- Masa makowa 400 g 1 puszka
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 500 g 2 szklanki
- Drożdże świeże 40 g 1/2 kostki
- Mleko 2% 125 ml 1/2 szklanki
- Jajko 4 szt.
- Masło 125 g 1/2 kostki
- Cukier puder 125 g 1/2 szklanki
- Sok z cytryny 30 ml 3 łyżki
- Cukier 125 g 1/2 szklanki
Przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej krok po kroku
Odrobinę mąki wymieszaj z drożdżami, cukrem, i ciepłym mlekiem. Odstaw zaczyn na 30 minut.
Pozostałą mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z zaczynem.
Dodaj kawałki masła i żółtka wyrób ciasto rękoma. Uformuj kulę i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
Białka ubij z solą na gęstą pianę i połącz z masą makową.
Ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką, dodaj mak zostawiając 3 cm marginesy.
Zawiń makowiec w rulon i przełóż na blachę do pieczenia z papierem.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.
Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny lub wodą, powstałym lukrem posmaruj ciasto.

-
Makowiec
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Makowiec z jabłkami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Makowiec z jabłkiem
-
Seromak
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
-
Wilgotny makowiec na kruchym spodzie
-
Makowiec drożdżowy
-
Makowiec na biszkopcie
-
Ciasto z makiem z puszki
-
Masa makowa z mielonego maku
-
Makowiec japoński z puszki
-
Lukier na makowiec
-
Makowiec
Informacje dietetyczne - makowiec zawijany z gotowej masy makowej
Wartości odżywcze makowca zawijanego z gotowej masy makowej
Makowiec możesz podawać z domowym lukrem lub możesz posypać orzechami.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w makowcu zawijanemu z gotowej masy makowej
Lista alergenów dla makowca zawijanego z gotowej masy makowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- masa makowa
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Więcej informacji na temat makowca zawijanego z gotowej masy makowej
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej to świetny pomysł na pyszny deser w gronie rodziny, połączenie ciasta na drożdżach z makiem pokochają nie tylko dorośli, ale też dzieci.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej, do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, czyli: mąka, mak z puszki, drożdże, masło, mleko, cukier, jajka.
W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Do przygotowania ciasta użyłam drożdże świeże, śmiało możesz zdecydować się na drożdże suche typu instant.
Zatem, jak zrobić makowiec zawijany z gotowej masy makowej?
Zacznijmy od przygotowania zaczynu, który powinien rosnąć w ciepłym miejscu przez około 30 minut. Wystarczy, że wymieszasz ciepłe mleko z cukrem, drożdżami i odrobiną mąki. Następnie, wymieszaj pozostałe składniki z zaczynem i wyrób ciasto rękoma.
Rozwałkuj ciasto na stolnicy delikatnie posypanej mąką i dodaj mak.
Pamiętaj, aby zostawić marginesy około 2-3 cm, następnie dodaj kawałki masła i zwiń ciasto w rulon.
Przełóż je na blachę do pieczenia z papierem i upiecz w piekarniku w 180 stopniach, po 40 minutach nasz makowiec będzie dobry.
Dodatkowo przygotowuję domowy lukier z połączenia cukru pudru i soku z cytryny.
To jest moja klasyczna wersja makowca, będzie świetnym pomysłem na święta.
Dzięki wykorzystaniu gotowej masy z puszki makowiec będzie szybki i łatwy w przygotowaniu, dzięki niej oszczędzisz sporo czasu.
Drożdżowe ciasto będzie puszyste i wilgotne.
Sam widzisz jak prosty, jest to przepis na szybkie i pyszne ciasto dla całej rodziny, koniecznie wypróbuj mój przepis.
Szacunkowy koszt przygotowania makowca zawijanego z gotowej masy makowej
Data aktualizacji przepisu: 17.10.2023