Napoje bezalkoholowe

napoje bezalkoholowe

Napoje bezalkoholowe przydają się, aby uzupełnić wodę w organizmie w czasie upalnych dni, aby spędzić chwilę relaksu oraz na różnego rodzaju imprezach. Napoje bez alkoholu należy podać na każdej imprezie, aby goście mieli wybór oraz dla osób, które nie mogą spożywać alkoholu, na przykład kierowcy, kobiety w ciąży czy osoby chore. Na imprezę przygotowujemy bezalkoholowe wersji drinków, które podajemy w atrakcyjnych szklankach z kostkami lodu i tak podane, aby cieszyły oko. Latem warto znać przepisy na zdrowe, orzeźwiające, zimne napoje owocowe, lemoniady i kompoty, które pozwolą skorzystać z bogactwa letnich owoców. Zimą robimy napoje rozgrzewające na bazie herbaty z imbirem, przyprawami korzennymi, sokiem z cytryny. Warto również znać przepisy na pyszne napoje z kakao, mleka, jajek i przypraw korzennych.

Napoje bezalkoholowe - polecane przepisy

Napoje bezalkoholowe - pozostałe przepisy

Napoje bezalkoholowe - pomysły i przepisy na napoje bez dodatku alkoholu

W Polsce tradycyjnie pije się herbatę lub kawę. Latem musimy dużo pić, aby uzupełnić płyny w organizmie. Warto wtedy wykorzystać przepisy na pyszne napoje owocowe z witaminami. Zimą zaś przydadzą się napoje rozgrzewające, które dostarczą organizmowi witamin, aby skutecznie walczyć z przeziębieniem i grypą. Doradzamy jak i z czego zrobić pyszny drink bez alkoholu. Przedstawiamy przepisy na szybkie i smaczne napoje bezalkoholowe na imprezę i na co dzień.

Dlaczego warto znać przepisy na smaczne napoje bezalkoholowe

Trudno sobie wyobrazić imprezy bez alkoholu. Obecnie coraz bardziej modne są ciekawe, pyszne i atrakcyjnie wyglądające drinki, jak Mojito, Margarita, Tequila Sunrise i wiele innych. Drinki te nie tylko wspaniale smakują, lecz także wspaniale prezentują się na barku przyciągając wzrok kolorami, połyskującym lodem i owocami. Niestety, nie każdy może i chce pić alkohol na imprezie, nawet jeśli są to orzeźwiające drinki z małą ilością alkoholu. Dlatego też warto znać dobre przepisy na napoje bez alkoholu, tak aby goście na imprezie mieli wybór. Ponadto napoje bez alkoholu są konieczne dla kierowców, kobiet w ciąży, osób z różnymi schorzeniami, przyjmujących leki oraz dla dzieci.

Dobre przepisy na napoje bez alkoholu przydadzą się szczególnie na letnią imprezę, gdy dużym powodzeniem cieszą się zimne napoje orzeźwiające. Również w czasie imprez zimowych goście chcą gasić pragnienie nie tylko drinkami alkoholowymi.

Napoje bezalkoholowe na imprezę muszą być nie tylko smaczne, lecz także powinny pięknie się prezentować na barku. Nie wystarczy postawić na stole butelki coca coli czy mirindy. Warto zabłysnąć czymś oryginalnym i zachwycić gości pięknymi kolorami i niespotykanymi smakami. Co ciekawe, imprezowe drinki bezalkoholowe robimy podobnie jak drinki z alkoholem, lecz oczywiście alkoholu nie dodajemy.

Przepisy na pyszne napoje bezalkoholowe na imprezę i na co dzień

Orzeźwiające proste i smaczne drinki bez alkoholu na imprezę

Czego potrzebujemy, aby zrobić pyszne, a jednocześnie szybkie i proste napoje orzeźwiające na imprezę. Musimy mieć piękne i eleganckie szklanki na napoje. Przyda się również shaker. Najlepiej smakują zimne drinki, dlatego niezbędne będą kostki lodu lub pokruszony lód. Napoje robimy z takich składników jak:

  • owoce,
  • soki i syropy owocowe,
  • mięta,
  • woda sodowa, tonik czy napoje gazowane typu Mirinda, Sprite czy 7up,
  • cukier.

Jeśli impreza jest dla dorosłych, najlepiej zrobić bezalkoholowe wersje popularnych drinków jak Mojito, Tequila sunrise, czy inne. Na przykład modny drink Mojito w wersji bezalkoholowej robimy na bazie wody gazowanej lub Sprite. W szklance ubijamy kawałki limonki z miętą i zalewamy wodą gazowaną. Dodajemy kruszony lód.

Bezalkoholowe drinki tworzymy najczęściej z soków i syropów owocowych, które łączymy, tak aby uzyskać ciekawy smak i wygląd. Drinki podajemy w wysokich, atrakcyjnych szklankach udekorowanych cukrem i kawałkami owoców. Ciekawe efekty uzyskamy stosując gęste syropy, na przykład grenadinę, które opada na dno tworząc gęstą warstwę. Pozwala ona na tworzenie ciekawych, warstwowych napojów.

Proste i szybkie zimne napoje bezalkoholowe na lato

Najbardziej klasycznymi napojami w Polsce są herbata i kawa. Prócz tego latem pijemy zimne, orzeźwiające napoje, które uzupełniają ilość wody w organizmie. Natomiast zimą pijemy napoje rozgrzewające. W sklepach dostępne są najróżniejsze gotowe napoje. Jednak są one pełne konserwantów i sztucznych dodatków. Dlatego też warto znać przepisy na pyszne napoje domowe.

Jeszcze w XX wieku klasycznym napojem podawanym w Polsce do obiadu był kompot owocowy. Ten zdrowy napój robi się bardzo szybko i łatwo. Wystarczy świeże lub mrożone owoce ugotować w dużej ilości wody z dodatkiem cukru i przypraw korzennych. Kompoty podajemy schłodzone.

Pysznym napojem na lato jest lemoniada, czyli po prostu sok cytrynowy z wodą i cukrem. Świetnie smakuje lemoniada z dodatkiem mięty. Latem możemy robić zdrowe napoje w postaci soków owocowych wyciskanych ze świeżych owoców przy pomocy sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej. Jeśli lubimy gęste napoje warto zrobić sobie pyszny napój w postaci owocowego smoothie, koktajlu owocowego czy warzywnego, czy też mrożoną kawę z bitą śmietaną, które umilą chwilę relaksu w ogrodzie.

Przepisy na szybkie i proste rozgrzewające napoje bezalkoholowe na jesień i zimę

Zimą przydadzą się napoje rozgrzewające, które pozwolą nam poprawić swoją odporność i ułatwić organizmowi obronę przed przeziębieniem i grypą. Idealne są rozgrzewające herbaty z przyprawami korzennymi. Świetnym napojem na zimowe wieczory jest napój imbirowy z dodatkiem mięty, cytryny, pomarańczy i przypraw korzennych. Napój dosładzamy miodem.

Pysznym napojem dla zdrowia jest tak zwane “złote mleko” czyli gorący napój z mleka migdałowego, z kurkumą, pieprzem cayenne, cynamonem, cukrem i olejem kokosowym. Prostym i smacznym napojem na zimę jest kakao robione na wodzie lub na mleku. Możemy dodać także rozgrzewające przyprawy korzenne jak cynamon, pieprz cayenne czy gałka muszkatołowa.

Zimą warto przyrządzić rozgrzewający eggnog, czyli ajerkoniak, ale bez alkoholu. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy do nich mleko i całość podgrzewamy. Na koniec dodajemy ubite białka z jajek. Smak wzbogacamy gałką muszkatołową lub cynamonem.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto