Przepis na lemoniadę krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
mięta świeża
To będzie niezbędne
wyciskarka do cytrusów, dzbanek

Owoce dokładnie wyszoruj, następnie przekrój je na pół.

Po jednej połówce z każdego rodzaju owoców pokrój na plasterki i włóż do dzbanka. Następnie owoce zasyp ksylitolem.

Z reszty owoców wyciśnij sok na wyciskarce do tego przeznaczonej. W razie potrzeby usuń pestki.

Sok przelej do dzbanka z owocami.

Do dzbanka dodaj litr wody (może być gazowana) i listki świeżej mięty.

Składniki dokładnie wymieszaj.

Lemooniada podana w dwóch szklankach stojących na desce do krojenia. W każdej szklance jest słomka oraz kawałki owoców.
Lemoniada
Koszt przygotowania dania
6.89 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
115 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
31

Lemoniada - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o lemoniadzie

Lemoniada to idealna propozycja na napój spożywany w upalne dni letnie. Schłodzona z kostnawi lodu świetnie smakuje, gry jesteśmy spragnieni. Dodatkowo lemoniada stanowi doskonały napój orzeźwiający po posiłku. Przepis na lemoniadę jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby przygotowywać tradycyjne, domowe lemoniady. Ta pyszna i zdrowa lemoniada składa się z nastepujących produktów spożywczych: wody (możesz użyć gazowanej lub niegazowanej), świeżej mięty, cytryny, limonki, pomarańczy oraz ksylitolu. Do zrobienia lemoniady możesz wykorzystać syrop.

A więc jak przygotować dobrą lemoniadę w domu? Wystarczy, że z części cytrusów wyciśniesz sok, a część pokroisz w mniejsze kawałki. Następnie wszystkie składniki umieścisz w dzbanku, dolejesz wody. Lemoniadę najlepiej podawać z miętą. Przepis jest na prawdę prosty, dlatego warto włączyć go do swojego jadłospisu. Nie jest to zwykła woda - w lemoniadzie obecne są składniki mineralne i witaminy.

Cytryna jest produktem spożywczym, który charakteryzuje się kwaśnym smakiem. Jest to doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w niej witaminę C, która poprawia naszą odporność. Witamina ta jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności. Witamina C wpływa również na zmniejszone ryzyko rozwoju reumatoidalnego zapalenia stawów. Obecność beta-karotenu, witaminy E, potasu, magnezu, sodu i żelaza wpływa na przeciwnowotworowe właściwości cytryny. Dodatkowo spożywanie cytryny wpływa na zwiększoną produkcję śliny, a co za tym idzie pobudza ona procesy trawienne i sprzyja odchudzaniu.

Podsumowując domowa lemoniada to najlepsza propozycja na orzeźwiający napój w okresie letnim. Świetnie smakuje schłodzona. Lemoniada to doskonała propozycja na diecie bezglutenowej, wegańskiej, wegetariańskiej, bezmlecznej czy redukcyjnej. Jest to idealne dopełnienie słodkich deserów, ponieważ lemoniada będzie miała delikatnie kwaskowaty smak, który przełamie słodki smak deserów czy ciast.

Wartości odżywcze lemoniady

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
46.32 kcal
115.81 kcal
Białko
0.85 g
2.11 g

Węglowodany w lemoniadzie

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
14.37 g
35.92 g
Węglowodany przyswajalne
11.87 g
29.67 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.50 g
6.25 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
0.24 g
0.60 g
Tłuszcze nasycone
0.15 g
0.39 g
Tłuszcze nienasycone
0.09 g
0.21 g
Tłuszcze jednonasycone
0.02 g
0.06 g
Tłuszcze wielonasycone
0.06 g
0.15 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na lemoniadę

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
5.44 µg (mcg)
13.60 µg (mcg)
Witamina B6
0.06 mg
0.15 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C
45.38 mg
113.44 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E
0.08 mg
0.21 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.16 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.03 mg
0.07 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna
0.24 mg
0.59 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany
12.94 µg (mcg)
32.35 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten
34.85 µg (mcg)
87.13 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na lemoniadę

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
1.03 mg
2.57 mg
Potas
142.94 mg
357.35 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
32.87 mg
82.17 mg
Fosfor
13.68 mg
34.19 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez
8.38 mg
20.96 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo
0.11 mg
0.28 mg
Cynk
0.07 mg
0.17 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.10 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lemoniady 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w lemoniadzie

Lista alergenów dla lemoniady przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na lemoniadę

Cena przygotowania lemoniady

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cytryna
300 g
3 średnie sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
2.17
Za 300 g
Limonka
50 g
1 mala sztuka
2.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Pomarańcza
300 g
2 małe sztuki
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 300 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
30 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Koszt składników
30.60
Jak oceniasz przepis na lemoniadę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób