Nowoczesne potrawy wigilijne

nowoczesne potrawy wigilijne

Wigilia to czas jednoczący rodziny przy wspólnym suto zastawionym stole. Najczęściej na takim stole znaleźć można tradycyjne potrawy, na przykład kapustę z grochem, pierogi z grzybami i barszcz czerwony z uszkami. Z roku na rok ludzie coraz chętniej eksperymentują jednak ze staropolską kuchnią, wprowadzając coraz to ciekawsze innowacje kulinarne. Pierogi z kaszą gryczaną lub zupa śliwkowa z piernikiem to tylko niektóre z propozycji nowoczesnych potraw wigilijnych, jakie można zaserwować gościom.

Nowoczesne potrawy wigilijne - polecane przepisy

Nowoczesne potrawy wigilijne - pozostałe przepisy

Nowoczesne potrawy wigilijne – pomysły na nietypowe dania na wigilijny stół

Nowoczesne potrawy wigilijne z roku na rok coraz częściej pojawiają się na świątecznych stołach. Ludzie chętnie decydują się na coś nowego, aby urozmaicić tradycyjną Wigilię. Innowacyjne, wykwintne dania bożonarodzeniowe są równie smaczne, co te kultowe. Jakie są proste, nietypowe przepisy na świąteczne potrawy? Które smakołyki wigilijne powinny wzbogacić w tym roku świąteczne menu? Sprawdź ciekawe pomysły na nowoczesne, bożonarodzeniowe potrawy!

Nowoczesne potrawy wigilijne – przepisy na smaczne i proste dania

Dlaczego warto zastąpić tradycyjne dania nowoczesnymi?

Nie wszyscy ludzie lubią wykwintne, staropolskie przepisy na pierogi, barszcz czy bigos. Owszem, niektórzy z wielką niecierpliwością wyczekują Wigilii, kiedy to usiądą z bliskimi do suto zastawionego stołu, na którym wylądują potrawy te same, co każdego roku. Tradycjonaliści nie przepadają za zmianami w typowym menu wigilijnym. Niektórzy jednak coraz częściej mają ochotę spróbować czegoś innego, co choć w minimalnym stopniu odmieni monotonne święta. Wiele osób co roku staje więc przed dylematem – co zrobić na Wigilię? Jeśli masz już dość tradycyjnych receptur i chętnie zastąpiłbyś je innowacyjnymi daniami, po prostu zdecyduj się na ten krok! Okazuje się bowiem, że wcale nie trzeba drastycznie odbiegać od starych i sprawdzonych przepisów, a jedynie trochę je… podrasować.

Polskim potrawom, które od pokoleń przyrządzane są w identyczny sposób, można dodać odrobiny nowoczesności. Dlaczego warto to robić? Aby podkręcić świąteczną atmosferę, nie wpadać w monotonię i zaskoczyć swoich gości. Nowoczesne potrawy wigilijne mogą nie całkowicie odmienić święta, a w pozytywny sposób je urozmaicić. Tradycyjne wersje dań można odrobinę zmodyfikować, aby wyczarować zupełnie inne, pyszne potrawy na świąteczny stół. A może by tak spróbować pierogów z kaszą gryczaną? Mogą przecież pojawić się na stole obok tych z kapustą i grzybami, jako zupełnie odrębne danie. Bigos z mięsem zastąpić można z kolei bigosem z tofu, który jest równie pyszny i pożywny, a przy okazji idealny dla tych gości, którzy nie jedzą mięsa.

Wigilia w nowoczesnej wersji wcale nie musi być trudna do zorganizowania. Nie trzeba zmieniać całego menu, aby urozmaicić świąteczny stół. Nowoczesne potrawy będą świetną okazją nie tylko do przeżycia nowych doznań kulinarnych, ale też staną się idealnym tematem do rozmów. W dalszym ciągu będzie bardzo aromatycznie i smacznie, a przede wszystkim rodzinnie. Wystarczy szczypta wyobraźni, aby przyrządzić wigilijne potrawy w zupełnie innej odsłonie niż dotychczas. Nie bój się zaproponować rodzinie czegoś nowego! Może okazać się bowiem, że nowe pierogi czy zupa tak bardzo zaskoczą gości, że będą nalegać, aby danie pojawiało się w domu nie tylko od święta.

1. Krem z buraka w świątecznym wydaniu

Skoro przyrządzasz barszcz z uszkami na Wigilię, warto będzie wykorzystać buraki do ugotowania aromatycznego kremu z tego warzywa. Wystarczy upiec buraczki w folii aluminiowej, a następnie ugotować bulion warzywny i doprawić go do smaku. Buraczki należy obrać, pokroić i dorzucić do ciepłego bulionu, a następnie zmiksować całość tak, aby z warzyw powstała gładka i jednolita masa. Koniecznie dodaj serek mascarpone (lub śmietankę 30%) oraz oliwę, aby krem nabrał odpowiedniej konsystencji. Jeśli jest zbyt gęsty, możesz rozcieńczyć krem wrzącą wodą. Pogrzej całość, uważając, aby masa nie zmieniła barwy.

W jaki sposób podać gościom krem z buraka? Najlepiej w małych salaterkach, posypany posiekanym koperkiem i kolendrą oraz płatkami migdałów, uprzednio uprażonymi na suchej patelni. Nietypowe będzie podanie potrawy razem z groszkiem ptysiowym, który dodatkowo podbije smak kremu. Krem możesz zaserwować gościom np. zamiast zupy grzybowej. Z pewnością będzie to miła odskocznia od standardowych dań, a także smaczne i bardzo pożywne danie.

Najlepsze nowoczesne potrawy wigilijne, które zaskoczą gości przy stole

2. Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Nie musisz rezygnować z tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami. Jednak, skoro i tak będziesz je gotować, warto wykorzystać nadmiar ciasta na przygotowanie dodatkowej porcji pierogów. Co powiesz na farsz z kaszą gryczaną i pieczarkami? Daniem zachwyceni będą nie tylko wegetarianie, ale i fani kaszy – a tych jest naprawdę sporo!

W jaki sposób przygotować takie pierogi? Wystarczy ugotować kaszę gryczaną i poczekać, aż wystygnie. Następnie należy obrać cebulę, pokroić ją w kosteczkę i przygotować grzyby – tak, dokładnie te same, których używałeś do klejenia pierogów z kapustą. Grzyby trzeba pokroić, aby zasmażyć je później z cebulką na rozgrzanym oleju. Później wystarczy wypełnić przyrządzone już ciasto na pierogi farszem, który powstał na patelni i uformować pierogi. Możesz podawać je z drobno posiekaną pietruszką.

3. Zupa śliwkowa z piernikiem

To danie, które bardzo rzadko pojawia się na świątecznych stołach. Szkoda, bo jest naprawdę ciekawe, nietypowe i smaczne! Zupa śliwkowa z piernikiem pozwoli wykorzystać świąteczne składniki, zespolić je w całość i zamknąć w aromatycznej, słodkiej potrawie. Jest to danie wręcz doskonałe zarówno dla fanów wigilijnych słodkości, jak i dzieci, które nie przepadają za słonymi zupami. Wystarczy zaopatrzyć się we własnoręcznie przyrządzone lub kupione pierniczki, wino wytrawne (dla dzieci można przygotować zupę w wersji bez alkoholu), syrop klonowy, śliwki węgierki, przyprawę piernikową, cynamon i oliwę.

Jak zrobić zupę? Należy pokroić pierniczki w kostkę, a następnie zrumienić połowę z nich na suchej patelni w taki sposób, aby zmieniły się w grzanki. Pozostałą połowę pierników należy odłożyć na bok i zająć się śliwkami – trzeba je pokroić w paseczki. W osobnym garnku zmieszaj wino z wodą i syropem klonowym, a później dodaj do nich śliwki, cynamon oraz przyprawę do piernika. Gotuj przez około kwadrans, cały czas mieszając. Dopiero po tym czasie dodaj odłożoną na bok część pierników oraz oliwę. Po kilku minutach całość wystarczy zblendować tak, aby uzyskać jednolitą, kremową masę. Dopraw krem do smaku i podaj gościom posypany rumianymi grzankami piernikowymi oraz udekorowany śliwką pokrojoną w wąskie paski. Danie na pewno będzie ogromnym i pysznym zaskoczeniem dla gości – nawet dla tych największych tradycjonalistów.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto