Serniko makowiec

Opublikowano: 12.06.2022 r., 13:39 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Serniko makowiec podany w okrągłej formie.
Serniko makowiec
Serniko makowiec jest ciastem naprawdę ciekawym, a przy okazji bardzo smacznym. Jego przygotowanie zabiera niezbyt dużo czasu, dzięki czemu sprawdzi się na co dzień.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 60 min
446 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masa makowa (450 g)
  • Ser twarogowy półtłusty (700 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Śmietana 12% (100 g)
  • Masło (100 g)
  • Cukier (200 g)
  • Budyń (proszek) (80 g)
  • Sok cytrynowy (15 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Przepis na serniko makowiec krok po kroku

W dużej misce ubij masło z cukrem.

Do masła dodawaj małymi partiami serek, ciągle ubijając.

Do masy serowej wbijaj po jednym jajku i cały czas ubijaj, by powstała gęsta masa.

Do ciasta dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.

Do masy przesiej proszek budyniowy, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Dokładnie rozmieszaj.

Masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Na wierzch wyłóż masę makową.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 60 minut.

Jak oceniasz przepis na serniko makowiec
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat serniko makowca

Serniko makowiec jest ciastem naprawdę ciekawym, a przy okazji bardzo smacznym. Jego przygotowanie zabiera niezbyt dużo czasu, dzięki czemu sprawdzi się na co dzień.

Przepis na serniko makowiec to dokonały pomysł na placek na święta. Powstaje z niej ciasto idealne, pełne smaku i bardzo miękkie. Do jego wykonania potrzeba tylko kilku podstawowych produktów, dlatego całość jest dość tania i bezproblemowa. Większość produktów można znaleźć w kuchennej spiżarni. To przepis na klasyczny makowiec w nowoczesnej wersji, jednak wciąż zaskakujący fantastycznym smakiem. Idealnie sprawdzi się na święta, ale i na co dzień.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić serniko makowiec, który będzie naprawdę smaczny, a przy okazji łatwy, to ten prosty przepis przypadnie ci do gustu. By zrobić to pyszne ciasto wystarczy masa makowa zmieszana z twarogiem. Ciężko się dziwić, ma wspaniały smak i łączy w sobie dwa najpopularniejsze w Polsce nadzienia — masę serową i makową. To kandydat idealny do nagrody w dziedzinie najlepszego ciasta, gdyż jest nie tylko smaczne, ale również banalnie proste w przygotowaniu. I choć można znaleźć wiele przepisów na ten wypiek, to właśnie ten jest najłatwiejszy i najszybszy. W kilka chwil można stworzyć całe ciasto, które zachwyca wszystkich smakiem i pięknym wyglądem. Całość robi się bez użycia dodatkowej warstwy ciasta, co pozwala jeszcze bardziej skrócić czas przygotowywania. Z tego przepisu powstaje niezwykle pyszny deser, który idealnie sprawdzi się na wszelkie uroczystości. Ciasto ze względu na liczne warstwy przykuwa wzrok i prezentuje się niezwykle apetycznie. To wypiek odpowiedni dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi czy wymyślnymi przepisami. Całość, choć bardzo prosta, jest równie smaczna. W tej opcji najlepiej użyć gotowej masy makowej, którą bez problemu da się odnaleźć w większości dyskontów, zwłaszcza przed okresem świąt. Dobrze jest wybierać masę z dodanymi bakaliami, dzięki czemu całość będzie odpowiednio słodka i niezbyt mdląca.

Alergeny w serniko makowcu

Lista alergenów dla serniko makowca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • masa makowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Śmietana 12%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze serniko makowca

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
234.75
446.03
Białko (g)
7.39
14.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
29.70
56.44
Węglowodany przyswajalne (g)
28.36
53.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.34
2.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
10.04
19.07
Tłuszcze nasycone (g)
7.34
13.95
Tłuszcze nienasycone (g)
2.70
5.12
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
72.50
137.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
76.72
145.77
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.08
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
0.60
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.35
0.66
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.33
0.63
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.32
0.60
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
75.57
143.59
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.04
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.26
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.99
22.79
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
13.71
26.04
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
181.90
345.62
Potas (mg)
71.82
136.46
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
130.67
248.28
Fosfor (mg)
91.42
173.70
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
5.78
10.97
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.94
1.79
Cynk (mg)
0.36
0.69
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny serniko makowca 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania serniko makowca

Koszt składników
39.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masa makowa
450 g
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
5.29
Za 450 g
Ser twarogowy półtłusty
700 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
9.80
Za 700 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Śmietana 12%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Budyń (proszek)
80 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Sok cytrynowy
15 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 ml
Koszt składników
39.20