Przepis na lemoniadę cytrynową krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
dzbanek

Wyciskamy sok z wszystkich cytryn, a liście mięty dokładnie płuczemy.

W dzbanku rozcieramy miętę z cukrem. Całość zalewamy ciepłą wodą (120 ml) i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.

Do dzbanka wlewamy syrop cukrowy, wodę (1000 ml) oraz wsypujemy pokruszony lód.

Lemoniadę dokładnie mieszamy.

Lemoniada cytrynowa w szklankach
Lemoniada cytrynowa
Koszt przygotowania dania
3.14 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
138 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
72

Lemoniada cytrynowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o lemoniadzie cytrynowej

Pyszna lemoniada cytrynowa to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu napój, który idealnie sprawdzi się jako orzeźwienie podczas upalnych dni. Sok z cytryn z miętą i lodem jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy napój zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić lemoniadę cytrynową? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku Wyciskamy sok z wszystkich cytryn, a liście mięty dokładnie płuczemy. W dzbanku rozcieramy miętę z cukrem. Ile cukru? Wystarczy 6 łyżeczek, czyli około 30 g. Całość zalewamy ciepłą wodą (120 ml) i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Do dzbanka wlewamy syrop cukrowy, wodę (1000 ml) oraz wsypujemy pokruszony lód. Lemoniadę dokładnie mieszamy.

Sprawdzony przepis na lemoniadę z cytryny nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cytryn, które posiadają wiele wartości odżywczych. Owoce są przede wszystkim doskonałym źródłem beta – karotenu, magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B, a także E. Wpływają na pobudzenie procesów trawiennych oraz powodują szybsze oczyszczanie się naszego organizmu. Cytryna posiada również przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe. Dodatkowo ze względu na wysoki poziom witaminy C owoce doskonale sprawdzą się przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, ponieważ chroni nas przed zapaleniem wielostawowym. Cytryna pomimo niskiego PH, nie ma działania zakwaszającego tylko zasadowe.

Najlepsza lemoniada z cytryną i miętą odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczny napój na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze lemoniady cytrynowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
55.21 kcal
138.01 kcal
Białko
1.00 g
2.50 g

Węglowodany w lemoniadzie cytrynowej

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
15.69 g
39.23 g
Węglowodany przyswajalne
13.19 g
32.97 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.50 g
6.26 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
0.29 g
0.74 g
Tłuszcze nasycone
0.20 g
0.50 g
Tłuszcze nienasycone
0.10 g
0.24 g
Tłuszcze jednonasycone
0.01 g
0.02 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.09 g
0.22 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na lemoniadę cytrynową

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
6.26 µg (mcg)
15.64 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.17 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina C
44.30 mg
110.76 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.09 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.02 mg
0.06 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Niacyna
0.13 mg
0.31 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Foliany
11.95 µg (mcg)
29.87 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na lemoniadę cytrynową

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
2.51 mg
6.28 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Potas
127.97 mg
319.94 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Wapń
27.64 mg
69.10 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Fosfor
15.00 mg
37.50 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Magnez
8.62 mg
21.54 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Żelazo
0.18 mg
0.46 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Cynk
0.08 mg
0.20 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.11 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lemoniady cytrynowej 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w lemoniadzie cytrynowej

Lista alergenów dla lemoniady cytrynowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na lemoniadę cytrynową

Cena przygotowania lemoniady cytrynowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cytryna
320 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
2.31
Za 320 g
Cukier
30 g
6 łyżeczek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Mięta
10 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Lód
30 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
16.10
Jak oceniasz przepis na lemoniadę cytrynową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób