Lemoniada z arbuza
Opublikowano: 29.04.2022 r.
Lemoniada z arbuza to doskonały pomysł na napój podczas upalnego lata. Jest pyszny w smaku oraz łatwy w przygotowaniu. Warto go spróbować!
Składniki dla 7 porcji:
- Arbuz - 1500 g
- Cukier - 20 g
- Przyprawy - sok z cytryny, mięta świeża
Liczba porcji: 7
Będziesz potrzebować:
- blender, rondelek, metalowe sito, dzbanek, pojemnik blendera
Przepis krok po kroku
- Do rondelka wlewamy wodę (250 ml) oraz dodajemy cukier i świeżą miętę. Podgrzewamy ją do momentu rozpuszczenia się cukru. W międzyczasie rozcieramy miętę. Z gotowego syropu usuwamy świeżą miętę.
- Następnie łyżką wyjmujemy miąższ z arbuza i wkładamy go naczynia blendera.
- Rozdrabiamy go za pomocą blendera na konsystencję przypominającą mus.
- Następnie przelewamy go przez sito, aby usunąć z niego pestki.
- Na koniec miąższ owocu łączymy z syropem cukrowym i sokiem z cytryny.
- Przed podaniem lemoniadę schładzamy w lodówce.
Komentarz dietetyka
Lemoniada ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać ją okazjonalnie.