Cytrynowe

Cytrynowe przepisy
Przepisy cytrynowe

Cytryna jest owocem bogatym w witaminę C, dzięki czemu ma właściwości wzmacniające układ odpornościowy. Jej pozytywnym oddziaływaniem na organizm zachwycano się najwcześniej w Chinach oraz Indiach. Według zapisków historycznych właśnie w tamtej części świata wyhodowano pierwszą cytrynę. Dziś cytryny przyrządza się na wiele różnych sposobów, m.in. zapiekając je w ciastach czy mieszając z jogurtem naturalnym.

Dania cytrynowe – przepisy na pyszne ciasta o smaku cytrynowym

Ciasta cytrynowe należą do jednych z najchętniej wypiekanych, zwłaszcza w porze letniej. To orzeźwiające wypieki, które są niezwykle smaczne i pełne cennych dla organizmu witamin. W jaki sposób piec lekkie i puszyste ciasta o smaku cytrynowym? Jaki napój lub koktajl z cytryny serwować powinno się w upalne dni? Dowiedz się więcej na temat właściwości cytryny i przekonaj się, jak dodatek cytryny odmienić może smak nawet najprostszego dania.

Proste przepisy na ciasta cytrynowe – sprawdź, jak je zrobić krok po kroku

Najważniejsze właściwości cytryny. Co powinieneś o niej wiedzieć?

Cytryna ma wiele cennych właściwości przeciwnowotworowych. Znajduje się w niej mnóstwo cennych witamin (m.in. B i E), ale też żelaza, potasu i beta-karotenu. Cytryna świetnie wpływa na oczyszczanie organizmu, a więc jest idealna przy diecie redukcyjnej. Właśnie z tego powodu wielu dietetyków zaleca odchudzającym się osobom rozpoczęcie dnia od wypicia szklanki wody z cytryną. Właśnie taka mieszanka świetnie pobudzi metabolizm i oczyści organizm z toksyn, które w nim zalegają. W cytrynie znajduje się też limonen, będący przeciwutleniaczem o właściwościach przeciwnowotworowych. Spożywanie cytryny może więc pomóc w niszczeniu komórek rakowych np. żołądka czy skóry.

Warto pamiętać, że cytryna wykazuje również właściwości hamujące rozmnażanie się różnego rodzaju wirusów. Skórka cytryny ma z kolei wiele cennych właściwości zdrowotnych dla skóry, dlatego też coraz częściej produkuje się różnego rodzaju kosmetyki z zawartością cytryny – o właściwościach kosmetycznych cytryny opowiemy sobie w dalszej części tekstu. Owoc ten wykazuje również świetne działanie na reumatoidalne zapalenie stawów. Czy cytryna może jednak zakwasić organizm? Wiele osób uważa, że ze względu na jej kwaśny smak, może faktycznie doprowadzić do zakwaszenia. To mit! Cytryna to bowiem owoc zasadowy, a więc w żaden sposób nie zaburza równowagi kwasowo-zasadowej i nie zakwasza organizmu.

Wartości odżywcze cytryny i jej wpływ na zdrowie

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że cytryna ma cenne właściwości odchudzające. Znajduje się w niej błonnik, dzięki któremu można znacznie przyspieszyć prawidłowy metabolizm organizmu i naturalnie wesprzeć proces odchudzania. Cytrynowy koktajl czy inny napój nie dość, że ma świetny smak, doskonale oczyszcza również organizm. Warto włączyć cytrynę do diety redukcyjnej, aby wspomóc się i przyspieszyć metabolizm w trakcie odchudzania. Wiele osób zastanawia się jeszcze nad tym, czy herbata z cytryną jest dobra dla zdrowia. Otóż dodając ją tuż po zalaniu herbaty wrzątkiem, cytryna faktycznie może zaszkodzić. Dlaczego? W trakcie zaparzania z fusów przechodzi do naparu… aluminium. Mimo wszystko są jego raczej niewielkie ilości. Gdy jednak dorzucisz do herbaty cytrynę, aluminium z kwaskiem cytrynowym może stać się już mieszanką niezwykle szkodliwą dla organizmu. Zdecydowanie lepszym pomysłem jest zatem dodatek cytryny do naparu, w którym fusów nie ma. A jeśli już są? Wówczas lepiej poczekać do momentu, aż herbata ostygnie.

Jak przechowywać cytrynę? Przede wszystkim najpierw dobrze ją wybierz! Cytryna powinna być gładka w dotyku, jaskrawożółta i delikatnie się mieniąca. Owoc wytrzyma nawet do 2 tygodni w temperaturze pokojowej, a w lodówce poleżeć może do miesiąca – pod warunkiem przechowywania jej w plastikowej torebce. Co możesz robić z sokiem z cytryny? Utworzysz z nią nie jeden przepis! Możesz dodać sok do zupy albo kolorowej sałatki, stworzyć z nim smaczne lody albo skropić rybę do smaku. Nie ma też żadnych przeciwwskazań, aby dodawać cytrynę do innych dań – nie tylko deserów, ale i owoców morza czy innych wykwintnych potraw.

Przepis na proste, lekkie i puszyste ciasta cytrynowe – sprawdź najlepsze!

Cytryna idealna nie tylko w kuchni…

Cytrynę zastosować można do wielu potraw w kuchni. Właśnie dzięki jej właściwościom można nadać daniu pożądany wygląd i smak, a nawet zapach. Dodanie cytrynowego soku do ryby zniweluje jej specyficzny zapach. Skrapiając cytryną ryż, można sprawić, że nie będzie on sklejony – zwłaszcza dolewając cytrynę do ryżu jeszcze gotującego się w wodzie. Gdzie jeszcze sprawdzi się cytryna? Otóż w guacamole – sprawi, że będzie znacznie ładniejsze, bardziej aromatyczne i smaczniejsze. Poza kuchnią cytryna świetnie sprawdza się również w kosmetyce.

Zanim zaczniesz używać cytryny z kosmetykami, koniecznie sprawdź, czy nie jesteś na nią uczulony. Niektórzy mają bowiem silne uczulenie na ten charakterystyczny cytrus. Jeśli alergii nie ma, możesz używać cytryny saute jako… dezodorantu! Wystarczy jedynie delikatnie wetrzeć sok z cytryny w pachy, w ten sposób odświeżając je i dezynfekując. Z pomocą cytryny można również rozjaśnić swoje płytki paznokciowe – to cenna informacja zwłaszcza dla tych, którzy palą papierosy.

Najciekawsze przepisy na pyszne ciasta cytrynowe

Chcesz zaskoczyć swoich gości nietypowym deserem? A może masz ochotę na orzeźwiające ciasto o delikatnie kwaskowatym posmaku? Takie wypieki wydają się wręcz idealne na lato, kiedy to dość mamy już ciężkich deserów z gęstymi masami i polewami. Sprawdź kilka najciekawszych przepisów na ciasta o smaku cytrynowym, którymi na pewno mocno zdziwisz bliskich oraz niespodziewanych gości w domu.

  • Mazurek cytrynowy – jego kwaskowaty posmak przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom cytrynowych deserów. Masę cytrynową warto będzie połączyć z delikatną włoską bezą, której wcale nie trzeba piec w piekarniku.
  • Tarta cytrynowa z bezą – jest niesamowicie orzeźwiająca, a jej smak zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Tarta jest naprawdę pyszna i dość szybka w przygotowaniu – wystarczy bowiem ok. 55 minut, aby zrobić ciasto.
  • Cytrynowiec – najlepiej podawać go z herbatnikami. To orzeźwiający deser w formie ciasta, którego smak dodatkowo podkreśla budyń i kwaskowaty krem cytrynowy. Nawet amator pieczenia ciast powinien błyskawicznie poradzić sobie z tym wypiekiem, zwłaszcza że ciasto składa się z dosłownie kilku prostych składników.
  • Babka cytrynowa – zwykle podaje się ją w Polsce z okazji Wielkanocy, jednak można piec ją również na co dzień. Tradycyjnie takie ciasto powinno się zrobić z masłem oraz domowej roboty lukrem. Babka cytrynowa genialnie smakuje delikatnie oprószona cukrem pudrem.
  • Sernik cytrynowy – to znakomity, kremowy deser, który wielbiciele kwaskowatych wypieków na pewno szybko pokochają. Najlepiej smakuje podawany ze świeżą miętą i obłożony plasterkami cytryny z wierzchu. Przepis na ciasto jest bardzo prosty, więc każdy laik w wypiekaniu tego typu domowych słodkości z pewnością świetnie sobie z nim poradzi.

Cytrynowe - przepisy

Często zadawane pytania
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto