Lemoniada z arbuza

Opublikowano: 29.04.2022 r., 10:17 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Letnia lemoniada z arbuza
Lemoniada z arbuza
Lemoniada z arbuza to doskonały pomysł na napój podczas upalnego lata. Jest pyszny w smaku oraz łatwy w przygotowaniu. Warto go spróbować!
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Blendowanie 5 min
86 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 7 porcji
  • Arbuz (1500 g)
  • Cukier (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, mięta świeża
Sprzęt kuchenny
blender, rondelek, metalowe sito, dzbanek, pojemnik blendera

Przepis na lemoniadę z arbuza krok po kroku

Do rondelka wlewamy wodę (250 ml) oraz dodajemy cukier i świeżą miętę. Podgrzewamy ją do momentu rozpuszczenia się cukru. W międzyczasie rozcieramy miętę. Z gotowego syropu usuwamy świeżą miętę.

Następnie łyżką wyjmujemy miąższ z arbuza i wkładamy go naczynia blendera.

Rozdrabiamy go za pomocą blendera na konsystencję przypominającą mus.

Następnie przelewamy go przez sito, aby usunąć z niego pestki.

Na koniec miąższ owocu łączymy z syropem cukrowym i sokiem z cytryny.

Przed podaniem lemoniadę schładzamy w lodówce.

Jak oceniasz przepis na lemoniadę z arbuza
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat lemoniady z arbuza

Pyszna lemoniada z arbuza to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu napój, który idealnie sprawdzi się na lato. Arbuz w połączeniu z miętą i sokiem z cytryny jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest łatwy w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny napój zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Idealnie sprawdzi się w menu dla dzieci.

Jak zrobić lemoniadę z arbuza? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku do rondelka wlewamy wodę (250 ml) oraz dodajemy cukier i świeżą miętę. Podgrzewamy ją do momentu rozpuszczenia się cukru. W międzyczasie rozcieramy miętę. Z gotowego syropu usuwamy świeżą miętę. Następnie łyżką wyjmujemy miąższ z arbuza i wkładamy go naczynia blendera. Rozdrabiamy go za pomocą blendera na konsystencję przypominającą mus. Następnie przelewamy go przez sito, aby usunąć z niego pestki. Na koniec miąższ owocu łączymy z syropem cukrowym i sokiem z cytryny. Przed podaniem lemoniadę schładzamy w lodówce.

Sprawdzony przepis na lemoniadę z arbuza nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z soku z cytryny, który posiada wiele wartości odżywczych. Owoce są przede wszystkim doskonałym źródłem beta – karotenu, magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B, a także E. Wpływają na pobudzenie procesów trawiennych oraz powodują szybsze oczyszczanie się naszego organizmu. Cytryna posiada również przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe. Dodatkowo ze względu na wysoki poziom witaminy C owoce doskonale sprawdzą się przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, ponieważ chroni nas przed zapaleniem wielostawowym. Cytryna pomimo niskiego PH, nie ma działania zakwaszającego tylko zasadowe.

Smaczna, orzeźwiająca i najlepsza lemoniada odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w lemoniadzie z arbuza

Lista alergenów dla lemoniady z arbuza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na lemoniadę z arbuza

Wartości odżywcze lemoniady z arbuza

na 100g gotowej potrawy

Lemoniada ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać ją okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
34.67
86.68
Białko (g)
0.60
1.50
Fenyloalanina (mg)
0.02
0.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
8.76
21.90
Węglowodany przyswajalne (g)
8.37
20.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.39
0.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.15
0.38
Tłuszcze nasycone (g)
0.06
0.16
Tłuszcze nienasycone (g)
0.09
0.22
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
27.63
69.08
Witamina B6 (mg)
0.05
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
7.99
19.98
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.05
0.12
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.07
Ryboflawina (mg)
0.02
0.05
Niacyna (mg)
0.18
0.44
Foliany (µg (mcg))
2.96
7.40
Beta karoten (µg (mcg))
299.01
747.53

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
1.00
2.50
Potas (mg)
110.55
276.38
Wapń (mg)
6.92
17.30
Fosfor (mg)
10.86
27.14
Magnez (mg)
9.87
24.67
Żelazo (mg)
0.24
0.59
Cynk (mg)
0.10
0.25
Miedź (mg)
0.04
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny lemoniady z arbuza 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lemoniady z arbuza

Koszt składników
12.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Arbuz
1500 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 1500 g
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Koszt składników
12.50