Makowiec

makowiec

Makowiec to słynne polskie ciasto, które w naszym kraju zwykle podaje się w Wigilię, ale też na Wielkanoc. Ciasto składa się z masy z mielonego maku, a także bakalii, i cukru – ewentualnie miodu. Najczęściej spotkać je można w postaci podłużnego, spiralnego ciasta drożdżowego lub kruchego ciasta strudlowego. W Polsce istnieje mnóstwo przepisów na ten deser, ponieważ w każdym regionie makowiec piecze się zupełnie inaczej.

Makowiec - polecane przepisy

Makowiec - pozostałe przepisy

Makowiec – proste i sprawdzone przepisy na smaczny makowiec

Makowiec to słynne ciasto z makową masą, które w Polsce jada się zarówno w Wigilię, jak i na Wielkanoc. Drożdżowe ciasto może być zawijane w wałek, ale też pieczone w formie strudla. Jak zrobić staropolski domowy makowiec, który zawsze się udaje? Czy każdy przepis na to ciasto zawsze zawiera mak? Sprawdź sposób na tradycyjny makowiec i dowiedz się więcej o jego historii.

Makowiec na Wielkanoc – przepis na tradycyjny domowy makowiec

Makowiec jako ciasto na święta – co trzeba o nim wiedzieć?

Makowiec zwykle kojarzy nam się ze świętami. W Polsce jemy go nie tylko w Wigilię, ale też na Wielkanoc. Co ciekawe, spożywa się go nie od zawsze. W niektórych częściach Polski makowiec stał się bowiem popularny dopiero po zakończeniu drugiej wojny światowej. Makowiec to drożdżowe ciasto z masą makową, które może być albo zawijane na wałek, albo pieczone w formie strudla. Warto wiedzieć, że makowiec nie zawsze leżał na każdym świątecznym stole. Nie jadło się go w typowej, przeciętnej polskiej rodzinie – makowcem raczyli się bowiem jedynie zamożni. Kiedyś trudniej było o mak, zatem korzystali z niego wyłącznie majętni ludzie. W zwykłych domach makowiec pieczono jedynie od święta, a także na różne uroczystości rodzinne – oczywiście, gdy udało się dostać mak. Robiono ciasto zatem w Wielkanoc lub Wigilię, a także inne religijne święta. Chrześcijanie głęboko wierzyli w to, że zjedzony w Boże Narodzenie mak zapewni im szczęście i ochroni przed diabłem. Uważali też oni, że mak jest (poza grzybami i miodem) prawdziwym łącznikiem między żyjącymi a zmarłymi. Dla wierzących był to ważny symbol nie tylko urodzaju, ale i… płodności. Młode i niezamężne gospodyni z chęcią tarły więc mak na ciasto – wróżyło im to bowiem, że szybko wyjdą za mąż.

Wśród polskich makowców wyróżnić można kilka kultowych rodzajów, które do dziś cieszą się ogromnym powodzeniem. Mamy na przykład makowiec z Ejszeryszek, który jest struclą drożdżową ze spiralą makową i bakaliami. Jest też słynny makowiec lubartowski, a więc strucla drożdżowa zwinięta z grubą masą makową, bakaliami i miodem. Poza nimi Polacy uwielbiają robić np. makowiec sędziszowski, struclę z makiem, struclę makową brzozowską, strudel (z pieczywa pszennego), kołocz śląski (placek z kruszonką i makiem), a także kołocz cieszyński (z masą makową i twarogową). Warto dodać, że nazwy wszystkich tych makowców powiązane są bezpośrednio z regionami Polski, z których pochodzą wypieki.

Ciekawostki o maku – informacje, które warto o nim znać!

Mak to podstawowy składnik każdego makowca, niezależnie od jego rodzaju. Znano go już od czasów starożytności i uważano za prawdziwy symbol obfitości, płodności oraz… snu. Tak, Egipcjanie dawniej korzystali z właściwości maku jako środka nasennego, a właściwie substancji na uspokojenie i tym samym na lepszy sen. Słowianie z kolei uważali, jak już wiesz, że mak pozwala żywym łączyć się ze światem umarłych. O maku wiadomo na pewno, że w większości składa się on z tłuszczu. Jest w nim jednak również spora ilość kwasów omega-3 i omega-6, które są niezbędne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania na co dzień. Mak jest poza tym idealnym źródłem błonnika – w zaledwie dwóch łyżkach (20 g) maku znajduje się prawie 20% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Co ciekawe, 1 g maku zawiera ponad 3 tysiące ziarenek! Warto dodać, że dwie łyżki maku pozwalają zaopatrzyć nasz organizm w równie inny, bardzo ważny pierwiastek, mianowicie wapń. Spożywając jego dwie łyżki, można zatem dostarczyć do organizmu prawie 25% dziennego zapotrzebowania na wapń.

Niewiele osób ma pojęcie, że mak ma silne właściwości antybakteryjne. Dzięki niemu można zwalczyć różnego rodzaju bakterie, zatem warto o tym pamiętać. Mak potrafi też ponoć zminimalizować ryzyko pojawienia się nowotworu żołądka. W niemielonej postaci wykorzystać go też można jako dodatek do różnych wypieków (np. słynne rogale świętomarcinskie), a także ozdobna posypka. Można również posypać makiem sałatkę albo połączyć go z wybranym sosem sałatkowym. Zielony mak wykorzystuje się do makowców, ale też do rolad makowych lub innych ciast. Dodaje się go również do innych tradycyjnych potraw świątecznych, takich jak makówki, kutia, kluski z makiem i makiełki. Warto mieć jednak z tyłu głowy pojęcie, że w maku znajdują się również śladowe ilości… substancji narkotycznych. Nie uzależniają, ale mogą np. dać pozytywny test na obecność narkotyków. Aby zmniejszyć ilość kodeiny lub morfiny, należ moczyć mak w wodzie w temperaturze ok. 60 st. C.

Przed wykorzystaniem mak powinno się sparzyć mlekiem albo wodą. Najpierw trzeba go jednak dobrze opłukać letnią wodą w sitku. Później powinno się przełożyć go do osobnego naczynia, zalać mlekiem lub wodą. Gotuj mak przez 3 minuty, a później odstaw go na ok. 5 godzin, żeby spokojnie wchłonął mleko lub wodę. Zanim dodasz go do masy na makowiec, dwukrotnie go zmiel. Nie masz maszynki do mielenia? Możesz więc poszukać w sklepie zmielonego już maku. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać również gotową masę makową. Warto pamiętać jednak o tym, że gotowce z marketów są naprawdę słodkie. Zamiast więc dwoić się i troić w sklepie, szukając jak najmniej przetworzonej masy makowej, postaraj się zrobić ją samodzielnie w domu. Dopilnuj, żeby tylko masa nie była wodnista – w ten sposób otrzymać możesz bowiem zakalec! Gdy masa będzie zbyt wilgotna, dodaj do nie kaszę manną albo bułkę tartą. Dla pozyskania lepszej słodyczy możesz dodać do makowca również orzechy włoskie, migdały, syrop klonowy, odrobinę miodu, kandyzowane owoce lub rodzynki. W ten sposób ciasto zyska jeszcze lepszego, wyrazistego smaku i aromatu.

Jak upiec domowy makowiec? Sprawdź najciekawsze pomysły na makowiec

Tradycyjny makowiec świąteczny – zobacz, jak zrobić go na Wielkanoc

Zastanawiasz się na tym, jakie ciasto przygotować na Wielkanoc? Koniecznie upiecz makowiec dla całej rodziny, który na pewno będzie bardzo wszystkim smakować. Masa makowa w połączeniu z puszystym ciastem drożdżowym pozytywnie wszystkich zaskoczy. Do przygotowania makowca potrzebować będziesz następujących składników: mąka pszenna typ 550, masło, jajka, cukier, drożdże suche, mleko 1,5%, masa makowa i bułka tarta. Przyda się również kilka garnuszków lub misek, blaszka do pieczenia i wałek do ciasta.

Najpierw wsyp mąkę do dużej miski, następnie dodaj do niej cukier i drożdże. Oddziel białka od żółtek, po czym dodaj żółtka do mąki. Rozpuść masło w rondelku, ostudź je i dodaj do mąki. Zagnieć ciasto, wyrabiaj je przez 5 minut i zostaw w możliwie ciepłym miejscu (np. pod ścierką) przez 30 minut. Ubij białka na sztywną, puszystą pianę i dodaj bułkę tartą do masy makowej. Dorzuć do niej również białka ubite porcjami. Rozwałkuj ciasto w prostokąt i przełóż je na ścierkę. Przełóż ciasto na masę makową, zostawiając kilka centymetrów ciasta przy dłuższym boku – właśnie ono będzie potrzebne do zamknięcia makowca. Wykorzystując ściereczkę, zwiń ciasto w rulon (od swojej strony). Następnie, podszczypując ciasto, zamknij boki i końcówkę, którą zostawiłeś. Przełóż roladę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i poczekaj ok. 20 minut, aż wyrośnie. Piecz makowiec przez 40 minut w temperaturze ok. 180 st. C. Jeśli tylko masz ochotę, ozdób ciasto skórką pomarańczową, lukrem albo bakaliami.

Makowiec to najbardziej popularne, starosłowiańskie ciasto, które przyrządzamy zwykle na Wigilię oraz Wielkanoc. Najczęściej robi się je z ciasta drożdżowego albo kruchego. Domowy makowiec jest prosty do wykonania, więc nie powinna mieć z nim większego problemu nawet ta osoba, która nie ma zbyt dużej styczności z pieczeniem ciast. Warto jedynie dodać, iż masa makowa wymaga zaangażowania, a więc odpowiedniego zmielenia lub ugotowania maku. Do zrobienia ciasta użyć można oczywiście gotowej masy, która przyspieszy czas jego przygotowania. Domowa nie będzie jednak zawierać żadnych szkodliwych substancji, dlatego zawsze warto wziąć ją pod uwagę.

Makowiec japoński – przepis na wielkanocny placek makowy z jabłkami

Makowiec japoński jest popularnym ciastem bez spodu, które w większości składa się z jabłek. Jeśli jesteś miłośnikiem maku, na pewno zachwycisz się tym wyjątkowym przepisem. Makowiec japoński można robić zarówno na Wielkanoc, jak i Boże Narodzenie. Do przygotowania ciasta potrzeba zaopatrzyć się w następujące składniki: masę makową, kaszę manną, czekoladę gorzką, jabłka, jajka, mleko 2%, masło i proszek do pieczenia. Najpierw obierz jabłka, następnie pokrój je w kostkę i skrop świeżym sokiem z cytryny. Oddziel białka od żółtek i zmieszaj żółtka z masą makową, kaszą manną, mlekiem, jabłkami i proszkiem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C, następnie wyłóż blachę papierem do pieczenia. Ubij białka na sztywną pianę, po czym wymieszaj ją delikatnie z masą makową. Przełóż ciasto do blachy, następnie piecz je przez ok. 45 minut w 180 st. C. Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej – wystarczy ułożyć miseczkę z czekoladą i masłem w garnku z wodą, po czym podgrzewać ją, aż czekolada się rozpuści. Gdy ciasto już się upiecze, przestudź je. Na koniec polej je polewą i zaczekaj, aż zastygnie. Możesz również posypać ciasto cukrem pudrem.

Makowiec japoński jest pysznym i bardzo prostym do upieczenia ciastem. To połączenie makowca z szarlotką, które idealnie sprawdza się zarówno Wielkanocą, jak i podczas Wigilii. Placek jest tak łatwy do zrobienia, że upieczesz go bez większych umiejętności kulinarnych. Makowiec ten nie wymaga wyrabiania ciasta, tak jak bywa to w przypadku np. makowca z kruchym ciastem. Dzięki jabłkom można dodać wypiekowi wilgoci, a także delikatności. Warto dodać, że przepis na makowiec w żaden sposób nie jest powiązany z Japonią, jak mogłoby to wynikać z nazwy przepisu. Dlaczego więc nazwano je w ten sposób? Otóż makowiec ten ponoć tak bardzo zasmakował Japończykom, że zdecydowano się nadać wypiekowi taką właśnie nazwę. Cóż, są to jednak tylko pomówienia. Ciężko znaleźć bowiem na japońskich stronach jakiekolwiek wzmianki o polskim makowcu. Mimo wszystko warto od czasu do czasu upiec makowiec, gdyż jest szybki w przygotowaniu i niezwykle smaczny.

Makowiec z kruszonką – sprawdzony przepis na wielkanocne ciasto

Makowiec z kruszonką to doskonały pomysł na smaczne ciasto wielkanocne. Jego zaletą jest nie tylko kruszonka na wierzchu, ale i jej waniliowy smak. Aby zrobić makowiec, potrzebujesz następujących składników: cukier waniliowy, mąka pszenna typ 550, masa makowa, masło, jajka i cukier. Najpierw posiekaj masło i wymieszaj je z mąką. Następnie dodaj jajka i cukier – zagnieć z tych składników ciasto. Owiń je folią i włóż do zamrażarki na ok. 30 minut. Przygotuj składniki na kruszonkę – cukier biały i waniliowy, masło i mąkę. Rozetrzyj je w palcach, następnie rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Rozwałkuj schłodzone ciasto i przełóż do blachy wyściełanej papierem do pieczenia. Wyłóż na ciasto masę makową i posyp je kruszonką. Piecz makowiec przez godzinę w temperaturze ok. 180 st. C.

Makowiec z kruszonką jest tradycyjnym polskim ciastem, które świetnie sprawdza się na Wielkanoc. Nie dość, że ciasto jest bardzo smaczne, to w dodatku świetnie wygląda. Przygotowanie makowca jest proste, zatem z przepisem znakomicie poradzi sobie każdy – nawet największy amator gotowania. Warto przygotować makowiec z kruszonką dla całej rodziny, aby pozytywnie ją zaskoczyć.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto