Przepisy z drożdżami
-
Paszteciki z kapustą i grzybami
Paszteciki z kapustą i grzybami to wspaniały pomysł na pyszną przekąskę na imprezę. Są naprawdę łatwe, a ich smak zachwyca …
30 + 25 min średni 4 453 kcal -
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką
Pyszne ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który …
120 + 40 min łatwy 12 350 kcal -
Pizza wiejska
Pizza wiejska jest bardzo mięsna. Dodaje się do niej różnego rodzaju mięsa, ale poza nimi można dodać też inne rzeczy. …
35 + 35 min średni 4 856 kcal
Przepisy z drożdżami - przepisy
-
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić racuchy drożdżowe z jabłkami to trafiłeś w najlepsze miejsce, by rozwiać swoje wątpliwości. To pyszne …
60 + 10 min łatwy 25 69 kcal -
Chlebek ziołowy
Chlebek ziołowy to idealny pomysł na pyszną imprezową przekąskę. Prezentuje się niezwykle spektakularnie, dzięki niebanalnej formie pieczenia i układania ciasta. …
45 + 40 min łatwy 10 287 kcal -
Pampuchy z jagodami
Pampuchy z jagodami to wspaniała opcja dla małych i dużych smakoszy. Są bardzo proste w przygotowaniu, a smakują wyśmienicie. Na …
30 + 15 min łatwy 6 478 kcal -
Cebularz
Cebularz jest kojarzony głównie z Lubelszczyzną, ale drożdżowy placek z cebulą i makiem występuje także w kuchni żydowskiej. Przepis na …
50 + 20 min średni 12 259 kcal -
Rogaliki drożdżowe z nutellą
Te pyszne rogaliki drożdżowe z Nutellą znikają błyskawicznie, ale samo ich przygotowanie niestety nie jest już takie szybkie. Znaczenie ma …
50 + 20 min łatwy 32 197 kcal -
Pierogi drożdżowe
Pierogi drożdżowe to świetna alternatywa dla tych z wody. Ich przygotowanie jest może nieco bardziej pracochłonne, jednak jest zdecydowanie warte …
60 + 40 min łatwy 6 461 kcal
-
Drożdżówki z dżemem
Drożdżówki z dżemem to doskonała propozycja na własnoręcznie przygotowane smaczne słodkie śniadanie. Przepis na drożdżówki z dżemem nie wymaga od …
120 + 20 min łatwy 12 501 kcal -
Paszteciki ze szpinakiem
Paszteciki ze szpinakiem i serem to ciekawy pomysł na przystawkę dla gości albo dodatek do obiadu lub kolacji. Te paszteciki …
75 + 20 min średni 5 575 kcal -
Pączki pieczone
Pączki pieczone to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Pączki to idealny dodatek do kawy. Pieczone pączki …
20 + 20 min łatwy 10 460 kcal -
Muffinki pizzowe
Pojawienie się pierwszej pizzy we Włoszech datuje się na około 500 rok, swoją nazwę zyskała w 997 roku. Była najpierw …
90 + 20 min łatwy 12 186 kcal -
Makowiec gwiazda
Przepis na makowiec gwiazdę to świetny przepis na bardzo łatwe i pyszne ciasto drożdżowe z makiem, które jest idealne na …
45 + 40 min trudny 20 235 kcal
-
Foccacia z rozmarynem
Pyszna focaccia z rozmarynem to doskonały pomysł na włoskie przekąski z piekarnika, które idealnie sprawdzą się na imprezę czy spotkanie …
150 + 20 min łatwy 6 392 kcal -
Chrusty drożdżowe
Faworki to tradycyjne polskie, litewskie i niemieckie chrupkie ciastka o delikatnie słodkim smaku. Kształtem przypominają złożone kokardki, są smażone w …
60 + 10 min łatwy 30 80 kcal -
Pirozhki
Pirozhki to proste rosyjskie i ukraińskie bułeczki drożdżowe, które wypełnione są po brzegi przepysznym nadzieniem. Ich przygotowanie jest łatwe, a …
45 + 15 min średni 5 332 kcal -
Muffinki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Jak upiec muffinki drożdżowe, które są idealne? Muffinki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką są miękkie, delikatne i puszyste. Sprawdź ten …
60 + 25 min łatwy 15 159 kcal -
Paszteciki z pieczarkami i serem
Paszteciki z pieczarkami i serem idealnie nadają się na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi. Jeżeli spodziewasz się wielu gości, …
70 + 40 min średni 6 628 kcal -
Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami
Domowe wypieki to najlepszy pomysł, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na ciasto drożdżowe z …
40 + 50 min łatwy 10 260 kcal
-
Kulebiaki z mięsem
Kulebiaki z mięsem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Danie z mięsem mielonym z rosołu sprawdzi …
20 + 40 min łatwy 8 291 kcal -
Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką
Pyszne ciasto drożdżowo-serowe i fantastyczna kruszonka. Bez problemu zabierzesz go w dłuższą trasę. Będzie też idealną opcją na szybką przekąskę …
30 + 94 min łatwy 24 270 kcal -
Chaczapuri adżarskie
Chaczapuri adżarskie to wspaniały pomysł na pyszny posiłek. Można je podać jako śniadanie lub obiad dla całej rodziny. Tradycyjne chaczapuri …
30 + 30 min łatwy 4 1075 kcal -
Drożdżowe pączki z serkiem homogenizowanym
Lepszego przepisu na pączusie nie było. Są tak puszyste i tak rozpływające się w ustach, że jedzenie ich to czysta …
20 + 140 min łatwy 10 300 kcal -
Pierogi meksykańskie
Pierogi meksykańskie to świetna opcja dla wszystkich miłośników ciekawych i kreatywnych przepisów. To świetna alternatywa dla tradycyjnych i dobrze znanych …
20 + 20 min łatwy 6 474 kcal
-
Bliny
Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Zrobione są z ciasta na drożdżach z mąki pszennej lub pszennej z gryczaną. Ciasto …
40 + 20 min średni 4 522 kcal -
Ciasto drożdżowe z owocami
Ciasto drożdżowe z owocami to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają domowe wypieki. Całość jest naprawdę smaczna, a przy okazji …
25 + 40 min łatwy 10 479 kcal -
Knedliki
Knedliki przygotowywane na parze to tradycyjne danie kuchni czeskiej. Podaje się je jako dodatek do gulaszu. Knedliki to gotowane na …
120 + 20 min łatwy 10 518 kcal -
Pączki z mascarpone
Pączki z mascarpone to świetny pomysł na pyszne ciasto drożdżowe z nadzieniem w postaci Włoskiego serka. Przepis na pączki z …
140 + 20 min łatwy 15 597 kcal -
Chaczapuri z mięsem
Chaczapuri to klasyka i jedno z najpopularniejszych dań tradycyjnej kuchni gruzińskiej. To drożdżowy placek, który w zależności od regionu podawany …
25 + 20 min średni 10 478 kcal -
Ciasto drożdżowe dla leniwych
Szybkie ciasto drożdżowe dla leniwych to świetny pomysł na pyszny deser w gronie rodziny, połączenie ciasta na drożdżach z dowolnymi …
40 + 50 min łatwy 10 184 kcal
-
Czeskie knedle
Czeskie knedle to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do głównego posiłku. Knedliki podaje się z dodatkiem sosów mięsnych lub …
140 + 30 min łatwy 7 243 kcal -
Puszyste ciasto na pizzę
Puszyste ciasto na pizzę można uzyskać zarówno z drożdży suchych, jak i mokrych. Choć samo wykonanie pizzy jest w miarę …
35 + 20 min średni 4 536 kcal -
Ciasto drożdżowe z malinami
Pyszne ciasto drożdżowe z malinami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi …
120 + 40 min łatwy 10 432 kcal -
Racuchy ziemniaczane
Pyszne racuchy ziemniaczane to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na …
60 + 45 min łatwy 10 282 kcal -
Focaccia z suszonymi pomidorami
Focaccia z suszonymi pomidorami to jedna z najpyszniejszych i najpopularniejszych przystawek charakterystycznych dla kuchni włoskiej. Idealnie sprawdzi się na wszelki …
20 + 20 min średni 0 -
Kulebiak z pieczarkami
Kulebiak z pieczarkami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kulebiak w wersji bez dodatku mięsa można …
20 + 40 min łatwy 6 457 kcal -
Drożdżowe ciasto z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową
Łatwe w wykonaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem, budyniem oraz kruszonką. Dodatek polewy cytrynowej idealnie komponuje się z całością. W wersji …
30 + 60 min łatwy 20 216 kcal -
Parlenka
Parlenka to doskonała propozycja na domowy chleb. Wywodzi się z kuchni bułgarskiej i przygotowuje się go na bazie ciasta drożdżowego. …
130 + 20 min łatwy 3 793 kcal -
Germknödel
Germknödel to doskonała propozycja na tradycyjny austriacki deser. Przygotowuje się na bazie ciasta drożdżowego gotowanego na parze z dodatkiem konfitury …
130 + 30 min łatwy 10 386 kcal -
Ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe to klasyka polskiej kuchni i jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast. Przygotowywane i podawane w wielu różnorakich …
25 + 40 min średni 10 319 kcal -
Racuchy drożdżowe
Tradycyjne, domowe racuchy drożdżowe to danie, którego nie trzeba nikomu przedstawiać i wielu z nas kojarzą się ze smakiem dzieciństwa, …
25 min łatwy 5 533 kcal -
Focaccia
Focaccia to pyszne włoskie danie, które robi się na bazie ciasta drożdżowego z dużą ilością oliwy. Jest to smaczny i …
30 + 25 min średni 6 262 kcal -
Langosz
Langosz to tradycyjny węgierski placek, który ma bardzo wielu zwolenników. Nic dziwnego, smakuje naprawdę wybornie, a robi się go bardzo …
15 + 20 min łatwy 3 1961 kcal -
Makowiec
Makowiec jest starosłowiańskim, polskim ciastem świątecznym. Przygotowywany z ciasta drożdżowego lub ciasta kruchego. W chrześcijaństwie mak jest symbole urodzaju oraz …
90 + 40 min łatwy 15 379 kcal -
Chanuka
Chanuka to nazwa żydowskiego święta. Nie jest to nazwa dania samego w sobie. Chanuka zwana inaczej świętem Poświęcenia. Święto trwa …
30 + 30 min łatwy 10 -
Rogaliki drożdżowe
Rogaliki drożdżowe sprawdzą się zarówno na podwieczorek, jak i jako przekąska w czasie podróży. Najlepsze domowe rogaliki są bardzo puszyste …
50 + 20 min łatwy 32 113 kcal -
Ciasto z borówką
Ciasto z borówką to bardzo dobry deser dla dzieci, który mogą zabrać ze sobą do szkoły, na drugie śniadanie. Do …
45 + 50 min średni 12 295 kcal -
Ptysie
Ptysie to jeden z tych deserów, który jest znany i lubiany przez prawie wszystkich. Są niezwykle kruche, puszyste i wypełnione …
30 + 30 min łatwy 10 340 kcal -
Kluski na parze
Kluski na parze to tradycyjne polskie danie, które występuje pod naprawdę wieloma nazwami. Znane są również jako pyzy drożdżowe, pampuchy, …
90 + 15 min średni 14 171 kcal -
Ciasto drożdżowe z kruszonką
Ciasto drożdżowe z kruszonką to świetna opcja na łatwy placek do popołudniowej kawy. Ma wspaniały smak i bardzo puszystą strukturę. …
20 + 40 min łatwy 10 503 kcal -
Cinnamon rolls
Cinnamon rolls to bardzo dobry pomysł na pyszne bułki z cynamonem. Bułeczki pochodzą ze Stanów Zjednoczonych i są doskonałym dodatkiem …
30 + 25 min łatwy 10 -
Kulebiak
Kulebiak kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Jest to ciasto drożdżowe z nadzieniem z kapusty z grzybami. Ciasto na …
60 + 100 min trudny 10 348 kcal -
Rogale marcińskie
Rogale marcińskie to tradycyjne łakocie z ciasta drożdżowego z dodatkiem białego maku i bakalii. Rogale są bardzo słodkie i zawierają …
30 + 60 min łatwy 10 -
Makowiec zawijany
Makowiec zawijany to ciasto, które najczęściej przygotowuje się na święta. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby ten pyszny deser …
55 + 45 min średni 16 377 kcal
Dania z drożdżami - co to jest?
Drożdże to rodzaj jednokomórkowych grzybów, które odpowiadają za beztlenową fermentację. W kuchni i przemyśle spożywczym wykorzystuje się drożdże spożywcze Saccharomyces cerevisiae, które mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Mają one liczne wartości odżywcze i zawierają witaminy z grupy B oraz E, jak również składniki mineralne. Wchodzą również w skład preparatów leczniczych na skórę. Jednak głównie wykorzystywane są w przemyśle spożywczym i w domu, do wypieków. Robimy z nich ciasto drożdżowe, drożdżówki, placki i racuchy, pankejki, czy też spody do pizzy. Na drożdżach wypieka się większość rodzajów chleba. Zdrowe drożdże stosowane są również do wyrobu piwa, wina i innych alkoholi.
Jak wykorzystać drożdże w kuchni? Oto najlepsze sposoby
Uwielbiamy pyszne ciasto drożdżowe, drożdżówki czy pankejki. Pulchne i smaczne wypieki rosną dzięki działaniu drożdży. Chleb wypiekany jest najczęściej na drożdżach. Od czasów Sumerów nie wyobrażamy sobie kuchni bez drożdży. Mało kto wie, że drożdże szlachetne są bardzo zdrowe. Mają nie tylko liczne wartości odżywcze, lecz także wspomagają leczenie problemów skórnych. Opisujemy jak drożdże wpływają na zdrowie i przedstawiamy jak je wykorzystać w sztuce kulinarnej.
Drożdże piekarnicze - zastosowanie w kuchni
Do czego służą drożdże piekarnicze i jakie mają właściwości
Drożdże są jednokomórkowymi organizmami zaliczanymi do grzybów. Na świecie występuje około 1500 gatunków drożdży. Żyją one na pożywce, w której znajdują się cukry proste. W warunkach beztlenowych przeprowadzają fermentację alkoholową.
Zastosowanie w przemyśle spożywczym mają drożdże szlachetne. Można tu wymienić drożdże winiarskie, drożdże piwowarskie, gorzelnianie i piekarnicze, jak również pastewne. Nie wszystkie drożdże są pożądane w przemyśle spożywczym i w domu. Niektóre powodują psucie się produktu, na przykład gorzknienie piwa czy gnicie produktów. Z kolei te same gatunki mogą być wykorzystywane do produkcji poszczególnych gatunków piwa lub alkoholu.
Drożdże spożywcze pochodzą od gatunku Saccharomyces cerevisiae i prawdopodobnie zostały wyizolowane ze skórek winogron. Ich działanie odkryli już Sumerowie. Wyizolowane drożdże znaleziono w piramidach egipskich. Jednak zaczęto je badać dopiero po wynalezieniu mikroskopu. Natomiast naturę fermentacji i rolę jaką odgrywają w niej drożdże odkrył Ludwik Pasteur.
Drożdże mają liczne wartości odżywcze. Przede wszystkim zawierają witaminę E oraz witaminy z grupy B. Mają również liczne składniki mineralne. Ich skład obejmuje również biotynę, dzięki czemu mają one zdrowe działanie na włosy, skórę i paznokcie. Drożdże posiadają również prowitaminę D2, cysteinę i glutation.
Co ciekawe, właściwości prozdrowotne drożdży wykorzystuje również przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny. Drożdże piwowarskie wchodzą w skład tabletek na uspokojenie. Drożdże piekarnicze mają właściwości antybakteryjne. Dobre efekty daje leczenie trądziku przy pomocy preparatów na skórę oraz domowych maseczek. Sprawdza się również leczenie rozstępów przy pomocy drożdży, które nawilżają i uelastyczniają skórę.
Drożdże jako takie są zdrowe. Problem tkwi w wykorzystaniu ich w tuczących wypiekach. Do wypieków na drożdżach jak placki, ciasta czy drożdżówki dodaje się sporo tuczących składników jak mąki, cukier, a czasem tłuste kremy.
Drożdże spożywcze - zastosowanie w przepisach kulinarnych
Drożdże wykorzystywano do wyrobu piwa, wina i do wypieku chleba i ciast już od czasów Sumerów. Jednak dopiero w XVII wieku zauważono, że stosowanie zagęszczonych drożdży do wypieku chleba sprawia, że miękisz chleba jest bardziej pulchny i smaczny.
W sklepach dostępne są drożdże świeże, suszone i drożdże instant. Drożdże świeże i suszone wymagają wykonania zaczynu przed użyciem. Natomiast drożdże instant wystarczy tylko połączyć z pozostałymi składnikami.
Drożdże stosuje się głównie do wypieków słodkich i wytrawnych, jak:
- placki i racuchy,
- pankejki,
- oponki,
- pączki,
- paszteciki,
- rogaliki i drożdżówki,
- ciasto drożdżowe,
- spód do pizzy.
Wykorzystanie drożdży w kuchni
Jakie działanie mają drożdże spożywcze w wypiekach
Placki, racuchy czy pankejki stają się bardziej pulchne jeśli doda się drożdże. Natomiast zwykłe placki są płaskie. Na drożdżach robi się również japońskie dorayaki oraz azjatyckie placki naan. Amerykańskie pankejki to raczej naleśniki, które układa się jedne na drugim i podaje polane syropem. Dodatek drożdży sprawia, że są pulchne i grube. Polskie racuchy z jabłkami robi się również na drożdżach. Najpierw należy zrobić zaczyn z drożdży. Drożdże świeże lub suszone łączymy z ciepłym mlekiem i cukrem i odstawiamy na około 20 minut. Zaczyn nadaje się do użycia do ciasta, gdy urośnie.
Oponki, donaty i pączki to pyszne ciastka smażone na głębokim tłuszczu. Do ich wypieku potrzebne są drożdże, które sprawiają, że ciasto wyrasta. Zaczyn drożdżowy lub drożdże instant potrzebne są do wypieku angielskich oponek serowych, tradycyjnych polskich pączków czy też amerykańskich donatów i wielu innych wypieków tego typu.
Ciasto drożdżowe służy również do wypieku wszelkiego rodzaju rogalików, zarówno tych ze słodkim nadzieniem jak i wytrawnych. Na drożdżach powstają słynne francuskie croissanty. Z dodatkiem drożdży piecze się także gofry, zarówno tradycyjne gofry belgijskie, jak i zwykłe gofry jakie możemy kupić w naszych cukierniach.
Ciasto drożdżowe stanowi tradycyjny sposób wypiekania ciast w Polsce. Na cieście drożdżowym opierają się tradycyjne wypieki świąteczne jak baby wielkanocne, czy makowiec. Jeszcze w XX wieku każda gospodyni domowa umiała piec placki drożdżowe. Obecnie tradycja ta nieco zanika, gdyż ciasto drożdżowe należy do wypieków pracochłonnych. Na początku należy zrobić zaczyn, który musi odpowiednio wyrosnąć. Następnie ciasto wymaga pracochłonnego wyrabiania rękoma. Wypiek również nie należy do łatwych, gdyż ciasto może opaść po wyjęciu z piekarnika.
Bardzo popularne są małe, słodkie bułeczki z ciasta drożdżowego, czyli drożdżówki. Zaczyn drożdżowy łączymy z ciastem, wyrabiamy, a następnie czekamy aż ciasto wyrośnie. Wtedy dopiero możemy ciasto formować w różne kształty i dodawać różnego rodzaju nadzienie. Drożdżówki, w zależności od sposobu zwinięcia ciasta, przyjmują kształt koperty, warkocza, rogalika, ślimaka, czy kokardki. Pomysłów jest bardzo wiele, gdyż plastyczne ciasto drożdżowe pozwala na dowolne formowanie.
Chleb na drożdżach
Tradycyjny chleb od starożytności pieczony był na zakwasie. Chociaż drożdże znano już od czasu Sumerów. Już w starożytnym Egipcie wypiekano chleb na drożdżach. Dodawano wtedy do chleba trochę drożdży winiarskich.
Pieczenie chleba na drożdżach upowszechniło się już w średniowieczu. Obecnie w sprzedaży rzadko spotyka się tradycyjny chleb na zakwasie. Chleb najczęściej piecze się na drożdżach, gdyż jego technologia jest szybsza i tańsza.
Wytrawne wypieki na drożdżach
Klasyczny spód do pizzy wymaga ciasta na drożdżach. W warunkach domowych jest on dość trudny do zrobienia, gdyż wypiek pizzy odbywa się w specjalnych piecach na wysoką temperaturę. Można się jednak pokusić o wypiek własnej pizzy, które nie będzie identyczna jak ta, pieczona w piecu, lecz równie smaczna. Drożdże łączymy z mąką, oliwą z oliwek i wodą. Gdy ciasto wyrośnie rozciągamy je ręcznie, tak aby powstał cienki spód.
Ciasto drożdżowe służy nie tylko do słodkich wypieków. Z powodzeniem możemy z niego zrobić również wytrawne muffinki z nadzieniem warzywnym czy mięsnym. Z ciasta drożdżowego robimy również klasyczne paszteciki z mięsem, kapustą i grzybami, czy też z pieczarkami.