Ciasta wymagające wyrabiania

Wyrabianie - opis, techniki, zastosowanie, ciekawostki

Wyrabianie oznacza dokładne połączenie składników potrawy przez silne ugniatanie i mieszanie. Ta technika kulinarna potrzebna jest wtedy, gdy chcemy uzyskać kleistą masę. Głównie służy ona do wykonania kleistej masy na kotlety lub pasztet, jak również do przygotowania ciasta do wypieków lub dań mącznych. Wyrabiania na stolnicy wymaga przygotowanie ciasta kruchego i drożdżowego, jak również ciasta na pierogi, makarony, kluski i domowy chleb. Natomiast do przygotowania kotletów wystarczy wyrabianie w miseczce. Ręczne ugniatanie jest dość męczące, dlatego możemy ułatwić sobie zadanie odpowiednią maszyną, na przykład robotem kuchennym lub mikserem.

Wyróżnione przepisy na wyrabiane ciasta

Pozostałe przepisy na wyrabiane ciasta

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Wyrabianie - opis, techniki, zastosowanie, ciekawostki

W sztuce kulinarnej wyrabiamy ciasta przed pieczeniem lub mięso na kotlety czy pasztety. Zadanie to wymaga siły, gdyż polega na silnym ugniataniu masy, tak aby dokładnie się połączyła i stała odpowiedni kleista. Wyjaśniamy do czego służy technika wyrabianie. Doradzamy jaką maszyną możemy się posłużyć, jeśli wyrabianie ręczne jest zbyt męczące.

Do czego służy wyrabianie w sztuce kulinarnej

W sztuce kulinarnej wyrabianie oznacza ugniatanie i mieszanie składników przez określony czas. Wyrabianie wykonuje się zazwyczaj ręcznie, chociaż funkcję te posiadają także roboty kuchenne. Wyrabianie ma na celu dokładne zmieszanie składników, tak aby ich smaki się połączyły w jeden wspólny. Ważnym celem wyrabiania jest spulchnianie i napowietrzenie masy.

Wyrabianie wykonujemy przygotowując kotlety mięsne i wegetariańskie oraz potrawy mączne. Różne potrawy wymagają różnego czasu oraz intensywności wyrabiania. Wymaga ono starannego wymieszania składników rękami poprzez mocne ugniatanie w misce lub na stolnicy.

Do jakich potraw służy wyrabianie

Wyrabianie ciasta

Jakie potrawy uzyskujemy przez wyrabianie ciasta:

  • ciasto drożdżowe i kruche,
  • kluski i makarony,
  • ciasto na pierogi, pizzę,
  • chleb.

Ugniatanie przed pieczeniem i gotowaniem ma na celu spulchnienie i napowietrzenie ciasta oraz uzyskanie odpowiedniej kleistości. Niektóre wyroby i wypieki wymagają bardzo gęstego ciasta, które można uzyskać tylko przez ugniatanie na stolnicy. Na stolnicy wyrabiamy ciasto kruche oraz ciasto na pierogi, makaron i kluski.

Ugniatanie musimy wykonać przed pieczeniem ciasta drożdżowego oraz ciasta na chleb. Wyrabianie ma na celu spulchnienie i napowietrzenie ciasta, tak aby było ono lekkostrawne. Wprowadzenie powietrza do ciasta drożdżowego umożliwia mu rośnięcie i uzyskanie porowatej, pulchnej struktury.

Ręczne wyrabianie ciasta wymaga siły i jest męczące, dlatego też możemy posłużyć się odpowiednią maszyną. Nie zrobimy tego jednak mikserem. Ugniatanie może wykonać robot kuchenny z funkcją wyrabiania ciasta lub maszyna do pieczenia chleba.

Wyrabianie mięsa

Do wykonania takich potraw jak kotlety i pasztety, mięso lub inne składniki wymagają dokładnego wyrobienia. Nie wystarczy wymieszać go łyżką, lecz należy je dokładnie wyrobić rękoma, tak aby powstała kleista masa umożliwiająca uformowanie kotletów lub stworzenie pasztetu, który nie będzie się rozpadał. Jednak wyrabianie mięsa nie wymaga dużej siły, dlatego też możemy je z łatwością wykonać ręcznie w misce.

Kotlety i pasztety robimy także w wersji wegetariańskiej. Kleistość masy zapewniają wtedy jajka lub różne składniki wegańskie. Ale i wtedy wymagają one dokładnego wyrobienia, tak aby można było uformować kotlety. W przypadku mięsa lub składników na kotlety wegetariańskie możemy ułatwić sobie zadanie i wyrobić masę mikserem lub przy pomocy robota kuchennego.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto