Lemoniada Thermomix

Opublikowano: 05.01.2022 r., 17:13 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Lemoniada Thermomix w wysokiej szklance obok metalowej miski z cytrynami
Lemoniada Thermomix
Aby wykonać przepis na lemoniadę z Thermomixa potrzebujesz cytryn, cukru i wody. Tylko te trzy składniki wystarczą, by powstała pyszna i orzeźwiająca lemoniada, nie tylko na lato i nie tylko dla dzieci.
Przygotowanie 5 min
48 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Cytryna 4 sztuki (320 g)
  • Cukier (50 g)
  • Woda gazowana lub niegazowana (1000 ml)
  • Lód 10 kostek (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
dzbanek, thermomix, koszyczek (thermomix)

Przepis na lemoniadę z thermomixa krok po kroku

Cytryny dokładnie umyj, obierz z wierzchniej skórki i pokrój na mniejsze kawałki.

Do naczynia Thermomixa włóż cytryny, dodaj cukier, kostki lodu i wlej 500 ml wody.

Załóż miarkę i przytrzymaj ją ręką, po czym zmiksuj przez 2 sekundy / obroty 10.

Lemoniadę przelej do dzbanka przez koszyczek, by odcedzić pozostałe skórki.

Dolej pozostałą wodę i wymieszaj.

Podawaj od razu po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na lemoniadę z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,6% osób

Więcej informacji na temat lemoniady z thermomixa

Aby wykonać przepis na lemoniadę z Thermomixa potrzebujesz cytryn, cukru i wody. Tylko te trzy składniki wystarczą, by powstała pyszna i orzeźwiająca lemoniada, nie tylko na lato i nie tylko dla dzieci.

Jeśli martwisz się, ile cukru zawiera jedna szklanka tego pysznego napoju, to są to tylko dwie łyżeczki. W tym miejscu możesz użyć też słodzika tj. erytrolu lub ksylitolu. Takie zamienniki cukru świetnie zastępują słodki smak, zmniejszając kaloryczność dań czy napoi.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić lemoniadę w Thermomixie, to pierwszym krokiem jest przygotowanie owoców. 300 g cytryn (czyli około 4 sztuki) dokładnie umyj pod bieżącą wodą i wyszoruj. Dzięki temu zmniejszysz ryzyko dostania się zanieczyszczeń podczas krojenia. Następnie obierz cytryny ze skórki. Możesz zostawić białe błonki. Kolejnym krokiem jest włożenie do Thermomixa cytryn, cukru, kostek lodu i 500 ml wody. Możesz użyć wody gazowanej lub niegazowanej, w zależności od tego, jaka bardziej Ci smakuje. Teraz wystarczy wszystko zmiksować przez 2 sekundy na obrotach 10. Przelewając lemoniadę do dzbanka, zrób to przez sitko lub koszyczek by oddzielić pozostałe błonki. Dolej jeszcze 500 ml wody, wszystko zamieszaj i gotowe. W ten sposób na Twoim stole pojawi się pyszna lemoniada z cytryn, dobra na lato.

W reklamach często pojawia się scena, gdzie butelki popularnych napoi stoją na stole podczas posiłku. Lemoniada Thermomix wyróżnia się przede wszystkim tym, że również będzie świetnym napojem do obiadu i to z trzykrotnie mniejszą zawartością cukru. Dlatego to świetna alternatywa, jeśli brakuje Ci słodkiego napoju do posiłku.

Podstawę naszej lemoniady stanowi woda. Do jej przygotowania można użyć wody mineralnej, źródlanej lub gazowanej. Pierwsza z nich zawiera w swoim składzie nie mniej niż 500 mg/l wszystkich pierwiastków w postaci jonów tj. sód, magnez, wapń czy potas. Woda źródlana zawiera mniej niż 500 mg/l jonów, więc często jest określana również jako niskozmineralizowana. Woda gazowana powstaje poprzez wysycenie powyższych wód dwutlenkiem węgla, co powoduje pojawienie się pęcherzyków powietrza w płynie. Takiej wody nie powinny spożywać osoby, u których występują bóle żołądka, zespół jelita drażliwego czy wrzody żołądka. Wynika to z tego, że bąbelki gazu mogą dodatkowo podrażniać śluzówkę tych narządów.

Alergeny w lemoniadzie z thermomixa

Lista alergenów dla lemoniady z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na lemoniadę z thermomixa

Wartości odżywcze lemoniady z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Wody gazowanej nie powinny spożywać osoby, u których występują bóle żołądka, zespół jelita drażliwego czy wrzody żołądka. Wynika to z tego, że bąbelki gazu mogą dodatkowo podrażniać śluzówkę tych narządów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
19.41
48.52
Białko (g)
0.24
0.60
Fenyloalanina (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
5.42
13.54
Węglowodany przyswajalne (g)
4.81
12.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.61
1.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.08
0.19
Tłuszcze nasycone (g)
0.05
0.14
Tłuszcze nienasycone (g)
0.02
0.05
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.02
0.05
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
0.22
0.54
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.02
0.04
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.54
28.84
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.03
0.08
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.01
0.02
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.01
0.01
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.02
0.05
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
2.39
5.99
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.65
1.63
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
1.83
4.57
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Potas (mg)
30.11
75.27
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Wapń (mg)
12.50
31.24
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
3.48
8.71
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Magnez (mg)
3.10
7.76
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.01
0.04
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.01
0.03
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.04
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lemoniady z thermomixa 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lemoniady z thermomixa

Koszt składników
11.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cytryna
320 g
4 sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
2.31
Za 320 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Woda gazowana
1000 ml
lub niegazowana
1.50
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1000 ml
Lód
100 g
10 kostek
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Koszt składników
11.60