Przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska

Odrobinę mąki wymieszaj z drożdżami, cukrem, i ciepłym mlekiem. Odstaw zaczyn na 30 minut.

Pozostałą mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z zaczynem.

Dodaj kawałki masła i żółtka wyrób ciasto rękoma. Uformuj kulę i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

Białka ubij z solą na gęstą pianę i połącz z masą makową.

Ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką, dodaj mak zostawiając 3 cm marginesy.

Zawiń makowiec w rulon i przełóż na blachę do pieczenia z papierem.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.

Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny lub wodą, powstałym lukrem posmaruj ciasto.

makowiec zawijany z gotowej masy makowej
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
Koszt przygotowania dania
15.56 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
314 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
95

Makowiec zawijany z gotowej masy makowej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makowcu zawijanemu z gotowej masy makowej

Makowiec zawijany z gotowej masy makowej to świetny pomysł na pyszny deser w gronie rodziny, połączenie ciasta na drożdżach z makiem pokochają nie tylko dorośli, ale też dzieci.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej, do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, czyli: mąka, mak z puszki, drożdże, masło, mleko, cukier, jajka.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Do przygotowania ciasta użyłam drożdże świeże, śmiało możesz zdecydować się na drożdże suche typu instant.

Zatem, jak zrobić makowiec zawijany z gotowej masy makowej?

Zacznijmy od przygotowania zaczynu, który powinien rosnąć w ciepłym miejscu przez około 30 minut. Wystarczy, że wymieszasz ciepłe mleko z cukrem, drożdżami i odrobiną mąki. Następnie, wymieszaj pozostałe składniki z zaczynem i wyrób ciasto rękoma.

Rozwałkuj ciasto na stolnicy delikatnie posypanej mąką i dodaj mak.

Pamiętaj, aby zostawić marginesy około 2-3 cm, następnie dodaj kawałki masła i zwiń ciasto w rulon.

Przełóż je na blachę do pieczenia z papierem i upiecz w piekarniku w 180 stopniach, po 40 minutach nasz makowiec będzie dobry.

Dodatkowo przygotowuję domowy lukier z połączenia cukru pudru i soku z cytryny.

To jest moja klasyczna wersja makowca, będzie świetnym pomysłem na święta.

Dzięki wykorzystaniu gotowej masy z puszki makowiec będzie szybki i łatwy w przygotowaniu, dzięki niej oszczędzisz sporo czasu.

Drożdżowe ciasto będzie puszyste i wilgotne.

Sam widzisz jak prosty, jest to przepis na szybkie i pyszne ciasto dla całej rodziny, koniecznie wypróbuj mój przepis.

Wartości odżywcze makowca zawijanego z gotowej masy makowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
314.34 kcal
314.34 kcal
Białko
5.49 g
5.49 g

Węglowodany w makowcu zawijanemu z gotowej masy makowej

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
48.24 g
48.24 g
Węglowodany przyswajalne
46.16 g
46.16 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.08 g
2.08 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
11.59 g
11.59 g
Tłuszcze nasycone
5.60 g
5.60 g
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.29 g
3.29 g
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Cholesterol
76.19 mg
76.19 mg

Witaminy w przepisie na makowiec zawijany z gotowej masy makowej

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
91.02 µg (mcg)
91.02 µg (mcg)
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.05 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina B12
0.20 µg (mcg)
0.20 µg (mcg)
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina C
0.83 mg
0.83 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina D
0.40 µg (mcg)
0.40 µg (mcg)
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina E
0.37 mg
0.37 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Retinol
89.90 µg (mcg)
89.90 µg (mcg)
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Tiamina
0.22 mg
0.22 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.19 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Niacyna
1.55 mg
1.55 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Foliany
62.13 µg (mcg)
62.13 µg (mcg)
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Beta karoten
14.00 µg (mcg)
14.00 µg (mcg)
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makowiec zawijany z gotowej masy makowej

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
46.66 mg
46.66 mg
Potas
74.39 mg
74.39 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Wapń
123.72 mg
123.72 mg
Fosfor
65.53 mg
65.53 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Magnez
7.06 mg
7.06 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Żelazo
2.41 mg
2.41 mg
Cynk
0.63 mg
0.63 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.04 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makowca zawijanego z gotowej masy makowej 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makowcu zawijanemu z gotowej masy makowej

Lista alergenów dla makowca zawijanego z gotowej masy makowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • masa makowa
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania makowca zawijanego z gotowej masy makowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masa makowa
400 g
1 puszka
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
4.71
Za 400 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Drożdże świeże
40 g
1/2 kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Cukier puder
125 g
1/2 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 125 g
Sok z cytryny
30 ml
3 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Koszt składników
33.30
Jak oceniasz przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób