Efektowne ciasto na święta

efektowne ciasto na święta

Tradycja kuchni polskiej ustaliła od dawna klasyczny zestaw typowych placków na święta. Należą do nich makowce, serniki, pierniki czy keksy. Na święta chcemy jednak zadziwić gości efektownym ciastem. Dlatego też staramy się urozmaicić klasyczne przepisy i tworzyć atrakcyjne dekoracje. Kremy i masy pozwalają nie tylko na ciekawe dekoracje, lecz także na tworzenie torcików przekładanych. Na święta robimy także ciasta i torty nasączone alkoholem, jak również nie szczędzimy czekolady, orzechów, bakalii czy bitej śmietany. Szczególnie wdzięcznym ciastem do dekorowania są serniki pieczone i serniki na zimno. Możemy je uwieńczyć galaretką owocową, masą bezową, kremem śmietanowym itp.

Najciekawsze przepisy w temacie efektowne ciasto na święta

Przepisy w temacie efektowne ciasto na święta

Efektowne ciasto na święta - pomysły i przepisy na wyjątkowe placki świąteczne

Na święta chcemy zaserwować gościom coś wyjątkowego. Dlatego też staramy się nie tylko upiec pyszne ciasta i placki świąteczne, lecz także dbamy o ich efektowny wygląd. Idealnie sprawdzają się ciasta przekładane i warstwowe, które pięknie się prezentują po przekrojeniu. Dodatkowo nie szczędzimy dekoracji na wierzchu ciasta. Przedstawiamy sposoby i przepisy na ciekawe dekoracje świątecznych ciast i tortów. Doradzamy jak zmodyfikować klasyczne, świąteczne przepisy, aby postawić na świątecznym stole coś wyjątkowego i niepowtarzalnego.

Jak zrobić efektowne ciasto na święta

Klasyczne ciasta świąteczne kuchni polskiej i jak je urozmaicić

Niegdyś na świątecznym stole pojawiały się wyjątkowe, pracochłonne i dość drogie placki, których nie jadało się na co dzień. Wynikało to głównie z ceny składników oraz ilości pracy, jaką trzeba włożyć w upieczenie ciast drożdżowych, makowców, czy tortów. Obecnie mamy więcej możliwości i pomysłów na ciekawe i efektowne placki świąteczne. Robienie świątecznych dekoracji wspaniale wzbogaca atmosferę świąt. W ten trend wpisują się także dekoracje na ciastach i ciasteczkach. Cała rodzina, z udziałem dzieci, może się świetnie bawić dekorując placki i ciasteczka na świąteczny stół.

Klasyczne ciasta na Boże Narodzenie:

  • piernik staropolski,
  • makowiec,
  • keks.

Tradycyjne ciasta na wielkanoc:

  • sernik pod różnymi postaciami,
  • mazurek,
  • drożdżowa baba wielkanocna.

Na święta przygotowuje się pracochłonne ciasta jak ciasta drożdżowe, makowce, czy serniki. Jest to okazja, aby nie żałować bakalii, orzechów, kremu, czekolady czy miodu. Efektowne ciasto na święta nie tylko pieczemy na bogato, lecz także dbamy o piękne, ciekawe dekoracje z galaretki, owoców i kremów. Przed świętami szczególnie wykorzystuje się przepisy na pyszne i wykwintne ciasta z kremem, z masą serową i z ogromną ilością bakalii.

Ciekawe, a zarazem proste i szybkie dekoracje do ciasta

Ciasta i placki na święta powinny być szczególnie efektowne i pięknie udekorowane. Z tej okazji nie szczędzimy pysznych dodatków jak bakalie, skórka pomarańczowa, czekolada, bita śmietana itp. Placem możemy wykończyć polewą czekoladową lub masą kajmakową, którą dodatkowo oprószamy bakaliami, posiekanymi orzechami czy też posypką do ciast.

Świetnym wykończeniem sernika jest galaretka z owocami, którą możemy dodatkowo udekorować owocami i bitą śmietaną. Sernik dekorujemy zazwyczaj polewą lukrową, którą możemy wykonać w różnych kolorach dodając owoce. Klasycznym sposobem dekoracji ciast i tortów jest polewa czekoladową, którą możemy dodatkowo posypać posiekanymi orzechami, wiórkami czekolady czy bakaliami.

Dobrym sposobem dekoracji świątecznych ciast i placków jest krem maślany, który jest na tyle gęsty, że pozwala na tworzenie różnych kształtów, na przykład kwiatków. Ciekawe efekty smakowe umożliwia ganache, czyli krem z polewy czekoladowej i śmietany lub serka mascarpone. Ganache idealnie nadaje się do nasączania dając różne efekty smakowe. Można go nasączyć alkoholem, kawą, czy wanilią.

Przepisy na ciekawe, efektowne ciasto na święta

Ciekawe sposoby na urozmaicenie makowca i sernika

Klasycznym ciastem jadanym w czasie wszystkich świąt jest tradycyjny, polski makowiec w postaci rolady z ciasta drożdżowego z masą makową. Klasyczny makowiec jest dość trudny do zrobienia. Jednak można uprościć sobie zadanie i stworzyć pyszne i proste warianty tego placka, szczególnie przy użyciu gotowej masy makowej z puszki.

Prostym przykładem jest przekładaniec na spodzie z ciasta kruchego lub biszkoptowego. Na spodzie układamy warstwę masy makowej. Następnie możemy dodać kolejne warstwy, na przykład z kremu budyniowego, serowego lub ciasta biszkoptowego. Dekorację ciasta stanowi polewa czekoladowa, beza, kruszonka, czy galaretka. Świetnym pomysłem na święta jest seromakowiec, czyli ciasto w którym na kruchym spodzie układamy obok siebie masę makową i masę serową. Całość dekorujemy polewą lukrową i skórka pomarańczową.

Pomysłów na urozmaicenie i ciekawe dekoracje sernika jest mnóstwo, podobnie jak dużo jest przepisów na sam sernik. Upieczony lub zrobiony na zimno sernik można udekorować polewą czekoladową, bitą śmietaną i ciasteczkami, posypką czekoladową lub bakaliami. Dobrym pomysłem jest również dodatkowa warstwa z kremem śmietanowym, budyniowym, lub galaretką z owocami.

Tradycyjny piernik świąteczny w nowej odsłonie

Klasycznym i dość pracochłonnym ciastem jest piernik staropolski, który zaczynamy robić 6 tygodni przed świętami. Piernik staropolski przekładany jest powidłami śliwkowymi. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić piernik w inny, efektowny sposób.

Bardzo prosty i efektowny wynik uzyskamy dodając przyprawy piernikowej do ciasta biszkoptowego. Ciasto nabierze wówczas piernikowego koloru i aromatu. Ciasto biszkoptowe jest łatwe i szybkie do zrobienia i pozwala na tworzenie ciekawych przekładańców. Warstwy ciasta biszkoptowego możemy przełożyć kremem z budyniu, kremem śmietanowym, serowym, dżemem lub powidłami. Wierzch dekorujemy polewą czekoladową.

Pyszne i proste placki na święta z dodatkiem alkoholu

Keks, którego charakterystyczną cechą jest ogromna ilość bakalii, suszonych owoców i orzechów, to klasyka ciast na święta. Keks pochodzi z kuchni brytyjskiej, gdzie tradycyjnie piecze się go na święta Bożego Narodzenia.

Do wypieku keksów wykorzystuje się przepisy na ciasta ucierane. Keks jest ciastem tłustym, dlatego też ucieramy masło z jajkami i dodajemy mąkę. Keks długo zachowuje świeżość, szczególnie jeśli bakalie zostały namoczone w alkoholu. Przepis na klasyczny, brytyjski keks wymaga namoczenia bakalii w brandy. Świetnie również smakuje keks z rodzynkami moczonymi w rumie. Keks podaje się polany masą lukrową, co na Boże Narodzenie przypomina świat obsypany śniegiem.

Przygotowując świąteczne menu warto wybrać torcik tiramisu, który można zrobić jako ciasto na blasze. Tiramisu to klasyczny, włoski deser z dodatkiem alkoholu i z kremem mascarpone. Robimy go z biszkoptów, kremu na bazie serka mascarpone, kawy i kakao. Tiramisu to ciasto bez pieczenia, dlatego też wykonanie go jest łatwe i proste. Najbardziej pracochłonne zadanie stanowi utarcie kremu.

Do zrobienia torcika tiramisu wykorzystujemy gotowe biszkopty, które nasączamy zaparzoną kawą i likierem amaretto. Na warstwie biszkoptów kładziemy krem z serka mascarpone i żółtek, następnie układamy kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i kolejną warstwę kremu. Całość posypujemy kakao i odstawiamy do lodówki do stężenia.

Przepisy na proste i szybkie ciasta z kremem lub z masą kremową

Kremy pozwalają na tworzenie placków nie tylko pysznych, lecz także atrakcyjnych wizualnie. Możemy je stosować nie tylko do dekoracji na wierzchu ciasta, lecz także do tworzenia fantazyjnych przekładańców warstwowych. Krem doskonale idzie w parze z galaretką i owocami.

Pyszne ciasta z kremem robimy najczęściej na spodzie z ciasta kruchego lub biszkoptowego. Następnie układamy warstwy kremu, galaretki i ciasta. Tłuste kremy cukiernicze są dość trudne do zrobienia. Są też ciężkie i nie można zjeść ich zbyt wiele. Jednak w warunkach domowych można z łatwością zrobić lekkie i pyszne kremy na bazie budyniu, śmietany, lub serka.

Przykładem efektownego ciasta, które świetnie sprawdzi się na świąteczny stół jest ciasto Katarzynka. Spód z ciasta biszkoptowego smarujemy powidłami i układamy na nim herbatniki Katarzynki. Następnie kładziemy warstwę kremu maślano-śmietanowego i warstwę ciasta biszkoptowego. Całość posypujemy wiórkami czekoladowymi. Ciasto odstawiamy do lodówki, aby herbatniki Katarzynki namiękły.

Efektownym plackiem na święta jest również ciasto o nazwie Miodownik lub Marlenka. Przygotowanie tego ciasta jest pracochłonne, gdyż musimy zrobić około 9 placków z rodzaju kruchego ciasta z dodatkiem miodu. Jest to ciasto, które długo zachowuje świeżość. Upieczone placki przekładamy kremem śmietanowym, a całość wkładamy do lodówki na noc.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto