Przepis na lemoniadę różaną krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:

Szklankę wody wlej do rondelka i podgrzej, dodaj cukier.

Gotuj, aż do rozpuszczenia.

Przelej słodką wodę do dzbanka, dodaj cytrynę pokrojoną w plastry i ekstrakt różany.

Dolej wodę do końca dzbanka i wymieszaj.

lemoniada różana
Lemoniada różana
Koszt przygotowania dania
4.94 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
361 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
80

Lemoniada różana - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o lemoniadzie różanej

Lemoniada różana to świetny sposób na odpowiednie nawodnienie w ciągu upalnego dnia, ale nie tylko. Jeśli nie lubisz pić zwykłej, czystej wody mineralnej skorzystaj z mojego przepisu na lemoniadę, która jest szybka i prosta w przygotowaniu. Będzie to świetny pomysł na urozmaicenie płynów w Twojej diecie.

Domowa, szybka i łatwa w przygotowaniu lemoniada z Twoimi ulubionymi owocami będzie pyszna w smaku i zdrowa.

Zatem, jak zrobić lemoniadę różaną?

Do jej przygotowania będziesz potrzebować wodę różaną lub ekstrakt, kilka plasterków cytryny i miętę.

W moim przepisie występuje cukier, który najpierw trzeba rozpuścić w rondelku z odrobiną wody. Jeśli nie zależy Ci na słodkim posmaku lemoniady, możesz pominąć ten krok.

Teraz wystarczy, że wszystkie składniki włożysz do dzbanka i zalejesz wodą, dokładnie wymieszaj, nasza smaczna lemoniada jest dobra do spożycia.

Dzięki dodatkowi mięty lemoniada będzie orzeźwiająca.

Oczywiście, bardzo zachęcam do picia zwykłej wody mineralnej, to powinna być podstawa każdego człowieka w kwestii prawidłowego nawodnienia organizmu. Jeśli, jednak masz z tym problem, wykorzystaj mój sprawdzony przepis na lemoniadę.

Każdy dorosły człowiek w ciągu dnia powinien spożywać minimum 1,5 litra płynów dziennie, gdzie podstawą powinna być woda. Nasze zapotrzebowanie na ilość przyjmowanych płynów rośnie wtedy, gdy temperatura otoczenia jest wysoka, przez co się pocimy oraz wtedy, gdy uprawiamy aktywność fizyczną.

Są to stany, w których nasze zapotrzebowanie na płyny zwiększa się.

Gdy temperatura na dworze jest wysoka, każdy z nas powinien mieć przy sobie butelkę z wodą. W takich momentach bardzo szybko dochodzi do odwodnienia.

Płyny powinny być uzupełniane przez nas przez cały dzień na bieżąco. Za pierwszy stan odwodnienia uważa się uczucie pragnienia. Jeśli w tym momencie nie uzupełnimy ilości płynów, dojdzie do braku apetytu, osłabienia, zawrotów i bóli głowy, gorączki, a nawet zaburzeń rytmu serca i skurczy mięśni.

To objawy pierwszego etapu odwodnienia, każdy z nas zapewne wie, że ubytek wody powyżej 15% masy ciała prowadzi do śmierci. Organizm ludzki jest w stanie wytrzymać 6-7 dni bez dostarczania płynów, w zależności od warunków pogodowych. Skoro o wodzie mowa zachęcam do korzystania z butelek wielokrotnego użytku z filtrem lub dzbanków działających na takiej samej zasadzie. Nie kupujmy wody w plastikowych butelkach, to niezwykle ważna kwestia dla naszego klimatu.

Skoro już wiesz, jak ważne jest nawodnienie przygotuj mój przepis na lemoniadę różaną, którą możesz, także podawać do obiadu dla dzieci.

Wartości odżywcze lemoniady różanej

na 100g gotowej potrawy

Węglowodany w lemoniadzie różanej

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany przyswajalne
36.82 g
92.06 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcze nasycone
0.22 g
0.54 g
Tłuszcze nienasycone
0.06 g
0.14 g
Szacunkowy indeks glikemiczny lemoniady różanej 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w lemoniadzie różanej

Lista alergenów dla lemoniady różanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na lemoniadę różaną

Cena przygotowania lemoniady różanej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
30 g
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Ekstrakt różany
10 g
1 łyżka
27.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 10 g
Cytryna
50 g
1 sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 50 g
Koszt składników
30.80
Jak oceniasz przepis na lemoniadę różaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób