Lemoniada cytrynowa

Opublikowano: 22.03.2022 r., 17:51 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Lemoniada cytrynowa w szklankach
Lemoniada cytrynowa
Lemoniada cytrynowa to doskonały pomysł na orzeźwienie podczas upalnych dni. Jest prosta w przygotowaniu oraz pyszna w smaku. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 30 min
Mieszanie i łączenie 15 min
138 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Cytryna (320 g)
  • Cukier 6 łyżeczek (30 g)
  • Mięta (10 g)
  • Lód (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
dzbanek

Przepis na lemoniadę cytrynową krok po kroku

Wyciskamy sok z wszystkich cytryn, a liście mięty dokładnie płuczemy.

W dzbanku rozcieramy miętę z cukrem. Całość zalewamy ciepłą wodą (120 ml) i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.

Do dzbanka wlewamy syrop cukrowy, wodę (1000 ml) oraz wsypujemy pokruszony lód.

Lemoniadę dokładnie mieszamy.

Jak oceniasz przepis na lemoniadę cytrynową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,6% osób

Więcej informacji na temat lemoniady cytrynowej

Pyszna lemoniada cytrynowa to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu napój, który idealnie sprawdzi się jako orzeźwienie podczas upalnych dni. Sok z cytryn z miętą i lodem jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy napój zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić lemoniadę cytrynową? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku Wyciskamy sok z wszystkich cytryn, a liście mięty dokładnie płuczemy. W dzbanku rozcieramy miętę z cukrem. Ile cukru? Wystarczy 6 łyżeczek, czyli około 30 g. Całość zalewamy ciepłą wodą (120 ml) i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Do dzbanka wlewamy syrop cukrowy, wodę (1000 ml) oraz wsypujemy pokruszony lód. Lemoniadę dokładnie mieszamy.

Sprawdzony przepis na lemoniadę z cytryny nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cytryn, które posiadają wiele wartości odżywczych. Owoce są przede wszystkim doskonałym źródłem beta – karotenu, magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B, a także E. Wpływają na pobudzenie procesów trawiennych oraz powodują szybsze oczyszczanie się naszego organizmu. Cytryna posiada również przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe. Dodatkowo ze względu na wysoki poziom witaminy C owoce doskonale sprawdzą się przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, ponieważ chroni nas przed zapaleniem wielostawowym. Cytryna pomimo niskiego PH, nie ma działania zakwaszającego tylko zasadowe.

Najlepsza lemoniada z cytryną i miętą odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczny napój na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w lemoniadzie cytrynowej

Lista alergenów dla lemoniady cytrynowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na lemoniadę cytrynową

Wartości odżywcze lemoniady cytrynowej

na 100g gotowej potrawy

Lemoniada posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać ją okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
55.21
138.01
Białko (g)
1.00
2.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
15.69
39.23
Węglowodany przyswajalne (g)
13.19
32.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.50
6.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.29
0.74
Tłuszcze nasycone (g)
0.20
0.50
Tłuszcze nienasycone (g)
0.10
0.24
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.02
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.09
0.22
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
6.26
15.64
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.17
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
44.30
110.76
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.09
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.02
0.06
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.13
0.31
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.95
29.87
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
2.51
6.28
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Potas (mg)
127.97
319.94
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Wapń (mg)
27.64
69.10
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
15.00
37.50
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.62
21.54
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.18
0.46
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.08
0.20
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.11
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lemoniady cytrynowej 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lemoniady cytrynowej

Koszt składników
16.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cytryna
320 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
2.31
Za 320 g
Cukier
30 g
6 łyżeczek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Mięta
10 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Lód
30 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
16.10