Wyróżnione przepisy kuchni europejskiej
-
Tarta z borówkami
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
120 + 30 min łatwy 12 228 kcal -
Tarta z gruszkami
Tarta jest jedną z tradycyjnych potraw kuchni francuskiej, której korzenie sięgają średniowiecza. Pierwszy przepis na słodką tarte został umieszczony w …
45 + 45 min łatwy 12 284 kcal -
Ciasto snickers bez pieczenia
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
80 min łatwy 12 466 kcal -
Ciasto z powidłami śliwkowymi i budyniem
Ciasto z powidłami śliwkowymi i budyniem to najlepsza szybka opcja na deser do kawy czy drugiego śniadania. To smaczne ciasto …
15 + 60 min łatwy 5 246 kcal -
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 84 kcal
Pozostałe przepisy kuchni europejskiej
-
Szyszki ziemniaczane
Szyszki ziemniaczane, inaczej nazywane krokietami ziemniaczanymi to danie przygotowane z gotowanych ziemniaków, które są panierowane w bułce tartej, a następnie …
40 + 70 min łatwy 5 236 kcal -
Naleśniki z tuńczykiem
Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań mącznych w Polsce. Przygotowywane są zarówno na słodko, jak i na słono. Zapiekane, podsmażane, …
20 + 40 min łatwy 4 526 kcal -
Udka faszerowane pieczarkami
Udka faszerowane pieczarkami to kolejna fajna i wyjątkowa propozycja podania udek z kurczaka. Popularne udka, które wykorzystywane są do gotowania …
30 + 60 min łatwy 4 -
Placki z piersią kurczaka
Placki z piersią kurczaka to fajna propozycja na podanie fileta z kurczaka w inny sposób. Oryginalne placki z siekanego kurczaka …
20 + 20 min łatwy 2 -
Paluszki z kurczaka
Paluszki z kurczaka to popularna i lubiana przekąską, która może być także dodatkiem do dania głównego. Paluszki mogą być typem …
30 + 20 min łatwy 4 340 kcal -
Kulki z płatków owsianych
Kulki z płatków owsianych to propozycja popularnych kulek mocy. Jest to wyśmienita i zdrowa propozycja dodatku do drugiego śniadania albo …
60 min łatwy 30 137 kcal
-
Sernik matcha
Serniki na zimno to jeden z popularniejszych, letnich deserów. Wykonany na herbatnikach, biszkoptach lub domowym biszkopcie z masą serową z …
180 min łatwy 16 -
Tortilla z łososiem
Tortilla z łososiem to jedno z popularniejszych dań przygotowywanych w tortilli. Jest to fajna przekąska, którą możesz zabrać ze sobą …
10 min łatwy 2 214 kcal -
Risotto z mięsem mielonym
Risotto to zaraz po pizzy i pastach, najpopularniejsze danie kuchni włoskiej. Danie to przygotowane jest ze specjalnej odmiany ryżu, arborio …
10 + 40 min łatwy 4 949 kcal -
Surówka z sałaty
Surówka z sałaty to świeży i pyszny dodatek do obiadu. Składa się z sałaty lodowej, papryki, rzodkiewki i ogórków. Jest …
10 min łatwy 4
-
Tort jagodowy
Torty to obecnie najchętniej wykonywane okolicznościowe wypieki. Najczęściej wykonywane są na urodziny, imieniny, rocznice, śluby i inne okazje. Ich historia …
60 + 30 min łatwy 12 -
Makaron ryżowy z łososiem
Makaron ryżowy z łososiem to danie łączące najlepsze cechy kuchni azjatyckiej i europejskiej. To pyszne danie z łososiem wędzonym i …
10 + 20 min łatwy 2 -
Gofry na słono
Gofry to jedne z najpopularniejszych słodkich przysmaków, szczególnie w Belgii. Gofry belgijskie są znane i lubiane na całym świecie. W …
25 + 30 min łatwy 8 351 kcal -
Pasta z cieciorki
Pasta z cieciorki to jeden z najpopularniejszych dipów na świecie. Bardziej aromatyczna i bogatsza smakowo wersja to klasyczny i popularny …
25 min łatwy 10 -
Gulasz rybny
Gulasz rybny z dorsza to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Gulasz rybny przygotowuje się podobnie do wersji …
20 + 40 min łatwy 8 303 kcal -
Frikandel
Frikandel to tradycyjny Holenderski wyrób. Kiełbasa przypomina wyglądem nieco parówki, lecz ma bardziej porowatą teksturę. W Holandii jest to coś …
20 + 20 min łatwy 6 578 kcal
-
Kiełbaski w cieście
Kiełbaski w cieście to doskonała potrawa kuchni europejskiej. Szybkie do przygotowania kiełbaski sprawdzą się doskonale na szybką przekąskę podczas spotkania …
15 + 20 min łatwy 10 399 kcal -
Placki z dyni na słodko
W kuchniach całego świata znanych jest wiele różnych placków i placuszków, które są inną wersją naleśników. W kuchni polskiej znanych …
20 + 20 min łatwy 3 393 kcal -
Sernik wegański
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
1440 + 20 min łatwy 14 285 kcal -
Omlet z płatkami owsianymi
Omlet z płatkami owsianymi to jedna z propozycji na soczyste, słodkie danie z jajek. Omlet możesz podać na śniadanie, podwieczorek …
10 + 10 min łatwy 1 452 kcal
-
Banan w cieście
Banan w cieście to słodka przekąska, którą tworzy smażony banan w panierce z ciasta naleśnikowego na słodko. Świetnie smakuje z …
25 min łatwy 4 472 kcal -
Kotlety z brokułów
Kotlety to jedne z najpopularniejszych dań obiadowych, zarówno te mięsne jak i warzywne. Kotlety wegetariańskie z brokułami są wyśmienitą propozycją …
45 + 40 min łatwy 4 373 kcal -
Sernik mango
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
240 min łatwy 18 220 kcal -
Pizza z tortilli
Najbardziej rozpowszechnione danie kuchni włoskiej znane na całym Świecie najczęściej występujące w formie drożdżowego placka z ulubionymi indywidualnymi dodatkami, o …
10 + 15 min łatwy 4 365 kcal -
Ciasto pomarańczowe
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
25 + 50 min łatwy 16 230 kcal -
Lody bananowe
Lody bananowe to fajna propozycja na szybkie, łatwe i zdrowe lody wykonane w domu. Lody wykonasz bez użycia maszynki do …
720 min łatwy 2 193 kcal
-
Pieczona owsianka
Owsianka jest jedną z najpopularniejszych propozycji na śniadanie. Tradycyjna owsianka gotowana jest na wodzie lub mleku z dodatkiem przypraw, orzechów …
5 + 30 min łatwy 2 517 kcal -
Łosoś z patelni
Łosoś to obecnie jedna z najbardziej popularnych i cenionych ryb. Jej charakterystyczny czerwono-pomarańczowy kolor rozpoznają nawet dzieci. Łosoś jest bogactwem …
5 + 8 min łatwy 1 429 kcal -
Babeczki waniliowe
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
15 + 20 min łatwy 12 -
Omlet z warzywami
Omlet z warzywami z jajek jest jedną z popularniejszych propozycji na śniadanie, kolację czy nawet na obiad. Propozycja ta cieszy …
10 + 5 min łatwy 2 313 kcal
Kuchnia europejska - charakterystyka, dania, przepisy, ciekawostki
Typowa kuchnia europejska jest zupełnie inna niż kuchnia azjatycka, na przykład kuchnia wietnamska. Charakterystyka kuchni europejskiej opiera się na daniach mącznych, kartoflanych i mlecznych oraz mięsie i warzywach. Co ciekawe inne tradycje kulinarne występują na północy i na południu. Przedstawiamy najciekawsze dania kuchni europejskiej i kulinarne obyczaje państw europejskich.
Charakterystyka kuchni państw europejskich
Kuchnia europejska nie jest jednolita i dzieli się na tradycje kulinarne poszczególnych państw europejskich, ma jednak cechy wspólne i charakterystyczne przepisy i potrawy. Przede wszystkim, kuchnia europejska obfituje w dania i przetwory mleczne, jak sery, śmietana czy jogurty. Wiąże się to z faktem, że większość ludzi pochodzenia indoeuropejskiego ma zdolność trawienia białka mlecznego. Właśnie bogactwo przetworów mlecznych różni kuchnię europejską od kuchni azjatyckiej. Na przykład kuchnia wietnamska nie stosuje przetworów mlecznych, ani serów.
Charakterystyka kuchni europejskiej nie byłaby pełna bez ziemniaków, które stanowią podstawę dań, głównie Europy północnej. Obecnie ziemniaki uprawia się na całym świecie. Dania z ziemniakami posiada także, na przykład kuchnia wietnamska. Jednak potrawy z ziemniaków królują głównie w krajach północnej Europy.
Tradycyjne przepisy kuchni europejskiej wykorzystują głównie mięso, przetwory mączne, jajka oraz warzywa. Dania mięsne przygotowywane są głównie z wieprzowiny, zaś potrawy mączne z pszenicy. Prócz kartofli, najpopularniejszym warzywem, z którego robi się potrawy europejskie, jest pomidor, będący głównym składnikiem dań kuchni śródziemnomorskiej oraz kapusta dla kuchni Europy środkowej i wschodniej.
Kuchnia europejska dzieli się na dwa regiony różniące się klimatem i tradycjami kulinarnymi. Na południu Europy, w takich krajach jak Grecja, Włochy, Francja czy Hiszpania, króluje lekka kuchnia śródziemnomorska opierająca się głównie na warzywach, daniach mącznych, oliwie z oliwek oraz rybach i owocach morza. Natomiast w krajach północnej i kontynentalnej Europy wykształciły się zupełnie inne, tradycyjne zwyczaje kulinarne. W takich krajach jak na przykład Anglia, północna Hiszpania, Austria, Polska, Litwa czy Ukraina, kuchnia jest bardziej ciężka, sycąca i oparta na mięsie, ziemniakach, tłuszczu i nabiale. Tradycje kulinarne mają związek z chłodnym klimatem, długimi zimami i krótkim latem.
Opis kuchni państw europejskich - kuchnia śródziemnomorska
Charakterystyka kuchni śródziemnomorskiej
Południe Europy, kraje basenu Morza Śródziemnego, charakteryzują się lekką i nietuczącą kuchnią opartą o warzywa, oliwę z oliwek, sery oraz makarony i ryż. Ciepły klimat sprawia, że ludzie są najbardziej aktywni wieczorem, zaś rano nie są głodni. W regionach tych śniadań się praktycznie nie jada. Rano wystarczy filiżanka kawy i słodkie ciastko. Pierwszy posiłek jada się między godziną 12 a 14 i wtedy z reguły przypada przerwa lunchowa w pracy. Głównym zaś posiłkiem jest obfita kolacja, która nierzadko przeradza się w ucztę w gronie rodziny i znajomych. W krajach śródziemnomorskich celebruje się jedzenie serów, warzyw, sałatek, dań rybnych i mięsnych. Do każdego posiłku podaje się pieczywo i oliwę z oliwek oraz tradycyjne wino lub kawę. Posiłki składają się najczęściej z wielu dań, jak dania główne i przystawki, które stawia się na stole jednocześnie.
Tradycyjne dania śródziemnomorskie są proste, smaczne i nietuczące. W ciepłym klimacie kuchnia może być niskokaloryczna. Lekkie są również desery oparte na owocach i słodkich kremach śmietanowych, jak francuski creme brulee. W krajach śródziemnomorskich jada się lekkie, pszenne chlebki, jak grecka pita, hiszpańska tortilla, czy francuskie bagietki, które służą do zagryzania posiłków czy czyszczenia talerza z sosu lub oliwy.
Opis najsłynniejszych dań kuchni śródziemnomorskiej
Kuchnia śródziemnomorska obfituje w smaczne i proste sałatki skropione oliwą z oliwek, jak słynna sałatka grecka czy też francuska sałatka nicejska z tuńczykiem i jajkami. W kuchni śródziemnomorskiej rzadko jada się zupy, a jeśli już są to lekkie zupy jarzynowe, jak francuska zupa cebulowa, czy hiszpańskie gazpacho.
Charakterystyczne dla tego regionu są dania mączne z dodatkiem sera i warzyw, szczególnie pomidorów i papryki. Należą do nich włoska pizza i makarony z sosem pomidorowym, czy też hiszpańska paella. Kuchnia francuska wprowadziła do światowej sztuki kulinarnej przepisy na tarty, czyli cienkie ciasto z nadzieniem na wierzchu. Nadzienie może być robione na słodko z owoców, jaj i śmietany, lub na słono jak słynny placek lotaryński z boczkiem i serem oraz polewą z jajek i śmietany.
Tradycyjne przepisy na proste i smaczne dania kuchni europejskiej
Opis kuchni krajów Europy północnej
Kraje północnej Europy, jak m.in. północna Hiszpania, Anglia, Austria, Niemcy, Polska, Litwa, Białoruś czy Ukraina, należą do strefy chłodniejszego klimatu, gdzie lata są krótkie a zimy długie i mroźne. Klimat sprawia, że jedzenie musi być pożywne i sycące, aby ludzie mieli siłę do pracy. Dlatego też kuchnie tych krajów są ciężkie, kaloryczne i tuczące. Najczęściej tradycje kulinarne tych krajów wywodzą się z ciężko pracującego ludu, który stworzył proste i smaczne przepisy na niedrogie dania z lokalnych produktów.
W regionach tych ludzie muszą się najeść od samego rana. Dlatego jada się obfite i sycące śniadania. Równie pożywne i sycące są obiady w ciągu dnia, zaś kolacje są lekkie. Nie ma zwyczaju ucztowania wieczorami, zaś najbardziej celebrowaniem posiłkiem są niedzielne obiady rodzinne.
Najciekawsze dania kuchni północnej Europy
Dania krajów północnej Europy muszą być pożywne i kaloryczne. Jednocześnie wywodzą się z ludowych tradycji kulinarnych, gdzie jedzenie jest proste i tanie. Dlatego też podstawą kuchni są dania mączne, kartoflane i mleczne, jak również mięso, a przede wszystkim wieprzowina i tłuszcz wieprzowy. Nie rośnie tu winna latorośl, dlatego podstawowym napojem jest piwo i wszechobecna herbata.
Królują kaloryczne potrawy mączne i ziemniaczane. W Anglii wykształciła się tradycja wszelkiego rodzaju mięsa zapiekanego w cieście jak placek pasterski czy placek nerkowy. Dodatkiem do obiadu jest rodzaj wytrawnych ciastek yorkshire pudding. Natomiast kuchnie środkowej i wschodniej europy, jak kuchnia polska, litewska, białoruska czy ukraińska, wykształciły różnego rodzaju pierogi, pielmieni, kołduny nadziewane mięsem, serem, kapustą czy ziemniakami. Zaś w kuchni austriackiej mamy ogromną ilość różnorodnych knedli. Typowym daniem tych kuchni są naleśniki, omlety, placuszki na słodko i na słono.