Wyróżnione przepisy na wyrabiane ciasta
-
Kulebiak z pieczarkami
Kulebiak z pieczarkami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kulebiak w wersji bez dodatku mięsa można …
20 + 40 min łatwy 6 457 kcal -
Mięso mielone w słoikach
Mięso mielone w słoikach to bardzo dobry pomysł na pyszne smarowidło do kanapek przygotowywane w domu. Mięso z galaretką jest …
20 + 120 min łatwy 5 1129 kcal -
Ciasto kruche z malinami
Takie ciasto kruche z malinami jest najlepsze do kawy. Jest pyszne, z lekkim aromatem wanilii i kruszonką. Zobacz, jak zrobić …
15 + 55 min łatwy 14 -
Chaczapuri megruli
Pyszne gruzińskie chaczapuri megruli, czyli drożdżowe placki z owczym serem. To najlepszy, bardzo prosty przepis – zobacz, jak zrobić chaczapuri …
30 + 25 min łatwy 4 -
Chleb dyniowy
Chleb dyniowy to bardzo dobry pomysł na smaczny dodatek do potraw. Chlebek świetnie sprawdzi się podany do dań wytrawnych. Można …
20 + 50 min łatwy 10 215 kcal
Pozostałe przepisy na wyrabiane ciasta
-
Koperty z jabłkami
Koperty z jabłkami to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Koperty z kruche ciasta można przygotować także …
20 + 30 min łatwy 10 -
Kluski śląskie z gulaszem
Kluski śląskie z gulaszem to bardzo dobry pomysł na smaczny obiad. Kluski można podawać samodzielnie lub z sosem na bazie …
30 + 60 min łatwy 5 571 kcal -
Crostata
Crostata to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Kruche ciasto …
15 + 45 min łatwy 10 -
Zupa mleczna z zacierkami
Zupa mleczna z zacierkami to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Zupa mleczna to danie z dzieciństwa …
10 + 15 min łatwy 4 -
Marokańskie chlebki z patelni
Marokańskie chlebki z patelni to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Domowe chlebki z ciasta drożdżowego sprawdzą …
20 + 40 min łatwy 6 -
Cynamonowe rollsy
Cynamonowe rollsy kojarzą się Nam wszystkim z jesienno-zimową aurą, kiedy już za oknem mróz. Inaczej nazywa się je drożdżowe cynamonki …
180 + 20 min średni 24 162 kcal
-
Ciasto z powidłami śliwkowymi i budyniem
Ciasto z powidłami śliwkowymi i budyniem to najlepsza szybka opcja na deser do kawy czy drugiego śniadania. To smaczne ciasto …
15 + 60 min łatwy 5 246 kcal -
Ciastka z twarogiem
Ciastka z twarogiem to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Kruche ciasteczka z dodatkiem twarogu to sprawdzony …
10 + 20 min łatwy 10 -
Makaron szpinakowy
Makaron szpinakowy to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Makaron przygotować można w różnych rodzajach sosu. Zielony makaron …
20 + 5 min łatwy 4 -
Kruszonka do ciasta drożdżowego
Kruszonka do ciasta drożdżowego to bardzo dobry pomysł na dodatek do ciasta. Kruszonkę można wykorzystać także jako dodatek do innego …
5 min łatwy 1
-
Ciastka serowe
Ciastka serowe to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do piwa dla całej rodziny. Ciasteczka z twarogiem można przygotowywać z …
20 + 20 min łatwy 10 -
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą budyniową
Pyszne kruche ciasto ze śliwkami i bezą budyniową to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Ciasto będzie idealne …
20 + 60 min łatwy 10 -
Szybkie bułeczki drożdżowe z dżemem
Szybkie bułeczki drożdżowe z dżemem to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Smaczne bułeczki podawać można z …
20 + 30 min łatwy 6 -
Ciasto na kulebiak
Ciasto na kulebiak to bardzo dobry pomysł na pyszną bazę dania faszerowanego rozmaitymi farszami. Ciasto drożdżowe na kulebiak podawane może …
20 min łatwy 2 -
Kulebiaki lwowskie
Kulebiaki lwowskie to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kulebiaki lwowskie z dodatkiem kapusty kiszonek i pieczarek …
20 + 40 min łatwy 6 -
Kulebiak z łososiem
Kulebiak z łososiem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczny kulebiak podać można z grzybami lub …
20 + 50 min łatwy 6 522 kcal
-
Kulebiaki z mięsem
Kulebiaki z mięsem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Danie z mięsem mielonym z rosołu sprawdzi …
20 + 40 min łatwy 8 -
Kulebiak z kapustą i grzybami
Kulebiak z kapustą i grzybami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kulebiak świetnie sprawdzi się także …
20 + 60 min łatwy 6 -
Racuszki drożdżowe z jabłkami
Racuszki drożdżowe z jabłkami to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Drożdżowe racuchy to tradycyjne danie z …
20 + 30 min łatwy 4 -
Strucla makowa
Najlepsza, świąteczna strucla makowa ma dużą ilość bakalii. Poznaj szybki przepis na pyszne ciasto drożdżowe z gotową masą makową polane …
60 + 30 min łatwy 10
-
Lany chrust
Lany chrust to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Smażone na oleju ciastka są idealne do kawy …
10 + 20 min łatwy 10 -
Ciasto serowe
Ciasto serowe z serem z wiaderka to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto z dodatkiem twarogu …
10 + 20 min łatwy 4 -
Muffinki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Jak upiec muffinki drożdżowe, które są idealne? Muffinki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką są miękkie, delikatne i puszyste. Sprawdź ten …
60 + 25 min łatwy 15 159 kcal -
Placek z orzechami
Placek z orzechami to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Sprawdzony przepis pozwoli przygotować udane ciasto. Ciasto …
20 + 50 min łatwy 10 -
Semla
Semla to bardzo dobry pomysł na ciastko z bułki pszennej. Deser można przygotować z bułki kupionej w piekarni lub przygotować …
20 + 30 min łatwy 5 -
Tarta z borówkami i budyniem
Tarta z borówkami i budyniem to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Tarta jest smaczna i łatwa …
20 + 50 min łatwy 10
-
Szybki chleb
Szybki chleb na drożdżach instant to doskonała propozycja na przygotowanie własnego pieczywa. Chleb możesz podać na śniadanie lub inny posiłek …
30 + 60 min łatwy 10 242 kcal -
Okara
Okara to bardzo dobry pomysł na wykorzystanie resztek z mleka sojowego. Przygotowując mleko sojowe w domu, zawsze pozostają po nim …
10 + 20 min łatwy 4 -
Fafernuchy
Fafernuchy to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Pyszne fafernuchy kurpiowskie to ciastka popularne także na mazurach. Tradycyjne …
10 + 30 min łatwy 20 -
Samsa
Samsa to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Najlepsze uzbeckie pierożki z mięsnym nadzieniem to tradycyjne danie …
20 + 40 min łatwy 4
Wyrabianie - opis, techniki, zastosowanie, ciekawostki
W sztuce kulinarnej wyrabiamy ciasta przed pieczeniem lub mięso na kotlety czy pasztety. Zadanie to wymaga siły, gdyż polega na silnym ugniataniu masy, tak aby dokładnie się połączyła i stała odpowiedni kleista. Wyjaśniamy do czego służy technika wyrabianie. Doradzamy jaką maszyną możemy się posłużyć, jeśli wyrabianie ręczne jest zbyt męczące.
Do czego służy wyrabianie w sztuce kulinarnej
W sztuce kulinarnej wyrabianie oznacza ugniatanie i mieszanie składników przez określony czas. Wyrabianie wykonuje się zazwyczaj ręcznie, chociaż funkcję te posiadają także roboty kuchenne. Wyrabianie ma na celu dokładne zmieszanie składników, tak aby ich smaki się połączyły w jeden wspólny. Ważnym celem wyrabiania jest spulchnianie i napowietrzenie masy.
Wyrabianie wykonujemy przygotowując kotlety mięsne i wegetariańskie oraz potrawy mączne. Różne potrawy wymagają różnego czasu oraz intensywności wyrabiania. Wymaga ono starannego wymieszania składników rękami poprzez mocne ugniatanie w misce lub na stolnicy.
Do jakich potraw służy wyrabianie
Wyrabianie ciasta
Jakie potrawy uzyskujemy przez wyrabianie ciasta:
- ciasto drożdżowe i kruche,
- kluski i makarony,
- ciasto na pierogi, pizzę,
- chleb.
Ugniatanie przed pieczeniem i gotowaniem ma na celu spulchnienie i napowietrzenie ciasta oraz uzyskanie odpowiedniej kleistości. Niektóre wyroby i wypieki wymagają bardzo gęstego ciasta, które można uzyskać tylko przez ugniatanie na stolnicy. Na stolnicy wyrabiamy ciasto kruche oraz ciasto na pierogi, makaron i kluski.
Ugniatanie musimy wykonać przed pieczeniem ciasta drożdżowego oraz ciasta na chleb. Wyrabianie ma na celu spulchnienie i napowietrzenie ciasta, tak aby było ono lekkostrawne. Wprowadzenie powietrza do ciasta drożdżowego umożliwia mu rośnięcie i uzyskanie porowatej, pulchnej struktury.
Ręczne wyrabianie ciasta wymaga siły i jest męczące, dlatego też możemy posłużyć się odpowiednią maszyną. Nie zrobimy tego jednak mikserem. Ugniatanie może wykonać robot kuchenny z funkcją wyrabiania ciasta lub maszyna do pieczenia chleba.
Wyrabianie mięsa
Do wykonania takich potraw jak kotlety i pasztety, mięso lub inne składniki wymagają dokładnego wyrobienia. Nie wystarczy wymieszać go łyżką, lecz należy je dokładnie wyrobić rękoma, tak aby powstała kleista masa umożliwiająca uformowanie kotletów lub stworzenie pasztetu, który nie będzie się rozpadał. Jednak wyrabianie mięsa nie wymaga dużej siły, dlatego też możemy je z łatwością wykonać ręcznie w misce.
Kotlety i pasztety robimy także w wersji wegetariańskiej. Kleistość masy zapewniają wtedy jajka lub różne składniki wegańskie. Ale i wtedy wymagają one dokładnego wyrobienia, tak aby można było uformować kotlety. W przypadku mięsa lub składników na kotlety wegetariańskie możemy ułatwić sobie zadanie i wyrobić masę mikserem lub przy pomocy robota kuchennego.