Przepis na makowiec gwiazdę krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 550 500 g
  • Mleko 2% 250 ml
  • Masło 100 g
  • drożdże suche 7 g
  • Cukier 50 g
  • masa makowa 500 g
  • Jajko 2 szt.
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, duża miska, papier do pieczenia, wałek, blacha do pieczenia 28x34 cm, miseczka

Mleko podgrzej do temperatury 35 C i wymieszaj z 2 łyżkami cukru oraz maki i z drożdżami. Zostaw na 15 minut, w ciepłym miejscu.

Mąkę wsyp do miski i dodaj wyrośnięty zaczyn, cukier i 1 jajko. Dokładnie wyrób ciasto.

Gdy ciasto będzie jednolite stopniowo dodawaj masło, cały czas zagniatając ciasto.

Odstaw ciasto na 30 minut w ciepłe miejsce.

Po tym czasie podziel ciasto na 2 części i uformuj kule.

Rozwałkuj je i połóż pierwsze koło na blasze z papierem do pieczenia. Posmaruj ciasto masą makową.

Przykryj masę makową drugim kawałkiem ciasta i zlep brzegi.

Na środku połóż małą miseczkę i pokrój ciasto od miseczki do brzegów, tworząc około 16 trapezów/trójkątów.

Trójkąty/trapezy z ciasta z makiem skręcaj w przeciwne strony, tj. jeden w lewo, kolejny w prawo, znowu w lewo itd.

Po skręceniu wszystkich kawałków ciasta zdejmij miseczkę i odstaw makowiec do wyrośnięcia.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Roztrzep jajko i posmaruj nim wyrośnięte ciasto.

Piecz około 40 minut w 180 C.

Makowiec gwiazda na drewnianej desce, która stoi na białym obrusie.
Makowiec gwiazda
Koszt przygotowania dania
14.13 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
235 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
86

Makowiec gwiazda - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o makowcu gwieździe

Przepis na makowiec gwiazdę to świetny przepis na bardzo łatwe i pyszne ciasto drożdżowe z makiem, które jest idealne na święta Bożego Narodzenia. Jest to sprawdzony przepis na pyszny makowiec w kształcie gwiazdy, który zrobiony jest z ciasta drożdżowego. Taki makowiec przez swój wyjątkowy kształt zachwyci wszystkich gości.

Do przygotowania ciasta potrzebujesz mąki, drożdży, mleka, cukru, masła i jajek. Na początek bierzemy się za zrobienie rozczynu z drożdży, ciepłego mleka, 2 łyżek cukru i 1 łyżki mąki. To dokładnie mieszamy i zostawiamy przykryte ściereczką w ciepłym miejscu. W tym czasie jajka ucieramy z cukrem i przesiewamy do miski mąkę oraz przygotowujemy blachę do pieczenia — smarujemy blachę olejem. Gdy zaczyn podrośnie, dodajemy go do mąki, razem z jajkami. Teraz dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły i utworzyły jednolitą masę. Ciasto zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części i każdą rozwałkowujemy na okrągłe placki. Na jednym z nich rozsmarowujemy masę makową i przykrywamy drugim plackiem. Na środku układamy niedużą miseczkę i tniemy ciasto od miseczki do brzegu, najlepiej tak, aby uzyskać 16 trójkątów. Powstałe trójkąty skręcamy w naprzemiennie, przeciwnych kierunkach, czyli jeden w lewo, kolejny w prawo i znowu w lewo. W ten sposób pośrodku powstanie gwiazda. Gotowy makowiec gwiazda przekładamy na blachę, smarujemy roztrzepanym jajkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce, najlepiej na 20-30 minut. W tym czasie możesz rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Nasze wyrośnięte ciasto pieczemy około 40 minut, aż uzyska złoty kolor. Po tym czasie delikatnie uchylamy piekarnik i zostawiamy ciasto jeszcze na 5 minut w ciepłym piekarniku. Teraz już makowiec jest gotowy i możesz wyjąć go z piekarnika. Opcjonalnie po wystygnięciu możesz udekorować go lukrem, ale i bez tego wygląda on zachwycająco. Ten smaczny, drożdżowy makowiec jest bardzo dobry nawet jako ozdoba na Bożonarodzeniowym stole. Dokładną instrukcję jak zrobić makowca gwiazdę, znajdziesz powyżej.

Wartości odżywcze makowca gwiazdy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (76g)
Energia (kalorie)
309.46 kcal
235.19 kcal
Białko
8.25 g
6.27 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w makowcu gwieździe

Na 100g
Na porcję (76g)
Węglowodany
47.56 g
36.14 g
Węglowodany przyswajalne
45.59 g
34.65 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (76g)
Tłuszcz
10.14 g
7.71 g

Składniki mineralne w przepisie na makowiec gwiazdę

Na 100g
Na porcję (76g)
Sód
41.45 mg
31.50 mg
Wapń
150.18 mg
114.14 mg
Żelazo
2.89 mg
2.19 mg
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makowca gwiazdy 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makowcu gwieździe

Lista alergenów dla makowca gwiazdy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • masa makowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania makowca gwiazdy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Mleko 2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Masa makowa
500 g
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
5.88
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Liczba porcji:
Razem
30.50
Łączny koszt
14.13
Jak oceniasz przepis na makowiec gwiazdę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób