Przepis na kaczkę w pomarańczach krok po kroku

Składniki
  • kaczka cała 2000 g
  • Oliwa z oliwek 60 ml 4 łyżki
  • Pomarańcza 480 g 2 szt
  • Miód 10 g 1 duża łyżeczka
Przyprawy
sól, pieprz, mielony czosnek, rozmaryn
To będzie niezbędne
piekarnik, wykałaczki, brytfanna

W miseczce zmieszaj oliwę, miód i przyprawy. Powstałą pastą wysmaruj kaczkę, a resztę wlej do środka kaczki.

Zabezpiecz kaczkę wykałaczkami.

Pomarańcze dobrze wyszoruj. Pokrój je w plasterki, a z początkowych plastrów wyciśnij sok na kaczkę.

Kaczkę ułóż w brytfannie i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 2 godziny.

30 minut przed końcem pieczenia dołóż do kaczki pokrojone w plastry pomarańcze.

Kaczka w pomarańczach ułożona na drewnianej desce i udekorowana ziołami.
kaczka w pomarańczach
Koszt przygotowania dania
33.94 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
625 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
65

Kaczka w pomarańczach - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kaczce w pomarańczach

Kaczka w pomarańczach to pomysł na naprawdę pyszne i delikatne mięso z odrobiną słodyczy. To przepis idealnie nadający się na rodzinne przyjęcia czy uroczystości. Ta potrawa zasmakuje wszystkim miłośnikom połączeń słodko słonych, a także amatorom klasycznych polskich dań, w nieco odświeżonej wersji. Ta kaczka smakuje obłędnie i będzie idealną alternatywą dla tradycyjnej wersji w jabłkach. To dobry pomysł dla wszystkich tych, którzy szukają pysznej propozycji na świąteczny obiad.

Przepis na kaczkę w pomarańczach jest niezwykle łatwy i spokojnie poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. To świetna propozycja dla wszystkich, którzy chcą po raz pierwszy upiec kaczkę i martwią się, że sobie nie poradzą. Dzięki temu przepisowi przygotowanie pieczonej kaczki nie będzie trudne, a efekt końcowy na pewno zadowoli wszystkich domowników, ze względu na wspaniały smak i aromat tego mięsa.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić kaczkę w pomarańczach, która będzie naprawdę pyszna i aromatyczna, a przy tym niezbyt skomplikowana, to na pewno ta receptura przypadnie ci do gustu. Powstaje z niej niezwykle soczysta i aromatyczna potrawa, która przy okazji pięknie się prezentuje i przyciąga wzrok wszystkich gości. Z tego przepisu dowiesz się jak upiec mięso kaczki tak, by było odpowiednio delikatne, miękkie i niezbyt suche. To świetny pomysł na przepyszne i bardzo wykwintne danie, które z łatwością można przygotować w swoim domu.

Ta kaczka pieczona w piekarniku jest tak dobra, że w ekspresowym tempie znika ze stołu, dlatego warto przygotować jej odpowiednio dużą porcję. Pięknie się prezentuje ze względu na przypieczoną skórkę i pokrojone w plastry pomarańcze, które kontrastują z mięsem kaczki i przyciągają wzrok. Najlepiej użyć jak najsłodszej odmiany cytrusów, by odpowiednio połączyły się ze smakiem pieczonego mięsa.

Ta kaczka faszerowana jest wspaniałą ziołową pastą, która podkreśla smak mięsa i owoców. To idealne połączenie różnych ziół z miodem. Całość smakuje wspaniale i sprawia, że ma się ochotę sięgać po więcej. Najlepiej piec ją w brytfanie, jednak z całą pewnością uda się również w rękawie.

Wartości odżywcze kaczki w pomarańczach

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (319g)
Energia (kalorie)
196.14 kcal
625.69 kcal
Białko
13.78 g
43.96 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (319g)
Tłuszcz
14.31 g
45.66 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
5.42 g
17.28 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
8.90 g
28.38 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
7.06 g
22.52 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.84 g
5.87 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kaczkę w pomarańczach

Na 100g
Na porcję (319g)
Witamina B6
0.43 mg
1.36 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina C
12.55 mg
40.04 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.70 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
2.68 mg
8.55 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
19.68 µg (mcg)
62.77 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kaczkę w pomarańczach

Na 100g
Na porcję (319g)
Sód
43.98 mg
140.31 mg
Brak danych dla: pomarańcza.
czytaj dalej
Potas
227.33 mg
725.19 mg
Wapń
12.06 mg
38.48 mg
Fosfor
134.04 mg
427.59 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
17.58 mg
56.07 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
3.29 mg
10.51 mg
Cynk
0.62 mg
1.98 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.25 mg
0.80 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kaczki w pomarańczach 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kaczce w pomarańczach

Lista alergenów dla kaczki w pomarańczach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, mielony czosnek, rozmaryn.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kaczkę w pomarańczach

Cena przygotowania kaczki w pomarańczach

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
kaczka cała
2000 g
30.00
Za 2200,0 g
Liczba opakowań 1
27.27
Za 2000 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Pomarańcza
480 g
2 szt
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
3.84
Za 480 g
Miód
10 g
1 duża łyżeczka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 10 g
Liczba porcji:
Razem
69.00
Łączny koszt
33.94
Jak oceniasz przepis na kaczkę w pomarańczach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób