Nowoczesne potrawy wigilijne - najlepsze przepisy
-
Zupa krem z pomidorów
Zupa krem z pomidorów jest przepyszną i bardziej nowoczesną formą tego tradycyjnego dania. Ta zupa ma wielu miłośników ze względu …
25 + 25 min łatwy 6 126 kcal -
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
Paszteciki wigilijne z pieczarkami w cieście naleśnikowym to pyszny, domowy przepis na świetne paszteciki. Niesamowicie pyszne! Każda osoba je uwielbia. …
70 min średni 12 301 kcal -
Roladki schabowe z pieczarkami
Roladki schabowe z pieczarkami to świetna opcja na pyszny obiad dla całej rodziny. Schab w takim wydaniu jest niezwykle soczysty …
20 + 50 min łatwy 4 342 kcal -
Makowiec na biszkopcie
Makowiec na biszkopcie to wspaniała propozycja na pyszny i szybki makowiec do kawy i herbaty. Ten rodzaj makowca możesz przygotować …
20 + 50 min średni 10 757 kcal -
Zupa azjatycka
Zupa azjatycka to świetny pomysł na wspaniały posiłek pełen warzyw i gotowanego kurczaka. To świetny wybór dla wszystkich miłośników kuchni …
20 + 30 min łatwy 8 139 kcal
Nowoczesne potrawy wigilijne - przepisy
-
Roladki z bakłażana
Roladki z bakłażana z serem można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Są pyszne, delikatne i zdrowe. Przepis …
35 + 10 min średni 2 291 kcal -
Halászlé
Halászlé to tradycyjna węgierska zupa z karpia, która smakuje po prostu idealnie! Jest prosta, a przy tym niezwykle aromatyczna. Stanowi …
10 + 40 min łatwy 8 215 kcal -
Zupa marchewkowa z imbirem
Zupa marchewkowa z imbirem to dobry pomysł na jesienne danie obiadowe. Przepis na nią jest bardzo prosty i nie potrzebujesz …
20 + 40 min łatwy 4 152 kcal -
Seromakowiec na herbatnikach
Seromakowiec na herbatnikach to pyszne ciasto idealnie pasujące jako deser po świątecznym obiedzie. Przepis na seromakowiec na herbatnikach jest stosunkowo …
30 + 70 min średni 12 564 kcal -
Zupa krem z soczewicy czerwonej z mozzarellą, grzankami i sezamem
Pyszny, bardzo zdrowy i mega sycący przepis na zupę krem z soczewicy czerwonej podany z serem mozzarella oraz z grzankami …
30 min łatwy 6 315 kcal -
Zupa meksykańska z kurczakiem, suszonymi pomidorami, serem feta i chipsami z tortilli
Pyszna zupa meksykańska z kurczakiem. Prosty przepis na rozgrzewającą zupę z fasolą, kukurydzą, pieczarkami i serem. Zrób zupę z mieloną …
20 + 30 min łatwy 6 396 kcal
-
Zupa krem z dyni z grzankami, chipsem z boczku i parmezanem
Banalnie prosta w wykonaniu zupa krem z dyni. Dodatki sprawiają, że cała potrawa nie jest już tak zwyczajna. Chipsy z …
20 + 20 min łatwy 4 256 kcal -
Dietetyczne ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką z nutą piernika
Uwielbiasz ciasto, ale pragniesz dbać o swoje zdrowie dokonując lepszych wyborów przy gotowaniu i pieczeniu? Oto propozycja na dietetyczne ciasto …
30 + 50 min łatwy 16 254 kcal -
Pierniczki świąteczne
Pierniczki świąteczne to pyszne, miodowo-korzenne ciastka, które możesz udekorować i zawiesić na choince. Najbardziej kojarzą się one z Toruniem, który …
45 + 20 min średni 28 130 kcal -
Focaccia
Focaccia to pyszne włoskie danie, które robi się na bazie ciasta drożdżowego z dużą ilością oliwy. Jest to smaczny i …
30 + 25 min średni 6 262 kcal
-
Tahini
Tahini to określenie dla pasty wykonanej z sezamu. Tę pastę określa się także jako masło sezamowe. W skład tahini najczęściej …
15 min łatwy 6 241 kcal -
Zupa koperkowa
Zupa koperkowa to przepyszna zupa, o wspaniałym aromacie i jeszcze lepszym smaku. Jest naprawdę łatwa, a dzięki ziemniakom i jajku …
25 + 20 min łatwy 4 319 kcal -
Zupa krem brokułowa
Zupa krem brokułowa, to pyszna pożywna i zdrowa potrawa, która zachwyca przepięknym, zielonym kolorem. Świetnego smaku nadają jej podsmażona cebula …
30 + 25 min łatwy 6 171 kcal -
Roladki z tortilli
Roladki z tortilli to jedna z najpopularniejszych i najfajniejszych przystawek na zimno na imprezę. Roladki są pełne pysznych i smacznych …
35 min łatwy 40 33 kcal -
Roladki ze schabu
Roladki ze schabu to pomysł na dobre, pyszne danie dla całej rodziny. Sprawdzą się na obiad, zarówno weekendowy, jak i …
20 + 25 min łatwy 1 646 kcal -
Zupa z ciecierzycy
Zupa z ciecierzycy to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe. Świetnie sprawdzi się do włączenia do diety nasion roślin strączkowych. …
15 + 25 min łatwy 4 220 kcal
-
Dorsz pieczony
Dorsz jest rybą morską, występująca w Morzu Bałtyckim ale również w morzach arktycznych. Jest rybą o białym mięsie, średnio tłustą …
10 + 20 min łatwy 2 218 kcal -
Łazanki z kapustą
Łazanki z kapustą to wspaniały przepis, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom diety roślinnej. To idealne danie na …
20 + 20 min łatwy 4 620 kcal -
Makowiec japoński
Makowiec japoński to ciasto z makiem oraz z jabłkami. Jest takim połączeniem szarlotki z makowcem, ale z przewagą w kierunku …
20 + 45 min łatwy 12 299 kcal -
Tatar z łososia
Tatar z łososia to świetny pomysł na bardzo oryginalną przystawkę, która na pewno przypadnie gustu wszystkim miłośnikom azjatyckich smaków. W …
25 min łatwy 2 373 kcal
-
Śledzie po japońsku
Śledzie po japońsku to przepiękna i równie smaczna przystawka, która świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju przyjęcia. To danie, choć …
20 + 20 min łatwy 4 385 kcal -
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec na kruchym spodzie jest wspaniałym ciastem, które pysznie smakuje i pięknie się prezentuje. Popularność zyskuje zwykle na święta Bożego …
20 + 30 min łatwy 10 612 kcal -
Paszteciki z kapustą i grzybami
Paszteciki z kapustą i grzybami to wspaniały pomysł na pyszną przekąskę na imprezę. Są naprawdę łatwe, a ich smak zachwyca …
30 + 25 min średni 4 453 kcal -
Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem
Przepis na wiosenny barszczyk botwinkowy z ziemniakami i jajkiem. Botwinka jest szybka i bardzo pyszna. Jeśli w sklepie pojawi się …
15 + 20 min łatwy 10 348 kcal -
Mazurek czekoladowy
Wielkanocny mazurek czekoladowy to tradycyjne, charakterystyczne dla polskiej kuchni ciasto, jeden z najczęściej przygotowywanych i najbardziej lubianych rodzajów mazurków. Jest …
40 + 25 min średni 8 614 kcal -
Rolada szpinakowa z łososiem
Rolada szpinakowa z łososiem jest podawana na zimno i wygląda zjawiskowo. Zrobiona jest ze szpinakiem i serem oraz wędzonym łososiem. …
30 + 10 min średni 5 166 kcal
-
Zupa klopsowa
Zupa klopsowa to wyjątkowa propozycja na zupę, która łączy w sobie zupę i danie główne. Danie jest łatwe w wykonaniu …
30 + 40 min łatwy 13 368 kcal -
Racuchy na kefirze
Racuchy na kefirze są świetną propozycją na pyszne śniadanie dla miłośników słodkości i nie tylko. Są niezwykle puszyste i miękkie, …
10 + 15 min łatwy 3 477 kcal -
Roladki schabowe w sosie
Roladki schabowe w sosie są naprawdę delikatnym i pysznym daniem, które świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Mięso …
20 + 50 min łatwy 4 281 kcal -
Pierniki bezglutenowe
Pyszne pierniki bezglutenowe to doskonała propozycja na słodką przekąskę dla osób na diecie bezglutenowej. Pierniczki przygotujesz z trzech rodzajów mąki …
25 + 20 min łatwy 20 340 kcal
Często zadawane pytania
Nowoczesne potrawy wigilijne – pomysły na nietypowe dania na wigilijny stół
Nowoczesne potrawy wigilijne z roku na rok coraz częściej pojawiają się na świątecznych stołach. Ludzie chętnie decydują się na coś nowego, aby urozmaicić tradycyjną Wigilię. Innowacyjne, wykwintne dania bożonarodzeniowe są równie smaczne, co te kultowe. Jakie są proste, nietypowe przepisy na świąteczne potrawy? Które smakołyki wigilijne powinny wzbogacić w tym roku świąteczne menu? Sprawdź ciekawe pomysły na nowoczesne, bożonarodzeniowe potrawy!
Nowoczesne potrawy wigilijne – przepisy na smaczne i proste dania
Dlaczego warto zastąpić tradycyjne dania nowoczesnymi?
Nie wszyscy ludzie lubią wykwintne, staropolskie przepisy na pierogi, barszcz czy bigos. Owszem, niektórzy z wielką niecierpliwością wyczekują Wigilii, kiedy to usiądą z bliskimi do suto zastawionego stołu, na którym wylądują potrawy te same, co każdego roku. Tradycjonaliści nie przepadają za zmianami w typowym menu wigilijnym. Niektórzy jednak coraz częściej mają ochotę spróbować czegoś innego, co choć w minimalnym stopniu odmieni monotonne święta. Wiele osób co roku staje więc przed dylematem – co zrobić na Wigilię? Jeśli masz już dość tradycyjnych receptur i chętnie zastąpiłbyś je innowacyjnymi daniami, po prostu zdecyduj się na ten krok! Okazuje się bowiem, że wcale nie trzeba drastycznie odbiegać od starych i sprawdzonych przepisów, a jedynie trochę je… podrasować.
Polskim potrawom, które od pokoleń przyrządzane są w identyczny sposób, można dodać odrobiny nowoczesności. Dlaczego warto to robić? Aby podkręcić świąteczną atmosferę, nie wpadać w monotonię i zaskoczyć swoich gości. Nowoczesne potrawy wigilijne mogą nie całkowicie odmienić święta, a w pozytywny sposób je urozmaicić. Tradycyjne wersje dań można odrobinę zmodyfikować, aby wyczarować zupełnie inne, pyszne potrawy na świąteczny stół. A może by tak spróbować pierogów z kaszą gryczaną? Mogą przecież pojawić się na stole obok tych z kapustą i grzybami, jako zupełnie odrębne danie. Bigos z mięsem zastąpić można z kolei bigosem z tofu, który jest równie pyszny i pożywny, a przy okazji idealny dla tych gości, którzy nie jedzą mięsa.
Wigilia w nowoczesnej wersji wcale nie musi być trudna do zorganizowania. Nie trzeba zmieniać całego menu, aby urozmaicić świąteczny stół. Nowoczesne potrawy będą świetną okazją nie tylko do przeżycia nowych doznań kulinarnych, ale też staną się idealnym tematem do rozmów. W dalszym ciągu będzie bardzo aromatycznie i smacznie, a przede wszystkim rodzinnie. Wystarczy szczypta wyobraźni, aby przyrządzić wigilijne potrawy w zupełnie innej odsłonie niż dotychczas. Nie bój się zaproponować rodzinie czegoś nowego! Może okazać się bowiem, że nowe pierogi czy zupa tak bardzo zaskoczą gości, że będą nalegać, aby danie pojawiało się w domu nie tylko od święta.
1. Krem z buraka w świątecznym wydaniu
Skoro przyrządzasz barszcz z uszkami na Wigilię, warto będzie wykorzystać buraki do ugotowania aromatycznego kremu z tego warzywa. Wystarczy upiec buraczki w folii aluminiowej, a następnie ugotować bulion warzywny i doprawić go do smaku. Buraczki należy obrać, pokroić i dorzucić do ciepłego bulionu, a następnie zmiksować całość tak, aby z warzyw powstała gładka i jednolita masa. Koniecznie dodaj serek mascarpone (lub śmietankę 30%) oraz oliwę, aby krem nabrał odpowiedniej konsystencji. Jeśli jest zbyt gęsty, możesz rozcieńczyć krem wrzącą wodą. Pogrzej całość, uważając, aby masa nie zmieniła barwy.
W jaki sposób podać gościom krem z buraka? Najlepiej w małych salaterkach, posypany posiekanym koperkiem i kolendrą oraz płatkami migdałów, uprzednio uprażonymi na suchej patelni. Nietypowe będzie podanie potrawy razem z groszkiem ptysiowym, który dodatkowo podbije smak kremu. Krem możesz zaserwować gościom np. zamiast zupy grzybowej. Z pewnością będzie to miła odskocznia od standardowych dań, a także smaczne i bardzo pożywne danie.
Najlepsze nowoczesne potrawy wigilijne, które zaskoczą gości przy stole
2. Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
Nie musisz rezygnować z tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami. Jednak, skoro i tak będziesz je gotować, warto wykorzystać nadmiar ciasta na przygotowanie dodatkowej porcji pierogów. Co powiesz na farsz z kaszą gryczaną i pieczarkami? Daniem zachwyceni będą nie tylko wegetarianie, ale i fani kaszy – a tych jest naprawdę sporo!
W jaki sposób przygotować takie pierogi? Wystarczy ugotować kaszę gryczaną i poczekać, aż wystygnie. Następnie należy obrać cebulę, pokroić ją w kosteczkę i przygotować grzyby – tak, dokładnie te same, których używałeś do klejenia pierogów z kapustą. Grzyby trzeba pokroić, aby zasmażyć je później z cebulką na rozgrzanym oleju. Później wystarczy wypełnić przyrządzone już ciasto na pierogi farszem, który powstał na patelni i uformować pierogi. Możesz podawać je z drobno posiekaną pietruszką.
3. Zupa śliwkowa z piernikiem
To danie, które bardzo rzadko pojawia się na świątecznych stołach. Szkoda, bo jest naprawdę ciekawe, nietypowe i smaczne! Zupa śliwkowa z piernikiem pozwoli wykorzystać świąteczne składniki, zespolić je w całość i zamknąć w aromatycznej, słodkiej potrawie. Jest to danie wręcz doskonałe zarówno dla fanów wigilijnych słodkości, jak i dzieci, które nie przepadają za słonymi zupami. Wystarczy zaopatrzyć się we własnoręcznie przyrządzone lub kupione pierniczki, wino wytrawne (dla dzieci można przygotować zupę w wersji bez alkoholu), syrop klonowy, śliwki węgierki, przyprawę piernikową, cynamon i oliwę.
Jak zrobić zupę? Należy pokroić pierniczki w kostkę, a następnie zrumienić połowę z nich na suchej patelni w taki sposób, aby zmieniły się w grzanki. Pozostałą połowę pierników należy odłożyć na bok i zająć się śliwkami – trzeba je pokroić w paseczki. W osobnym garnku zmieszaj wino z wodą i syropem klonowym, a później dodaj do nich śliwki, cynamon oraz przyprawę do piernika. Gotuj przez około kwadrans, cały czas mieszając. Dopiero po tym czasie dodaj odłożoną na bok część pierników oraz oliwę. Po kilku minutach całość wystarczy zblendować tak, aby uzyskać jednolitą, kremową masę. Dopraw krem do smaku i podaj gościom posypany rumianymi grzankami piernikowymi oraz udekorowany śliwką pokrojoną w wąskie paski. Danie na pewno będzie ogromnym i pysznym zaskoczeniem dla gości – nawet dla tych największych tradycjonalistów.