Arbuz to owoc czy warzywo?

Zobacz pytania podobne do arbuz to owoc czy warzywo?

To może wydać Ci się interesujące

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Arbuz to owoc czy warzywo? Co jeszcze warto wiedzieć?

Arbuz niegdyś przez wszystkich uważany za owoc w pewnym momencie wzbudził wiele kontrowersji.

Zaczęto zastanawiać się czy arbuz to owoc, czy warzywo? Zastanawiasz się, jak jest naprawdę? Odpowiadamy!

Na całą sprawę związaną z arbuzem należy spojrzeć nieco szerzej.

1. Z powszechnego zastosowania kulinarnego arbuz to warzywo, które coraz częściej wykorzystujemy do wielu potraw takich jak:

- sałatka z arbuzem i serem feta,

- smoothie z arbuzem,

- ciasto arbuz.

2. Jednak z naukowego punktu widzenia arbuz należy do roślin z rodziny dyniowatych,

do grupy owoców, ponieważ zawiera nasiona i wyrasta z kwiatów, dodatkowo jest wielką soczystą jagodą. Powszechne przyjęto, że arbuz to owoc i większość z nas tak go traktuje.

Arbuz głównie składa się z wody, zawiera jej, aż 92%, dodatkowo ma niewielkie ilości witamin i składników mineralnych. Warto wspomnieć, że jest źródłem przeciwutleniaczy, które odpowiadają za usuwanie wolnych rodników z naszego organizmu, przez co pomagają chronić organizm przed rozwojem chorób nowotworowych.

Oprócz tego owoc ten zawiera:

• Witaminę A i witaminę C, które głównie odpowiadają za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Dlatego, jeśli zmagasz się z wysokimi wartościami ciśnienia skurczowego i rozkurczowego, co może doprowadzić do zawału serca i udaru mózgu koniecznie sięgnij po arbuza.

• Potas, który jest odpowiedzialny za szybsze wydalanie nadmiaru sodu z organizmu, który też przyczynia się do zwiększenia ciśnienia krwi.

• Oraz magnez, po który większość z nas sięga w postaci suplementów diety. Wpływa on na elastyczność naczyń krwionośnych, dzięki czemu krew może swobodnie przez nie przepływać. Ponadto zapobiega spadkowi poziomu potasu i wzrostowi stężenia sodu w organizmie.

Arbuz zawiera niewiele kcal w 100 g produktu, ale charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym, co będzie bardzo ważną informacją do osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, do których należy insulinooporność czy cukrzyca typu II.

Skoro już wiesz, czym jest arbuz, nie musisz się zastanawiać, że powinien się on znaleźć w naszej codziennej diecie. Jednak jak włączyć go do swojej diety?

To nic trudnego śmiało możesz postawić na orzeźwiające smoothie, wystarczy tylko, że zmiksujesz kawałki arbuza z odrobiną soku z cytryny i miętą, w kilka minut masz gotowy napój, który idealnie sprawdzi się na upalne dni. Śmiało możesz przygotować też nieco bardziej pożywny posiłek, czyli sałatkę z arbuzem i serem feta. Wystarczy, że pokroisz takie składniki jak ogórek, pomidor, cebula czerwona, oliwki a na końcu dodasz kawałki arbuza i sera feta. Całość dopraw solą i pieprzem oraz skropl oliwą z oliwek. Taka propozycja idealnie sprawdzi się na kolacje lub obiad w ciągu słonecznych, letnich dni, dodatkowo arbuz poprzez swoja wysoka zawartość wody zapobiegnie odwodnieniu organizmu. Jest to najlepszy pomysł na posiłek w ciągu ciepłych i upalnych dni. Podczas wysokich temperatur, które coraz częściej występują w naszej strefie geograficznej, wielu z nas traci apetyt i zapomina o spożywaniu posiłków. Oczywiście nie jest to dobry pomysł, warto postawić wtedy na chłodne, orzeźwiające napoje i posiłki.

Dlatego zapamiętaj mój prosty przepis na obiad w ciepłe dni i wykorzystaj go. Skoro już wiesz, jak wykorzystać ten pyszny owoc, wykorzystaj mój sprawdzony przepis.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto