Jak pokroić arbuza?

Jak pokroić arbuza
Jak pokroić arbuza
ikona podziel się
Opublikowano: 16.04.2023 r., 22:11 | Autor: Patrycja Czerwiak

Arbuz to niezwykle popularny owoc, który doskonale sprawdza się zwłaszcza na upalne dni. Jednak wiele osób zastanawia się jak pokroić arbuza w łatwy sposób. Można to zrobić na kilka sposobów:

  1. W plastry - wystarczy arbuza przekroić na pół, a następnie pokroić arbuza w cienkie plastry.
  2. W ćwiartki - arbuza przekrój na pół, a każdą połówkę jeszcze raz przepołów. Całość pokrój w plastry. Możesz też nadziać je na patyczki od lodów.
  3. W paski - arbuza przekrój na pół, a następnie natnij plastry poziomo i pionowo, by utworzyły kostkę. Dzięki temu powstaną cienkie paski.
  4. kulki - arbuza możesz też podzielić na pół i wydrążyć łyżeczką, by powstały kulki.

Jak pokroić arbuza? Co jeszcze warto wiedzieć?

Arbuz to niezwykle popularny owoc, który doskonale sprawdza się zwłaszcza na upalne dni. Jednak wiele osób zastanawia się jak pokroić arbuza w łatwy sposób. Można to zrobić na kilka sposobów:

  1. W plastry - wystarczy arbuza przekroić na pół, a następnie pokroić arbuza w cienkie plastry. To sprawdzony sposób, a przy tym najłatwiejszy.
  2. W ćwiartki - arbuza przekrój na pół, a każdą połówkę jeszcze raz przepołów. Całość pokrój w plastry. Możesz też nadziać je na patyczki od lodów - to spore ułatwienie dla gości.
  3. W paski - arbuza przekrój na pół, a następnie natnij plastry poziomo i pionowo, by utworzyły kostkę. Dzięki temu powstaną cienkie paski.
  4. kulki - arbuza możesz też podzielić na pół i wydrążyć łyżeczką, by powstały kulki.

By łatwo poradzić sobie z arbuzem najlepiej podzielić go na mniejsze kawałki. Dzięki temu łatwiej operować tym owocem. Arbuz podzielony na kawałki ładnie prezentuje się na półmisku i stanowi doskonałą ozdobę na stół. Sprawdzi się na imprezę, zwłaszcza tę letnią. Arbuza oprócz powyższych sposobów można też pokroić w kostkę, ten sposób sprawdza się jednak wyjątkowo dobrze w sałatkach.

Arbuzy to idealna przekąska na ciepłe dni ze względu na dużą zawartość wody, która zaspokaja nasze pragnienie. Pozytywnie wpływają na serce i mięśnie, poprawiają kondycję skóry i włosów oraz wspomagają erekcję. Duża zawartość błonnika pozwala utrzymać prawidłową masę ciała. Arbuz zawiera dużo wody i niewielkie ilości witamin i składników mineralnych, jest jednak bogaty w przeciwutleniacze, takie jak likopen, beta-karoten, luteina, zeaksantyna i kryptoksantyna, które pomagają chronić organizm przed rozwojem chorób nowotworowych. Właściwości zdrowotne arbuzów przewyższają zdecydowanie ich wartość odżywczą. Zawarte w nich składniki mineralne i związki antyoksydacyjne mają silne działanie przeciwutleniające. Przypisuje się im działanie kardioprotekcyjne. Przeciwutleniacze pomagają w ochronie organizmu przed chorobami nowotworowymi, a także opóźniają proces starzenia się skóry. Cytrulina z kolei wspomaga wydalanie amoniaku z organizmu. W witaminowym składzie arbuza najwięcej jest witaminy C, która wzmacnia naczynia krwionośne i przeciwdziała utlenianiu złego cholesterolu. Dzięki temu zapobiega miażdżycy i obniża ciśnienie. Jej obecność jest również ważna dla powstawania czerwonych krwinek. W arbuzie znajduje się również witamina A, foliany, cholina, beta-karoten, luteina, likopen oraz witaminy z grupy B, takie jak tiamina, niacyna i ryboflawina. Ponadto arbuz składa się z takich minerałów jak cynk, mangan, selen, fluor.

Teraz gdy znasz już sposoby krojenia arbuza, możesz szybko przygotować ten owoc do spożycia. Jeśli szukasz inspiracji na dania z tym składnikiem, koniecznie sprawdź wybrane propozycje w tym wpisie. Arbuz jest najczęściej podawany jako przekąska. Może być pokrojony na wiele mniejszych czy większych kawałków. Może także być składnikiem owocowej sałatki, ponieważ może być swobodnie łączony z innymi owocami. Arbuza można też zgrillować, czy przygotować z niego smaczną lemoniadę. Ze względu na jego właściwości antyoksydacyjne dobrze jest używać go w diecie jak najczęściej.

Polecane przepisy

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto