Przepis na lemoniadę lawendową krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
dzbanek

Suszoną lawendę zalewamy wrzątkiem (250 ml) i odstawiamy na około 15 minut. Następnie odcedzamy nasiona, a wywar przelewamy do dzbanka.

Imbir i cytrynę kroimy w plasterki. Wrzucamy je razem do dzbanka z naparem.

Do dzbanka dodajemy zimną wodę (750 ml) oraz syrop z agawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Opcjonalnie możemy dodać pokruszony lód.

Lemoniada lawendowa w szklankach
Lemoniada lawendowa
Koszt przygotowania dania
2.57 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
260 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
16

Lemoniada lawendowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o lemoniadzie lawendowej

Pyszna lemoniada lawendowa to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu napój, który idealnie sprawdzi się jako orzeźwienie podczas upalnych dni. Napar z lawendy w połączeniu z miętą, imbirem, cytryną i lodem jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy napój zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić lemoniadę lawendową? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku suszoną lawendę zalewamy wrzątkiem (250 ml) i odstawiamy na około 15 minut. Następnie odcedzamy nasiona, a wywar przelewamy do dzbanka. Imbir i cytrynę kroimy w plasterki. Wrzucamy je razem do dzbanka z naparem. Do dzbanka dodajemy zimną wodę (750 ml) oraz syrop z agawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Opcjonalnie możemy dodać pokruszony lód.

Sprawdzony przepis na lemoniadę lawendową nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cytryn, które posiadają wiele wartości odżywczych. Owoce są przede wszystkim doskonałym źródłem beta – karotenu, magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B, a także E. Wpływają na pobudzenie procesów trawiennych oraz powodują szybsze oczyszczanie się naszego organizmu. Cytryna posiada również przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe. Dodatkowo ze względu na wysoki poziom witaminy C owoce doskonale sprawdzą się przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, ponieważ chroni nas przed zapaleniem wielostawowym. Cytryna pomimo niskiego PH, nie ma działania zakwaszającego tylko zasadowe.

Najlepsza domowa lemoniada z lawendą i miętą odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczny napój na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze lemoniady lawendowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
104.11 kcal
260.28 kcal
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Białko
1.21 g
3.02 g
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej

Węglowodany w lemoniadzie lawendowej

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
25.68 g
64.21 g
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
23.37 g
58.43 g
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.31 g
5.78 g
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
1.25 g
3.12 g
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
1.09 g
2.72 g
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.16 g
0.40 g
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na lemoniadę lawendową

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
25.67 µg (mcg)
64.17 µg (mcg)
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.32 mg
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Witamina C
26.09 mg
65.22 mg
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.14 mg
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.20 mg
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Niacyna
0.54 mg
1.36 mg
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Foliany
25.44 µg (mcg)
63.61 µg (mcg)
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na lemoniadę lawendową

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
7.89 mg
19.72 mg
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Potas
202.33 mg
505.83 mg
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Wapń
39.44 mg
98.61 mg
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Fosfor
21.22 mg
53.06 mg
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Magnez
21.33 mg
53.33 mg
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Żelazo
0.74 mg
1.84 mg
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Cynk
0.22 mg
0.55 mg
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.26 mg
Brak danych dla: lawenda suszona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lemoniady lawendowej 16
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w lemoniadzie lawendowej

Lista alergenów dla lemoniady lawendowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na lemoniadę lawendową nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • lawenda suszona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania lemoniady lawendowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Lawenda suszona
10 g
1 łyżka
Cytryna
30 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 30 g
Imbir korzeń
20 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 20 g
Mięta
10 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Syrop z agawy
20 g
2 łyżki
10.50
Za 245,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Jak oceniasz przepis na lemoniadę lawendową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób