec na herbatnikach to doskonała propozycja na sernik z makiem. Wilgotny przez dodatek sera i aromatyczny dzięki makowi słodki deser idealnie pasuje do herbaty.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Miksowanie 70 min
564 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Twaróg sernikowy (700 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Białko jajka (4 szt.)
  • Mak niebieski (250 g)
  • Kandyzowana skórka z pomarańczy (100 g)
  • Orzechy włoskie (150 g)
  • Miód (100 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (100 ml)
  • Herbatniki (250 g)
  • Masło - pół kostki (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, olejek migdałowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, maszynka do mielenia, malakser

Przepis na seromakowiec na herbatnikach krok po kroku

Umieść herbatniki w malakserze i rozdrobnij. Dodaj ciepłe masło i zmieszaj dokładnie z ciastkami. Wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wyłóż masą z ciastek.

Zalej mak wrzącą wodą i odstaw na 30 minut. Następnie zmiel go trzykrotnie. Odciśnij z wody, dodaj do niego orzechy włoskie, skórkę z pomarańczy i miód oraz olejek migdałowy i cynamon, wymieszaj.

Ubij białka na sztywno i wymieszaj z makiem.

w misce ubij jajka z cukrem, dodaj do nich twaróg, śmietanę, cukier i zmiksuj do połączenia składników.

Wykładaj masę twarogową na przemian z makową po łyżce, aż wypełnisz całą blaszkę.

Ciasto piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut.

Jak oceniasz przepis na seromakowiec na herbatnikach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat seromakowca na herbatnikach

Seromakowiec na herbatnikach to pyszne ciasto idealnie pasujące jako deser po świątecznym obiedzie. Przepis na seromakowiec na herbatnikach jest stosunkowo prosty do wykonania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia ciast potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg, jajka, śmietana 30%, mak, skórka kandyzowana z pomarańczy, orzechy włoskie, miód, herbatniki, masło, cukier.

Jak zrobić seromakowiec na herbatnikach? Na początek umieść ciastka w malakserze i rozdrobnij je, dodaj do nich ciepłe masło i połącz dokładnie. Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenie wyłóż masą z ciastek (tylko spód). Mak zalej gorącą wodą i odstaw pod przykryciem na 30 minut. Zmiel trzykrotnie, odciśnij z wody. Ubij białka na sztywną pianę. Do maku dodaj miód, skórkę z pomarańczy oraz orzechy i wymieszaj z pianą z białek. Przygotuj masę twarogową. W misce umieść jajka ubij razem z cukrem aż masa zbieleje. Dodaj twaróg, śmietanę i połącz składniki. Wykładaj masę twarogową i masę makową po łyżce na spód na przemian jedną łyżkę masy twarogowej, jedną łyżkę masy makowej. Układaj na przemiennie masy aż wypełnisz całą blaszkę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo - nerwowego.

Podsumowując prosty przepis na pyszne ciasto wspaniale sprawdza się na święta i na co dzień. Sprawdzony przepis idealnie łączy twaróg i domową masę makową. Możesz przygotować ciasto z gotowej masy makowej, jest to sposób na szybkie ciasto jeśli nie masz zbyt wiele czasu na przygotowywanie ciasta.

Alergeny w seromakowcu na herbatnikach

Lista alergenów dla seromakowca na herbatnikach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Herbatniki
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Kandyzowana skórka z pomarańczy
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
    • olejek migdałowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki

Wartości odżywcze seromakowca na herbatnikach

na 100g gotowej potrawy

Ciasta są wyrobami zawierającymi dużą ilość cukru. Mają także dużo kalorii dlatego nie powinny ich spożywać osoby na dietach redukcyjnych. Domowe ciasta nie zawierają konserwantów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
282.08
564.16
Białko (g)
10.16
20.32
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
19.72
39.44
Węglowodany przyswajalne (g)
16.83
33.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.89
5.79

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
18.88
37.76
Tłuszcze nasycone (g)
7.70
15.40
Tłuszcze nienasycone (g)
11.18
22.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.09
8.17
Brak danych dla: białko jajka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
7.09
14.18
Brak danych dla: białko jajka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
70.57
141.14
Brak danych dla: białko jajka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
66.55
133.11
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.23
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
0.65
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.26
0.51
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.33
0.66
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.53
1.06
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
65.59
131.17
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.40
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.44
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.75
1.49
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
41.18
82.36
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
11.71
23.42
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
290.14
580.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
196.13
392.26
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
225.23
450.46
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
269.00
538.01
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
57.75
115.50
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.91
3.83
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.50
3.00
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.33
0.66
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny seromakowca na herbatnikach 61
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania seromakowca na herbatnikach

Koszt składników
85.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
700 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
9.80
Za 700 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Białko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mak niebieski
250 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 250 g
Kandyzowana skórka z pomarańczy
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Orzechy włoskie
150 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 150 g
Miód
100 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Śmietanka kremowa 36%
100 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 100 ml
Herbatniki
250 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
3.75
Za 250 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
85.50