Zupa marchewkowa z imbirem

Opublikowano: 27.03.2021 r., 14:19 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa marchewkowa z imbirem znajduje się w białej misce stojącej na drewnianym stole. Dookoła miski leżą marchewki, imbir oraz połówki pomarańczy.
Zupa marchewkowa z imbirem
Łapie Ciebie przeziębienie? Koniecznie wypróbuj przepisu na pyszną i rozgrzewającą zupę marchewkową z imbirem oraz z nutą pomarańczy. Idealna nie tylko na obiad.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
152 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Marchewka 4 średnie sztuki (500 g)
  • Imbir korzeń (30 g)
  • Seler naciowy (70 g)
  • Pomarańcza 1 duża sztuka (300 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
  • Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) (180 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, cukier
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka

Przepis na zupę marchewkową z imbirem krok po kroku

Marchew umyj, obierz i pokrój w talarki.

Łodygi selera umyj i pokrój na mniejsze części.

Imbir zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.

Do wysokiego garnka wlej oliwę i podsmaż na niej przygotowaną marchew, seler i imbir (około 5 minut).

Następnie warzywa zalej wodą i gotuj około 30-40 minut, aż warzywa zmiękną.

Pod koniec gotowania dodaj kawałki pomarańczy (z połowy, z drugiej wyciśnij sok).

Następnie do gotującej się zupy dodaj cukier, sok z połowy pomarańczy oraz przyprawy.

Zupę zmiksuj blenderem w garnku.

Następnie wlej mleko kokosowe i gotuj jeszcze 5 minut.

Gotową zupę zdejmij z kuchenki i podawaj od razu po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na zupę marchewkową z imbirem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat zupy marchewkowej z imbirem

Zupa marchewkowa z imbirem to dobry pomysł na jesienne danie obiadowe. Przepis na nią jest bardzo prosty i nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby cieszyć się jej smakiem. Jest to danie bezglutenowe i wegańskie. Przepis ten mogą włączyć do swojej diety osoby odchudzające się oraz chorujące na celiakię. Produkty których potrzebujesz to woda, marchew, imbir, czosnek, seler naciowy, pomarańcza, oliwa, cukier, mleko kokosowe oraz przyprawy. Zupa wybornie smakuje z grzankami, dlatego przed podaniem podpiecz na patelni pokrojone w kostkę kromki chleba i posyp nimi krem marchewkowy z imbirem.

Zupa z imbirem i z sokiem pomarańczowym to skarbnica wielu cennych składników pokarmowych. Pomarańcza dostarczy do organizmu sporych ilości witaminy C, która jest silnym antyoksydantem i opóźnia proces starzenia organizmu. Beta-karoten oraz antocyjany odpowiadają za czerwono-pomarańczową barwę pomarańczy. Pomarańcze są również źródłem witamin z grupy B, które korzystanie oddziałują na naszą skórę i układ nerwowy. Znajdziemy w nich także potas, który reguluje ciśnienie krwi i pomaga w utrzymaniu prawidłowego rytmu serca.

Imbir jest źródłem witamin C, A, E, K, B1, B2, kwasu foliowego oraz składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Znajdziemy w nim również gingerol i zinferon, które wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i wykrztuśne. Dodatkowo spożywanie imbiru zmniejsza ryzyko wystąpienia zatorów i zakrzepów, ponieważ przyczynia się do zmniejszenia lepkości krwi, obniżenia stężenia cholesterolu LDL we krwi, korzystnie wpływa na koncentrację i dodaje energii.

Podsumowując ta rozgrzewająca zupa z pomarańczą i curry z imbirem to idealne dopełnienie diety w okresie jesiennym, ponieważ doskonale nas rozgrzeje oraz dostarczy sporych ilości witaminy C, która wspomoże nasz układ odpornościowy w okresie wzmożonej zachorowalności. Z potrawy tej mogą korzystać osoby na diecie bezglutenowej, jednak powinny one zrezygnować z posypania jej grzankami lub przygotować je z pieczywa bezglutenowego.

Alergeny w zupie marchewkowej z imbirem

Lista alergenów dla zupy marchewkowej z imbirem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy

Wartości odżywcze zupy marchewkowej z imbirem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
55.40
152.35
Białko (g)
0.74
2.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
8.64
23.77
Węglowodany przyswajalne (g)
6.56
18.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.08
5.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
2.45
6.74
Tłuszcze nasycone (g)
0.85
2.33
Tłuszcze nienasycone (g)
1.60
4.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.35
3.70
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.26
0.71
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A (µg (mcg))
394.25
1084.20
Witamina B6 (mg)
0.09
0.24
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.56
Witamina C (mg)
15.29
42.04
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.45
Witamina E (mg)
0.58
1.59
Retinol (µg (mcg))
10.31
28.35
Tiamina (mg)
0.06
0.17
Ryboflawina (mg)
0.04
0.12
Niacyna (mg)
0.60
1.64
Foliany (µg (mcg))
15.86
43.62
Beta karoten (µg (mcg))
3802.45
10456.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
39.95
109.88
Potas (mg)
222.54
611.97
Wapń (mg)
60.49
166.35
Fosfor (mg)
21.64
59.50
Magnez (mg)
10.05
27.65
Żelazo (mg)
0.25
0.69
Cynk (mg)
0.15
0.41
Miedź (mg)
0.04
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy marchewkowej z imbirem 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy marchewkowej z imbirem

Koszt składników
50.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
500 g
4 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Imbir korzeń
30 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 30 g
Seler naciowy
70 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 70 g
Pomarańcza
300 g
1 duża sztuka
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 300 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe)
180 ml
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.62
Za 180 ml
Koszt składników
50.00