Pyszne ciasta

pyszne ciasta

Ciasta uwielbiane są przez miliony osób na całym świecie. Piecze się je nie tylko na specjalne okazje, ale również na deser. Ciastem częstujemy gości i przygotowujemy je na spotkania rodzinne. Domowe wypieki to dobra alternatywa dla gotowych słodyczy ze sklepu. Niektórzy nie wyobrażają sobie podwieczorku bez kawałka ulubionego ciasta. Istnieje mnóstwo przepisów na smaczne ciasta – zarówno z piekarnika, jak i bez pieczenia.

Pyszne ciasta – poznaj nasze sprawdzone przepisy na pyszne ciasta

Pyszne ciasta uwielbiane są przez wiele osób na świecie. Smakują wybornie do kawy lub herbaty, zwłaszcza domowe wypieki. Ciasta są dobre i fantastycznie sprawdzają się na różne okazje. Przepisy na pyszne ciasta przydają się, gdy np. przyrządzamy poczęstunek dla gości. Z pewnością jest to lepszy pomysł niż kupowanie gotowych wypieków w sklepach spożywczych. Jak upiec super ciasto? Czy można przygotować placek na szybko? Sprawdź, jak zrobić pyszne ciasta i przestań kupować gotowce w marketach.

Jak upiec pyszne ciasta na każdą okazję? Dobre przepisy na pyszne ciasta

Pyszne ciasto biszkoptowe z truskawkami i bitą śmietaną – prosty przepis

Jeśli masz ochotę na lekkie i smaczne ciasto w sezonie wiosenno-letnim, warto przygotować ciasto biszkoptowe z truskawkami i bitą śmietaną. To super ciasto dla całej rodziny. Można również upiec placek na specjalną okazję – spotkanie ze znajomymi, urodziny i inne święta. Ciasto zachwyci nie tylko dorosłych, ale i dzieci – głównie za sprawą słodkich truskawek i puszystej bitej śmietany. Aby upiec ciasto, należy przygotować poszczególne składniki: śmietanka kremowa 30%, cukier, jajka, mąka pszenna typ 500, mascarpone, truskawki i galaretka. Przydadzą się te przyprawy: śmietan-fix, proszek do pieczenia, sól i aromat waniliowy. To prosty przepis, do którego odtworzenia niepotrzebne jest doświadczenie cukiernicze. Jeśli marzy ci się coś słodkiego i zdrowszego niż słodycze ze sklepu, warto nauczyć się piec to ciasto.

Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Ubij białka z solą na puszystą pianę. Stopniowo dodawaj cukier po jednej łyżce, miksując ze sobą całość. Wsyp przesianą mąkę i miksuj do połączenia się składników. Wylej masę biszkoptową do blaszki i wstaw do rozgrzanego do 160 st. C piekarnika. Piecz biszkopt przez pół godziny. Wystudź ciasto, aby wystygło. Zrób masę z bitej śmietany. Wcześniej schłodź śmietankę i przelej do wysokiego naczynia. Dodaj aromat waniliowy śmietan-fix i cukier. Ubij na sztywno. Dodaj serek mascarpone i połącz z masą. Krem wylej na przestudzony biszkopt.

Zrób mus truskawkowy, który całkiem zmieni smak ciasta. W tym celu zblenduj truskawki na gładką masę i rozpuść opakowanie galaretki w wodzie. Dodaj truskawki do rozpuszczonej galaretki – po chwili dosyp drugie opakowanie. Wymieszaj wszystko do rozpuszczenia. Ostudź mus truskawkowy, aby jego konsystencja była tężejąca. Schłodzony mus wylej na krem. Pozostałą część truskawek pokrój na równe połówki lub ułóż w całości na cieście – to dobry pomysł, gdy wypiek ma być dla kogoś prezentem. Zanim podasz deser, ochłódź go w lodówce przez kilka godzin. Dzięki temu biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami będzie smakował jeszcze lepiej.

Prosty przepis na ciasto kubanka – pyszne ciasto śmietankowo-czekoladowe

Pyszne ciasta są zawsze dobrym pomysłem na niedzielny deser. To znacznie lepsza i zdrowsza przekąska niż gotowe słodycze ze sklepów. Jeśli chcesz zaskoczyć najbliższych, upiecz dla nich kubankę. To ciekawe ciasto śmietankowo-czekoladowe, które ma nutę kwasowości – wszystko dzięki zawartości dżemu porzeczkowego. Do przygotowania pysznego wypieku potrzebujesz kilkunastu składników: krem czekoladowy, mąka ziemniaczana, herbatniki, czekolada mleczna, mąka pszenna 500, cukier, jajka, śmietanka kremowa 30%, cukier puder, dżem porzeczkowy, napar z kawy, kakao 16%, masło, mascarpone, aromat waniliowy, mleko 2% i sól.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 160 st. C. Rozpuść kawę w szklance wody. Oddziel żółtka od białek. Przesiej kakao z mąką ziemniaczaną i pszenną. Ubij białka z solą na sztywno, dodając cukier do masy. Zmiksuj całość. Dorzucaj też żółtka. Wsyp suche składniki do miski. Rozmieszaj drewnianą łyżką. Przelej masę do blaszki. Piecz ciasto przez pół godziny. Wystudź biszkopt. Do garnka wlej 250 ml mleka i ugotuj. Taką samą porcję mleka zmiksuj z mąką pszenną i ziemniaczaną, żółtkami oraz cukrem. Po zagotowaniu dodaj składniki i zmieszaj. Uważaj na grudki.

Ostudź budyń. Ubij miękkie masło i dodaj do niego budyń wraz z kremem czekoladowym. Ubij śmietankę z cukrem pudrem. Dodaj mascarpone i aromat waniliowy. Złącz ze sobą składniki. Nasącz biszkopt kawą, wyłóż krem czekoladowy i rozłóż herbatniki na całości. Posmaruj dżemem i znów rozłóż ciasteczka. Posmaruj je kremem śmietankowym, posyp kakao i mleczną czekoladą startą na tarce. Włóż ciasto do lodówki na całą noc. Po takim czasie będzie idealne do podania gościom.

Kubanka bez wątpliwości jest jednym z najsmaczniejszych ciast, jakie można zaserwować bliskim. Jest nie tylko słodkie, ale i kwaskowate – wszystko dzięki obecności dżemu porzeczkowego. Z przepisem na kubankę powinien poradzić sobie każdy, ponieważ nie jest specjalnie skomplikowany. Zamiast kawy, do nasączenia biszkopta użyć można również naparu z herbaty. W wersji dla dorosłych świetnie sprawdzi się likier kawowy lub kokosowy.

Proste przepisy na pyszne ciasta – sprawdź, co możesz upiec na szybko

Tarta z malinami – delikatne i smaczne ciasto owocowe

Jeśli lubisz wypieki z owocami, koniecznie sprawdź przepis na tartę z malinami. To prawdziwy rarytas dla fanów tych owoców. Przygotowanie deseru nie jest skomplikowane. Wystarczy zaopatrzyć się w maliny, jogurt naturalny, mąkę pszenną typ 500, żelatynę, jajko, masło i cukier. Posiekaj masło z mąką i cukrem. Dodaj jajko, po czym zagnieć ciasto. Masę zawiń w folię spożywczą i wrzuć do zamrażarki na kwadrans. Rozpuść żelatynę w ciepłej wodzie i widelcem zgnieć maliny z cukrem i ¼ żelatyny. Cukier i resztę żelatyny połącz z jogurtem naturalnym. Nastaw piekarnik na 180 st. C.

Rozwałkuj ciasto i rozłóż na wyściełanej papierem foremce. Nakłuj widelcem i przykryj papierem do pieczenia. Połóż na nim coś ciężkiego – ale jednocześnie coś takiego, co nie zniszczy ciasta. Wstaw do piekarnika na 180 st. st. C i piecz przez pół godziny. Zdejmij obciążenie w połowie pieczenia – ciasto powinno się zarumienić. Gdy nabierze odpowiedniego koloru, wyjmij i odstaw na pół godziny do ostygnięcia. Na ostudzone ciasto wylej tężejącą masę z jogurtu naturalnego, żelatyny i cukru. Włóż do lodówki, aby masa jogurtowa zgęstniała. Wylej na nią mus malinowy i udekoruj ciasto malinami.

Tarta z malinami na pewno posmakuje fanom owocowych ciast. Może zrobić prawdziwą furorę na przyjęciu rodzinnym, a także przy każdej innej okazji. Nawet laik cukiernictwa powinien świetnie poradzić sobie z wypiekiem, gdyż przepis na ciasto jest bardzo prosty. Warto pamiętać, że w tarcie piecze się sam spód, a nie krem – ciasto bowiem nie może urosnąć. Stąd konieczność obciążenia wypieku (mogą to być rośliny strączkowe). Maliny w przepisie wykorzystać można zarówno świeże, jak i mrożone. I tak trzeba będzie je zgnieść widelcem razem z cukrem.

Sernikobrownie z musem truskawkowym – pomysłowe ciasto na weekend

Jeśli nie możesz wybrać między sernikiem a brownie, warto pokusić się o upieczenie ciasta łączącego oba – sernikobrownie. To przepyszny wypiek na weekendowe spotkanie z rodziną i poczęstunek do popołudniowej kawy czy herbaty. Do przygotowania ciasta potrzebujesz następujących składników: truskawki, twaróg sernikowy, mąka ziemniaczana, gorzka czekolada, śmietana kremowa 30%, masło, proszek do pieczenia, cukier, jaja i mąka pszenna typ 500. Przydadzą się również przyprawy do smaku.

Nagrzej piekarnik do 180 st. C. W garnku rozpuść masło z czekoladą – podgrzewaj na małym ogniu, mieszając. Odstaw po roztopieniu. Zmiksuj 150 g cukru z trzema jajami. Złącz z masą czekoladową i masłem, wciąż miksując. Dodaj sól, proszek do pieczenia i mąkę – zmiksuj. Osobo zmiksuj też 100 g cukru z twarogiem sernikowym, mąką ziemniaczaną i dwoma jajami. Dodaj śmietankę, gdy konsystencja będzie gładka. Zmiksuj. Wyłóż na blaszkę najpierw masę brownie, następnie serową. Piecz przez 40 minut. Na koniec zblenduj umyte i obrane z szypułek truskawki. Przed podaniem do konsumpcji każdy kawałek udekoruj świeżym musem truskawkowym. Smacznego!

Pyszne ciasta - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto