Kuchnia europejska

Kuchnia europejska - charakterystyka, dania, przepisy, ciekawostki

Kuchnia europejska opiera się głównie na daniach mącznych, kartoflanych i mięsnych. Europejczycy mają zdolność trawienia mleka, dlatego też w kuchni europejskiej występuje bogactwo serów, kremów śmietanowych, śmietany, zaś mleko stanowi dodatek do wielu potraw. Głównym mięsem jest wieprzowina, zaś ziarnem pszenica. W związku z odmiennym klimatem, kuchnia europejska dzieli się na kuchnię śródziemnomorską i kuchnię krajów północnych. Kuchnia śródziemnomorska jest lekka, nietucząca, oparta na warzywach, oliwie z oliwek i serach. Natomiast kuchnia północna jest sycąca, ciężka i kaloryczna, oparta na potrawach mącznych, ziemniakach, przetworach mlecznych.

Wyróżnione przepisy kuchni europejskiej

Pozostałe przepisy kuchni europejskiej

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Kuchnia europejska - charakterystyka, dania, przepisy, ciekawostki

Typowa kuchnia europejska jest zupełnie inna niż kuchnia azjatycka, na przykład kuchnia wietnamska. Charakterystyka kuchni europejskiej opiera się na daniach mącznych, kartoflanych i mlecznych oraz mięsie i warzywach. Co ciekawe inne tradycje kulinarne występują na północy i na południu. Przedstawiamy najciekawsze dania kuchni europejskiej i kulinarne obyczaje państw europejskich.

Charakterystyka kuchni państw europejskich

Kuchnia europejska nie jest jednolita i dzieli się na tradycje kulinarne poszczególnych państw europejskich, ma jednak cechy wspólne i charakterystyczne przepisy i potrawy. Przede wszystkim, kuchnia europejska obfituje w dania i przetwory mleczne, jak sery, śmietana czy jogurty. Wiąże się to z faktem, że większość ludzi pochodzenia indoeuropejskiego ma zdolność trawienia białka mlecznego. Właśnie bogactwo przetworów mlecznych różni kuchnię europejską od kuchni azjatyckiej. Na przykład kuchnia wietnamska nie stosuje przetworów mlecznych, ani serów.

Charakterystyka kuchni europejskiej nie byłaby pełna bez ziemniaków, które stanowią podstawę dań, głównie Europy północnej. Obecnie ziemniaki uprawia się na całym świecie. Dania z ziemniakami posiada także, na przykład kuchnia wietnamska. Jednak potrawy z ziemniaków królują głównie w krajach północnej Europy.

Tradycyjne przepisy kuchni europejskiej wykorzystują głównie mięso, przetwory mączne, jajka oraz warzywa. Dania mięsne przygotowywane są głównie z wieprzowiny, zaś potrawy mączne z pszenicy. Prócz kartofli, najpopularniejszym warzywem, z którego robi się potrawy europejskie, jest pomidor, będący głównym składnikiem dań kuchni śródziemnomorskiej oraz kapusta dla kuchni Europy środkowej i wschodniej.

Kuchnia europejska dzieli się na dwa regiony różniące się klimatem i tradycjami kulinarnymi. Na południu Europy, w takich krajach jak Grecja, Włochy, Francja czy Hiszpania, króluje lekka kuchnia śródziemnomorska opierająca się głównie na warzywach, daniach mącznych, oliwie z oliwek oraz rybach i owocach morza. Natomiast w krajach północnej i kontynentalnej Europy wykształciły się zupełnie inne, tradycyjne zwyczaje kulinarne. W takich krajach jak na przykład Anglia, północna Hiszpania, Austria, Polska, Litwa czy Ukraina, kuchnia jest bardziej ciężka, sycąca i oparta na mięsie, ziemniakach, tłuszczu i nabiale. Tradycje kulinarne mają związek z chłodnym klimatem, długimi zimami i krótkim latem.

Opis kuchni państw europejskich - kuchnia śródziemnomorska

Charakterystyka kuchni śródziemnomorskiej

Południe Europy, kraje basenu Morza Śródziemnego, charakteryzują się lekką i nietuczącą kuchnią opartą o warzywa, oliwę z oliwek, sery oraz makarony i ryż. Ciepły klimat sprawia, że ludzie są najbardziej aktywni wieczorem, zaś rano nie są głodni. W regionach tych śniadań się praktycznie nie jada. Rano wystarczy filiżanka kawy i słodkie ciastko. Pierwszy posiłek jada się między godziną 12 a 14 i wtedy z reguły przypada przerwa lunchowa w pracy. Głównym zaś posiłkiem jest obfita kolacja, która nierzadko przeradza się w ucztę w gronie rodziny i znajomych. W krajach śródziemnomorskich celebruje się jedzenie serów, warzyw, sałatek, dań rybnych i mięsnych. Do każdego posiłku podaje się pieczywo i oliwę z oliwek oraz tradycyjne wino lub kawę. Posiłki składają się najczęściej z wielu dań, jak dania główne i przystawki, które stawia się na stole jednocześnie.

Tradycyjne dania śródziemnomorskie są proste, smaczne i nietuczące. W ciepłym klimacie kuchnia może być niskokaloryczna. Lekkie są również desery oparte na owocach i słodkich kremach śmietanowych, jak francuski creme brulee. W krajach śródziemnomorskich jada się lekkie, pszenne chlebki, jak grecka pita, hiszpańska tortilla, czy francuskie bagietki, które służą do zagryzania posiłków czy czyszczenia talerza z sosu lub oliwy.

Opis najsłynniejszych dań kuchni śródziemnomorskiej

Kuchnia śródziemnomorska obfituje w smaczne i proste sałatki skropione oliwą z oliwek, jak słynna sałatka grecka czy też francuska sałatka nicejska z tuńczykiem i jajkami. W kuchni śródziemnomorskiej rzadko jada się zupy, a jeśli już są to lekkie zupy jarzynowe, jak francuska zupa cebulowa, czy hiszpańskie gazpacho.

Charakterystyczne dla tego regionu są dania mączne z dodatkiem sera i warzyw, szczególnie pomidorów i papryki. Należą do nich włoska pizza i makarony z sosem pomidorowym, czy też hiszpańska paella. Kuchnia francuska wprowadziła do światowej sztuki kulinarnej przepisy na tarty, czyli cienkie ciasto z nadzieniem na wierzchu. Nadzienie może być robione na słodko z owoców, jaj i śmietany, lub na słono jak słynny placek lotaryński z boczkiem i serem oraz polewą z jajek i śmietany.

Tradycyjne przepisy na proste i smaczne dania kuchni europejskiej

Opis kuchni krajów Europy północnej

Kraje północnej Europy, jak m.in. północna Hiszpania, Anglia, Austria, Niemcy, Polska, Litwa, Białoruś czy Ukraina, należą do strefy chłodniejszego klimatu, gdzie lata są krótkie a zimy długie i mroźne. Klimat sprawia, że jedzenie musi być pożywne i sycące, aby ludzie mieli siłę do pracy. Dlatego też kuchnie tych krajów są ciężkie, kaloryczne i tuczące. Najczęściej tradycje kulinarne tych krajów wywodzą się z ciężko pracującego ludu, który stworzył proste i smaczne przepisy na niedrogie dania z lokalnych produktów.

W regionach tych ludzie muszą się najeść od samego rana. Dlatego jada się obfite i sycące śniadania. Równie pożywne i sycące są obiady w ciągu dnia, zaś kolacje są lekkie. Nie ma zwyczaju ucztowania wieczorami, zaś najbardziej celebrowaniem posiłkiem są niedzielne obiady rodzinne.

Najciekawsze dania kuchni północnej Europy

Dania krajów północnej Europy muszą być pożywne i kaloryczne. Jednocześnie wywodzą się z ludowych tradycji kulinarnych, gdzie jedzenie jest proste i tanie. Dlatego też podstawą kuchni są dania mączne, kartoflane i mleczne, jak również mięso, a przede wszystkim wieprzowina i tłuszcz wieprzowy. Nie rośnie tu winna latorośl, dlatego podstawowym napojem jest piwo i wszechobecna herbata.

Królują kaloryczne potrawy mączne i ziemniaczane. W Anglii wykształciła się tradycja wszelkiego rodzaju mięsa zapiekanego w cieście jak placek pasterski czy placek nerkowy. Dodatkiem do obiadu jest rodzaj wytrawnych ciastek yorkshire pudding. Natomiast kuchnie środkowej i wschodniej europy, jak kuchnia polska, litewska, białoruska czy ukraińska, wykształciły różnego rodzaju pierogi, pielmieni, kołduny nadziewane mięsem, serem, kapustą czy ziemniakami. Zaś w kuchni austriackiej mamy ogromną ilość różnorodnych knedli. Typowym daniem tych kuchni są naleśniki, omlety, placuszki na słodko i na słono.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto