Przepis na lemoniada rabarbarowa krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Do garnka wlej 1000 ml wody, rabarbar pokrój i również umieść w garnku. Gotuj pod przykryciem na wolny ogniu przez 20 minut.

Ugotowany wywar owocowy przecedź przez sito.

Gdy napój przestygnie dodaj miód i wymieszaj dokładnie.

Całkowicie schłodzony podawaj z kostkami lodu.

Lemoniada rabarbarowa podana w ładnych szklankach. Udekorowana jest listkiem mięty oraz plasterkiem limonki.
Lemoniada rabarbarowa
Koszt przygotowania dania
8.14 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
85 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
75

Lemoniada rabarbarowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o lemoniadzie rabarbarowej

Lemoniada rabarbarowa to doskonała propozycja na pyszny orzeźwiający napój na letnie wieczory. Przepis na lemoniadę z rabarbaru jest bardzo łatwy do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do zrobienia lemoniady potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: rabarbar, woda, kostki lodu i miód.

Jak zrobić lemoniadę rabarbarową ? Na początek umyj gałązki rabarbaru i pokrój w mniejsze cząstki, do garnka wlej wodę, wsyp rabarbar i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Po tym czasie przestudź napój, przecedź go na sicie, dodaj miód i wymieszaj dokładnie. Gdy będzie całkowicie zimny, podawaj z kostkami lodu najlepiej w szklanych kubkach z uchem.

Rabarbar w Polsce uznawany za warzywo, w Stanach Zjednoczonych jednak za owoc. Znany przez każdego, chętnie jadany w dzieciństwie z odrobiną cukru. Jest źródłem witaminy C, która ma silne działanie antyoksydacyjne, wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest także substratem do syntezy kolagenu. Rabarbar jest także pełen błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszych jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik pokarmowy bierze udział w obniżeniu poziomu cholesterolu w naszej krwi. Po poddaniu rabarbaru obróbce termicznej wytwarzany jest w nim środek zapobiegający powstawaniu nowotworów. Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego, wytwarzają go bowiem pszczoły. Prawdziwy miód nie powinien zawierać dodatku cukru. Miód naturalnie ulega krystalizacji, tylko świeży miód ma płynną konsystencję. Miodu od setek lat używa się w celach leczniczych, ma on właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Niegdyś miodem smarowało się rany co miało przyspieszać ich gojenie. Spożywanie miodu powoduje wzrost odporności. Dodaje się go do herbaty jako środek przeciwbólowy przy zapaleniu gardła.

Podsumowując pyszna domowa lemoniada z rabarbaru jest łatwa i szybka do zrobienia, idealnie sprawdzi się na imprezę lub na grilla. Lemoniadę możesz podać dla dzieci, dobra lemoniada może zostać wzbogacona truskawkami, dzięki czemu nabierze jeszcze głębszego smaku.

Wartości odżywcze lemoniady rabarbarowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
34.27 kcal
85.67 kcal
Białko
0.62 g
1.55 g

Węglowodany w lemoniadzie rabarbarowej

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
8.52 g
21.30 g
Węglowodany przyswajalne
7.31 g
18.27 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.21 g
3.03 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
0.13 g
0.33 g
Tłuszcze nasycone
0.04 g
0.10 g
Tłuszcze nienasycone
0.09 g
0.23 g
Tłuszcze jednonasycone
0.03 g
0.07 g
Tłuszcze wielonasycone
0.07 g
0.17 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny lemoniady rabarbarowej 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w lemoniadzie rabarbarowej

Lista alergenów dla lemoniady rabarbarowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na lemoniada rabarbarowa

Cena przygotowania lemoniady rabarbarowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rabarbar
500 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Miód
50 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Lód
200 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Koszt składników
30.00
Jak oceniasz przepis na lemoniada rabarbarowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób