Przepis na zielony koktajl z jarmużu i awokado krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
imbir świeży, natka pietruszki świeża, sok z cytryny, chilli, lubczyk
To będzie niezbędne
blender

Awokado, jabłko oraz pomarańczę obierz ze skóry. Z jarmużu usuń twardą łodygę.

Dodaj wszystkie składniki oraz szczyptę chilli, lubczyku, sok z połowy cytryny i posiekaną natkę pietruszki oraz imbir do wysokiego naczynia i dokładnie zblenduj na koktajl. Jeżeli jest taka potrzeba dodaj więcej wody.

Zielony koktajl z jarmużu i awokado
Zielony koktajl z jarmużu i awokado
Koszt przygotowania dania
9.34 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
212 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
40

Zielony koktajl z jarmużu i awokado - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zielonym koktajlu z jarmużu i awokado

Bardzo odżywczy koktajl o cudownym, zielonym kolorze to moc wspaniałych wartości, korzystnych dla zdrowia walorów zdrowotnych. Bezglutenowy, wegański, sirtuinowy.

Koktajl to najszybszy i najprostszy w wykonaniu posiłek. Zrobienie koktajlu zajmuje dosłownie 5 minut. Nie wymaga obróbki termicznej, jedynie blendera.

Dieta SIRT słynie z koktajli Ten zielony koktajl w składnikach zawiera jarmuż, awokado, jabłko, pomarańczę oraz siemię lniane, miód i wodę kokosową. Składniki te wzbogacone są o dodatek świeżego imbiru, chilli, natki pietruszki, lubczyku oraz soku z cytryny.

Dzięki temu, że koktajl zawiera składniki bogate w związki sirtuinowe jest niezwykle zdrowy. Jarmuż sam w sobie jest gorzkawy, więc dodanie do koktajlu miodu nadaje mu słodyczy. Awokado łagodzi smak lekkiej goryczki jarmużu oraz pikantności chilli. By wszystkie składniki mineralne oraz witaminy miały szansę na jak najlepszą przyswajalność dodano siemię lniane oraz awokado jako źródło dobrych tłuszczy. Awokado i siemię lniane to skarbnica drogocennych kwasów tłuszczowych oraz witamin. Chilli i imbir są składnikami, które podnoszą termogenezę i mogą wpływać na przyspieszenie metabolizmu. Przyspieszony metabolizm może natomiast mieć wpływ na większą ilość spalanych kilokalorii. Miód jest znany z tego, że świetnie wspiera odporność. To wynika z właściwości antybakteryjnych, które są zbawienne nie tylko w odniesieniu do odporności organizmu – świetnie też wpływa na gojenie się ran.

Zielony koktajl ma niski indeks glikemiczny. Jest wykonany ze składników wegańskich. Nie znajdziesz tu nabiału ani cukru. Jest dobrą opcją na odżywczy posiłek. Pijąc takie koktajle wpływasz na poprawienie stanu swoich włosów, paznokci i skóry. Składniki odżywcze i witaminy zawarte w zielonym koktajlu wywierają świetny wpływ na utrzymanie naszego zdrowia w jak najlepszym stanie.

Koktajl najlepiej jest wypić od razu po przygotowaniu. W momencie, gdy koktajl jest przechowywany dłużej niż kilkadziesiąt minut mogą następować straty składników odżywczych i witamin.

Wartości odżywcze zielonego koktajlu z jarmużu i awokado

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kalorie)
66.53 kcal
212.91 kcal
Białko
1.21 g
3.87 g

Węglowodany w zielonym koktajlu z jarmużu i awokado

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany
11.26 g
36.04 g
Węglowodany przyswajalne
8.44 g
27.02 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.82 g
9.03 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz
2.47 g
7.89 g
Tłuszcze nasycone
0.57 g
1.82 g
Tłuszcze nienasycone
1.32 g
4.21 g
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.06 g
3.41 g
Brak danych dla: jabłko, mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.25 g
0.81 g
Brak danych dla: jabłko, mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na zielony koktajl z jarmużu i awokado

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A
21.51 µg (mcg)
68.84 µg (mcg)
Witamina B6
0.08 mg
0.25 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Witamina C
16.00 mg
51.21 mg
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jabłko, mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Witamina E
0.09 mg
0.29 mg
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.23 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.25 mg
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Niacyna
0.51 mg
1.65 mg
Foliany
19.22 µg (mcg)
61.51 µg (mcg)
Beta karoten
242.27 µg (mcg)
775.28 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zielony koktajl z jarmużu i awokado

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód
45.48 mg
145.54 mg
Potas
236.92 mg
758.13 mg
Wapń
41.89 mg
134.06 mg
Fosfor
31.47 mg
100.69 mg
Magnez
23.89 mg
76.46 mg
Żelazo
0.44 mg
1.40 mg
Cynk
0.23 mg
0.74 mg
Miedź
0.05 mg
0.17 mg
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zielonego koktajlu z jarmużu i awokado 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zielonym koktajlu z jarmużu i awokado

Lista alergenów dla zielonego koktajlu z jarmużu i awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na zielony koktajl z jarmużu i awokado

Cena przygotowania zielonego koktajlu z jarmużu i awokado

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jarmuż
50 g
6.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.62
Za 50 g
Awokado
70 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 70 g
Jabłko
150 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 150 g
Mielone siemię lniane
10 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 g
Miód
25 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 25 g
Pomarańcza
100 g
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 100 g
Woda kokosowa
250 ml
6.50
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.25
Za 250 ml
Koszt składników
39.50
Jak oceniasz przepis na zielony koktajl z jarmużu i awokado
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób