Ciasto na imieniny

ciasto na imieniny

Ciasto na imieniny powinno prezentować się okazale, tak aby zachwycić gości nie tylko smakiem, lecz także eleganckim zdobieniem i ciekawymi, kolorowymi warstwami. Doskonale sprawdzają się torty imieninowe, ciasta przekładane i tortowe, ciasta z owocami i galaretką, jak również ciasta bez pieczenia i serniki na zimno. Przykładem może być ciasto miodownik, torcik Tiramisu, ciasto Marlenka, czy też sernik na zimno z galaretką. Ciasta tortowe i przekładane robimy podobnie jak torty, na bazie biszkopta przekładnego kremami, owocami i galaretkami. Ciasto imieninowe nie musi przybierać kształtu tortu, lecz musi być pięknie przybrane i pięknie prezentować kolorowe warstwy po przekrojeniu.

Ciasto na imieniny - polecane przepisy

Ciasto na imieniny - pozostałe przepisy

Ciasto na imieniny - przepisy na wyśmienite ciasta imieninowe

W Polsce tradycyjnie obchodzi się imieniny, które mają związek z imieniem nadawanym na chrzcie. Obecnie obyczaj ten nieco traci popularność, gdyż częściej obchodzimy rocznicę urodzin. Jednak warto skorzystać z każdej okazji na miłe spotkanie towarzyskie w gronie rodziny i gości. Miłe przyjęcie nie musi być drogie, szczególnie jeśli wykorzystamy dobre przepisy i samodzielnie stworzymy efektowny poczęstunek dla gości. Ważnym elementem spotkania jest wykwintne i eleganckie ciasto na imieniny, które nie tylko wybornie smakuje lecz także atrakcyjnie prezentuje się na stole. Podpowiadamy ciekawe pomysły na ciasto imieninowe i przedstawiamy garść łatwych przepisów.

Jak przygotować wykwintne i eleganckie ciasto imieninowe

Ciasto na imprezę jak imieniny czy urodziny musi być nie tylko pyszne, lecz także wykwintne i eleganckie. Dobry placek imieninowy możemy po prostu zamówić w cukierni. Jednak zawsze jest super jeśli samodzielnie zrobimy wypieki, którymi zachwycimy gości. Tak naprawdę, nie potrzeba wielkich zdolności kulinarnych, aby wyczarować super ciasto. Wbrew pozorom, bez trudu znajdziemy przepis na smaczne ciasto imieninowe, które jest szybkie i proste do zrobienia.

O ile na urodziny niezbędny jest super tort ze świeczkami, to na imieniny mamy większe pole do popisu, gdyż nie ma jakichś określonych reguł, co zaprezentować gościom. Aby przyjęcie było udane, warto, aby zrobione przez nas ciasto było pyszne, a jednocześnie wykwintne i eleganckie. Dlatego też niemniej ważna jest dekoracja ciasta. Bardzo fajne są ciasta warstwowe, przekładane oraz wszelkiego rodzaju ciasta bez pieczenia, czy serniki na zimno. Robimy je na zasadzie kolorowych warstw kremu, owoców, galaretek czy bitej śmietany, dzięki czemu po przekrojeniu ciasto prezentuje się naprawdę super. Ciasta przekładane uchodzą za trudne i pracochłonne. W rzeczywistości są dość szybkie i proste, zaś goście na pewno docenią trud.

Fajne ciasta jakie możemy zaserwować gościom na imieniny:

  • sernik na zimno,
  • pleśniak,
  • miodownik,
  • karpatka,

Najciekawszy przepis na smaczne, a jednocześnie szybkie i proste ciasto na imieniny

Pyszne przekładane ciasto na imieniny

Ciasta przekładane lub tortowe prezentują się bardzo okazale i świetnie smakują. Dlatego też stanowią dobry wybór na imieniny lub na spotkanie towarzyskie do kawy. Ich wykonanie wcale nie jest trudne. Przygotowanie poszczególnych warstw wymaga jednak trochę czasu.

Ciasta przekładane czy tortowe robimy na bazie z ciasta biszkoptowego lub kruchego. Ciasto biszkoptowe jest tradycyjną bazą do tortów, gdyż jest lekkie i bez tłuszczu. Wykonanie ciasta biszkoptowego wymaga dokładnego ubicia białek z cukrem, a następnie dodania żółtek i mąki z proszkiem do pieczenia. Pieczemy całość i przekrawamy ciasto na placki lub pieczemy kilka osobnych placków oddzielnie. Ciasto biszkoptowe jest trudniejsze, gdyż może opaść lub okazać się nierówne. Znacznie łatwiejsze do wykonania jest ciasto kruche, które zazwyczaj służy jako spód do ciasta przekładanego, szarlotki i sernika. Ciasto kruche musimy podzielić i upiec osobno tyle placków ile potrzebujemy warstw. Na takiej samej zasadzie tworzymy pyszny tort imieninowy.

Ważnym dodatkiem do ciast przekładanych są kremy. Łatwe i proste kremy zrobimy na bazie budyniu, serka mascarpone czy bitej śmietany. Kremy te mają również tę zaletę, że są nie tylko pyszne, lecz także lekkie. Istotnym dodatkiem są również galaretki i owoce.

Fajnym ciastem na imieniny jest miodownik, który robimy na bazie ciasta ucieranego z dodatkiem miodu rozpuszczonego w mleku. Pieczemy 3 placki ciasta i przekładamy je pysznym kremem budyniowym. Ciasto ozdabiamy polewą czekoladową i płatkami migdałów.

Pysznym ciastem na imieniny jest klasyczny pleśniak, czyli kruchy placek z owocami przykryty warstwą kremu piankowego i kruszonką. Dobry placek z ciasta kruchego wykorzystamy do zrobienia ciasta z owocami przykrytymi warstwą kremu budyniowego i kruszonką. Możemy także dodać warstwę galaretki z owocami.

Fajne ciasto na imieniny zrobimy z ciasta biszkoptowego zabarwionego kakaem. Ciasto przekrawamy i przekładamy różnymi rodzajami kremów. Fajnym dodatkiem jest krem maślany zrobiony z mleka, żółtek i masła, utwardzony budyniem. Możemy wykorzystać także przepis na dodatkową warstwę w postaci pokruszonych orzechów zmieszanych z ubitych białek i upieczonych. Innym pomysłem będzie galaretka z owocami, czy biszkopty nasączone w kawie lub alkoholu. Ciasto przykrywamy drugą warstwą biszkopta i polewamy polewą czekoladową.

Fajne serniki na zimno

Przepis na dobry sernik na zimno zawsze sprawdzi się jako smaczne ciasto imieninowe. Serniki na zimno smakują wszystkim. Ponadto jest to ciasto spektakularne, które po przekrojeniu wygląda barwnie i ciekawie, jeśli zrobimy różne pomysłowe warstwy.

Jako podstawę sernika na zimno wykorzystujemy upieczony placek kruchy lub po prostu herbatniki czy biszkopty całe lub pokruszone. Na spód wykładamy warstwę kremu serowego. Najłatwiej jest zrobić warstwę serową z serka homogenizowanego lub mascarpone utwardzonego przy pomocy żelatyny lub galaretki. Krem możemy wzbogacić kolorystycznie owocami, pokrojoną galaretką itp. Na warstwie sera układamy warstwę galaretki z owocami.

Idealnym ciastem bez pieczenia na imieniny jest torcik Tiramisu, który jest nie tylko pyszny, lecz także łatwy do zrobienia. Wszystko co potrzebujemy to biszkopty, serek mascarpone i dodatki. Podstawą ciasta są biszkopty, którymi wykładamy dno formy. Robimy krem z żółtek zmiksowanych z cukrem i serkiem mascarpone. Biszkopty nasączamy kawą i likierem Amaretto. Na spodzie układamy warstwy kremu i biszkoptów. Całość posypujemy kakao i pokruszonymi orzechami.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto