Napoje

Napoje – rodzaje, przepisy, przygotowanie, przechowywanie, porady

Napoje są płynami, które za główne zadanie mają zaspokoić pragnienie człowieka, a także dostarczyć mu niezbędnych wartości odżywczych. Napój może pełnić funkcje zarówno lecznicze, jak i np. obrzędowe. Do napojów zaliczamy m.in. soki, nektary owocowe i napoje owocowe, przy czym terminem „napój owocowy” Unia Europejska określa bezalkoholowe wyroby na bazie soków. Napoje bezalkoholowe uznawane są za „miękkie” z racji tego, że nie zawierają alkoholu.

Wyróżnione przepisy za napoje

Pozostałe przepisy na napoje

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Napoje – rodzaje, przepisy, przygotowanie, przechowywanie, porady

Napoje są to płyny przeznaczone do konsumpcji przez ludzi. Ich głównym celem jest zaspokojenie pragnienia. Najważniejsze rodzaje napojów to soki, nektary oraz napoje owocowe. Jak zrobić napój domowej roboty? Z czego przygotować słodkie i zdrowe soki? Jakie składniki znajdują się w poszczególnych napojach i czym tak właściwie te napoje różnią się od siebie? Dowiedz się więcej o historii napojów, a także poznaj ich najważniejsze rodzaje.

Czym są napoje? Przepisy na domowej roboty soki, napoje i nektary owocowe

Rodzaje napojów – wszystko, co powinieneś o nich wiedzieć

Wśród najpopularniejszych napojów wyróżnić można ich trzy główne rodzaje: soki, nektary i napoje owocowe. Oczywiście każdy z nich posiada zupełnie inne składniki. Jedne są też mniej, a inne bardziej zdrowe.

  • Soki – według przepisów Polski oraz Unii Europejskiej soki są napojami pozyskiwanymi z naturalnych składników. Jedyne dodatki, które dozwolone są w produkcji soków, to ograniczone ilościowo cukier spożywczy i naturalne substancje słodzące, a także kwasek cytrynowy. Do soków umożliwia się dodawanie naturalnych ziół i przypraw oraz witamin. Barwa, smak i aromat soku zawsze pochodzić muszą jednak z owoców, z których sok został zrobiony.
  • Nektary owocowe – wytwarza się je z rozcieńczonego soku naturalnego. Przy ich produkcji dopuszcza się stosowanie kwasku cytrynowego. Nie można jednak używać do ich wyrobienia konserwantów, aromatów czy barwników. Aby dany napój mógł zostać nazwany nektarem, musi się w nim znajdować minimalna zawartość soku (np. dla wiśni jest to minimum 35%, a dla pomarańczy minimum 50%).
  • Napoje owocowe – takimi napojami określa się bezalkoholowe trunki, które są produkowane na bazie soków. Napoje owocowe mogą zawierać dodatki, które nie są dozwolone przy produkcji soków i nektarów. Nie ma też limitów, które określają minimalną zawartość soku. Słodkie napoje zawierają z reguły maksymalnie do 25% soku, choć z reguły jest go znacznie mniej.

Pozostałe różnice między sokiem, nektarem, a napojem owocowym

Mnóstwo osób nadal ma problem z odróżnieniem soków od nektarów i napojów owocowych. Wypada zatem uschematyzować i podsumować wiedzę dotyczącą wszystkich trzech produktów tak, aby dokonywać świadomych zakupów w sklepach spożywczych.

  • Soki robione są z jednego bądź większej ilości zdrowych i dojrzałych owoców. Posiadają zarówno barwę, jak i zapach oraz smak owoców, z których zostały stworzone. Do soków często dodawana jest miazga oraz miąższ. Soki dzielą się na owocowe, ale też warzywne, owocowo-warzywne, klarowne, wyciśnięte z owoców 100%, niepasteryzowane czy naturalnie mętne.
  • Nektar powinien zawierać od 25% do 100% przecieru owocowego bądź warzywnego.
  • Najzdrowsze napoje owocowe bądź warzywne to te, które mają ok. 20% dodatku soku czy też przecieru. Napoje tego typu mogą mieć w składzie barwniki lub aromaty.

Jak zrobić dobre napoje? Historia napojów bezalkoholowych

Skąd wzięły się napoje? Jak je kiedyś pakowano?

Pierwszym napojem bezalkoholowym niegazowanym była lemoniada. Pojawiła się ona w okolicy XVII wieku – została zrobiona z wody i soku z cytryny posłodzonego miodem. Compagnie de Limonadiers z Paryża w 1676 roku uzyskała możliwość sprzedawania lemoniady. Gdy sprzedawcy doczekali się monopolu na swój napój, zaczęto sprzedawać lemoniadę w kubkach na ulicach Paryża. Ok. 100 lat później powstała woda gazowana, którą wymyślił Joseph Priestley. Niedługo po tym wydarzeniu wynaleziono urządzenie wytwarzające gazowaną wodę z kredy (za pomocą kwasu siarkowego), co pozwoliło produkować gazowaną wodę w hurtowych ilościach. W 1832 roku wynaleziono z kolei specjalny aparat do produkcji wody gazowanej, który następnie zyskał popularność wśród wszystkich właścicieli fontann sodowych.

Historycy upierają się, że pierwszy gazowany napój bezalkoholowy powstał w 1807 roku. W tych czasach do wód zaczęto dodawać lecznicze zioła – apteki z fontannami sodowymi stały się częścią kultury. W 1892 roku William Painter opatentował uszczelnianie butelek, zapobiegając wydostawaniu się z nich bąbelków. Kilka lat później wydano patent na dmuchawę szkła, co pozwoliło na automatyczne produkowanie szklanych butelek, w których można było sprzedawać napoje. W latach dwudziestych XX wieku wynaleziono dzisiejsze kartony tekturowe do napojów.

Ciekawostki na temat napojów

  1. Napoje bez alkoholu określa się „miękkimi”.
  2. Oprócz podziału napojów na soki, nektary i napoje owocowe, dzieli się też je na napoje m.in. gazowane, niegazowane, alkoholowe, bezalkoholowe, gorące, zimne czy energetyczne.
  3. Ameryka to reprezentant aż ¼ światowego rynku napojów bezalkoholowych.
  4. Słodzone cukrem napoje wypijane w nadmiernych ilościach grożą otyłością, cukrzycą i próchnicą zębów.
  5. Popularny napój, jakim jest tonik, potrafi świecić się w ultrafiolecie. Dotyczy to jednak wyłącznie tych toników, które zawierają chininę.
  6. Bardzo szkodliwe dla zdrowia jest mieszanie napojów energetycznych z alkoholem (np. nalewki). Wiele osób umarło z powodu takiego połączenia – przyczyną była wysoka dawka kofeiny w „energetyku” oraz problemy z sercem zmarłego.
  7. Tonik dawniej służył jako lekarstwo na malarię – wszystko przez rozpuszczoną w nim chininę.
  8. Słynny napój gazowany Fanta utworzony został w III Rzeszy na polecenie Maxa Keitha, szefa Coca-Coli w okresie II wojny światowej. Po wojnie amerykański oddział postanowił kontynuować produkcję Fanty. Z czasem zaczął promować Fantę jako swój sztandarowy produkt.
  9. Dawka kofeiny 5-10 g może prowadzić do zagrażającego zdrowiu zatrucia bądź śmierci. Dla przykładu filiżanka kawy zawiera ok. 115 mg kofeiny, a napoje energetyczne do 240 mg.
  10. Kawa, czyli chyba najbardziej znany (poza herbatą) gorący napój, pochodzi z Etiopii. Do Polski kawa trafiła dopiero po koniec XVII wieku – od panujących nad Mołdawią Turków.
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto