Kaczka w pomarańczach

Opublikowano: 26.05.2021 r., 18:06 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kaczka w pomarańczach ułożona na drewnianej desce i udekorowana ziołami.
Kaczka w pomarańczach
Kaczka w pomarańczach jest naprawdę pysznym sposobem na wspaniały posiłek. Aromatyczne pomarańcze sprawiają, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 120 min
625 kcal
Kcal w porcji
319 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Kaczka cała (2000 g)
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki (60 ml)
  • Pomarańcza 2 szt (480 g)
  • Miód 1 duża łyżeczka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, mielony czosnek, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
piekarnik, wykałaczki, brytfanna

Przepis na kaczkę w pomarańczach krok po kroku

W miseczce zmieszaj oliwę, miód i przyprawy. Powstałą pastą wysmaruj kaczkę, a resztę wlej do środka kaczki.

Zabezpiecz kaczkę wykałaczkami.

Pomarańcze dobrze wyszoruj. Pokrój je w plasterki, a z początkowych plastrów wyciśnij sok na kaczkę.

Kaczkę ułóż w brytfannie i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 2 godziny.

30 minut przed końcem pieczenia dołóż do kaczki pokrojone w plastry pomarańcze.

Jak oceniasz przepis na kaczkę w pomarańczach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,9% osób

Więcej informacji na temat kaczki w pomarańczach

Kaczka w pomarańczach to pomysł na naprawdę pyszne i delikatne mięso z odrobiną słodyczy. To przepis idealnie nadający się na rodzinne przyjęcia czy uroczystości. Ta potrawa zasmakuje wszystkim miłośnikom połączeń słodko słonych, a także amatorom klasycznych polskich dań, w nieco odświeżonej wersji. Ta kaczka smakuje obłędnie i będzie idealną alternatywą dla tradycyjnej wersji w jabłkach. To dobry pomysł dla wszystkich tych, którzy szukają pysznej propozycji na świąteczny obiad.

Przepis na kaczkę w pomarańczach jest niezwykle łatwy i spokojnie poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. To świetna propozycja dla wszystkich, którzy chcą po raz pierwszy upiec kaczkę i martwią się, że sobie nie poradzą. Dzięki temu przepisowi przygotowanie pieczonej kaczki nie będzie trudne, a efekt końcowy na pewno zadowoli wszystkich domowników, ze względu na wspaniały smak i aromat tego mięsa.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić kaczkę w pomarańczach, która będzie naprawdę pyszna i aromatyczna, a przy tym niezbyt skomplikowana, to na pewno ta receptura przypadnie ci do gustu. Powstaje z niej niezwykle soczysta i aromatyczna potrawa, która przy okazji pięknie się prezentuje i przyciąga wzrok wszystkich gości. Z tego przepisu dowiesz się jak upiec mięso kaczki tak, by było odpowiednio delikatne, miękkie i niezbyt suche. To świetny pomysł na przepyszne i bardzo wykwintne danie, które z łatwością można przygotować w swoim domu.

Ta kaczka pieczona w piekarniku jest tak dobra, że w ekspresowym tempie znika ze stołu, dlatego warto przygotować jej odpowiednio dużą porcję. Pięknie się prezentuje ze względu na przypieczoną skórkę i pokrojone w plastry pomarańcze, które kontrastują z mięsem kaczki i przyciągają wzrok. Najlepiej użyć jak najsłodszej odmiany cytrusów, by odpowiednio połączyły się ze smakiem pieczonego mięsa.

Ta kaczka faszerowana jest wspaniałą ziołową pastą, która podkreśla smak mięsa i owoców. To idealne połączenie różnych ziół z miodem. Całość smakuje wspaniale i sprawia, że ma się ochotę sięgać po więcej. Najlepiej piec ją w brytfanie, jednak z całą pewnością uda się również w rękawie.

Alergeny w kaczce w pomarańczach

Lista alergenów dla kaczki w pomarańczach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kaczkę w pomarańczach

Wartości odżywcze kaczki w pomarańczach

na 100g gotowej potrawy

Kaczka jest dość tłusta, dlatego nie będzie dobrym wyborem na co dzień.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(319g)
Energia (kcal)
196.14
625.69
Białko (g)
13.78
43.96
Fenyloalanina (mg)
0.57
1.81
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(319g)
Węglowodany (g)
2.49
7.94
Węglowodany przyswajalne (g)
2.04
6.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.45
1.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(319g)
Tłuszcz (g)
14.31
45.66
Tłuszcze nasycone (g)
5.42
17.28
Tłuszcze nienasycone (g)
8.90
28.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.06
22.52
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.84
5.87
Cholesterol (mg)
62.75
200.16

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(319g)
Witamina B6 (mg)
0.43
1.36
Witamina B12 (µg (mcg))
0.51
1.63
Witamina C (mg)
12.55
40.04
Tiamina (mg)
0.29
0.94
Ryboflawina (mg)
0.22
0.70
Niacyna (mg)
2.68
8.55
Foliany (µg (mcg))
19.68
62.77

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(319g)
Sód (mg)
43.98
140.31
Potas (mg)
227.33
725.19
Wapń (mg)
12.06
38.48
Fosfor (mg)
134.04
427.59
Magnez (mg)
17.58
56.07
Żelazo (mg)
3.29
10.51
Cynk (mg)
0.62
1.98
Miedź (mg)
0.25
0.80
Mangan (mg)
0.02
0.06
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kaczki w pomarańczach 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kaczki w pomarańczach

Koszt składników
69.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kaczka cała
2000 g
30.00
Za 2200,0 g
Liczba opakowań 1
27.27
Za 2000 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Pomarańcza
480 g
2 szt
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
3.84
Za 480 g
Miód
10 g
1 duża łyżeczka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 10 g
Koszt składników
69.00