Ciasto biszkoptowe - polecane przepisy
-
Rzeszowiak
Rzeszowiak to nazwa popularnego na Podkarpaciu prostego ciasta kawowego. Jest smaczne, niezwykle miękkie, a jego stworzenie zabierze nie więcej niż …
30 + 30 min łatwy 10 -
Biszkopt
Biszkopt to idealny dodatek do wszelkich deserów. Jest świetną bazą wszelkich ciast, nadaje im pysznego smaku i wspaniałej struktury. Ten …
20 + 40 min łatwy 10 142 kcal -
Biszkopty
Biszkopty to ulubione ciasteczka większości dzieci. Biszkopciki są bardzo smaczne i można je jeść bez żadnych dodatków. Idealnie nadają się …
25 + 14 min łatwy 5 191 kcal -
Biszkopty na tort
Biszkopty na tort to dobry pomysł na domowy, a co ważne prosty przepis na dodatek do deseru, który idealnie sprawdzi …
60 + 45 min łatwy 1 1893 kcal -
Placek z truskawkami
Placek z truskawkami to pyszne ciasto idealne do popołudniowej kawy. Robi się je niezwykle szybko, a pieczenie trwa mniej niż …
15 + 50 min łatwy 17
Ciasto biszkoptowe - pozostałe przepisy
-
Biszkopt na tort
Biszkopt na tort to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto, które możesz przygotować w domu. Biszkopt jest szybki do przygotowania …
30 + 40 min średni 1 1921 kcal -
Biszkopt czekoladowy
Biszkopt czekoladowy nadaje się nie tylko do tortu. Z powodzeniem można go wykorzystać także do innych wypieków. Dzieci bardzo chętnie …
25 + 40 min łatwy 3 556 kcal -
Biszkopt z jabłkami
Pyszny biszkopt z jabłkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne prosty przepis na deser, który idealnie sprawdzi się …
60 + 45 min łatwy 12 220 kcal -
Ciasto biszkoptowe
Ciasto biszkoptowe to świetny pomysł na szybkie i tanie ciasto na niedzielę. Z poniższego przepisu możecie wykonać blaty do tortów …
15 + 25 min łatwy 12 117 kcal -
Biszkopt z truskawkami
Biszkopt z truskawkami to jedno z najbardziej lubianych i najczęściej przygotowywanych ciast biszkoptowych i ciast ogółem. Trudno się temu dziwić, …
35 + 20 min łatwy 10 447 kcal -
Biszkopt rzucany
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
15 + 40 min łatwy 1 1409 kcal
-
Ciasto pszczółka
Ciasto pszczółka to doskonała propozycja na pyszne ciasto. Świetnie sprawdzi się na deser podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Ciasto …
25 + 50 min łatwy 10 759 kcal -
Ciasto balladyna
Ciasto balladyna to delikatne ciasto przekładane wilgotnym biszkoptem i słodkim kremem, z dodatkiem galaretki i świeżych malin. Wbrew pozorom przepis …
30 + 30 min średni 20 318 kcal -
Słonecznikowiec
Pyszny słonecznikowiec z bitą śmietaną to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi …
40 + 60 min łatwy 15 476 kcal -
Biszkopt kakaowy
Biszkopt kakaowy to świetny pomysł na tort. Super sprawdzi się na urodzinach czy innych uroczystościach rodzinnych. Przepis na biszkopt kakaowy …
20 + 35 min łatwy 5 471 kcal
-
Rolada biszkoptowa
Ciasto biszkoptowe to jedno z najbardziej lubianych i najczęściej przygotowywanych ciast. Nic dziwnego, w końcu jest przepyszne, bardzo delikatne, puszyste …
40 + 10 min średni 5 208 kcal -
Ciasto na biszkopcie z jagodami
Puszyste, dobre, tanie i smaczne ciasto na biszkopcie z jagodami to genialny pomysł na prostego placka. Super smakołyk dla mniejszych …
15 + 40 min łatwy 6 348 kcal -
Ciasto rafaello na biszkopcie
Pomysł na pyszne, szybkie i łatwe ciasto rafaello na biszkopcie czyli fantastyczny, bardzo kokosowy deser. Coś dla każdego fana kokosu …
30 + 35 min łatwy 12 685 kcal -
Biszkopt z owocami
Ciasto biszkoptowe z owocami to dobry pomysł na smaczną przekąskę do kawy i herbaty. Świetnie sprawdzi się również jako ciasto …
25 + 20 min łatwy 10 408 kcal -
Biszkopt z galaretką
Biszkopt z galaretką to pyszny i lekki deser dla wszystkich miłośników słodkości. Świetnie sprawdzi się na letnie dni, gdyż świeże …
25 + 40 min łatwy 10 164 kcal -
Ciasto balowe
Ciasto balowe to doskonała propozycja na proste i szybkie do zrobienia ciasto z herbatnikami bez pieczenia. Ciasto należy przygotować na …
25 + 15 min łatwy 10
-
Ciasto popapraniec
Ciasto popapraniec to jeden z tych wypieków, obok których ciężko jest przejść obojętnie. To ciasto słodkie, smaczne i niezwykle ciekawe. …
45 + 45 min łatwy 10 -
Biszkopt orzechowy
Biszkopt orzechowy z orzechów włoskich, który jest dobry jako baza na tort. Można przełożyć go ulubionymi kremami i robić różne, …
20 + 40 min łatwy 6 448 kcal -
Biszkopt bezglutenowy
Wysoki biszkopt bezglutenowy, bo zrobiony z mąką ziemniaczaną oraz z mąką kukurydzianą. To prawdziwa gratka dla osób, które nie mogą …
15 + 10 min łatwy 6 -
Omlet biszkoptowy
Omlet biszkoptowy, czyli inaczej poprostu puszysty biszkopt na słodko z patelni to świetny pomysł na weekendowe śniadanie dla całej rodziny …
20 min łatwy 1 309 kcal
-
Ciasto arbuz
Ciasto arbuz to świetny pomysł na proste do zrobienia arbuzowe ciasto na imprezę dla dzieci. Biszkoptowe ciasto ze szpinakiem jest …
30 + 45 min łatwy 10 -
Biskwity
Biskwity z truskawkami to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Pyszne biskwity to nic innego jak ciasto biszkoptowe …
20 + 15 min łatwy 10 -
Sernik na biszkoptach
Pyszny sernik na biszkoptach to doskonała propozycja na szybki sernik. Kremowy sernik doskonale komponuje się z dodatkiem świeżych owoców podany …
10 + 60 min łatwy 10 -
Jabłecznik na biszkopcie
Pyszny jabłecznik na biszkopcie to dobry pomysł na domowy, a co ważne prosty przepis na deser, który idealnie sprawdzi się …
90 + 60 min łatwy 12 221 kcal -
Tort chałwowy
Tort chałwowy jest dobry na różne rodzinne uroczystości. Sprawdzony przepis gwarantuje najlepszy chałwowy tort, jaki kiedykolwiek jadłeś. Krem do tortu …
25 + 50 min łatwy 10 -
Ciasto miodowe
Ciasto miodowe to jeden z tych wypieków, który przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych placków. Ze względu na słodki smak ciężko …
45 + 45 min łatwy 10 1093 kcal
-
Ciasto minotaur
Ciasto minotaur to prosty przepis na szybkie i pyszne ciasto z kremem. Sprawdź dobry pomysł na bardzo smaczny i szybki …
30 + 20 min łatwy 10 -
Ciasto bez pieczenia na biszkoptach
Pyszne ciasto bez pieczenia na biszkoptach to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser na zimno, …
60 + 15 min łatwy 15 -
Biszkopt z makiem
Biszkopt z makie mielonym to doskonała propozycja na ciekawe ciasto do tortu. Dodatek maku daje świetny aromat oraz sprawia, że …
10 + 45 min łatwy 10 317 kcal -
Biszkopt z mascarpone
Biszkopt z mascarpone to szybkie i pyszne ciasto. Przekładany biszkopt idealnie pasuje jako deser po niedzielnym obiedzie. Przepis na biszkopt …
20 + 50 min łatwy 10
Ciasta biszkoptowe - proste i pyszne ciasta na bazie biszkopta
Uwielbiamy lekkie torty, ciasta z kremem, ciasta z owocami i galaretką. Podstawą do tego rodzaju ciast jest placek biszkoptowy, który robimy bez tłuszczu. Biszkopt to jedno z ciasta łatwych do zrobienia, które jest bardzo popularne w Polsce. Możemy zatopić w nim owoce, udekorować go kremem, lub użyć jako bazę do przekładańca. Każdy sposób jest dobry, aby urozmaicić to pyszne ciasto. Przedstawiamy szereg pomysłów jak wykorzystać ciasto biszkoptowe. Doradzamy jak je zrobić, aby wyszło lekkie i puszyste.
Co to jest ciasto biszkoptowe
Czy ciasto biszkoptowe jest tym samym co ciasto z biszkoptami
W sztuce kulinarnej wymyślono kilka rodzajów ciast, które różnią się składnikami i sposobem wyrastania ciasta. Jednym z nich jest biszkopt, czyli ciasto wypiekane bez tłuszczu, na bazie cukru, jajek i mąki. Dobre ciasto biszkoptowe ma konsystencję płynną i rzadką, dlatego też należy je robić w naczyniu. Nie wymaga zagniatania na stolnicy. Podstawą tego puszystego ciasta są ubite jajka. Ubijamy je w dwojaki sposób. Metodą na ciepło ubijamy jajka z cukrem, podgrzewając całość na parze. W warunkach domowych częściej stosuje się jednak prosty i łatwy przepis na ubijanie na zimno. Należy ubić białka, a następnie stopniowo dodawać żółtka i cukier. Na koniec dodajemy mąkę. Do ciasta biszkoptowego stosujemy mąkę pszenną. Można również stosować pół na pół mąkę pszenną i ziemniaczaną, dzięki czemu ciasto jest bardziej puszyste i delikatne. Biszkopt piecze się dość krótko, bo około 15 - 20 minut.
Z ciasta biszkoptowego robi się również małe ciasteczka o różnym kształcie, zwane biszkoptami. Popularnie biszkopty jada się do kawy, maczając w kawie, herbacie. Dzieci lubią biszkopty maczane w mleku. Służą one również często jako baza do ciast na zimno. Popularny torcik Tiramisu bez pieczenia robi się właśnie z biszkoptami, które przekłada się kremem z serka mascarpone. Jeśli chcemy zrobić szybki tort lub sernik na zimno, możemy wyłożyć tortownicę biszkoptami, które będą stanowiły spód ciasta. Dobre ciasta z kremem powstają również jeśli dodamy warstwę z biszkoptami, owocami i kremem.
Rodzajem ciasta biszkoptowego, jest ciasto biszkoptowo-tłuszczowe, zwane również ciastem piaskowym lub ucieranym. Tłuste ciasto piaskowe stanowi bazę do keksów, ciast z bakaliami, mazurków czy bab wielkanocnych. Kolejność czynności jest tu odwrotna, gdyż mąkę ucieramy z masłem, następnie dodajemy jajka i cukier. Zaś na samym końcu ostrożnie dodajemy ubitą pianę z białek.
Odmianą ciasta biszkoptowego jest brytyjski sponge cake, czyli biszkopt, do którego na końcu dodaje się tłuszczu. Dzięki temu ciasto jest bardziej zwarte i nie kruszy się.
Jaki placek możemy upiec na bazie biszkopta
Ciasto biszkoptowe ma szerokie zastosowanie w kuchni. Na bazie biszkopta robimy ciasta z kremem, z bitą śmietaną, z owocami, czy też z galaretką. Placek biszkoptowy stanowi również często bazę do tortu lub ciast przekładanych.
Przykłady, co można zrobić z ciasta biszkoptowego:
- placek biszkoptowy z galaretką i owocami,
- rolada biszkoptowa z owocami,
- placek z kremem lub z bitą śmietaną,
- stefanka i ciasta przekładane,
- babeczki z ciasta biszkoptowego z owocami,
- torty,
- serniki na spodzie z ciasta biszkoptowego.
Najlepszy przepis na ciasto biszkoptowe
Klasyczny przepis na ciasto biszkoptowe
Ciasto biszkoptowe jest jednym z najpopularniejszych ciast, gdyż przepis jest prosty, szybki i łatwy. Jest to ciasto, które zwykle się udaje. Najtrudniejszy etap stanowi ubicie białek z cukrem. Warto pamiętać, że do białek nie może dostać się fragment żółtka lub kawałek tłuszczu. W klasycznym przepisie stosujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jednak rekomenduje się, aby ilość mąki ziemniaczanej nie przekraczała 25%.
Klasyczny przepis nie zawiera proszku do pieczenie. Jednak jest on przydatny, szczególnie jeśli ciasto biszkoptowe wzbogacamy dodatkami, jak kakao lub bakalie. Dodatki obciążają delikatne ciasto, dlatego też przyda się wtedy wspomaganie w postaci proszku do pieczenia.
Prosty i łatwy przepis na dobre ciasto biszkoptowe z owocami lub galaretką
Ciasto biszkoptowe stanowi najprostszy sposób, aby upiec lekki i puszysty placek z owocami. W tym przypadku owoce sprawią, że ciasto będzie cięższe, dlatego też warto dodać proszek do pieczenia oraz odrobinę oleju. Część ciasta wylewamy na blachę i wykładamy owocami. Następnie wylewamy drugą połowę ciasta i wykładamy resztę owoców. Do tego rodzaju ciasta idealnie nadają się jabłka, lub mus jabłkowy. Sprawdzą się prawie wszystkie owoce, jak śliwki, brzoskwinie, truskawki, maliny itp.
Ciasto biszkoptowe możemy również podać w formie owocowej rolady. W tym celu pieczemy cienki placek biszkoptowy. Po upieczeniu ciasto wykładamy na wilgotną ściereczkę i zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu. Robimy mus owocowy lub krem. Po ostygnięciu ciasto rozwijamy, smarujemy musem owocowym lub kremem i ponownie zawijamy. Ciasto układamy szwem do dołu. Wierzch ciasta dekorujemy polewą czekoladową i posypujemy pokruszonymi orzechami lub płatkami migdałowymi.
Najprostszym sposobem urozmaicenia ciasta biszkoptowego jest galaretka, która doda nieco wilgoci i sprawi, że słodkie ciasto nabierze kwaskowego smaku. Placek biszkoptowy pieczemy i zostawiamy w foremce do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę wylewamy na placek i całość wstawimy do lodówki. Idealnym dodatkiem będą zatopione w galaretce owoce.
Szybki placek biszkoptowy z kremem lub z bitą śmietaną
Biszkopt świetnie sprawdza się jako ciasto z kremem lub z bitą śmietaną. Można zrobić kremową roladę lub przekładaniec. Sprawdzi się krem z budyniu, bitej śmietany czy serka mascarpone, które są łatwe i szybkie do zrobienia. Krem wspaniale wzbogaci ciasto z galaretką. Wystarczy na ostudzone ciasto wyłożyć owoce, następnie warstwę kremu, a następnie wylać tężejącą galaretkę z owocami. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia.
Fajnym pomysłem na szybkie i ciekawe ciasto na imprezę jest rolada z kremem lub z bitą śmietaną. Świetnie sprawdzi się krem zrobiony na bazie żółtek utartych z cukrem i zagotowanych w mleku. Gdy krem wystygnie ucieramy go z masłem. Do tak zrobionego kremu możemy dodać różne kolorowe dodatki, jak owoce czy kakao. Przygotowaną roladę z ciasta biszkoptowego rozwijamy, smarujemy kremem i ponownie zawijamy.
Przepysznym i łatwym do zrobienia ciastem jest rolada z bitą śmietaną. Wystarczy zrobić pyszną bitą śmietanę. Warto pamiętać, aby upieczone ciasto biszkoptowe zwinąć w roladę w wilgotnej ściereczce i studzić około 1 godziny. Potem rozwijamy roladę i smarujemy od wewnątrz bitą śmietaną. Następnie roladę zawijamy, pakujemy w papier do pieczenia i odstawiamy do lodówki, do stężenia. Ciasto podajemy opruszone cukrem pudrem. Roladę możemy urozmaicić dodając mus owocowy z kawałkami owoców do bitej śmietany.
Mając przepis na ciasto biszkoptowe możemy zrobić łatwy i szybki tort. Wystarczy upiec placek biszkoptowy i przeciąć go w poprzek na 2 lub więcej plastrów. Łatwiejsze, choć bardziej czasochłonne będzie upieczenie tylu cienkich placków ile warstw będzie miał tort lub przekładaniec. Wystarczy placki wystudzić i przełożyć warstwami kremu, bitej śmietany, owoców, czy też galaretki. W taki sam sposób powstają ciasta przekładane, jak ciasto Stefanka, przekładaniec, czekoladowiec czy też ciasto milky way.
Ciasto biszkoptowe z dodatkiem kakao i czekolady
Z ciasta biszkoptowego robimy ciekawie wygladające ciasta marmurkowe. W tym celu wystarczy ciasto podzielić na połowę i do jednej połowy dodać kakao, zaś do drugiej mąkę. Następnie ciasta wlewamy do formy, tak aby się nie wymieszały. Od sposobu wylewania ciasta zależy dwukolorowy deseń jaki się utworzy.
Wspaniałe, puszyste i rozpływające się w ustach są czekoladowe rolady z ciasta biszkoptowego. W tym przypadku do ciasta dodajemy proszek do pieczenia oraz kakao, które zabarwi placek na czekoladowy kolor. Prosty i szybki krem czekoladowy zrobimy z serka mascarpone i gorzkiej czekolady. Po upieczeniu ciasto zawijamy w roladę i czekamy około 60 minut, aż wystygnie. Następnie rozwijamy, smarujemy kremem i ponownie zawijamy. Aby ciasto się uformowało, wstawiamy je do lodówki.
Na imprezie wspaniale smakują przekładańce czekoladowe. Wystarczy upiec placek biszkoptowy z dodatkiem kakao i kawy i oczywiście proszku do pieczenia. Po wystudzeniu placek przekrawamy w poprzek. Ciasto biszkoptowe idealnie nadaje się do nasączanie, dzięki czemu uzyskujemy ciasto wilgotne. Do nasączania świetnie nadaje się kawa. Jeśli ciasto będzie podawane dorosłym możemy również dodać łyżeczkę alkoholu. Na pierwszą nasączoną kawą i alkoholem warstwę ciasta smarujemy powidła wiśniowe i krem z bitej śmietany i serka mascarpone. Na to układamy drugą warstwę nasączonego ciasta. Całość pokrywamy polewą czekoladową.