Ciasto biszkoptowe

Ciasto biszkoptowe
Przepisy na ciasta biszkoptowe

Ciasto biszkoptowe powstaje bez tłuszczu, na bazie piany z białek, cukru, żółtek i mąki. Niekiedy dodaje się proszek do pieczenia. Według klasycznego przepisu uzyskujemy lekkie i puszyste ciasto, które świetnie sprawdza się jako placek z dodatkami. Do ciasta biszkoptowego świetnie pasują owoce i galaretka. Na spodzie z ciasta biszkoptowego robimy serniki na ciepło lub na zimno. Ciasto biszkoptowe stanowi idealną bazę do tortów i ciast przekładanych z kremem czy z bitą śmietaną. Z ciasta biszkoptowego robimy również biszkopty, czyli lekkie ciasteczka, które również mogą posłużyć jako baza do ciast bez pieczenia, na przykład sernika na zimno lub torcika Tiramisu.

Ciasta biszkoptowe - proste i pyszne ciasta na bazie biszkopta

Uwielbiamy lekkie torty, ciasta z kremem, ciasta z owocami i galaretką. Podstawą do tego rodzaju ciast jest placek biszkoptowy, który robimy bez tłuszczu. Biszkopt to jedno z ciasta łatwych do zrobienia, które jest bardzo popularne w Polsce. Możemy zatopić w nim owoce, udekorować go kremem, lub użyć jako bazę do przekładańca. Każdy sposób jest dobry, aby urozmaicić to pyszne ciasto. Przedstawiamy szereg pomysłów jak wykorzystać ciasto biszkoptowe. Doradzamy jak je zrobić, aby wyszło lekkie i puszyste.

Co to jest ciasto biszkoptowe

Czy ciasto biszkoptowe jest tym samym co ciasto z biszkoptami

W sztuce kulinarnej wymyślono kilka rodzajów ciast, które różnią się składnikami i sposobem wyrastania ciasta. Jednym z nich jest biszkopt, czyli ciasto wypiekane bez tłuszczu, na bazie cukru, jajek i mąki. Dobre ciasto biszkoptowe ma konsystencję płynną i rzadką, dlatego też należy je robić w naczyniu. Nie wymaga zagniatania na stolnicy. Podstawą tego puszystego ciasta są ubite jajka. Ubijamy je w dwojaki sposób. Metodą na ciepło ubijamy jajka z cukrem, podgrzewając całość na parze. W warunkach domowych częściej stosuje się jednak prosty i łatwy przepis na ubijanie na zimno. Należy ubić białka, a następnie stopniowo dodawać żółtka i cukier. Na koniec dodajemy mąkę. Do ciasta biszkoptowego stosujemy mąkę pszenną. Można również stosować pół na pół mąkę pszenną i ziemniaczaną, dzięki czemu ciasto jest bardziej puszyste i delikatne. Biszkopt piecze się dość krótko, bo około 15 - 20 minut.

Z ciasta biszkoptowego robi się również małe ciasteczka o różnym kształcie, zwane biszkoptami. Popularnie biszkopty jada się do kawy, maczając w kawie, herbacie. Dzieci lubią biszkopty maczane w mleku. Służą one również często jako baza do ciast na zimno. Popularny torcik Tiramisu bez pieczenia robi się właśnie z biszkoptami, które przekłada się kremem z serka mascarpone. Jeśli chcemy zrobić szybki tort lub sernik na zimno, możemy wyłożyć tortownicę biszkoptami, które będą stanowiły spód ciasta. Dobre ciasta z kremem powstają również jeśli dodamy warstwę z biszkoptami, owocami i kremem.

Rodzajem ciasta biszkoptowego, jest ciasto biszkoptowo-tłuszczowe, zwane również ciastem piaskowym lub ucieranym. Tłuste ciasto piaskowe stanowi bazę do keksów, ciast z bakaliami, mazurków czy bab wielkanocnych. Kolejność czynności jest tu odwrotna, gdyż mąkę ucieramy z masłem, następnie dodajemy jajka i cukier. Zaś na samym końcu ostrożnie dodajemy ubitą pianę z białek.

Odmianą ciasta biszkoptowego jest brytyjski sponge cake, czyli biszkopt, do którego na końcu dodaje się tłuszczu. Dzięki temu ciasto jest bardziej zwarte i nie kruszy się.

Jaki placek możemy upiec na bazie biszkopta

Ciasto biszkoptowe ma szerokie zastosowanie w kuchni. Na bazie biszkopta robimy ciasta z kremem, z bitą śmietaną, z owocami, czy też z galaretką. Placek biszkoptowy stanowi również często bazę do tortu lub ciast przekładanych.

Przykłady, co można zrobić z ciasta biszkoptowego:

  • placek biszkoptowy z galaretką i owocami,
  • rolada biszkoptowa z owocami,
  • placek z kremem lub z bitą śmietaną,
  • stefanka i ciasta przekładane,
  • babeczki z ciasta biszkoptowego z owocami,
  • torty,
  • serniki na spodzie z ciasta biszkoptowego.

Najlepszy przepis na ciasto biszkoptowe

Klasyczny przepis na ciasto biszkoptowe

Ciasto biszkoptowe jest jednym z najpopularniejszych ciast, gdyż przepis jest prosty, szybki i łatwy. Jest to ciasto, które zwykle się udaje. Najtrudniejszy etap stanowi ubicie białek z cukrem. Warto pamiętać, że do białek nie może dostać się fragment żółtka lub kawałek tłuszczu. W klasycznym przepisie stosujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jednak rekomenduje się, aby ilość mąki ziemniaczanej nie przekraczała 25%.

Klasyczny przepis nie zawiera proszku do pieczenie. Jednak jest on przydatny, szczególnie jeśli ciasto biszkoptowe wzbogacamy dodatkami, jak kakao lub bakalie. Dodatki obciążają delikatne ciasto, dlatego też przyda się wtedy wspomaganie w postaci proszku do pieczenia.

Prosty i łatwy przepis na dobre ciasto biszkoptowe z owocami lub galaretką

Ciasto biszkoptowe stanowi najprostszy sposób, aby upiec lekki i puszysty placek z owocami. W tym przypadku owoce sprawią, że ciasto będzie cięższe, dlatego też warto dodać proszek do pieczenia oraz odrobinę oleju. Część ciasta wylewamy na blachę i wykładamy owocami. Następnie wylewamy drugą połowę ciasta i wykładamy resztę owoców. Do tego rodzaju ciasta idealnie nadają się jabłka, lub mus jabłkowy. Sprawdzą się prawie wszystkie owoce, jak śliwki, brzoskwinie, truskawki, maliny itp.

Ciasto biszkoptowe możemy również podać w formie owocowej rolady. W tym celu pieczemy cienki placek biszkoptowy. Po upieczeniu ciasto wykładamy na wilgotną ściereczkę i zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu. Robimy mus owocowy lub krem. Po ostygnięciu ciasto rozwijamy, smarujemy musem owocowym lub kremem i ponownie zawijamy. Ciasto układamy szwem do dołu. Wierzch ciasta dekorujemy polewą czekoladową i posypujemy pokruszonymi orzechami lub płatkami migdałowymi.

Najprostszym sposobem urozmaicenia ciasta biszkoptowego jest galaretka, która doda nieco wilgoci i sprawi, że słodkie ciasto nabierze kwaskowego smaku. Placek biszkoptowy pieczemy i zostawiamy w foremce do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę wylewamy na placek i całość wstawimy do lodówki. Idealnym dodatkiem będą zatopione w galaretce owoce.

Szybki placek biszkoptowy z kremem lub z bitą śmietaną

Biszkopt świetnie sprawdza się jako ciasto z kremem lub z bitą śmietaną. Można zrobić kremową roladę lub przekładaniec. Sprawdzi się krem z budyniu, bitej śmietany czy serka mascarpone, które są łatwe i szybkie do zrobienia. Krem wspaniale wzbogaci ciasto z galaretką. Wystarczy na ostudzone ciasto wyłożyć owoce, następnie warstwę kremu, a następnie wylać tężejącą galaretkę z owocami. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia.

Fajnym pomysłem na szybkie i ciekawe ciasto na imprezę jest rolada z kremem lub z bitą śmietaną. Świetnie sprawdzi się krem zrobiony na bazie żółtek utartych z cukrem i zagotowanych w mleku. Gdy krem wystygnie ucieramy go z masłem. Do tak zrobionego kremu możemy dodać różne kolorowe dodatki, jak owoce czy kakao. Przygotowaną roladę z ciasta biszkoptowego rozwijamy, smarujemy kremem i ponownie zawijamy.

Przepysznym i łatwym do zrobienia ciastem jest rolada z bitą śmietaną. Wystarczy zrobić pyszną bitą śmietanę. Warto pamiętać, aby upieczone ciasto biszkoptowe zwinąć w roladę w wilgotnej ściereczce i studzić około 1 godziny. Potem rozwijamy roladę i smarujemy od wewnątrz bitą śmietaną. Następnie roladę zawijamy, pakujemy w papier do pieczenia i odstawiamy do lodówki, do stężenia. Ciasto podajemy opruszone cukrem pudrem. Roladę możemy urozmaicić dodając mus owocowy z kawałkami owoców do bitej śmietany.

Mając przepis na ciasto biszkoptowe możemy zrobić łatwy i szybki tort. Wystarczy upiec placek biszkoptowy i przeciąć go w poprzek na 2 lub więcej plastrów. Łatwiejsze, choć bardziej czasochłonne będzie upieczenie tylu cienkich placków ile warstw będzie miał tort lub przekładaniec. Wystarczy placki wystudzić i przełożyć warstwami kremu, bitej śmietany, owoców, czy też galaretki. W taki sam sposób powstają ciasta przekładane, jak ciasto Stefanka, przekładaniec, czekoladowiec czy też ciasto milky way.

Ciasto biszkoptowe z dodatkiem kakao i czekolady

Z ciasta biszkoptowego robimy ciekawie wygladające ciasta marmurkowe. W tym celu wystarczy ciasto podzielić na połowę i do jednej połowy dodać kakao, zaś do drugiej mąkę. Następnie ciasta wlewamy do formy, tak aby się nie wymieszały. Od sposobu wylewania ciasta zależy dwukolorowy deseń jaki się utworzy.

Wspaniałe, puszyste i rozpływające się w ustach są czekoladowe rolady z ciasta biszkoptowego. W tym przypadku do ciasta dodajemy proszek do pieczenia oraz kakao, które zabarwi placek na czekoladowy kolor. Prosty i szybki krem czekoladowy zrobimy z serka mascarpone i gorzkiej czekolady. Po upieczeniu ciasto zawijamy w roladę i czekamy około 60 minut, aż wystygnie. Następnie rozwijamy, smarujemy kremem i ponownie zawijamy. Aby ciasto się uformowało, wstawiamy je do lodówki.

Na imprezie wspaniale smakują przekładańce czekoladowe. Wystarczy upiec placek biszkoptowy z dodatkiem kakao i kawy i oczywiście proszku do pieczenia. Po wystudzeniu placek przekrawamy w poprzek. Ciasto biszkoptowe idealnie nadaje się do nasączanie, dzięki czemu uzyskujemy ciasto wilgotne. Do nasączania świetnie nadaje się kawa. Jeśli ciasto będzie podawane dorosłym możemy również dodać łyżeczkę alkoholu. Na pierwszą nasączoną kawą i alkoholem warstwę ciasta smarujemy powidła wiśniowe i krem z bitej śmietany i serka mascarpone. Na to układamy drugą warstwę nasączonego ciasta. Całość pokrywamy polewą czekoladową.

Ciasto biszkoptowe - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto