Przepis na sangrię krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
duża miska, chochelka

Pokrój pomarańcze i limonki w półplasterki a większe truskawki na połówki.

Do miski wsyp pokruszony lód, owoce, wino, sok i około 1,5 szklanki wody gazowanej.

Wymieszaj i podawaj w misce z chochelką do nalewania, lub przelej do dzbanka.

2 szklanki z sangrią na drewnianej desce do krojenia. Do około leżą owoce.
Sangria
Koszt przygotowania dania
45.42 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
238 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
34

Sangria - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sangrii

Sangria wywodzi się z Hiszpanii i początkowo przygotowywana była przez robotników z wody i wina. Jej nazwa oznacza „krwawienie” prawdopodobne ze względu na uzyskiwany kolor. Idealnie sprawdza się w upalne, letnie dni.

Sposobów na to, jak zrobić sangrię jest wiele. Można wymieszać tylko wino z owocami i wodą, a można także dodać sok owocowy, lód lub mocniejszy alkohol.

Mój przepis na sangrię z owocami jest zrobiony z sokiem owocowym i lodem. Jest to taka delikatniejsza wersja.

Ten drink zwykle przygotowuje się wieloporcjowo w misce lub dzbanku. Dlatego świetnie sprawdzi się na różnych imprezach jak domówki, grille, a nawet wesela. Domowa sangria jest też niezwykle prosta i wykonasz ją w zaledwie kilka minut. Potrzebujesz jedynie czerwonego, wytrawnego lub półwytrawnego wina, dowolnych owoców, soku owocowego, lodu i wody gazowanej. Zależnie od owoców mogą one wymagać pokrojonego na mniejsze kawałki. Jeżeli używasz drobnych owoców jak maliny, poziomki i jagody to nie musisz ich kroić, natomiast pomarańcze należy pokroić na półplasterki. Ja w przepisie wykorzystałam limonki, truskawki i pomarańcze, więc musiałam pokroić pomarańcze i limonki oraz większe truskawki. Możesz też użyć mrożonych owoców lub owoców w syropie. Tradycyjna sangria przygotowywana jest z wina Rioja. Jest to wino pochodzące z regionu Hiszpanii o tej samej nazwie. Jest on uważany za Hiszpańską stolicę winiarstwa. Większość produkowanych tam win to wina czerwone.

Jak podawać sangrię?

Sangrię przygotowuje się w dużym naczyniu, z którego potem porcjowana jest do szklanek. Można podawać ją w dzbankach lub w dużych miskach. Ja najczęściej serwuje ją w dużej misce, z której goście, przy pomocy chochelki, nalewają sobie napój.

Zaczynamy od wsypania do miski pokruszonego lodu, dodajemy owoce, wino i trochę soku z wodą. Owoce z winem mieszamy i do smaku dolewamy więcej soku oraz wody gazowanej.

Taki napój mieszamy i przelewamy do dzbanka lub zostawiamy w misce z chochelkę, którą będzie można nalewać napój do szklanek. Pamiętaj, aby obok postawić szklaneczki lub kubeczki, do których goście naleją sangrię.

Wartości odżywcze Sangrii

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
Sprawdź - sangria kcal
Białko
0.40 g
1.00 g

Węglowodany w sangrii

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
11.16 g
27.90 g
Węglowodany przyswajalne
10.13 g
25.33 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.03 g
2.56 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
0.11 g
0.27 g
Tłuszcze nasycone
0.06 g
0.15 g
Tłuszcze nienasycone
0.05 g
0.12 g
Tłuszcze jednonasycone
0.02 g
0.04 g
Tłuszcze wielonasycone
0.03 g
0.08 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: sok jabłkowy.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na sangrię

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
2.96 µg (mcg)
7.40 µg (mcg)
Witamina B6
0.02 mg
0.05 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
19.62 mg
49.06 mg
Witamina E
0.02 mg
0.05 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.10 mg
Ryboflawina
0.02 mg
0.06 mg
Niacyna
0.26 mg
0.65 mg
Foliany
6.97 µg (mcg)
17.42 µg (mcg)
Beta karoten
20.64 µg (mcg)
51.60 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sangrię

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
5.04 mg
12.61 mg
Potas
117.87 mg
294.68 mg
Wapń
19.47 mg
48.67 mg
Fosfor
11.66 mg
29.15 mg
Magnez
8.98 mg
22.46 mg
Żelazo
0.24 mg
0.60 mg
Cynk
0.08 mg
0.19 mg
Miedź
0.05 mg
0.11 mg
Mangan
0.10 mg
0.25 mg
Brak danych dla: sok jabłkowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Sangrii 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sangrii

Lista alergenów dla Sangrii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne

Cena przygotowania Sangrii

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Truskawki
200 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Pomarańcza
560 g
2 pomarańcze
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
4.48
Za 560 g
Wino czerwone wytrawne
1125 g
1,5 butelki wina
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
32.14
Za 1125 g
Sok jabłkowy
200 ml
4.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 ml
Limonka
200 g
2 limonki
2.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 200 g
Koszt składników
64.00
Jak oceniasz przepis na sangrię
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób