Makowiec zawijany z gotowej masy makowej

Opublikowano: 24.01.2022 r., 22:37 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
makowiec zawijany z gotowej masy makowej
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
Makowiec z gotowej masy jest bardzo szybki w przygotowaniu, poznaj mój przepis i dowiedz się jak zaoszczędzić czas w kuchni.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Czas ubijania 45 min
321 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
95
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Masa makowa 1 puszka (400 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 2 szklanki (500 g)
  • Drożdże świeże 1/2 kostki (40 g)
  • Mleko 2% 1/2 szklanki (125 ml)
  • Jajko (4 szt.)
  • Masło 1/2 kostki (125 g)
  • Cukier puder 1/2 szklanki (125 g)
  • Sok z cytryny 3 łyżki (30 ml)
  • Cukier 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska

Przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej krok po kroku

Odrobinę mąki wymieszaj z drożdżami, cukrem, i ciepłym mlekiem. Odstaw zaczyn na 30 minut.

Pozostałą mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z zaczynem.

Dodaj kawałki masła i żółtka wyrób ciasto rękoma. Uformuj kulę i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

Białka ubij z solą na gęstą pianę i połącz z masą makową.

Ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką, dodaj mak zostawiając 3 cm marginesy.

Zawiń makowiec w rulon i przełóż na blachę do pieczenia z papierem.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.

Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny lub wodą, powstałym lukrem posmaruj ciasto.

Jak oceniasz przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat makowca zawijanego z gotowej masy makowej

Makowiec zawijany z gotowej masy makowej to świetny pomysł na pyszny deser w gronie rodziny, połączenie ciasta na drożdżach z makiem pokochają nie tylko dorośli, ale też dzieci.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej, do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, czyli: mąka, mak z puszki, drożdże, masło, mleko, cukier, jajka.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Do przygotowania ciasta użyłam drożdże świeże, śmiało możesz zdecydować się na drożdże suche typu instant.

Zatem, jak zrobić makowiec zawijany z gotowej masy makowej?

Zacznijmy od przygotowania zaczynu, który powinien rosnąć w ciepłym miejscu przez około 30 minut. Wystarczy, że wymieszasz ciepłe mleko z cukrem, drożdżami i odrobiną mąki. Następnie, wymieszaj pozostałe składniki z zaczynem i wyrób ciasto rękoma.

Rozwałkuj ciasto na stolnicy delikatnie posypanej mąką i dodaj mak.

Pamiętaj, aby zostawić marginesy około 2-3 cm, następnie dodaj kawałki masła i zwiń ciasto w rulon.

Przełóż je na blachę do pieczenia z papierem i upiecz w piekarniku w 180 stopniach, po 40 minutach nasz makowiec będzie dobry.

Dodatkowo przygotowuję domowy lukier z połączenia cukru pudru i soku z cytryny.

To jest moja klasyczna wersja makowca, będzie świetnym pomysłem na święta.

Dzięki wykorzystaniu gotowej masy z puszki makowiec będzie szybki i łatwy w przygotowaniu, dzięki niej oszczędzisz sporo czasu.

Drożdżowe ciasto będzie puszyste i wilgotne.

Sam widzisz jak prosty, jest to przepis na szybkie i pyszne ciasto dla całej rodziny, koniecznie wypróbuj mój przepis.

Alergeny w makowcu zawijanemu z gotowej masy makowej

Lista alergenów dla makowca zawijanego z gotowej masy makowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • masa makowa
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze makowca zawijanego z gotowej masy makowej

na 100g gotowej potrawy

Makowiec możesz podawać z domowym lukrem lub możesz posypać orzechami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
321.39
321.39
Białko (g)
5.89
5.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
52.65
52.65
Węglowodany przyswajalne (g)
50.62
50.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.03
2.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
10.00
10.00
Tłuszcze nasycone (g)
7.13
7.13
Tłuszcze nienasycone (g)
2.87
2.87
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
64.92
64.92

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
77.56
77.56
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.17
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.70
0.70
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.34
0.34
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.32
0.32
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
76.60
76.60
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.32
0.32
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.23
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.32
2.32
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
80.45
80.45
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
11.93
11.93
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
40.06
40.06
Potas (mg)
78.91
78.91
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
107.49
107.49
Fosfor (mg)
68.41
68.41
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.38
8.38
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.14
3.14
Cynk (mg)
0.63
0.63
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makowca zawijanego z gotowej masy makowej 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makowca zawijanego z gotowej masy makowej

Koszt składników
33.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masa makowa
400 g
1 puszka
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
4.71
Za 400 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Drożdże świeże
40 g
1/2 kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Cukier puder
125 g
1/2 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 125 g
Sok z cytryny
30 ml
3 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Koszt składników
33.30