Lemoniada

Lemoniada

Jednym z najbardziej lubianych domowych napojów, zarówno przez dzieci jak i przez osoby dorosłe, jest lemoniada. Ta mieszanina wody, soku z cytryny i cukru skutecznie gasi pragnienie, świetnie smakuje, a zarazem jest bardzo prosta do przygotowania. Zamiast kupować sklepowe napoje, warto przyrządzić lemoniadę w domu, bo jest nie tylko dużo zdrowsza, ale i bardziej dostosowana do naszych upodobań kulinarnych. Choć tradycyjnie przyrządza się ją z wody, cukru i soku z cytryny, to nic nie stoi na przeszkodzie aby dodać również inne składniki poprawiające jej smak i walory odżywcze.

Lemoniada - polecane przepisy

Lemoniada - pozostałe przepisy

Lemoniada krok po kroku - oto sprawdzone przepisy na smaczny napój

Lemoniada to napój szczególnie ceniony w okresie letnim. Choć przepisów na lemoniadę jest wiele, to ta najbardziej prosta składa się z wody, soku z cytryny i cukru. Domowa lemoniada to świetny pomysł na napój dla dzieci, którym z powodzeniem można zastąpić sklepowe produkty. Do tradycyjnej lemoniady warto dodać również inne owoce, zastępując nimi część cukru – będzie równie dobra, a jej wartość odżywcza znacznie się zwiększy, co będzie korzystne dla naszego zdrowia.

Domowa lemoniada – właściwości zdrowotne

Wartość odżywcza tradycyjnej lemoniady

Wartość odżywcza domowej lemoniady zależy w dużej mierze od składników użytych do jej przyrządzenia. Choć tradycyjna jej odmiana jest prosta, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby uatrakcyjnić nie tylko jej walory smakowe, ale i te zdrowotne.

Cytryna jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, zwłaszcza witaminy C, E, witamin z grupy B, potasu, magnezu i wapnia. Wspiera pracę układu immunologicznego, działa odtruwająco na organizm, poprawia procesy trawienia, oddziałuje również korzystnie na pracę układu krążenia. Cytryna, stosowana zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie poprawia również stan naszej skóry, pomagając walczyć z jej niedoskonałościami i opóźniając procesy starzenia.

Niewątpliwie najbardziej cennym składnikiem lemoniady jest po prostu woda. Według badań, większość z nas pije zdecydowanie zbyt mało, a taki domowy, pyszny napój może skutecznie zwiększyć ilość płynów w naszym jadłospisie. Woda jest podstawowym składnikiem naszego organizmu, jest niezbędna dla prawidłowego transportu składników odżywczych, właściwej pracy układu krwionośnego, procesów metabolicznych i praktycznie wszystkich funkcji naszego organizmu. Niedostateczna ilość płynów może skutkować zaburzeniami równowagi elektrolitowej, co wpływa niekorzystnie na pracę serca i całego układu krążenia, pogarsza naszą wydolność, osłabia organizm, może również skutkować rozwojem chorób nerek.

Choć tradycyjna lemoniada zawiera w swoim składzie sporo cukru, to dla zachowania zdrowia warto z niego zrezygnować lub znacznie go ograniczyć. Zamiast cukru możemy dodać do lemoniady naturalne słodziki, takie jak ksylitol, erytrytol czy stewia, miód lub świeże, aromatyczne zioła.

Czym jeszcze warto wzbogacić domową lemoniadę, żeby zwiększyć jej wartość odżywczą?

Tradycyjna domowa lemoniada zyska na smaku, aromacie oraz wartościach zdrowotnych, jeśli dodamy do niej również inne składniki. Na które warto zwrócić szczególną uwagę?

  • Cynamon. Aromatyczna i pyszna przyprawa o właściwościach antybakteryjnych, przeciwwirusowych oraz przeciwzapalnych. Reguluje poziom cukru we krwi, ma działanie antynowotworowe, pomaga w walce z podwyższonym poziomem cukru we krwi. Dzięki właściwościom rozgrzewającym cynamonu, jego dodatek do lemoniady pozwala również na spożywanie jej w okresie jesienno-zimowym, kiedy działanie przeciwwirusowe jest szczególnie istotne.
  • Kurkuma. Ma silne właściwości przeciwzapalne, usprawnia pracę układu nerwowego, poprawia naszą pamięć i koncentrację. Kurkuma jest źródłem silnych przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Z powodu jej mocnego działania, nie należy przekraczać dawki ¼ łyżeczki sproszkowanej kurkumy dziennie. Warto również wiedzieć, że przeciwzapalna kurkumina, będąca składnikiem kurkumy, jest o wiele lepiej przyswajalna w obecności piperyny, występującej w czarnym pieprzu, więc jeśli nie przeszkadza nam smak takiej mikstury, warto dodać go również do lemoniady.
  • Imbir. Jedna z przypraw najczęściej stosowanych w medycynie naturalnej. Ma silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, łagodzi przebieg przeziębienia i grypy. Rozgrzewa organizm, działa napotnie i przeciwgorączkowo. Wspiera pracę układ odpornościowego, poprawia trawienie, a także łagodzi wzdęcia i działa rozkurczowo. Aby przygotować imbirową lemoniadę, obieramy go, ścieramy na drobnej tarce i dodajemy do reszty składników.
  • Kardamon. Przyprawa znana już w starożytności, o intensywnym, korzennym, słodkim i pikantnym smaku. Pobudza działanie układu trawiennego, ma właściwości rozkurczające i antybakteryjne. Jest pomocna przy chorobach górnych dróg oddechowych, łagodzi katar i kaszel, wspiera pracę układu immunologicznego. Lemoniadę z dodatkiem kardamonu możemy przygotować rozgniatając nasiona, a wyciągnięte owoce kardamonu podprażając na suchej patelni. Tak przygotowane ziarna dodajemy do pozostałych składników owocowej lemoniady.
  • Bardzo cennym składnikiem domowej lemoniady są również świeże i aromatyczne zioła. Najczęściej w tym przypadku stosuje się orzeźwiającą miętę, która dodatkowo usprawnia procesy trawienia, przeciwdziała wzdęciom i zaparciom oraz usprawnia pracę jelit. Jako dodatek do napoju świetnie sprawdzi się również bazylia. Zioło to oddziałuje pozytywnie na pracę układu pokarmowego, ma właściwości rozkurczowe, przeciwzapalne i moczopędne. Dodatek bazylii zadziała orzeźwiająco, a jej atrakcyjny zapach dodatkowo wyciszy i uspokoi organizm.

Najlepsza lemoniada – sprawdzony przepis

Najlepsza lemoniada to zdecydowanie ta tradycyjna i domowa, przygotowywana według sprawdzonych receptur. Jej najważniejsze składniki to cytryna, woda i ewentualnie substancja słodząca. Latem lemoniada najlepiej smakuje z dużą ilością lodu.

Choć tradycyjna lemoniada opiera się głównie na cytrynie, to warto poeksperymentować i dodać do niej również inne składniki.

Latem warto przyrządzić lemoniadę arbuzową, do której poza tym owocem możemy dodać również cytrynę, limonkę i brązowy cukier. Świetnie sprawdzą się również truskawki, które możemy zmiksować i podawać z wodą i listkami świeżej mięty. Ciekawym pomysłem możemy być również lemoniada z rabarbaru, która przygotowana z dodatkiem cytryny, truskawek i miodu świetnie smakuje i orzeźwia organizm w upalne dni.

Lemoniadę w wersji zimowej możemy przykładowo przyrządzić z plastrów cytryny, cynamonu, goździków i imbiru zalanych gorącą wodą. Jeśli planujemy posłodzić ją miodem, pamiętajmy żeby przed jego dodaniem nieco przestudzić napój, ponieważ miód w wysokiej temperaturze traci swoje cenne właściwości zdrowotne.

Ciekawą odmianą, szczególnie w upały, jest lemoniada gazowana. Przepis na lemoniadę gazowaną jest prosty. Do dzbanka z lodem wlewamy sok z cytryny, kilka plasterków cytryny, cukier, a jedyną różnicą jest to, że zamiast zwykłej wody, zastosowanie ma woda gazowana, którą dopełniamy napój. Możemy oczywiście użyć również innych dodatków, tak jak w przypadku lemoniady tradycyjnej.

Przepisy na lemoniadę dla dzieci

Domowa lemoniada będzie świetnym pomysłem na zdrowszą wersję napoju dla dzieci. Zamiast kupować gotowe napoje, zawierające wiele dodatkowych, niepotrzebnych i niekoniecznie zdrowych dodatków, lepiej przygotować lemoniadę w domu. Dodatkowym atutem takiego napoju jest fakt, że przygotowuje się go bardzo prosto, więc dzieci mogą przygotować go samodzielnie lub z naszą niewielką pomocą. Daje nam to możliwość spędzenia z dzieckiem rodzinnego czasu w kuchni.

Podstawowa, tradycyjna wersja lemoniady sprawdzi się również w przypadku dzieci, ale cukier warto zastąpić miodem o dodatkowych właściwościach prozdrowotnych. Również lemoniada z musem owocowym zamiast cukru będzie równie dobra w smaku, a zdrowsza niż ta zawierająca biały cukier.

Wśród składników szczególnie lubianych przez dzieci znajdują się przede wszystkim sezonowe owoce, na przykład pomarańcze, truskawki, arbuzy, mango czy maliny. Ich dodatek nie tylko wzbogaci ich smak, ale również zwiększy ilość cennych witamin i składników mineralnych.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto