Przepis na sałatkę z kaczką krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, pojemnik zamykany, miseczka

Kaczkę opłucz i osusz, a następnie zrób na skórze nacięcia w kształcie kratki. Pierś natrzyj solą i pieprzem. Umieść ją w pojemniku i schowaj na 3 h do lodówki.

Po wyjęciu mięsa z lodówki odczekaj ok. 30 min. Pierś z kaczki umieść na patelni skórą do dołu. Smaż ok. 6 min, a potem delikatnie odwróć na drugą stronę i smaż ok. 3 min.

Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 10 min. Wyciągnij mięso i odłóż na bok.

Mix sałat porozkładaj równo na talerzach.

Pomidorki koktajlowe opłucz i pokrój w ćwiartki. Rozdziel między talerze.

Pomarańczę obierz i porozdzielaj na części. Pozbądź się skórki. Miąższ porozkładaj na talerzach.

Ostudzoną pierś z kaczki pokrój na plasterki i rozłóż na talerzach.

Sałatki posyp orzeszkami piniowymi (możesz je wcześniej uprażyć na patelni).

W miseczce połącz sok z cytryny, miód i oliwę. Wymieszaj i polej po sałatkach.

Sałatka z kaczką, pomarańczą, orzeszkami piniowymi, sałatą i pomidorkami koktajlowymi znajduje się na czarnym talerzu. O talerz oparte są sztućce.
Sałatka z kaczką
Koszt przygotowania dania
33.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
499 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
42

Sałatka z kaczką - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z kaczką

Sałatka z piersią kaczki może być podana jako przystawka lub osobne danie. Nadaje się zarówno na imprezę ze znajomymi, jak i poczęstunek dla bliskich. To wykwintne danie jest rzadko spotykane na naszych stołach ze względu na rodzaj mięsa, więc jeśli się na nie zdecydujesz, na pewno zaintrygujesz nim swoich gości.

Ten przepis możesz nieco zmodyfikować. Kaczkę można podawać z różnymi dodatkami. Będzie smakować zarówno z pomarańczami, jak i gruszką, grantem czy brzoskwiniami. Do tego mięsa idealnie pasują czerwone buraczki i ser pleśniowy.

Dobrym dodatkiem do tej sałatki będą nie tylko orzeszki piniowe. Możesz pokusić się na dodanie uprażonych orzechów włoskich lub pekan, ale odpowiednie będą też pestki słonecznika lub dyni. Te dodatki można podać także w miodzie. Mix sałat możesz zmienić na zieloną i czerwoną sałatę karbowaną, rukolę oraz roszponkę.

Bardzo istotnym elementem tego przepisu jest zamarynowanie mięsa. Kaczkę możesz natrzeć solą i pieprzem, ale to mięso możesz też zamarynować w soku pomarańczowym lub natrzeć skórką pomarańczy z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Mięso z kaczki warto marynować długo. Należy je włożyć do lodówki na minimum 3 h, ale jeśli masz taką możliwość, pozostaw na całą noc.

Kaczkę można smażyć bez dodatku oleju lub masła, ponieważ z mięsa wytopi się dużo tłuszczu. Zwróć uwagę na to, aby przy nacinaniu nie zahaczyć o mięso. Należy naciąć jedynie skórę i warstwę tłuszczu. Pierś z kaczki możesz najpierw obsmażyć na rumiany kolor z obu stron, a potem dusić pod przykryciem ok. 15-20 min.

Sałatka z pieczoną kaczką sprawdzi się przy wielu okazjach. To mięso możesz łączyć z różnymi owocami, warzywami i serami. Ciekawą wersją tej potrawy będzie sałatka z kaczką i kozim serem lub sałatka z kaczką i gruszką. To mięso można marynować w soli i pieprzu, ale do marynaty można też dodać granulowany lub świeży czosnek i startą skórkę pomarańczy. Jeżeli spodziewasz się większej liczby gości, składniki z tego przepisu należy proporcjonalnie zwiększyć. Możesz być pewien, że sałatka z kaczką bardzo szybko zniknie z talerzy!

Wartości odżywcze sałatki z kaczką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kalorie)
151.31 kcal
499.31 kcal
Białko
7.19 g
23.74 g

Węglowodany w sałatce z kaczką

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany
6.17 g
20.37 g
Węglowodany przyswajalne
5.17 g
17.06 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.00 g
3.31 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz
11.17 g
36.86 g
Tłuszcze nasycone
3.41 g
11.25 g
Tłuszcze nienasycone
7.76 g
25.61 g
Tłuszcze jednonasycone
5.87 g
19.36 g
Tłuszcze wielonasycone
1.89 g
6.25 g
Cholesterol
29.81 mg
98.37 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z kaczką

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina B6
0.23 mg
0.75 mg
Witamina B12
0.24 µg (mcg)
0.80 µg (mcg)
Witamina C
15.43 mg
50.92 mg
Tiamina
0.17 mg
0.57 mg
Ryboflawina
0.12 mg
0.41 mg
Niacyna
1.51 mg
4.98 mg
Foliany
19.80 µg (mcg)
65.34 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z kaczką

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód
23.42 mg
77.29 mg
Potas
198.29 mg
654.36 mg
Wapń
17.15 mg
56.59 mg
Fosfor
83.37 mg
275.11 mg
Magnez
17.46 mg
57.62 mg
Żelazo
1.82 mg
6.00 mg
Cynk
0.49 mg
1.61 mg
Miedź
0.16 mg
0.54 mg
Mangan
0.05 mg
0.16 mg
Brak danych dla: orzeszki pinii, miód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z kaczką 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z kaczką

Lista alergenów dla sałatki z kaczką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzeszki pinii

Cena przygotowania sałatki z kaczką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomarańcza
240 g
1 sztuka
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.92
Za 240 g
Pomidory koktajlowe
100 g
1 garść
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Orzeszki pinii
20 g
1 garść
22.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 20 g
Mix sałat
180 g
1 opakowanie
4.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 180 g
Sok z cytryny
18 ml
3 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.90
Za 18 ml
Miód
25 g
1 łyżka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 25 g
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Piersi z kaczki ze skórą
370 g
2 sztuki
37.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
17.11
Za 370 g
Koszt składników
106.50
Jak oceniasz przepis na sałatkę z kaczką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób